Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Alkohol powoduje raka jelita!

Częste picie skraca życie – oczywiście jest tu mowa o alkoholu. Najnowsze badania wykazały, że nadmierne spożywanie alkoholu powoduje raka jelita grubego. Co roku jest rozpoznawanych 700 tysięcy nowych przypadków zachorowania na ten nowotwór. Stanowi on jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe.

Alkohol a rak jelita grubego

Nowotwór jelita grubego jest najczęstszą przyczyną zgonów spośród chorób nowotworowych. Do czynników ryzyka powodujących raka jelita należą: brak błonnika w diecie, częste spożywanie pokarmów smażonych oraz grillowanych, a także palenie tytoniu, które zwiększa ryzyko śmierci z powodu raka jelita grubego u kobiet o 40%, a u mężczyzn o 30%. Ponadto do występowania nowotworu predysponują skłonności genetyczne, występowanie zaparć oraz brak aktywności fizycznej. Na podstawie najnowszej analizy badań epidemiologicznych przeprowadzonych w 61 krajach wykazano, że spożycie alkoholu powoduje raka jelita grubego. Osoby, które spożywają 1 drinka dziennie (50 g alkoholu), mają zwiększone ryzyko zachorowania o 21%, z kolei konsumowanie powyżej 50 g alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania aż o 52%, w porównaniu do osób niespożywających alkoholu.

50 g czystego alkoholu znajduje się w:

  • 100 g wódki,
  • 400 ml wina,
  • 1 litrze piwa (w 2 puszkach).

Proces rozwoju zmian nowotworowych jelita grubego może trwać nawet kilka lat, nie dając początkowo żadnych objawów. W zaawansowanym stadium choroby pojawiają się krwawienia z układu pokarmowego (kał często pokryty jest warstewką świeżej krwi), bóle brzucha oraz na przemian – zaparcia i biegunki. Ponadto zmienia się rytm wypróżnień. Wiele osób nie ma apetytu, chudnie i odczuwa nieprzyjemny smak w ustach. Utrata krwi w wyniku krwawień prowadzi do anemii oraz osłabienia organizmu. Zapadalność na nowotwór jelita grubego systematyczne zwiększa się, dlatego ciągle poszukuje się przyczyn występowania tego schorzenia oraz metod zapobiegania mu.

Alkohol jako czynnik kancerogenny

Wiele dotychczas przeprowadzonych badań wskazuje na związek pomiędzy spożywaniem alkoholu a zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby nowotworowe. Alkohol uważany jest za jedną z przyczyn wystąpienia raka wątroby. Konsumpcja napojów alkoholowych stanowi bezpośrednią przyczynę wystąpienia nowotworów wątroby u 20% nowo zdiagnozowanych przypadków tej choroby. Nowotwory jamy ustnej oraz gardła najczęściej kojarzone są z paleniem papierosów. Jednakże wykazano, że spośród wszystkich przypadków tej choroby około 35% jest następstwem picia alkoholu. Ponadto u osób, które spożywają codziennie alkohol, częściej występują zakażenia wirusem HPV, zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwory. Podobnie jak w przypadku nowotworów jamy ustnej i gardła, rozwój raka przełyku jest związany z konsumpcją napojów alkoholowych, przy czym wzrost ryzyka zachorowania jest wyższy dla napojów wysokoprocentowych niż niskoprocentowych (piwo, wino). Nadużywanie alkoholu jest jednym z czynników predysponujących do rozwoju raka krtani. Liczne publikacje naukowe wskazują, że równoczesne spożywanie alkoholu oraz palenie tytoniu znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka w porównaniu do osób niepalących tytoniu i niepijących.

Komentarze (2)
~olo
~olo

Choruje na cu od 2 lat lekarz mi wprost powiedział że przy zaniedbaniu tej choroby powstanie nowotwór główną przyczyną mojego stanu był stres i palenie tak kto by pomyślał papieros a jelito niestety substancje tytoniu powodują pęknie naczyń krwionosnych a za tym krwawienie z odbytu. Z chorobą jelita niestety nie ma żartów !!!

Odpowiedz
~pawlo
~pawlo

Fakt to poważną choroba zasada jest prosta dbasz o siebie -jest i będzie ok,odpuścisz sobie- czekaj na zaostrzenie i kwater w szpitalu,choruje na cu od 5lat fakt zdrowego trybu życia nie prowadziłem alkohol,palenie i fastfoody, dzisiaj mam 32lata i zdałem sobie sprawę że bez zdrowia nic nie ma sensu pije sporadycznie wino,rzuciłem palenie (to cholerstwo głównie powodowało krwawienie z jelita) chociaż miałem z tym problem nasluchalem się głupot że to pomaga przy cu do czasu kiedy mój lekarz nie wyczuł odemnie na wizycie tego cudownego zapachu skomentował krótko: to do czasu jak pan zobaczy ślady krwi to sobie podziekuje bo substancje tytoniu osłabiają jelito a co za tym idzie krwawienie,jem bez zdrowo i jestem szczęśliwym człowiekiem!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alkohole - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Alkohole
Alkohole

Wina domowej roboty

Nie od dziś wiadomo, że wino spożywane w umiarze sprzyja zdrowiu. Jeden kieliszek wina dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn dziennie wystarczą, by zmniejszyć ryzyko zawału serca o 30-50%. Szczególnie zdrowe jest czerwone wino, które...

Alkohole

Właściwości czerwonego wina

„Winojest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów” – tak właśnie wyraził się o tym alkoholu słynny grecki myśliciel, Plutarchos. Miał on rację...

Alkohole

Nie masz czasu na ćwiczenia? Pij wino!

Badania opublikowane w magazynie „FASEB Journal” sugerują, że składnik czerwonego wina, resweratrol, może przeciwdziałać negatywnym efektom pracy na stacjach kosmicznych, a także skutkom siedzącego trybu życia. Naukowcy przeprowadzili...

Alkohole

Leki a alkohol

Coraz większa liczba osób, nie tylko w polskim społeczeństwie, przyjmuje różnego rodzaju leki. Ilość przyjmowanych specyfików farmaceutycznych rośnie w dramatycznym tempie z roku na rok. Jako potencjalni odbiorcy powinniśmy...

Alkohole

Alkohol a zdrowie

(...) się trucizną. Należy też pamiętać o tym, że wszystkie inne alkohole nie mają już żadnych, porównywalnych z...

Alkohole

Właściwości nalewek

Od pewnego czasu spożywanie wina w umiarkowanej ilości uchodzi za dobry nawyk. Nawet lekarze przyznają, że wino, zwłaszcza czerwone, zmniejsza ryzyko zawału serca i wpływa korzystnie na stan zdrowia. Przeprowadzone niedawno badania wykazały, że bardzo...

Alkohole

Upij się choćby raz, a...

Coraz młodsze nastolatki sięgają po alkohol, szczególnie w okresie wakacyjnym. Jest to tym bardziej niepokojące, gdyż to właśnie mózg młodych ludzi, będący w ciągłym rozwoju, cierpi najmocniej wskutek picia. Okazuje się, że alkohol wpływa w...

Nowotwory jelit

Kwas acetylosalicylowy w profilaktyce raka jelita

Naukowcy informują, że już niewielka dzienna dawka kwasu acetylosalicylowego może w znacznym stopniu obniżyć ryzyko raka jelita u każdego, bez względu na to, czy osoba jest grupie

Rak jelita grubego

Nowa metoda leczenia raka jelita grubego

Badania wskazują, że połączenie chemioterapii z inhibitorami PARP (poli ADP-rybozy polimerazy) w leczeniu raka jelita grubego z przerzutami sprawdza się, gdy inne metody leczenia z

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500