Czy to możliwe, że mam uczulenie na cukier?

Ja właśnie chciałabym zapytać o uczulenia na cukier. Ja po zjedzeniu np. dwóch kostek czekolady mam objaw taki, że zaraz mnie wysypuje pokrzywka w okolicach rąk, ramiączek od biustonosza i na brzuchu. Jeżeli np. posłodzę sobie kawę jedną łyżeczką cukru to zaraz owa wysypka reaguje tak, że u miałabym się zadrapać. jest to możliwe, że mogłabym mieć uczulenie na cukier?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam. Jak najbardziej możliwe jest ze ma Pani uczulenie na cukier występujący w formie rafinowanej, przemysłowej. Nie jest to jednoznaczne z występowaniem alergii na wszystkie rodzaje cukrow.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty