Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Badanie histopatologiczne po poronieniu

Ginekologia

Proszę o interpretację badania histopatologicznego

(...) /pytania/badanie-histopatologiczne-po-poronieniu ... Dzień dobry. Mam 25 lat. W wieku 22 lat urodziłam zdrowego syna, jednak 16.03.2010 r. poroniłam, byłam w 7 tyg. ciąży, w szpitalu miałam zabieg łyżeczkowania, ponieważ miałam resztki po poronieniu. Odebrałam ostatnio wynik badania histopatologicznego, ale nic nie rozumiem z tego wyniku. Proszę o wytłumaczenie mi go. residua post abortum materiał jak skrzepy krwiste w masach ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka
Badanie patomorfologiczne

Badanie histopatologiczne - czy wykryje, że zażyłam tabletki poronne?

Czy badanie histopatologiczne wykryje, że zażyłam tabletki na poronienie? Zażyłam tabletki na poronienie. W szpitalu zostało wykonane wyłyżeczkowanie jamy macicy. Jaki może być wynik takiego badania?Witamy serdecznie! Badanie histopatologiczne ... ). Wyłyżeczkowanie jamy macicy po poronieniu determinuje, że materiałem do badania będzie materiał pobrany z jamy macicy, czyli "resztki", które pozostały po poronieniu. Nie ma jednak możliwości, by badanie to wykryło, że zażyła Pani środki wczesnoporonne. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Czy badania histopatologiczne po poronieniu to standard?

Witam. Czy po zabiegu łyżeczkowania z powodu poronienia badania histopatologiczne wykonywane są standardowo?Witam! Tak, po poronieniu, jeśli wykonano łyżeczkowanie, standardowo wykonuje się badanie hostopatologiczne wyskrobin z jamy macicy. Jest to ważne, ponieważ pozwala wykluczyć ciążową chorobę trofoblastyczną (zaśniad groniasty) jako przyczynę straty ciąży. Pozdrawiam serdecznie! ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Badanie patomorfologiczne

Łożysko częściowo rozfragmentowane o budowie zrazikowej z ogniskiem martwicy

poronilam w 21 tygodniu zrobilismy badanie histopatologiczne i pisze tak: opis mikroskopowy: łożysko częściowo rozfragmentowane śr.7cmm grub. do 2,5cm z pępowiną dł.17cm o brzeżnym przyczepie.Łożysko o budowie zrazikowej o ogniskiem martwicy. Czy z tego dowiem sie co mogło być przyczyną ? Proszę o odpowiedź.Witam, z powyższego opisu nie da się ustalić przyczyny poronienia. Opis świadczy tylko o poronieniu i tkankach które uzyskano po poronieniu. pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Badanie histopatologiczne

(...) doczesnej częściowo w stadium martwicy, kosmki kosmówki, fragmenty błon płodowych. Jest to obraz typowy dla materiału po poronieniu. Badanie to jest wykonywane w celu sprawdzenia czy nie istniał jakiś inny stan np. nowotwór wywodzący się z błon płodowych itp ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Kowalski Lek. Łukasz Kowalski
Badanie patomorfologiczne

Interpretacja badania histopatologicznego po poronieniu i łyżeczkowaniu

Jak rozumieć badanie histopalogiczne po poronieniu i łyżeczkowaniu:1,2-fragmenty doczesnej z ogniskowym przewlekłym naciekiem zapalnym umiarkowanego stopnia,oraz fragmenty błony śluzowej jamy macicy z cechami objawu Arias-Stella.Każde badanie histopatologiczne należy skonsultować z lekarzem prowadzącym- on wyda zalecenia czy należy wykonać dodatkowe badania, np. BHCG w surowicy krwi. ...

Ginekologia

Brak miesiączki po poronieniu

Witam,pod koniec stycznia poroniłam samoistnie. Ciąża około 4 tygodnia. Dziś jest 3 maj a ja do tej pory nie dostałam miesiączki,test ciążowy robiłam około tygodnia temu który wyszedł negatywnie. Czy to normalne nie mieć tyle czasu miesiączki po poronieniu?? Z góry dziękuję za odpowiedź.Konieczna jest wizyta u ginekologaTo nie jest normalne. Trzeba zrobić badanie USG aby ocenić endometrium i strukturę jajników. Czy jest potwierdzenie histopatologiczne ze to była ciąża? ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski i 1 inny
Badanie patomorfologiczne

Badanie histopatologiczne po poronieniu i łyżeczkowaniu

Witam, po poronieniu i łyżeczkowaniu zbadano mój materiał - wynik hist. to zaśniad częściowy. Dwa tygodnie po zabiegu bhcg wyniosła 11, czy jest szansa że obejdzie się bez chemii? Czego można się spodziewać?Witam! Jeśli poziom beta-hCG jest tak niski jak najbardziej jest szansa na zakończenie leczenia bez chemioterapii. Proszę postępować zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Badanie patomorfologiczne

Badanie histopatologiczne po poronieniu i liczne kosmki trofoblastu

Po poronieniu w 6 tc stwierdzono u mnie w badaniu histo-patologicznym liczne kosmki trofoblastu z ogniskami rozplemu. Zalecono mi zrobienie badań beta-hcg po 1 miesiączce. Czy jeśli będzie on bliski lub równy zeru można będzie wykluczyć taką diagnozę?Oznaczać to będzie prawidłowe wyłyżeczkowanie i brak rozrostu trofoblastycznego. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Badanie histopatologiczne po poronieniu: interpretacja wyniku

Dzień Dobry! Jestem dwa tygodnie po łyżeczkowaniu 10 t.c, ciąża obumarła. Dziś wybrałam wyniki badania histopatologicznego i bardzo bym prosiła o przetłumaczenie tego wyniku. Wizytę u lekarza mam dopiero za dwa tygodnie. "Residua deciduae et villi chorionici cum degeneratio hydropica focalis" Dziękuję!Dzień dobry! Wynik oznacza, że w pobranym materiale stwierdzono resztki po poronieniu. Nie wskazuje na przyczynę poronienia. Z poważaniem ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Ginekologia

Badanie histopatologiczne po poronieniu

Dzień dobry. 2 tyg temu poroniłam, byłam w 7 tyg ciąży. Proszę o zinterpretowanie mojego badania : residua post abirtum. 1. materiał jak skrzepy krwiste 2. w masach krwisto-ropnych fragmenty doczesnej. 3. kosmków nie znaleziono. Proszę o wytłumaczenie mi tych 3 punktów. Dziękuję.Witam! Badanie histopatologiczne dotyczyło pozostałości po poronieniu uzyskanych podczas zabiegu łyżeczkowania macicy. Ujawnia, że prawdopodobną przyczyną poronienia było zakażenie wewnątrzmaciczne, raczej bakteryjne (krwisto ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka
Badanie patomorfologiczne

Wynik badania histopatologicznego po poronieniu i wyłyżeczkowaniu jamy macicy

Jak rozumieć badanie histopatologiczne po poronieniu i łyżeczkowaniu:1,2-fragmenty doczesnej z ogniskowym przewlekłym naciekiem zapalnym umiarkowanego stopnia,oraz fragmenty błony śluzowej jamy macicy z cechami objawu Arias-Stella. Nadmienię że mam też mięśniaka ok.10-12 cm.Nie wiem jak to rozumieć. Wnioskuje że jeśli by był to rak to w wyniku było by naciek nowotworowy ... w tym przypadku jest badanie USG, które nie wykazało żadnych podejrzanych zmian. Wskazane jest powtórne badanie kontrolne za 2-3 miesiące. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Interpretacja badania histopatologicznego wyskrobin z jamy macicy po poronieniu

Witam, Odebrałam wyniki z badania histopatologicznego (po zabiegu łyżeczkowania 1.12.09r.) i opis jest po łacinie następujący: "Residua placentaria et decidus partim necroticans et suppurans" . Bardzo proszę o pomoc. Co to oznacza? Ponieważ trochę czyt. w internecie i nie wiem czy powinnam wykonać jakieś badania? Czy to coś bardzo poważnego? Ponieważ znowu staramy się ... w tym miejscu (ropienie - naciek komórek odpornościowych). Badanie histopatologiczne materiału pobranego w czasie abrazji  z powodu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Kowalski Lek. Łukasz Kowalski
Ginekologia

Poronienie całkowite a wskazania do łyżeczkowania jamy macicy

poronilam samoistnie w 6tc.Lekarz stwierdził poronienie całkowite....czy musze miec lyzeczkowanie??po co dostalam skierowanie od ginekologa??mowil ale z szoku nic nie pamietam...Konieczne jest wykonanie badania USG w celu oceny czy macica jest opróżniona- czasem wyłyżeczkowanie jest konieczne po poronieniu. Warto też pamiętać o określeniu grupy krwi i ewentualnym podaniu immunoglobuliny.Należy wykonać badanie USG aby upewnić się że macica jest opróżniona i nie ma resztek po poronieniu. Konieczne jest też ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska i 1 inny
Ginekologia

Czy da się stwierdzić dlaczego poroniłam?

(...) ! Zazwyczaj tego typu badanie histopatologiczne szczątek po poronieniu nie wnosi zbyt wiele informacji na temat np. przyczyny utraty ciąży. Podobnie jest i w tym przypadku. Badanie potwierdza, że ciąża była obumarła we wczesnej fazie ciąży. Jeśli było to pierwsze poronienie w życiu, na dzień dzisiejsz nie wymaga dalszej specjalistycznej diagnostyki. O kolejną ciążę mogą się Państwo ... Witam, proszę o informacje co oznaczaja te słowa dla mnie. Otrzymalam taki wynik badania po poronieniu wywołanym ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Kowalska Lek. Magdalena Kowalska
Dermatologia

Powracający kaszak a badanie histopatologiczne

Powracający kaszak Witam,w zeszłym roku pod skórą w okolicy łuku brwiowego pojawił mi się namacalny guzek który wraz z upływem czasu się powiększał. Po konsultacji dermatologa zostałam skierowana do chirurga na wycięcie.Po badaniu histopatologicznym okazało się iż jest to kaszak. Jednak po wycięciu kaszak notorycznie powraca(jestem już po 4 zabiegach wycięcia) a on znowu rośnie! czy są jakieś inne metody leczenia wylaczając wycięcie chirurgiczne? (jest to twarz a blizny przy oku są widocznie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Czy badanie histopatologiczne określa powód poronienia?

Bardzo proszę o interpretacje badania histopatologicznego, zabieg łyżeczkowania po poronieniu nastąpił 11.03.2010r. Wczoraj odebrałam wynik ze szpitala. Co to oznacza? Jaki był powód poronienia? Wynik CMV IgG 250 IgM ujemny. "decidua suppurans et villi chorionici"  Droga Pani! Wynik badania histopatologicznego tłumaczy się następująco: "Doczesna z naciekiem ropnym i kosmki kosmówki". Obraz jest typowy dla poronienia zatrzymanego. Jak w większości przypadków badanie to nie pozwala określić przyczynę utraty ciąży ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Kowalska Lek. Magdalena Kowalska
Dermatologia

Powracający guz nad okiem

(...) ze to tłuszczak, teraz to ja juz nie wiem co to jest.. Czy to, ze odnawia sie moze byc niepokojące?Po usunięciu zmiany powinno być wykonane badanie histopatologiczne określające typ zmiany. Wiedząc jaka to zmiana, można ocenić jej złośliwość, ryzyko odnowienia ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz
Ginekologia

Wynik USG piersi u 38-letniej kobiety

moje usg piersi;PO STRONIE PRAWEJ NA POGRANICZU OGONA SPENCEA I DOŁU PACHOWEGO WIDOCZNA OWALNA HYPOECHOGENNA ZMIANA LITA wym.30x20mm o WZMOŻONYM OBWODOWYM PRZEPLYWIE.W PIERSI PRAWEJ NIEREGULARNA ZMIANA HYPOECHOGENNA O wym18x13mm proszę o opinie i pomoc co mam robić ...jestem załamana..czy to rak???W Pani przypadku konieczne jest pogłębienie diagnostyki poprzez wykonanie biopsji zmiany. Nie można z góry przesądzić, ze jest to zmiana nowotworowa. Jedynie badanie histopatologiczne może potwierdzić ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Badanie patomorfologiczne

Przyczyny lużnych stolców

Od kilku miesięcy lekarze szukają przyczyny moich luźnych stolców.Narazie ustalono po: usg jamy brzusznej stłuszczenie trzustki oraz po kolonoskopii ( badanie histopatologiczne pobranych trzech wycinków)mikroskopowe zapalnie jelita grubego.A po badaniu tarczycy ATPO - 600 i hormon FSH powyżej 7.Czy można na tej podstawie juz dasć jakąś diagnozę gdyż dalej nie zostało wdrożone żdane leczenie.Witam! Proszę zastosować się do zaleceń lekarza prowadzącego. Po zakończeniu diagnostyki zostanie postawiona ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Kolonoskopia

Wynik kolonoskopii u 63-latka

(...) H-P".Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam.Witam. Badanie sugeruje obecnośc guza jelita grubego. Jaki jest jego charakter oceni badanie histopatologiczne. Proszę zgłośić się do lekarza z kompletem badań (po odebraniu wyniku histopatologicznego) ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Co oznacza wynik badania biopsyjnego?

(...) dziękuję.Witam! Nie wiem, czy potrafię odpowiedzieć na Pani pytanie zgodnie z Pani oczekawianiami. Badanie histopatologiczne ... , co skutkuje zaburzeniem jego rozwoju oraz zawałami w jego obrębie (martwica spowodowana niedokrwieniem). Badanie histopatologiczne płodu i popłodu (łożyska, pępowiny, błony owodniowej) wykonuje się rutynowo przy poronieniu lub obumarciu płodu, aby znaleźć ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Wzdęcie brzucha po poronieniu

(...) Czy jest to zwiazane z obkurczaniem sie macicy i jest to normalne? Dodam, ze innych dolegliwosci brak.Po poronieniu samoistnym należy wykonać badanie USG i ewentualnie BHCG we krwi. Proszę zgłosić sie na konsultację do ginekologa ...

Ginekologia

Poronienie w 8 tygodniu ciąży a staphylococcus coagulase negative - dlaczego doszło do obumarcia płodu?

(...) ciążowego? Co oznaczają wyniki badań przeprowadzonych po poronieniu? Planuję starania o ciążę - czy wyhodowane drobnoustroje mogą ... doszło do jej wstąpienia z okolicy pochwy. O infekcyjnym podłożu poronienia świadczy uzyskany wynik histopatologiczny, w którym ... serca. Na kolejnej wizycie po 2 tygodniach okazało się, że płód obumarł i wkrótce potem poroniłam. W szpitalu po poronieniu wykonano badania: histopatologiczne płodu (Telae fetus partim in autolysis, Residua ovi in inflammationis purulenta Hbd ca10 ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Choroby zakaźne i pasożytnicze

Interpretacja wyników badań - listerioza po poronieniu

Badanie robiłam 10 dni po poronieniu (zatrzymanym) w 12 tygodniu ciąży. Wynik: listerioza w klasie IgM, serotyp 1/2a IFT, Ig ... za odpowiedź.Witam! Wyniki badań serologicznych wskazują, że przebyła Pani świeże zakażenie listeriozą. Zakażenie w czasie ciąży może prowadzić do porodu przedwczesnego (po 22 tygodniu ciąży) oraz zakażeń (niekiedy ciężkich) u noworodków. Istnieje prawdopodobieństwo ... po poronieniu może mieć Pani obniżoną odporność, leczenie antybiotykami najprawdopodobniej będzie konieczne. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Badanie ginekologiczne

Jakie badania można wykonać po dwóch poronieniach?

W bieżącym roku dwa razy zaszłam w ciążę (VI, XI). Z zajściem w ciążę nie ma problemu.Przy pierwszej wizycie u ginekologa okazuje się, że ciąża jest obumarła.Dwukrotnie miałam już łyżeczkowanie macicy. Po pierwszym poronieniu miałam wykonane badania na toxoplazmozę, cytomegalię, WBC , tsh - wszystko w normie.Po drugim poronieniu dostałam skierowanie do poradni genetycznej i badanie ... wykonanie badań hormonalnych i obrazowych (USG, tomografia komputerowa) - mających na celu wykluczenie czynników anatomicznych. Razem ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Alergologia

Niepokojąca kulka w okolicach pachwiny: Czy to coś groźnego?

Dzień dobry. Od około roku mam coś w rodzaju małej kulki w okolicach pachwiny (po środku wewnętrznej części uda tzn. w miejscu gdzie jest zgięcie między udem i pachwiną, na wysokości prawego jądra). Jeśli chodzi o wielkość to kulka ta się nie powiększa i jest mniejsza jeśli chodzi o wielkość niż małe kulki do pistoletów, którymi bawią się dzieci. Nie wiem ... jest badanie fizykalne i ewentualne badanie USG. W przypadku niejasności w wyniku badania USG może być konieczne badanie histo-patologiczne ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Badanie patomorfologiczne

Zaśniad częściowy w badaniu histopatologicznym

Dzień dobry, jestem po poronieniu (6tc), badanie hist.pat. wykazał zaśniad częściowy.Po 2 tyg. od zabiegi bhcg wynosiło 11, do dziś (3mc po zabiegu ) wynik jest ujemny(miej niż 0,1). Wiem, że muszę przez rok kontrolować bhcg, po pół roku RTG klatki p. Usg brzucha. Moje pytanie czy przy tego typu nowotworze często są przerzuty? To była moja 1 ciąża (33l). Czy jest możliwość aby prawdopodobieństwo zachorowania na kolejnego nowotwora wynosiło tyle samo co u osoby nigdy nie chorującej.Witam serdecznie, ryzyko ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Piotr Pilarski Lek. Piotr Pilarski
Ginekologia

Poronienie trąbkowego ciąży pozamacicznej

(...) na dzień wyraźnie spada. Żeby więc dowiedzieć się, czy na pewno nie było to poronienie ciąży wewnątrzmacicznej, wykonano łyżeczkowanie. Wyskrobiny będą zbadane pod mikroskopem (badanie histopatologiczne). Jeżeli będą w nich obecne kosmki (resztki tkanki ... , a więc w nieprzyjaznym, nienaturalnym dla siebie miejscu, obumarł i uległ poronieniu do jamy brzusznej. Jest to jeden z możliwych przebiegów ciąży jajowodowej, korzystny dla kobiety o tyle, że unika ona w ten sposób operacji- ciąża "usuwa się" sama. Poronieniu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Interpretacja wyniku histopatologii

(...) to może wskazywać na to, że przyczyną poronienia była jakaś infekcja lub inny nieswoisty proces zapalny. Tak naprawdę badanie histopatologiczne wyskrobin po poronieniu nie jest wykonywane w celu określenia przyczyny utraty ciąży, ale w celu sprawdzenia czy w jamie ... Witam serdecznie. Otrzymałam wynik histopatologii (poronienie w 9 tyg. ciąż), ale tak naprawdę nic mi on nie mówi. Po przetłumaczeniu na język polski brzmi on następująco: MACROSCOPY Piece of haemorrhagic tissue measuring 30 x 8 x 5 mm. Tkanka krwotoczna ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Kowalski Lek. Łukasz Kowalski
Ginekologia

Puste jajo płodowe a poronienie

(...) (mieszkam w azji w kraju rozwijajacym sie). Czy sa inne bezpieczne metody?czy farmakologicznie mozna wywolac calkowite poronienie po11-12tc ?ile czasu bezpiecznie moge czekac na calkowite poronienie i czy dojdzie do calkowitego poronienia Witam, wyłyżeczkowanie po poronieniu jest najbezpieczniejszą metodą, związaną z najmniejszym ryzykiem pozostawienia tkanek płodowych w jamie macicy ... Lekarz stwierdzilu mnie puste jajo plodowe.2 tyg temu pecherzyk mial 3cm cialkozolte5mm(wg usg 7t4d).po 10dniach pecherzyk ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Krwawienie po poronieniu a ryzyko zakażenia

Witam,10 lutego poroniłam samoistnie (przy wypisie endometrium 19mm).Po wyjściu ze szpitala dostałam Sumamed na 2 dni(oba wzięłam)oraz Arthrotec Forte po którym miałam nudności,silne bóle żołądka oraz bardzo silną biegunkę.Lekarz zabronił mi go brać,a nie ma innego leku przeciwzapalnego o takim samym działaniu.Nadal leciutko krwawię i mam lekkie bóle podbrzusza.Obawiam się teraz ... ?Witam, przede wszystkim należy zgłosić się na badanie kontrolne. Wobec znacznego nasilenia działań niepożądanych odstawienie Arthrotecu jest prawidłowym ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz
Ginekologia

Wynik badania histopatologicznego wyskrobin z jamy macicy - proszę o interpretację

Witam, Odebrałam wynik badania histopatologicznego ze szpitala (po zabiegu łyżeczkowania) i opis brzmi: " Residua ... i bardziej szczegółową wdraża się u par, które utraciły co najmniej dwie ciąże w wyniku poronienia. Mówi się wtedy o poronieniu nawykowym. Uważa się, że jedno poronienie zdarza się każdej kobiecie w wieku rozrodczym, zaledwie 10% z nich dowiaduje się o tym ... w stanie zapalnym i ropnym. Badanie to jest wykonywane zawsze, w celu wykluczenia niebezpiecznych patologii mogących wikłać wczesną ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Kowalski Lek. Łukasz Kowalski
Ginekologia

Krwawienie po poronieniu - co mi dolega?

(...) tydzień po poronieniu (po łyżeczkowaniu). Krwawienie miałam przez pierwsze 3-4 dni, później już tylko niewielkie plamienia różowe ... , Pierwsza owulacja po poronieniu zazwyczaj się pojawia po 2-4 tygodniach. Więc objawy mogą być z nią związane. Gdyby ... miesiączka). W czasie ciąży nie miałam żadnych bóli, nudności, omdleń, nic, co mogłoby powodować niepokój, wyniki wszystkich badań ... ., kolejny raz 31.01.2011 r. (poronienie). Jednak nie miałam innych niepokojących objawów, ponieważ oba płody rozwijały się prawidłowo ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
Onkologia

Jakie badania w celu zbadania guzka w piersi

(...) w zależności od wieku w pierwszej kolejności zaleca się badanie USG (u młodszych kobiet przed 40 roku życia) lub mammografię (po 40 roku życia i u kobiet dojrzalszych). Jeżeli wstępna diagnoza okaże się niewystarczająca i będzie konieczne wykonanie dalszych badań, niezbędna może okazać się biopsja zmienionej tkanki. Badanie histopatologiczne jest procedurą, która umożliwia określenie utkania ... charakteru zmiany. Jeśli niepokojący guzek jest położony na tyle powierzchownie, korzystne diagnostycznie może okazać się badanie USG ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jakub Krawczyk Lek. Jakub Krawczyk
Ginekologia

Łyżeczkowanie po poronieniu chybionym

Witam.5,XII mialam zabieg lyzeczkowania(poronienie chybione),byl to 8 tc(liczac od OM).Tydz.przed zabiegiem,tj w 7tc bhcg=27869.Dzien po zabiegu spadlo do 14783,77mlU/m,po kolejnych 5 dniach=3824,a tydz po tym badaniu=4012,czyli nie dosc ze nie spadlo,to troche wzroslo.Dodam,ze po zabiegu krwawilam jak przy zwyklym okresie,a po 2 tyg od zabiegu(od wczoraj) pojawilo sie wiecej krwi ... kontrola badania HGC ponowne badanie USG dopochwowe.Proponuję wykonać kolejne oznaczenie B-HCG i z wynikami oraz z wynikiem badania ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Jacek Tulimowski Dr n. med. Jacek Tulimowski i 1 inny
Badanie powłok jamy brzusznej

Polipowate zgrubienia błony śluzowej trzonu w pęcherzyku żółciowym

Witam. Mam 30lat M.Przy badaniu USG jamy brzusznej wyryto u mnie w pęcherzyku żółciowym polipowate zgrubienia błony śluzowej trzonu o średnicy 3mm.Po roku powtórzyłem badanie i te zgrubienia mają 4mm.Byłem z tym u chirurga i od razu podjął decyzję o wycięciu tego.Czy naprawdę jest potrzeba wycinania?w ogóle nie uzyskałem żadnego wyjaśnienia na temat tych polipów jak i wycinania ... etiologii nowotworowej i zapewne dlatego chirurg proponuje wycięcie pęcherzyka żółciowego i badanie histopatologiczne.Rożnica 1 mm ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul i 2 innych
Ginekologia

Plamienia po stosunku po wyłyżeczkowaniu jamy macicy i poronieniu

Pół roku temu miałam zabieg lyzeczkowania-poronilam.Pierwszy stosunek po1okresie-lekkie plamienie.Do lekarza poszłam na kontrole po zabiegu-zbadał-wszystko ok.Lecz usg po zabiegu nie było robionego.Plamienie wystąpiło jeszcze razpo stosunku,cytologia była robiona-ok.W zeszłym tyg miałam plamienie lekkie,tak po prostu a wczoraj po stosunku z orgazmem tez plamienie wystąpiło ... Proponuję wykonać badanie USG narządu rodnego. Proszę też spytać ginekologa o istnienie ewentualnej nadżerki na szyjce macicy ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska Lek. Beata Sterlińska-Tulimowska i 1 inny
Ginekologia

Poroniłam i byłam oczyszczana, a testy ciążowe wychodzą pozytywnie. Czy to możliwe, że jestem w ciąży?

(...) białawy, taki jak w drugiej fazie cyklu (po owulacji, przed miesiączką). Pozdrawiam! ... odruchy wymiotne. Test wyszedł pozytywnie, czy to możliwe, że mam w sobie dzieciątko? Po poronieniu nie współżyłam z mężem ... hormonu wykrywanego przez testy- HCG. Taki stanu może utrzymywać się po poronieniu różnie długo- od kilku dni do kilku tygodni ... Witam. Mam 23 lata i 9 maja poroniłam drugi raz. W 9 tyg ciąży miałam badanie usg, na którym nie można było znaleźć płodu ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Mam objawy ciąży - czy test mógł się pomylić?

Witam! Dnia 4 grudnia poroniłam. Wynikałoby, że był to 6 tydz. od ostatniej miesiączki, ale 2 grudnia robione HCG dało wynik 139. Ginekolog powiedział, że być może była to ciąża późniejsza, niż by wskazywała ostatnia miesiączka. Od 4 grudnia nie mam okresu. 20 byłam u ginekologa i powiedział, że mam wszystko powiększone i być może zaszłam (po poronieniu) w ciążę, moje cykle są ... badanie beta HCG z krwi oraz udać się na konsultację do specjalisty ginekologa. Wymienione objawy mogą mieć również inne podłoże np ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Krew i naczynia krwionośne

Zgrubienia na szwie pod jądrami

(...) z moszny i zastoju krwi w tej okolicy. Drugą kwestią jest to, czy było wykonywane badanie histopatologiczne usuniętej tkanki (po ... trudno bez badania oraz wykonania badań dodatkowych wyjaśnić Pana problem. Hemoroidy to sploty żylne błony śluzowej odbytu ... czy zmiany zapalne itd). Dodatkowo warto pokusić się do wymaz z cewki moczowej / badanie moczu z posiewem, aby wykluczyć zakażenia ... , zgrubień), a także morfologii krwi wraz z badanie stanu zapalnego (OB, CRP). Pozdrawiam serdecznie, Lek. med. Agnieszka Barchnicka ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Ginekologia

Przyczyny problemów z zajściem w ciążę po poronieniu

(...) w 10 tc okazało się, że zarodek nie rozwija się od 7 tc. Poronienie zatrzymane - miałam łyżeczkowanie. Po poronieniu brałam dwa ... zmniejszać szansy na zajście w ciążę. Jeśli już dojdzie do zapłodnienia, będzie go Pani musiała jednak najprawdopodobniej odstawić (po ... 5 dni, a tak skrócił się po poronieniu. W miarę możliwości, bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania. Serdecznie dziękuję ... z prawego jajnika może być bolesna również ze względu na zrosty, które mogły powstać po operacji. Jeżeli badanie USG nie wykazuje ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Poronienia, luteina, ciąża; wynik cytometrii - prośba o interpretację.

(...) i zakończyłam badania po 2 poronieniu. Mąż też już leczył swoje dość słabe nasienie, i już jest w normie. Dzisiaj jest 32 dc, przed styczniem moje cykle były bardzo regularne 27-28 dni, ostatni cykl jednak wyniósł 30 dni (po szpitalu, kiedy przez 3dni brałam D ... i jak długo czekać? 3.Mam też wyniki badań zleconych mi przez lekarza mojego męża androloga i nie wiem, jak je zinterpretować (czekamy ... Państwo od lekarza androloga zlecającego badanie. Badanie to pozwala określić dokładny stosunek różnych typów białych krwinek ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Kowalski Lek. Łukasz Kowalski
Decyzja o rodzicielstwie

Płodność mężczyzny

(...) po ejakulacji, wazografię lub badanie cytogenetyczne (po kilkukrotnym poronieniu). Jak poprawić płodność? Niektórym przyczynom ... problemów z płodnością u mężczyzn Do wystąpienia problemów z płodnością przyczynia się otyłość, wiek (po 40. roku życia zdolność ... seksualnymi. Niepłodność u mężczyzn rozpoznaje się zwykle na podstawie analizy próbki spermy. To proste badanie pozwala na zmierzenie ... nasienia, by potwierdzić wyniki badania. Niekiedy lekarze zlecają dodatkowe badania i testy, na przykład badanie u urologa ...

Ginekologia

Lekkie plamienia i biała, bezzapachowa wydzielina a ciąża

(...) dla drugiej fazy cyklu (po owulacji, przed miesiączką). Jeśli współżyli Państwo jedynie w podanym przez Panią terminie ... (badanie stężenia betaHCG we krwi). W razie ciąży, wynik powinien być już pozytywny (prawdopodobnie również po poronieniu ... krwawienia. Jednak niezależnie od tego, czy jest Pani w ciąży, czy doszło do poronienia, czy też była to miesiączka, badanie ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Czy wkładka hormonalna to środek wczesnoporonny?

(...) o których dawno słyszałam w Polsce (obecnie mieszkam w USA), czyli nie pozwala zagnieździć się już zapłodnionemu jajeczku (po mojemu ... , nie można mówić o poronieniu. Ocena etyczna tej metody pozostaje jednak odrębną kwestią, w jej ramach uniemożliwienie zagnieżdżenia ... jest to czy mogę teraz jak mam wkładkę zrobić sobie cystoskopię nerek, czy lekarz wprowadzając kamerę do pochwy(tak ma to badanie wyglądać ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Test ciążowy (próba ciążowa)

Jak działa test ciążowy?

(...) odczytany wynik (po 3–5 min)), stosowane leki – dotyczy niemal wyłącznie stosowanego w iniekcjach hCG, znaczne ilości h ... stężenia hCG, co ma miejsce w przypadku podejrzenia ciąży pozamacicznej lub monitorowania stanu pacjentki po poronieniu. Testy ... spodziewanej miesiączki. Test ciążowy pozwala na wykrycie ciąży bardzo wcześnie, wcześniej niż badanie USG czy  badanie ... stężenie hCG w moczu powinno osiągnąć już wartość wykrywaną przez domowy test ciążowy. Test ciążowy to badanie moczu i nie wymaga ...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500