Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Agnieszka Kopacz

10 faktów na temat pomidora

10 faktów na temat pomidora
10 faktów na temat pomidora

Pomidory są produktami, które bardzo często są elementem naszej codziennej diety. Warto dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat.

  1. Pomidory nie są warzywami, ale owocami. Jako produkty żywnościowe, zaliczamy je co prawda do warzyw, jednak w rzeczywistości należą do grupy owoców jagodowych. Obok pomidorów znajdują się tutaj również porzeczki, pomarańcze, cytryny, banany oraz dynia.
  2. Pomidory i wszystkie przetwory na ich bazie, są bogate w likopen – silny antyoksydant, pomocny w profilaktyce chorób serca oraz chorób nowotworowych.
  3. Mężczyźni powinni włączyć pomidory do swojej codziennej diety, ponieważ ich regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko raka prostaty aż o 43%.
  4. Zawarty w pomidorach likopen jest karotenoidem. Podobnie jak np. witamina A do wchłonięcia przez organizm potrzebuje obecności tłuszczu (np. oliwy lub oleju, które warto dodać do potraw z pomidorów).
  5. Pomidory są bogatym źródłem likopenu – zawierają go najwięcej spośród wszystkich warzyw. Surowe warzywa zawierają go jednak dużo mniej niż przetwory na ich bazie, takie jak koncentrat pomidorowy, ketchup czy sosy pomidorowe. Likopen znaleźć można także w różowych grejpfrutach.
  6. Likopen z pomidorów ma niezwykle pozytywny wpływ na profilaktykę nowotworów piersi i szyjki macicy. Umożliwia również ograniczenie wzrostu liczby komórek nowotworów płuc.
  7. Pomidory doskonale działają na oczy – likopen zawiera w swoim składzie dużą zawartość wit. A, która ma zbawienny wpływ na wzrok.
  8. Dieta bogata w pomidory dobrze wpływa na ogólny stan zdrowia, ponieważ są one źródłem witaminy C, potasu oraz wapnia.
  9. Pomidory to doskonałe źródło witaminy A, mającej świetny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.
  10. Zarówno surowe pomidory, jak i przetwory na ich bazie mogą ochronić naszą skórę przed wpływem promieni słonecznych. Zawierają w sobie likopen, który swoim działaniem neutralizuje wolne rodniki, powstałe podczas promieniowania UV na skórę.

Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki Kopacz

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze