Białko w diecie

Białko jest elementem każdej komórki ludzkiego ciała. Jest to główny składnik skóry, mięśni, narządów i gruczołów. Białko jest również we wszystkich płynach organizmu człowieka z wyjątkiem moczu i żółci. Nic więc dziwnego w tym, że człowiek potrzebuje białka, by wspomagać regenerację i wzrost komórek. Produkty zawierające białko są niezwykle istotne w diecie dzieci, nastolatków i kobiet w ciąży. Co należy jeść, aby białko w jedzeniu wystarczyło do prawidłowego funkcjonowania organizmu?

Spis treści:
  1. 1. Białko w jedzeniu
  2. 2. Wpływ białka na zdrowie

1. Białko w jedzeniu

Produkty zawierające białko dzieli się na dwie grupy: pełnobiałkowe, w skład których wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy, oraz produkty, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to:

Do drugiej grupy należą:

  • fasola,
  • groszek,
  • orzechy,
  • ziarna,
  • pestki.

Warto zadbać o to, by w diecie znalazły się różne produkty, wówczas szansa na dostarczenie odpowiedniej ilości białka i niezbędnych aminokwasów jest większa. Szczególną rolę białko odgrywa w diecie osób odchudzających się. Spożywanie produktów z dużą zawartością białka może przyspieszyć przemianę materii nawet o 40% i hamować łaknienie, dzięki niskiej kaloryczności, a także niewysokiej dostępności energetycznej białka.

2. Wpływ białka na zdrowie

Nie należy przesadzać z ilością spożywanego białka. Nadmiar może doprowadzić do wysokiego poziomu cholesterolu i niektórych chorób, na przykład podagry. Duże ilości białka w diecie stanowią także obciążenie dla nerek, dlatego należy dążyć do równowagi. Nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego może dodatkowo powodować bezsenność, nerwowość, wzrost ciśnienia tętniczego i przyczyniać się do chorób serca. Nie warto sięgać po suplementy z białkiem. Dla zdrowych osób są one niemal zupełnie bezużyteczne. Wystarczy zdrowa dieta. Wegetarianie powinni spożywać dużo warzyw i roślin strączkowych, by zrekompensować brak mięsa w diecie.Ilość białka w diecie zależy od wieku i stanu zdrowia. Dla większości dorosłych wskazane jest spożywanie 2-3 porcji białka dziennie. Jednorazowa porcja białka nie powinna przekraczać 40 g, ponieważ większe ilości stanowią zbyt duże wyzwanie dla enzymów wątrobowych. Białko najlepiej jest spożywać wraz z węglowodanami w stosunku 1:4.

Brak odpowiedniej ilości białka w diecie jest niebezpieczny dla zdrowia. W przypadku dzieci i młodzieży organizm jest narażony na zahamowanie wzrostu, pogorszenie odporności i spowolnienie rozwoju intelektualnego. Dzieci, które spożywają zbyt mało białka nie rozwijają się prawidłowo, zarówno pod względem fizycznym, jak i umysłowym. U dorosłych niedobór białka może prowadzić do załamania odporności immunologicznej oraz zmniejszenia wydolności psychicznej i fizycznej. Białko to ważny budulec organizmu człowieka. Aby go nie zabrakło, należy spożywać produkty zawierające białko. Nie warto jednak jeść ich ponad miarę. Zbyt dużo białka nie wpływa dobrze na stan zdrowia. Dieta wysokobiałkowa sprzyja zaparciom i może przyczyniać się do niedoborów witamin.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze

Pytania do specjalistów

Zapotrzebowanie organizmu na białko

Witam Nie rozumiem jednej rzeczy: Zapotrzebowanie na białko wynosi 1g/1kg masy ciała, czyli, jeżeli ważę 80kg, potrzebuje 80g. Jednak licząc procentowo (np 18%) mojego zapotrzebowania kalorycznego (2800kcal), wychodzi 504kcal, czyli 126g białka. Skąd...

Przybieranie na wadze po diecie 1000 kalorii

Korzystam z diety 1000 kalorii i nie chudnę, a nawet przytyłam ok. kilograma. Jestem na niej już 2 tygodnie i codziennie spaceruję min. godzinę. Co robię nie tak? Bardzo proszę o pomoc gdyż przy wzroście 169 ważę 100,9 kg. i (również) przez wagę mam problemy...

Odpowiada: Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 6 innych
pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 0 odpowiedzi Stosowanie kreatyny a ćwiczenia na siłowni ~:

Witam chciałbym sie zapytać o kreatyne chodzę na siłownę od roku i na opakowaniu kreatyny napisane zeby brać po 15 gram w dni treningowe i 10 dni nietrenigowe czy to dobr wybór czy nie duzo nie chce mieć problem z nerkami i kratyniną mam 18 lat 181 cm...

~ Pytania do specjalistów 5 odpowiedzi Sposoby na przybranie na wadze dla 25-latki ~:

co powinnam jesc aby przytyc mam 25 lat 165 cm i waze 40 kg moge schudnac szybko w ciagu 2 dni nawet kg ale przytyc mi jest ciezko prosze o porade
pozdrwiam

pokaż 5 następnych

Artykuły Białka

Białka Zapotrzebowanie na białko

Białka są niezbędne do życia. Stanowią bowiem zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu związk ... na białko jest zróżnicowane. Największa zawartość białka w diecie powinna występować u dzieci, kobiet w ciąży oraz u osób po operacji. Rola białka w organizmie W organizmie białka pełnią zróżnicowane funkcje, które zapewniają prawidłowy rozwój, a tym samym zdrowie człowieka. Białka jako enzymy oraz hormony regulują przemianę materii, zapewniając prawidłowy stan...

Jedz białko na śniadanie!
Białka Jedz białko na śniadanie!

(...) głodu w ciągu dnia. Ponadto za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) odkryto, że duża ilość białka na początku ... posiłek zawierający 500 kcal składający się z ziaren zbóż i mleka (zawierający standardową ilość białka), a część...

Białka Rola białka w organizmie człowieka

(...) ów, przeciwciał. Białka uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim możliwy jest prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, a także regeneracja uszkodzeń. Białka tworzone są przez aminokwasy. Zdrowa dieta powinna ... w organizmie będzie w pełni realizowana. Funkcje białka w organizmie Białka są budulcem nowych tkanek, a także materiałem ... . Przeliczając: 1 gram białka tworzy 4 kcal energii. Aminokwasy znajdują się w płynach ustrojowych: krwi, płynie...

Czy nietolerancja laktozy leży w psychice?
Białka Czy nietolerancja laktozy leży w psychice?

U osoby, która po spożyciu produktów białkowych odczuwa zaburzenia ze strony układu pokarmowego – najczęściej nudności, bóle brzucha, biegunki – podejrzewana jest zazwyczaj nietolerancja laktozy. Jeśli objawy występują w...

Produkty bogate w białko
Białka Produkty bogate w białko

(...) jest skurcz mięśni, regeneracja tkanek, gojenie ran. Specjalne białka – immunoglobuliny, uczestniczą w odpowiedzi obronnej ... białka nie sposób przecenić. Białka stanowią 75% masy tkanek miękkich ciała. Są wielocząsteczkowymi biopolimerami ... do regeneracji zużytych lub uszkodzonych. Białka są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śr ... swoje zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Z tego powodu brakującą ilość białka należy czerpać z pożywienia i dostarczać organizmowi...

Normy laboratoryjne Białko C

Badanie biochemiczne krwi obejmuje analizę składników osocza (zasadniczego, płynnego składnika krwi, w którym znajdują się składniki morfologiczne). Osocze transportuje cząsteczki niezbędne komórkom, tj. elektrolity, białka i inne...

Normy laboratoryjne Białko S

Białko S wspólnie w białkiem C pełnią w organizmie funkcję naturalnych inhibitorów procesów krzepnięcia. Stanowią one istotny element równowagi między aktywnością czynników prozakrzepowych, a aktywnością czynników...

Białko w moczu
Normy laboratoryjne Białko w moczu

Badanie ogólne moczu jest jednym z elementarnych badań, służących diagnozowaniu chorób, które pozwalają ocenić funkcjonowanie organizmu. Badanie moczu wykonuje się na czczo. Badany osobiście pobiera próbkę moczu rano, tuż po...

Środki wspomagające odchudzanie Białko a odchudzanie

Dieta bogatobiałkowa wspomaga odchudzanie, gdyż przyspiesza podstawową przemianę materii o 25%. Jednakże zbyt duża ilość białka w diecie może powodować uszkodzenie wątroby i nerek.

Badanie moczu na białko Odtwórz wideo
Białko w moczu Badanie moczu na białko

W celu wykrywania białka w moczu stosuje się metodę paskową, która wykrywa głównie albuminy. W laboratoriach do oceny ilościowej wydalanego białka używa się metod kalorymetrycznych, a do oceny albuminurii metod immunologicznych. Zdrowy...

pokaż 10 następnych