Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Sprzężony kwas linolowy CLA

Sprzężony kwas linolowy wykazuje szerokie prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, powstawaniu nowotworów. Sprzyja także redukcji masy ciała.

1. Kwas linolowy CLA

CLA jest tłuszczem naturalnie występującym w mleku i przetworach mlecznych (zwłaszcza w pełnotłustych). Jest także składnikiem wielu obecnych na rynku suplementów diety. Powstaje jako produkt pośredni biohydrogenacji kwasu linolowego do stearynowego przy udziale mikroorganizmów bytujących w żwaczu zwierząt przeżuwających. Może powstawać także w gruczołach mlecznych przeżuwaczy z kwasu wakcenowego. Zdolność wytwarzania tego związku posiadają też bakterie z rodzaju BIfidobacterium wykorzystywane w produkcji serów dojrzewających. CLA jest jedynym kwasem tłuszczowym naturalnie występującym w przyrodzie, posiadającym konfiguracje trans. Pozostałe kwasy tłuszczowe typu trans, o których sporo się ostatnio mówi, powstają wskutek utwardzania olejów roślinnych, i te niestety nie są korzystne dla zdrowia.

2. Działanie CLA

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Sprzężony kwas linolowy jest związkiem cennym dla organizmu człowieka ze względu na jego prozdrowotne działanie. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach niejednokrotnie potwierdzono znaczenie CLA dla hamowania procesu powstawania nowotworów. Udowodniono, że dodatek CLA hamuje proliferacje komórek nowotworowych, a także zapobiega pojawianiu się przerzutów. Doniesienia te potwierdzają się w obserwacjach dokonanych na ludziach. W Finlandii przeprowadzono badanie epidemiologiczne wśród kobiet, podczas którego stwierdzono mniejszą zapadalność na raka sutka u kobiet spożywających pełnotłuste produkty mleczne. Ponadto CLA wykazuje cytostatyczne działanie także na inne nowotwory: płuc, jelit oraz czerniaka złośliwego.

CLA ma również działanie przeciwmiażdżycowe i ochronne na układ krążenia. Jest to pewnego rodzaju fenomen w naturze, ponieważ tłuszcze zwierzęce w większości przypadków nasilają procesy aterogenne. Miażdżyca naczyń krwionośnych przyczynia się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego, a także udaru mózgu. Sprzężony kwas linolowy zapobiega utlenieniu się cholesterolu, który jest podstawowym elementem składowym blaszki miażdżycowej, a co za tym idzie – ogranicza jej powstawanie. Ponadto liczne badania na zwierzętach udowodniły wpływ tego związku na obniżanie zawartości trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi.

Ochronne działanie CLA, istotne zarówno w procesach powstawania nowotworów, jak i w rozwoju miażdżycy wynika także z tego, że sprzężony kwas linolowy wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. W porównaniu z witaminą E CLA wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie ogranicza powstawanie wolnych rodników oraz zmniejsza utlenianie lipidów.

3. CLA a odchudzanie

Sprzężony kwas linolowy pozytywnie wpływa także na redukcję masy ciała. Przede wszystkim posiada zdolność redukowania tkanki tłuszczowej oraz reguluje przemiany tłuszczów w organizmie. CLA hamuje odkładanie się tłuszczu, a także zwiększa jego wykorzystywanie na energię. Ponadto pobudza on transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one spaleniu. Doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazuje także, że CLA sprzyja zwiększaniu się masy mięśniowej w organizmie. Przyczyniło się to do dużej popularności tego związku na rynku odżywek dla sportowców.

Ostatnio pojawiają się także doniesienia o wpływie CLA na zwiększanie odporności organizmu, głównie poprzez wzrost produkcji limfocytów, a także o wykorzystywaniu CLA w zapobieganiu rozwoju cukrzycy i osteoporozy.

Bibliografia

  • Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  • Biernat J. Żywienie a uroda, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 83-7277-239-8
mgr Anna Mazurek,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Środki wspomagające odchudzanie - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Środki wspomagające odchudzanie
Środki wspomagające odchudzanie

Siemię lniane a odchudzanie

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w Polsce. Nasiona lnu, zwane siemieniem lnianym, znalazły szerokie zastosowanie w medycynie. Zawierają one wiele składników odżywczych, które wspomagają pracę organizmu. Jednakże nasiona lnu...

Środki wspomagające odchudzanie

Co robić, aby mieć więcej hormonu szczupłych?

Przyspieszasz produkcję hormonów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu i chudniesz – uważasz, że to fikcja? Dzięki najnowszemu odkryciu w odchudzaniu jest to możliwe. Tak działa keton malinowy.Spis treści Czym jest keton malinowy? Substancja...

Środki wspomagające odchudzanie

Kwas hydroksycytrynowy

Czasami dieta i ćwiczenia nie przynoszą zadowalającego efektu. Bojąc się porażki w odchudzaniu, sięgamy po suplementy mające ułatwić nam redukcję masy ciała. Sklepowe półki wręcz uginają się od różnorodnych produktów. Czy HCA może nam...

Środki wspomagające odchudzanie

L-karnityna a odchudzanie

Suplementy diety wspomagające odchudzanie to obecnie potężna grupa środków dostępnych w aptekach i sklepach. L-karnityna i inne spalacze tłuszczu są bardzo popularne, coraz częściej sięgają po nie osoby, które chcą przyspieszyć proces...

Środki wspomagające odchudzanie

Papierosy a odchudzanie

Palenie papierosów vs. nasza wiedza to temat wymagający komentarza. Palenie papierosów sprzyja utrzymaniu stałej wagi, zapobiega tyciu, ale na dłuższą metę grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Można przecież odchudzić się bez sięgania...

Środki wspomagające odchudzanie

Morwa biała

Morwa biała (Morus alba) jest rośliną osiągającą 10 metrów wysokości. Jej jadalne owoce są wykorzystywane w medycynie ludowej (Kaszmir, Afganistan) jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację. Z kolei liście morwy zaleca się...

Środki wspomagające odchudzanie

Skuteczność środków na odchudzanie

Coraz więcej osób cierpi na otyłość, która jest groźna dla zdrowia. Czy środki na odchudzanie mogą im pomóc? Trzeba pamiętać, że takie preparaty na odchudzanie nie są specyfikami dla wszystkich. Można je stosować u osób,...

Środki wspomagające odchudzanie

Yerba Mate

Yerba mate w pracy – to herbata otrzymywana z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego z odrobiną zmielonych młodych gałązek, pędów lub innych dodatków smakowych. Yerba Mate pochodzi z terenów Paragwaju, Argentyny,...

Środki wspomagające odchudzanie

Kofeina a odchudzanie

Od dawna trwa spór o to, czy kawa pomaga w odchudzaniu, czy wręcz przeciwnie, należy jej unikać. Dzisiaj naukowcy są podzieleni na dwa obozy. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że kawa podwyższa poziom hormonu steroidowego – kortyzonu. Wpływa na...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500