Alkohol powoduje raka jelita!

Częste picie skraca życie – oczywiście jest tu mowa o alkoholu. Najnowsze badania wykazały, że nadmierne spożywanie alkoholu powoduje raka jelita grubego. Co roku jest rozpoznawanych 700 tysięcy nowych przypadków zachorowania na ten nowotwór. Stanowi on jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe.

Alkohol a rak jelita grubego

Nowotwór jelita grubego jest najczęstszą przyczyną zgonów spośród chorób nowotworowych. Do czynników ryzyka powodujących raka jelita należą: brak błonnika w diecie, częste spożywanie pokarmów smażonych oraz grillowanych, a także palenie tytoniu, które zwiększa ryzyko śmierci z powodu raka jelita grubego u kobiet o 40%, a u mężczyzn o 30%. Ponadto do występowania nowotworu predysponują skłonności genetyczne, występowanie zaparć oraz brak aktywności fizycznej. Na podstawie najnowszej analizy badań epidemiologicznych przeprowadzonych w 61 krajach wykazano, że spożycie alkoholu powoduje raka jelita grubego. Osoby, które spożywają 1 drinka dziennie (50 g alkoholu), mają zwiększone ryzyko zachorowania o 21%, z kolei konsumowanie powyżej 50 g alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania aż o 52%, w porównaniu do osób niespożywających alkoholu.

50 g czystego alkoholu znajduje się w:

  • 100 g wódki,
  • 400 ml wina,
  • 1 litrze piwa (w 2 puszkach).

Proces rozwoju zmian nowotworowych jelita grubego może trwać nawet kilka lat, nie dając początkowo żadnych objawów. W zaawansowanym stadium choroby pojawiają się krwawienia z układu pokarmowego (kał często pokryty jest warstewką świeżej krwi), bóle brzucha oraz na przemian – zaparcia i biegunki. Ponadto zmienia się rytm wypróżnień. Wiele osób nie ma apetytu, chudnie i odczuwa nieprzyjemny smak w ustach. Utrata krwi w wyniku krwawień prowadzi do anemii oraz osłabienia organizmu. Zapadalność na nowotwór jelita grubego systematyczne zwiększa się, dlatego ciągle poszukuje się przyczyn występowania tego schorzenia oraz metod zapobiegania mu.

Alkohol jako czynnik kancerogenny

Wiele dotychczas przeprowadzonych badań wskazuje na związek pomiędzy spożywaniem alkoholu a zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby nowotworowe. Alkohol uważany jest za jedną z przyczyn wystąpienia raka wątroby. Konsumpcja napojów alkoholowych stanowi bezpośrednią przyczynę wystąpienia nowotworów wątroby u 20% nowo zdiagnozowanych przypadków tej choroby. Nowotwory jamy ustnej oraz gardła najczęściej kojarzone są z paleniem papierosów. Jednakże wykazano, że spośród wszystkich przypadków tej choroby około 35% jest następstwem picia alkoholu. Ponadto u osób, które spożywają codziennie alkohol, częściej występują zakażenia wirusem HPV, zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwory. Podobnie jak w przypadku nowotworów jamy ustnej i gardła, rozwój raka przełyku jest związany z konsumpcją napojów alkoholowych, przy czym wzrost ryzyka zachorowania jest wyższy dla napojów wysokoprocentowych niż niskoprocentowych (piwo, wino). Nadużywanie alkoholu jest jednym z czynników predysponujących do rozwoju raka krtani. Liczne publikacje naukowe wskazują, że równoczesne spożywanie alkoholu oraz palenie tytoniu znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka w porównaniu do osób niepalących tytoniu i niepijących.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze

Pytania do specjalistów

Co powoduje wzdęcia i biegunkę po jedzeniu?

Witam serdecznie! Byłem u gastrologa w tej sprawie. Mam następujące objawy: po zjedzeniu potraw smażonych na oleju, innym tłuszczu lub odgrzewanych mam wzdęcia i biegunkę. Dzieje się tak również w przypadku jedzenia na mieście i tu w zasadzie przy każdej...

pokaż 5 następnych

Artykuły Alkohole

Alkohol a zdrowie
Alkohole Alkohol a zdrowie

(...) Należy też pamiętać o tym, że wszystkie inne alkohole nie mają już żadnych, porównywalnych z winem wartości...

Alkohole Właściwości nalewek

Od pewnego czasu spożywanie wina w umiarkowanej ilości uchodzi za dobry nawyk. Nawet lekarze przyznają, że wino, zwłaszcza czerwone, zmniejsza ryzyko zawału serca i wpływa korzystnie na stan zdrowia. Przeprowadzone niedawno badania wykazały, że bardzo...

Alkohole Właściwości czerwonego wina

„Winojest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów” – tak właśnie wyraził się o tym alkoholu słynny grecki myśliciel, Plutarchos. Miał on rację...

Upij się choćby raz, a...
Alkohole Upij się choćby raz, a...

Coraz młodsze nastolatki sięgają po alkohol, szczególnie w okresie wakacyjnym. Jest to tym bardziej niepokojące, gdyż to właśnie mózg młodych ludzi, będący w ciągłym rozwoju, cierpi najmocniej wskutek picia. Okazuje się, że alkohol wpływa w...

Alkohole Wina domowej roboty

Nie od dziś wiadomo, że wino spożywane w umiarze sprzyja zdrowiu. Jeden kieliszek wina dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn dziennie wystarczą, by zmniejszyć ryzyko zawału serca o 30-50%. Szczególnie zdrowe jest czerwone wino, które...

Alkohole Leki a alkohol

Coraz większa liczba osób, nie tylko w polskim społeczeństwie, przyjmuje różnego rodzaju leki. Ilość przyjmowanych specyfików farmaceutycznych rośnie w dramatycznym tempie z roku na rok. Jako potencjalni odbiorcy powinniśmy...

Nie masz czasu na ćwiczenia? Pij wino!
Alkohole Nie masz czasu na ćwiczenia? Pij wino!

Badania opublikowane w magazynie „FASEB Journal” sugerują, że składnik czerwonego wina, resweratrol, może przeciwdziałać negatywnym efektom pracy na stacjach kosmicznych, a także skutkom siedzącego trybu życia. Naukowcy przeprowadzili...

Słabe wino też dobre Odtwórz wideo
Alkohole Słabe wino też dobre

Jak ocenia World Cancer Research Fund (WCRF) osoby, które piją wino z niższym niż zwykle poziomem alkoholu, tzn. plasującym się na 10%, mogą być zdrowsze. Lekkie wina są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, a jak się okazuje picie takich...

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca! Odtwórz wideo
Alkohole Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Aby uniknąć kaca należy pić powoli, a przede wszystkim z umiarem. Mało kto wie jednak, że dużo większego kaca może spowodować spożywanie ciemnych trunków takich jak np. burbon. Zjawisko takie jest wywołane przez toksyczne związki (kongenery, czyli...

Co powoduje raka nerki? Odtwórz wideo
Rak nerki Co powoduje raka nerki?

W przypadku niektórych nowotworów łatwo jest podać czynniki powodujące to schorzenie. Jakie czynniki mają wpływ na powstawanie nowotworu nerek? Na to pytanie odpowiada doktor Jakub Żołnierek, onkolog. Etiologia raka nerki jest złożona i...

pokaż 10 następnych