Białko w diecie

Białko jest elementem każdej komórki ludzkiego ciała. Jest to główny składnik skóry, mięśni, narządów i gruczołów. Białko jest również we wszystkich płynach organizmu człowieka z wyjątkiem moczu i żółci. Nic więc dziwnego w tym, że człowiek potrzebuje białka, by wspomagać regenerację i wzrost komórek. Produkty zawierające białko są niezwykle istotne w diecie dzieci, nastolatków i kobiet w ciąży. Co należy jeść, aby białko w jedzeniu wystarczyło do prawidłowego funkcjonowania organizmu?

Spis treści:
  1. 1. Białko w jedzeniu
  2. 2. Wpływ białka na zdrowie

1. Białko w jedzeniu

Produkty zawierające białko dzieli się na dwie grupy: pełnobiałkowe, w skład których wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy, oraz produkty, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to:

Do drugiej grupy należą:

  • fasola,
  • groszek,
  • orzechy,
  • ziarna,
  • pestki.

Warto zadbać o to, by w diecie znalazły się różne produkty, wówczas szansa na dostarczenie odpowiedniej ilości białka i niezbędnych aminokwasów jest większa. Szczególną rolę białko odgrywa w diecie osób odchudzających się. Spożywanie produktów z dużą zawartością białka może przyspieszyć przemianę materii nawet o 40% i hamować łaknienie, dzięki niskiej kaloryczności, a także niewysokiej dostępności energetycznej białka.

2. Wpływ białka na zdrowie

Nie należy przesadzać z ilością spożywanego białka. Nadmiar może doprowadzić do wysokiego poziomu cholesterolu i niektórych chorób, na przykład podagry. Duże ilości białka w diecie stanowią także obciążenie dla nerek, dlatego należy dążyć do równowagi. Nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego może dodatkowo powodować bezsenność, nerwowość, wzrost ciśnienia tętniczego i przyczyniać się do chorób serca. Nie warto sięgać po suplementy z białkiem. Dla zdrowych osób są one niemal zupełnie bezużyteczne. Wystarczy zdrowa dieta. Wegetarianie powinni spożywać dużo warzyw i roślin strączkowych, by zrekompensować brak mięsa w diecie.Ilość białka w diecie zależy od wieku i stanu zdrowia. Dla większości dorosłych wskazane jest spożywanie 2-3 porcji białka dziennie. Jednorazowa porcja białka nie powinna przekraczać 40 g, ponieważ większe ilości stanowią zbyt duże wyzwanie dla enzymów wątrobowych. Białko najlepiej jest spożywać wraz z węglowodanami w stosunku 1:4.

Brak odpowiedniej ilości białka w diecie jest niebezpieczny dla zdrowia. W przypadku dzieci i młodzieży organizm jest narażony na zahamowanie wzrostu, pogorszenie odporności i spowolnienie rozwoju intelektualnego. Dzieci, które spożywają zbyt mało białka nie rozwijają się prawidłowo, zarówno pod względem fizycznym, jak i umysłowym. U dorosłych niedobór białka może prowadzić do załamania odporności immunologicznej oraz zmniejszenia wydolności psychicznej i fizycznej. Białko to ważny budulec organizmu człowieka. Aby go nie zabrakło, należy spożywać produkty zawierające białko. Nie warto jednak jeść ich ponad miarę. Zbyt dużo białka nie wpływa dobrze na stan zdrowia. Dieta wysokobiałkowa sprzyja zaparciom i może przyczyniać się do niedoborów witamin.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

pokaż 5 następnych

Artykuły Białka

Normy laboratoryjne Białko C

Badanie biochemiczne krwi obejmuje analizę składników osocza (zasadniczego, płynnego...

Normy laboratoryjne Białko S

Białko S wspólnie w białkiem C pełnią w organizmie funkcję naturalnych inhibitorów...

Białka Zapotrzebowanie na białko

Białko warunkuje prawidłowy rozwój organizmu. Jednakże nadmiar białka w diecie prowadzi do niewydolności nerek oraz wątroby, dlatego należy je spożywać w odpowiednich ilościach.

Białko w moczu
Normy laboratoryjne Białko w moczu

Badanie ogólne moczu jest jednym z elementarnych badań, służących diagnozowaniu chorób,...

Środki wspomagające odchudzanie Białko a odchudzanie

Dieta bogatobiałkowa wspomaga odchudzanie, gdyż przyspiesza podstawową przemianę materii o 25%. Jednakże zbyt duża ilość białka w diecie może powodować uszkodzenie wątroby i nerek.

Jedz białko na śniadanie!
Białka Jedz białko na śniadanie!

Wyniki badań sugerują, że jedzenie śniadania bogatego w białko może być skuteczną metodą na lepszą kontrolę apetytu i walkę z objadaniem się, szczególnie wśród młodych ludzi.

Produkty bogate w białko
Białka Produkty bogate w białko

Białko jest źródłem energii, przyspiesza regenerację mięśni i korzystnie wpływa na samopoczucie....

Normy laboratoryjne Białko całkowite we krwi

Białko całkowite we krwi to zbiór wszystkich frakcji białek krwi, takich jak: albuminy,...

Normy laboratoryjne Białko płodowe alfa (AFP)

Białko płodowe alfa (AFP), inaczej alfa-fetoproteina, to glikoproteina o masie molowej 69 000....

Składniki mineralne Jod w diecie

Jod jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego...

Zasady zdrowego odchudzania Oszukiwanie na diecie

Aby uzyskać wymarzoną sylwetkę, musisz ćwiczyć silną wolę i niejednokrotnie rezygnować z przyjemności....

Wodorosty w diecie
Piramida żywienia na diecie Wodorosty w diecie

Wodorosty są organizmami wodnymi od pokoleń stosowanymi jako składnik pokarmowy w tradycyjnej...

Profilaktyka osteoporozy Mleko w diecie

W sklepach pojawiają się coraz to nowsze produkty mleczne. Poza mlekiem na półkach widnieje...

Błonnik w diecie
Błonnik Błonnik w diecie

Błonnik pokarmowy to kilka substancji pochodzących ze ścian komórkowych roślin, które...

Witaminy Witaminy w diecie

Organizm człowieka potrzebuje nieustannie witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego...

Przeciwutleniacze w diecie
Dieta antyrakowa Przeciwutleniacze w diecie

Antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze, zyskują ostatnio coraz więcej zwolenników...

Składniki mineralne Cynk w diecie

Zdrowa dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce, warzywa, chude mięso,...

Żelazo Żelazo w diecie

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie jesz mięsa ani ryb? Uważaj,...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij