Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Anemia a dieta

Anemia a dieta są ze sobą ściśle powiązane, ponieważ nieprawidłowy sposób odżywiania może wpłynąć na rozwój choroby. Z drugiej strony leczenie anemii może być prowadzone poprzez spożywanie określonych substancji. Dieta w anemii powinna zatem zawierać: żelazo, kwas foliowy, miedź, cynk, kobalt, molibden, witaminę C, witaminę B6 i B12, bo pozytywnie wpływają one na poziom hemoglobiny we krwi i transport składników odżywczych. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta anemika.

Odżywianie przy anemii

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Anemia to choroba określana także jako niedokrwistość , która rozwija się przy zmniejszonym poziomie hemoglobiny we krwi. Istnieją różne rodzaje anemii, które najczęściej związane są z:
  • utartą krwi;
  • ograniczeniem produkowania czerwonych krwinek;
  • nieprawidłowościami związanymi z wytwarzaniem hemoglobiny;
  • ograniczoną żywotnością czerwonych krwinek.

Jako przyczyny anemii wymienia się następujące czynniki: niedobór żelaza, niedobór kwasu foliowego, niedobór witaminy B12 (niedokrwistość z niedoboru witaminy B12), działanie niektórych leków, czynniki genetyczne, choroby oraz urazy. Jako przyczynę anemii wymienia się także krwawienie miesiączkowe, podczas którego kobieta traci wiele cennych witamin i minerałów.

Anemie spowodowane niedoborami witamin i minerałów można leczyć za pomocą odpowiedniej diety. Nie jest konieczne stosowanie preparatów farmakologicznych czy suplementów diety, a jedynie prawidłowe odżywianie w anemii. Dieta anemika powinna przede wszystkim zawierać takie witaminy i składniki, jak: żelazo, kwas foliowy, miedź, cynk, kobalt, molibden, witamina C, witamina B6 i B12.

Jaka dieta przy anemii?

Jeśli pacjent zaważy u siebie pierwsze objawy anemii, takie jak: bladość skóry, brak apetytu, zmęczenie, senność czy bladość spojówki oka, powinien natychmiast zmienić swoją dietę. Powinna ona zawierać wymienione wyżej składniki, ponieważ pozytywnie wpływają one na zawartość hemoglobiny we krwi. Sprawdź, jakie jest działanie poszczególnych składników:

  • żelazo - odpowiada za dotlenienie organizmu, prawidłową pracę serca i wzmacnianie odporności; żelazo reguluje ponadto gospodarkę hormonalną, poprawia pracę układu nerwowego i dostarcza organizmowi energii; dieta bogata w żelazo powinna zawierać następujące składniki: czerwone mięso, szpinak, brokuły, rośliny strączkowe; żelazo występuje w dwóch postaciach hemowej (produkty zwierzęce) i niehemowej (produkty roślinne), przy czym lepiej przyswajalną jest postać hemowa żelaza;
  • kwas foliowy - niedobór tego składnika przyczynia się do rozwoju anemii megaloblastycznej, która powoduje zaburzenia w szpiku kostnym; dieta przy anemii powinna zawierać duże ilości kwasu foliowego, ponieważ reguluje on podział komórkowy; kwas foliowy występuje w warzywach o zielonych liściach (szpinaku, sałacie), fasoli, soku pomarańczowym, produktach pełnoziarnistych;
  • miedź, cynk i kobalt - są to pierwiastki biorące czynny udział w budowaniu czerwonych ciałek krwi; kobalt ponadto jest składnikiem witaminy B12, a miedź ułatwia transport żelaza; cynk występuje w produktach pełnoziarnistych, kaszy gryczanej, żółtym serze, kapuście i jajach; źródłem kobaltu są grzyby, cykoria i szpinak; miedź występuje w owocach morza, orzechach, drobiu, produktach pełnoziarnistych i warzywach strączkowych;
  • molibden - choć zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest bardzo niewielkie, to bez niego żelazo nie może zostać przyswojone; molibden występuje w produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych, pomidorach, natce pietruszki, jajach, mleku i przetworach mlecznych, szczególnie w żółtym serze;
  • witamina C - poprawia wchłanianie żelaza; witaminę C można odnaleźć w natce pietruszki, owocach cytrusowych, sałacie, pomidorze;
  • witamina E - poprawia funkcjonowanie procesów krwiotwórczych zachodzących w organizmie; występuje w warzywach o zielonych liściach, olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, pieczywie razowym;
  • witaminy B6 i B12 - niedobór tych witamin powoduje, że erytrocyty są za duże oraz zbyt kruche i nie mogą uczestniczyć w transporcie substancji odżywczych; źródłem tych witamin są: ryby, sery żółte, wątroby, produkty z pełnego ziarna, orzechy, drożdże, awokado.

Dieta w anemii powinna być zróżnicowana, a jej podstawami należy uczynić wskazane powyżej produkty.  

Ewelina Stanios,
Komentarze
Artykuły Anemia (niedokrwistość)
Anemia (niedokrwistość)

Dieta przy anemii

Permanentne zmęczenie, zaburzenia koncentracji, rozdrażnienie, szybkie męczenie się – to tylko niektóre z objawów anemii, która zbiera prawdziwe żniwo w dzisiejszym, pełnym pośpiechu świecie. Wymogi codziennego życia sprawiły, iż nie mamy czasu...

Anemia (niedokrwistość)

Anemia a kwas foliowy

Ten typ niedokrwistości dotyczy około 5-10 proc. populacji po 65. roku życia. Niejednokrotnie współistnieje z niedokrwistością z niedoboru witaminy B12. Zapotrzebowanie dobowe na kwas foliowy u dorosłej osoby wynosi ok. 100– 150 µg, zwiększa...

Anemia (niedokrwistość)

Lek na anemię sierpowatą bezpieczny również dla niemowląt

Najnowsze wyniki badań wskazują, iż lek obecnie stosowany w leczeniu anemii sierpowatej u dorosłych może być także podawany najmłodszym pacjentom, u których łagodzi ból i inne objawy, a także skraca czas hospitalizacji. Czym jest anemia...

Anemia (niedokrwistość)

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związany z anemią spowodowaną niedoborem żelaza może być poprawiony poprzez włączenie do diety produktów bogatych w żelazo. Są nimi liściaste warzywa, takie jak szpinak i liście kozieradki.

Anemia (niedokrwistość)

Anemia sierpowata

Anemia sierpowata to wrodzona choroba krwi. Powoduje ona mutację czerwonych krwinek i zmianę ich kształtu z okrągłego na charakterystycznie "sierpowaty". Choroba ta jest bardzo rzadka u rasy białej, pojawia się niemal wyłącznie u rasy czarnej w...

Anemia (niedokrwistość)

Przyczyny anemii

Istnieje wiele przyczyn niedokrwistości z niedoboru żelaza. Aby ustalić istotę problemu, potrzebne są dokładny wywiad i badania laboratoryjne. Prezentujemy poszczególne przyczyny zaburzeń gospodarki żelazem w organizmie. Nadmierna utrata żelaza Żelazo...

Anemia (niedokrwistość)

Objawy anemii

Anemia to choroba oznaczająca, że organizm nie ma wystarczającej ilości transportujących tlen czerwonych krwinek. Może to wynikać z ich przedwczesnego obumierania, albo nieprawidłowości w ich budowie. Aby rozpoznać przyczyny anemii trzeba przejśćbadania i...

Anemia (niedokrwistość)

Anemia a inne choroby

Niedokrwistość (anemia) to zaburzenie polegające na patologii dotykającej czerwonych krwinek (erytrocytów) i wynikających z niej zaburzeniach w badaniach morfologicznych oraz objawach klinicznych. Podstawową funkcją erytrocytów jest dostarczanie...

Anemia (niedokrwistość)

Niedokrwistość megaloblastyczna

Niedokrwistość megaloblastyczna, inaczej zwana anemią megaloblastyczną, jest rzadką chorobą, w której organizm nie absorbuje wystarczającej ilości witaminy B12 z przewodu pokarmowego. Pojawia się to, gdy występuje niewystarczająca ilość czerwonych krwinek...

Anemia (niedokrwistość)

Niedokrwistość Addisona-Biermera (anemia złośliwa)

Niedokrwistość złośliwa, inaczej niedokrwistość Addisona-Biermera, jest stosunkowo rzadką chorobą, występuje zazwyczaj u ludzi dorosłych w wieku 45–60 lat. Co ciekawe, zdarza się częściej u osób mających grupę krwi A oraz niebieskie oczy, a także u...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500