Chleb na odchudzanie

Chleb na odchudzanie to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie, a także wyroby z owocami lub warzywami. Dostępne rodzaje chleba mają różne wartości odżywcze i właściwości, dlatego planując dietę, należy wziąć ten fakt pod uwagę. Jakie odmiany pieczywa są wskazane podczas odchudzania, i jakie korzyści płyną z regularnego jedzenia chleba?

Pieczywo na odchudzanie

Jeśli twoim sposobem na odchudzanie jest unikanie chleba, popełniasz duży błąd. Pieczywo jest dla organizmu bardzo cenne, wpływa pozytywnie zarówno na naszą kondycję fizyczną, jak i psychiczną.

Jedząc chleb, poprawiamy pamięć i sprawność umysłową, wspomagamy trawienie(dzięki zakwasowi) i zaspokajamy uczucie głodu. Najpopularniejsze odmiany pieczywa to:

  • Pieczywo ciemne – jest najzdrowsze, choć ciężkostrawne. Zawiera błonnik, polifenole, lignany czy kwas fitynowy. Przeciwdziała rozwojowi nowotworów jelita grubego. Jedząc pieczywo ciemne, na przykład chleb żytni, bardzo szybko doznaje się uczucia sytości.
  • Pieczywo chrupkie – ma wprawdzie niewiele kalorii, ale nie jest zbyt sycące. Poza tym w jego składzie, oprócz ziaren i otrębów, znajdują się także spulchniacze.
  • Pieczywo jasne – pieczone jest z mąki pszennej lub mieszanej. Niestety, mąka pszenna nie zawiera zbyt wiele składników odżywczych, dlatego – choć smaczne – pieczywo jasne nie jest tak zdrowe, jak ciemne pieczywo razowe.

Po zbadaniu składu różnych rodzajów pieczywa, dylemat: pieczywo – odchudzanie jest już rozwiązany. Oczywiste jest, że chleb trzeba jeść, ale raczej nie jasny. Ciemne, razowe pieczywo wydaje się najlepsze. Trzeba jednak pamiętać, by zwracać uwagę na jego skład. Czasem okazuje się bowiem, że ciemny chleb jest taki tylko z nazwy. Warto też unikać wszelkich ulepszaczy, mogą bowiem zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Właściwości pieczywa żytniego

Wybór pieczywa jest szeroki, ale najczęściej sięgamy po jasne, lekkostrawne pieczywo. Jednak dla osób będących na diecie lepszym wyborem jest, często niedoceniane, ciemne pieczywo żytnie. Jest ono wyrabiane z ciemnych, grubo mielonych ziaren żyta, tak zwanej mąki pumpernikiel. Wartość odżywcza ziarna żyta jest imponująca: znajdują się w nim węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, woda, substancje mineralne oraz witaminy. Badania wykazały, że chleb żytni na śniadanie pomaga utrzymać prawidłową wagę. Syci na dłużej niż chleb pszenny, dzięki czemu osoba spożywająca go z rana nie tylko później odczuwa głód, ale i jego odczuwanie jest mniejsze. Ma to związek ze strukturą chleba żytniego, która poprzez wiązanie wody wywołuje znaczne uczucie sytości. W rezultacie możliwe jest uniknięcie kalorycznych przekąsek i spożycie mniejszych porcji kolejnych posiłków. Ponadto chleb żytni poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Właściwości pieczywa żytniego są ważne nie tylko dla osób odchudzających się. Codzienne spożywanie chleba żytniego pozwala obniżyć poziom tak zwanego „złego” cholesterolu oraz ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ten rodzaj pieczywa ma także znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych jelita grubego, okrężnicy oraz sutka. Ciemny chleb żytni ma zastosowanie także w walce z cukrzycą oraz we wzmacnianiu odporności. Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanego pieczywa żytniego. Jego nadmiar u osób wrażliwych może spowodować wzdęcia.

Rezygnacja z pieczywa na diecie to nie najlepszy pomysł. Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać i stracić na wadze, zmień nawyki żywieniowe i zamiast jasnego pieczywa wybierz ciemne. Jest wiele różnych rodzajów chleba, dlatego z pewnością znajdziesz taki, który będzie nie tylko wartościowy, ale i smaczny.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
10
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Zboża

Kasza a odchudzanie
Zboża Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także...

Zboża Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków.

Zboża Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego...

Zboża Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza...

Właściwości orkiszu
Zboża Właściwości orkiszu

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność (a wraz z nią orkisz) stała się popularna. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Wartości odżywcze orkiszu są godne uwagi. Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Niestety, produkty orkiszowe są dość drogie, co zniechęca wiele...

Zboża Właściwości owsianki

Prozdrowotne właściwości owsianki są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako...

Zboża Kasza - wartości odżywcze

Wartości odżywcze kaszy są imponujące, ale nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana oraz kuskus zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania...

Zboża Jak upiec chleb w domu?

Każdy może upiec chleb we własnym piekarniku, należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Dzięki zastosowaniu się do wskazówek doświadczonych piekarzy można uzyskać idealny bochenek.

Żywienie Odchudzanie

Moda na odchudzanie pojawia się z nadejściem każdej wiosny. Przed latem rośnie bowiem liczba...

Zabiegi na odchudzanie
Odchudzanie Zabiegi na odchudzanie

Zabiegi na odchudzanie to coraz bardziej popularny sposób na szybkie schudnięcie. W...

Odchudzanie Owies na odchudzanie

We Wrocławiu prowadzone są badania nad zastosowaniem owsa w produkcji suplementów diety....

Odchudzanie mężczyzn
Zasady zdrowego odchudzania Odchudzanie mężczyzn

Odchudzanie mężczyzn nie jest tak szeroko dyskutowane, jak odchudzanie kobiet. Panowie rzadziej...

Herbata na odchudzanie
Środki wspomagające odchudzanie Herbata na odchudzanie

Zielona i czerwona herbata wspomagają proces odchudzania oraz zapobiegają tyciu. Ich prozdrowotne właściwości wynikają z obecności flawonoidów.

Głodówka a odchudzanie
Zasady zdrowego odchudzania Głodówka a odchudzanie

Droga do szczupłej i energicznej sylwetki jest często długa i kręta. Zdarza się,  że w...

Odchudzanie latem
Odchudzanie Odchudzanie latem

Za oknem ciepłe promienie słońca, wszechogarniająca radość, więcej wolnego czasu na aktywność...

Hipnoza i medytacja Hipnoza a odchudzanie

Czy warto stosować hipnozę, aby odchudzanie było bardziej efektywne? Istnieje wiele sztuczek...

Odchudzanie Odchudzanie dla każdego

Większość osób ma za sobą przynajmniej jedną próbę utraty zbędnych kilogramów....

Środki wspomagające odchudzanie Preparaty na odchudzanie

Preparaty na odchudzanie to nie cudowne środki, dzięki którym bez wysiłku stracimy zbędne...

Odchudzanie w biurze
Porady dietetyczne dla odchudzających się Odchudzanie w biurze

Często, czytając zasady różnych diet, można dojść do wniosku, że zostały one stworzone...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij