Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Awitaminoza

Tran w płynie czy w kapsułkach? to schorzenie polegające na braku witamin w organizmie. Może powodować bardzo różne dolegliwości, w zależności od tego, których mikroelementów nie ma. Wypadanie włosów, ciągłe zmęczenie, wzmożona potliwość, łamliwe paznokcie – zauważenie takich objawów powinno skłonić do refleksji nad dietą, bo to właśnie jedząc, dostarczamy ciału witamin albo też nie dostarczamy, jeśli odżywiamy się daniami typu fast food.

1. Objawy awitaminozy

Witaminy to związki organiczne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Są koenzymami, czyli warunkują odpowiednie działanie enzymów, a te z kolei regulują większość procesów biochemicznych zachodzących w ludzkim ciele. Jeśli łamią się paznokcie, a na ciele pojawiają się bez powodu siniaki, to z pewnością są to objawy braku witamin. Oto lista najczęstszych objawów awitaminozy.

1.1. Witamina A

Łamiące się paznokcie, kłopoty z widzeniem o zmroku, problemy skórne, ból oczu – to wszystko może wskazywać na niedobór witaminy A.

Żeby uzupełnić braki, należy jeść jajka, szpinak, wątróbkę, marchew, pomidory, brokuły, dynię, zielony groszek, rzodkiewkę, kapustę i pić pełnotłuste mleko. Pomocny może być również tran. Witamina A wpływa na wzrost, dlatego należy pilnować, by dzieci otrzymywały odpowiednią jej dawkę.

1.2. Witamina B

Jeśli często pojawiają się zajady, szorstkość skóry i brak sił witalnych – objawy podobne do depresji, to prawdopodobnie oznacza to brak witamin z grupy B. Witaminę B1 znaleźć można w drożdżach, jajkach, zbożach, suszonych owocach, orzechach, ryżu czy ziemniakach. B2 występuje w wątróbce, tłustym mleku, grzybach, fasoli, grochu i szpinaku, a także makreli. Witamina B6 znajduje się w żółtkach jaj, roślinach strączkowych, bananach, awokado, drożdżach, baraninie, drobiu, dorszach i flądrach. Awitaminoza B12 to anemia, która może skończyć się nawet zastrzykami. By jej uniknąć, należy jeść jajka, wątróbkę, nerki, śledzie, makrelę, łososia, pstrąga, dorsza, flądrę i pić mleko.

1.3. Witamina C

Brak witaminy C to obniżona odporność, bóle stawów, słabe mięśnie. Ten cenny mikroelement można znaleźć w świeżych owocach, włoskiej kapuście, kalafiorze, brokułach, cebuli, chrzanie, młodych ziemniakach, natce pietruszki, papryce. Należy dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C, zwłaszcza gdy wykonuje się ciężką pracę fizyczną, przyjmuje leki antykoncepcyjne lub antybiotyki.

1.4. Witamina D

Witaminę D nasz organizm sam potrafi wytwarzać dzięki działaniu promieni słonecznych. Czasami jest jej jednak za mało. Wiotczenie mięśni, senność, wzmożona potliwość, nerwowość, słabe kości to znak, że trzeba jeść podroby, żółtka jaj, masło, śmietanę, ryby (szprot, śledź, makrela, łosoś, węgorz), tran.

1.5. Witamina E

Oto witamina młodości. Awitaminoza w tym przypadku oznacza suchą i szybko starzejącą się skórę, zmarszczki i trudności ze skupieniem uwagi. Niedobór witaminy E można uzupełnić, jedząc płatki owsiane, kaszę jęczmienną i gryczaną, soję, orzechy włoskie i ziemne, szparagi, fasolę, groch, kapustę włoską i czerwoną, pestki słonecznika, migdały, oleje roślinne i sałatę.

1.6. Witamina K

Ta witamina znajduje się w jajkach, wątróbce, wieprzowinie, pomidorach, truskawkach, kapuście, grochu, szpinaku i serze. Należy zadbać o jej dostarczanie, zwłaszcza jeśli pojawiają się krwawienia z nosa, obfite miesiączki i siniaki, które powstają właściwie bez powodu.

2. Profilaktyka i leczenie awitaminozy

Witaminy są jednym z najważniejszych elementów, bez których organizm nigdy nie będzie funkcjonował prawidłowo. Odpowiednie dawki poszczególnych witamin dostarczane w stanie naturalnego pokarmu (owoce, warzywa, mięsa, białka), jak i w formie tabletek mają jednakową wartość. Rola witamin w organizmie jest tak wielka, że niedobór choć jednej z nich (lub jej nadmiar) może skutkować poważnymi konsekwencjami.

Awitaminoza posiada jednak prostą ścieżkę profilaktyczną i leczenia. W pierwszym przypadku należy po prostu zdrowo się odżywiać, nie unikać pokarmów bogatych w witaminy (dlatego szczególnie narażeni na awitaminozę są wegetarianie, weganie itp.), a w razie planowanej diety skorzystać z witamin w tabletkach. Leczenie polega głównie na uzupełnieniu braku witamin w organizmie. Zdrowa dieta to najlepszy sposób na pozbycie się awitaminozy, czasem jednak konieczne jest wzbogacenie jej witaminami w tabletkach. Niedobór witamin A, B, C czy jakiejkolwiek innej możemy łatwo uzupełnić dzięki specjalnym preparatom witaminowym. W aptekach dostępne są też środki multiwitaminowe, które służą do zaopatrzenia organizmu we wszystkie niezbędne mikroelementy.

Martyna Kosienkowska,
Komentarze

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy - najnowsze pytania

Artykuły Witaminy
Witaminy

Działanie witamin

Przez wiele lat uważano, że białka i woda wystarczą do zapewnienia organizmowi procesów życiowych. Witaminy i ich rolę w przemianie materii odkryto znacznie później. Termin witaminy wprowadził polski biochemik Kazimierz Funk, który jako pierwszy wydzielił związek organiczny grupy aminowej (stąd też nazwa witaminy, od „vita” – życie, „amina” – nazwa ... z pożywieniem lub w formie prowitamin, które w procesie przemian metabolicznych uzyskują pełną aktywność biologiczną. Witaminy...

Witaminy

Witaminy dla kobiet

Witaminy są niezbędne do życia, jednak nasz organizm produkuje je w niewystarczających ilościach. Człowiek musi zatem ... witaminy, w związku z tym, im nasza dieta jest bardziej zróżnicowana i zrównoważona, tym mamy większe szanse na dostarczenie wszystkich witamin. Organizm kobiety ma inne zapotrzebowanie na witaminy i minerały niż organizm dorastającego dziecka czy mężczyzny. Witaminy młodości dla kobiet Witaminy młodości są trzy: A, E i C. Każda z nich, dostarczona organizmowi w odpowiednich...

Witaminy

Rodzaje witamin

Witaminy są niezbędne do rozwoju i wzrostu tkanek oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie człowieka ... szkodliwy, ponieważ prowadzi do hiperwitaminozy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Te witaminy są magazynowane przez organizm, dlatego okresowe ich niedobory są tolerowane. Nadmiar powoduje hiperwitaminozę, która skutkuje zatruciem. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy: A, D, E i K. Witamina A Witamina A, czyli retinol, odpowiada za wzrok, stymuluje procesy podziału...

Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być dostarczane z dietą, w celu zapewnienia prawidłowego działania organizmu. Witaminy nie dostarczają energii (kalorii), jednakże regulują procesy biochemiczne w komórkach. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należą witaminy z grupy B, witamina C. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wydalany z moczem. Rola witamin w organizmie Witaminy pełnią ... ” był polski biochemik Kazimierz Funk żyjący w latach 1884-1967. Jednakże nie wszystkie witaminy są aminami, dlatego też ta...

Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy są to związki niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Witaminy ... ). Witamina E na zdrowie to witaminy A, D, E, K. Wchłanianie tych witamin zwiększa się pod wpływem tłuszczu zawartego w pożywieniu. Funkcje witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Witaminy nie stanowią źródła energii oraz nie budują. Jednakże są niezbędne ... należą: witamina A (retinol i jego pochodne) uczestniczy w procesie widzenia. W przypadku niedoboru witaminy A występuje...

Witaminy

Witaminy w diecie

(...) tych związków są owoce, warzywa, mięso i ryby. Witaminy w postaci naturalnej są najlepiej przyswajane przez organizm. W przypadku awitaminozy, wywołanej brakiem witamin, konieczne jest ich uzupełnienie, np. w formie preparatów i suplementów. Witaminy w diecie są podstawą zdrowia, wigoru i aktywności fizycznej. Witaminy i minerały niezbędne w diecie Składniki mineralne można podzielić na ... nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu, a nadmiar jest toksyczny. Witamina C Źródło witaminy C: owoce cytrusowe, ananasy,...

Witaminy

Cała prawda o multiwitaminach

(...) i witaminy Pomimo usilnych starań nie zawsze jesteśmy w stanie zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na substancje odżywcze ... , których organizm potrzebuje. Jednakże zapewnienie dziennego zapotrzebowania na niektóre witaminy i minerały (witaminy D ... podstawowych witamin i minerałów, takich jak żelazo, wapń i witaminy C, B i D. Jednak nowszej generacji suplementy zawierają...

Witaminy

Czy witaminy można łączyć?

Witaminy są niezbędne dla posiadania zdrowia i pełni sił witalnych. Najlepsze pod względem jakości i przyswajania się są naturalne witaminy, pochodzące z produktów spożywczych. Jednak jeśli nasza dieta nie dostarcza nam kompletu witamin, powinniśmy sięgnąć po witaminy w tabletkach. Ważne jest, aby przyjmować odpowiednie ich ilości, dostosowane do wieku, wagi i płci. Jak przyjmować witaminy? Obecnie dostępne są różne rodzaje suplementów witaminowych. Zalecane witaminy dla dorosłych...

Witaminy

Przechowywanie witamin a ich skuteczność

Badania naukowców z Uniwersytetu Purdue wskazują, iż wysoka wilgotność w kuchni i łazience może źle wpływać na przechowywane w tych pomieszczeniach witaminy i suplementy diety, nawet jeśli wieczka ich opakowań są szczelnie zamknięte. Wpływ wilgotności na witaminy i suplementy diety Substancje krystaliczne, w tym witamina C, niektóre witaminy z grupy B oraz inne suplementy diety, podatne są ... witaminy i suplementy diety. Rozpuszczanie się witamin i suplementów diety Naukowcy zmierzyli wilgotność powietrza, przy...

Witaminy

Witaminy w jedzeniu

W okresie jesienno-zimowym częściej sięgamy po suplementy diety na wzmocnienie organizmu. Zapominamy, że witaminy i minerały lepiej wchłaniają się ze spożywanych pokarmów niż z przyjmowanych tabletek. Witaminy w diecie W okresie zwiększonych zachorowań na przeziębienie i grypę szczególnie ważne są witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Witamina A pełni funkcję obronną organizmu. Chroni ... cytrusy, kiszoną kapustę, brokuły, natkę pietruszki, pomidory i czerwoną paprykę. Z kolei witaminy z grupy B można...