Chleb na odchudzanie

Chleb na odchudzanie to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie, a także wyroby z owocami lub warzywami. Dostępne rodzaje chleba mają różne wartości odżywcze i właściwości, dlatego planując dietę, należy wziąć ten fakt pod uwagę. Jakie odmiany pieczywa są wskazane podczas odchudzania, i jakie korzyści płyną z regularnego jedzenia chleba?

Pieczywo na odchudzanie

Jeśli twoim sposobem na odchudzanie jest unikanie chleba, popełniasz duży błąd. Pieczywo jest dla organizmu bardzo cenne, wpływa pozytywnie zarówno na naszą kondycję fizyczną, jak i psychiczną.

Jedząc chleb, poprawiamy pamięć i sprawność umysłową, wspomagamy trawienie(dzięki zakwasowi) i zaspokajamy uczucie głodu. Najpopularniejsze odmiany pieczywa to:

  • Pieczywo ciemne – jest najzdrowsze, choć ciężkostrawne. Zawiera błonnik, polifenole, lignany czy kwas fitynowy. Przeciwdziała rozwojowi nowotworów jelita grubego. Jedząc pieczywo ciemne, na przykład chleb żytni, bardzo szybko doznaje się uczucia sytości.
  • Pieczywo chrupkie – ma wprawdzie niewiele kalorii, ale nie jest zbyt sycące. Poza tym w jego składzie, oprócz ziaren i otrębów, znajdują się także spulchniacze.
  • Pieczywo jasne – pieczone jest z mąki pszennej lub mieszanej. Niestety, mąka pszenna nie zawiera zbyt wiele składników odżywczych, dlatego – choć smaczne – pieczywo jasne nie jest tak zdrowe, jak ciemne pieczywo razowe.

Po zbadaniu składu różnych rodzajów pieczywa, dylemat: pieczywo – odchudzanie jest już rozwiązany. Oczywiste jest, że chleb trzeba jeść, ale raczej nie jasny. Ciemne, razowe pieczywo wydaje się najlepsze. Trzeba jednak pamiętać, by zwracać uwagę na jego skład. Czasem okazuje się bowiem, że ciemny chleb jest taki tylko z nazwy. Warto też unikać wszelkich ulepszaczy, mogą bowiem zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Właściwości pieczywa żytniego

Wybór pieczywa jest szeroki, ale najczęściej sięgamy po jasne, lekkostrawne pieczywo. Jednak dla osób będących na diecie lepszym wyborem jest, często niedoceniane, ciemne pieczywo żytnie. Jest ono wyrabiane z ciemnych, grubo mielonych ziaren żyta, tak zwanej mąki pumpernikiel. Wartość odżywcza ziarna żyta jest imponująca: znajdują się w nim węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, woda, substancje mineralne oraz witaminy. Badania wykazały, że chleb żytni na śniadanie pomaga utrzymać prawidłową wagę. Syci na dłużej niż chleb pszenny, dzięki czemu osoba spożywająca go z rana nie tylko później odczuwa głód, ale i jego odczuwanie jest mniejsze. Ma to związek ze strukturą chleba żytniego, która poprzez wiązanie wody wywołuje znaczne uczucie sytości. W rezultacie możliwe jest uniknięcie kalorycznych przekąsek i spożycie mniejszych porcji kolejnych posiłków. Ponadto chleb żytni poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Właściwości pieczywa żytniego są ważne nie tylko dla osób odchudzających się. Codzienne spożywanie chleba żytniego pozwala obniżyć poziom tak zwanego „złego” cholesterolu oraz ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ten rodzaj pieczywa ma także znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych jelita grubego, okrężnicy oraz sutka. Ciemny chleb żytni ma zastosowanie także w walce z cukrzycą oraz we wzmacnianiu odporności. Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanego pieczywa żytniego. Jego nadmiar u osób wrażliwych może spowodować wzdęcia.

Rezygnacja z pieczywa na diecie to nie najlepszy pomysł. Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać i stracić na wadze, zmień nawyki żywieniowe i zamiast jasnego pieczywa wybierz ciemne. Jest wiele różnych rodzajów chleba, dlatego z pewnością znajdziesz taki, który będzie nie tylko wartościowy, ale i smaczny.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
10

Komentarze

Pytania do specjalistów

Zaburzenia odżywiania a odchudzanie

Witam. Za miesiąc kończę 21 lat. Piszę do Państwa, ponieważ w ostatnim czasie (około 2 miesięcy) bardzo przytyłam i nie wiem czym jest to spowodowane. Na wadze pojawiło się 8 kg więcej! Wiem już, że moje hormony są w porządku, także zdecydowałam się na...

Odpowiada: Mgr Aneta Kościołek Mgr Aneta Kościołek i 1 inny
Odchudzanie przy otyłości typu jabłko

Witam! Mam na imię Kasia, mam 16 lat. Moim problemem jest nadwaga - ważę 66 kg przy wzroście 155 cm. Chcę schudnąć, ponieważ źle się czuję z moją wagą. Sądzę, że mam otyłość jabłka. Najtrudniej pozbyć mi się tłuszczu z bioder i z ud... Tryb...

pokaż 5 następnych

Artykuły Zboża

Zboża Jak upiec chleb w domu?

Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba we własnym zakresie. Miłośnicy domowych wypieków przekonują, że nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba roznoszącym się po domu oraz smakiem ciepłego jeszcze...

Zboża Właściwości owsa

(...) jest stosunkowo duża. Zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne zboża. Tłuszcz ten składa się z kwasu linolowego, który...

Zboża Gryka - zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych

Produkty zbożowe już od dawna stanowią podstawowe źródło pożywienia ludzi. Według zasad zdrowej piramidy żywieniowej powinny być one spożywane w ilości od 6 do 11 porcji dziennie. Do najczęściej spotykanych zbóż możemy zaliczyć m.in.:...

Zboża Właściwości siemienia lnianego

Lecznicze właściwości siemienia lnianego są stosunkowo mało znane. Niewiele osób wie, że siemię lniane to sprzymierzeniec w odchudzaniu. Spadek wagi dzięki stosowaniu siemienia lnianego, racjonalnej diecie odchudzającej oraz ćwiczeniom...

Zboża Produkty zbożowe

(...) produkcyjnej i rodzaju użytego zboża). Produkty zbożowe mają długą tradycję i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich...

Zboża Właściwości oleju lnianego

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3 - alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie na zdrowie,...

Kasza a odchudzanie
Zboża Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także...

Zboża Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków.

Zboża Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego...

Właściwości orkiszu
Zboża Właściwości orkiszu

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność (a wraz z nią orkisz) stała się popularna. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Wartości odżywcze orkiszu są godne uwagi. Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Niestety, produkty orkiszowe są dość drogie, co zniechęca wiele...

pokaż 10 następnych