Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Sprzężony kwas linolowy CLA

Sprzężony kwas linolowy wykazuje szerokie prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, powstawaniu nowotworów. Sprzyja także redukcji masy ciała.

1. Kwas linolowy CLA

CLA jest tłuszczem naturalnie występującym w mleku i przetworach mlecznych (zwłaszcza w pełnotłustych). Jest także składnikiem wielu obecnych na rynku suplementów diety. Powstaje jako produkt pośredni biohydrogenacji kwasu linolowego do stearynowego przy udziale mikroorganizmów bytujących w żwaczu zwierząt przeżuwających. Może powstawać także w gruczołach mlecznych przeżuwaczy z kwasu wakcenowego. Zdolność wytwarzania tego związku posiadają też bakterie z rodzaju BIfidobacterium wykorzystywane w produkcji serów dojrzewających. CLA jest jedynym kwasem tłuszczowym naturalnie występującym w przyrodzie, posiadającym konfiguracje trans. Pozostałe kwasy tłuszczowe typu trans, o których sporo się ostatnio mówi, powstają wskutek utwardzania olejów roślinnych, i te niestety nie są korzystne dla zdrowia.

2. Działanie CLA

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Sprzężony kwas linolowy jest związkiem cennym dla organizmu człowieka ze względu na jego prozdrowotne działanie. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach niejednokrotnie potwierdzono znaczenie CLA dla hamowania procesu powstawania nowotworów. Udowodniono, że dodatek CLA hamuje proliferacje komórek nowotworowych, a także zapobiega pojawianiu się przerzutów. Doniesienia te potwierdzają się w obserwacjach dokonanych na ludziach. W Finlandii przeprowadzono badanie epidemiologiczne wśród kobiet, podczas którego stwierdzono mniejszą zapadalność na raka sutka u kobiet spożywających pełnotłuste produkty mleczne. Ponadto CLA wykazuje cytostatyczne działanie także na inne nowotwory: płuc, jelit oraz czerniaka złośliwego.

CLA ma również działanie przeciwmiażdżycowe i ochronne na układ krążenia. Jest to pewnego rodzaju fenomen w naturze, ponieważ tłuszcze zwierzęce w większości przypadków nasilają procesy aterogenne. Miażdżyca naczyń krwionośnych przyczynia się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego, a także udaru mózgu. Sprzężony kwas linolowy zapobiega utlenieniu się cholesterolu, który jest podstawowym elementem składowym blaszki miażdżycowej, a co za tym idzie – ogranicza jej powstawanie. Ponadto liczne badania na zwierzętach udowodniły wpływ tego związku na obniżanie zawartości trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi.

Ochronne działanie CLA, istotne zarówno w procesach powstawania nowotworów, jak i w rozwoju miażdżycy wynika także z tego, że sprzężony kwas linolowy wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. W porównaniu z witaminą E CLA wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie ogranicza powstawanie wolnych rodników oraz zmniejsza utlenianie lipidów.

3. CLA a odchudzanie

Sprzężony kwas linolowy pozytywnie wpływa także na redukcję masy ciała. Przede wszystkim posiada zdolność redukowania tkanki tłuszczowej oraz reguluje przemiany tłuszczów w organizmie. CLA hamuje odkładanie się tłuszczu, a także zwiększa jego wykorzystywanie na energię. Ponadto pobudza on transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one spaleniu. Doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazuje także, że CLA sprzyja zwiększaniu się masy mięśniowej w organizmie. Przyczyniło się to do dużej popularności tego związku na rynku odżywek dla sportowców.

Ostatnio pojawiają się także doniesienia o wpływie CLA na zwiększanie odporności organizmu, głównie poprzez wzrost produkcji limfocytów, a także o wykorzystywaniu CLA w zapobieganiu rozwoju cukrzycy i osteoporozy.

Bibliografia

  • Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  • Biernat J. Żywienie a uroda, Astrum, Wrocław 2006, ISBN 83-7277-239-8
mgr Anna Mazurek,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Środki wspomagające odchudzanie - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Środki wspomagające odchudzanie
Środki wspomagające odchudzanie

Tabletki wspomagające odchudzanie

Tabletki wspomagające odchudzanie są bardzo często używane jako środek zastępczy zamiast diety i ćwiczeń. Środki na odchudzanie są dostępne w aptece, w hipermarketach – na stoiskach ze zdrową żywnością. Jeśli zastanawiasz się, czy suplementy na...

Środki wspomagające odchudzanie

Preparaty na odchudzanie

Preparaty na odchudzanie to nie cudowne środki, dzięki którym bez wysiłku stracimy zbędne kilogramy. Skuteczne odchudzanie polega na połączeniu zbilansowanej i zdrowej diety oraz ćwiczeń. Jeżeli tempo chudnięcia nie jest zadowalające, wówczas można...

Środki wspomagające odchudzanie

Spalacze tłuszczu

Spalacze tłuszczu to preparaty wspomagające odchudzanie, są przeznaczone dla osób, które preferują łatwe spalanie tkanki tłuszczowej – bez surowej diety i męczących ćwiczeń. Środki odchudzające zawierają wiele różnych substancji i związków...

Środki wspomagające odchudzanie

Skuteczne sposoby na odchudzanie

Skuteczne sposoby na odchudzanie pozwalają szybko uzyskać ładną sylwetkę. Najczęstsze metody na odchudzanie to: zdrowa dieta lekkostrawna, ćwiczenia wyszczuplające, operacje plastyczne oraz stosowanie suplementów na odchudzanie. Coraz więcej ludzi...

Środki wspomagające odchudzanie

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ocet jabłkowy to doskonały sposób na skuteczne odchudzanie organizmu. Zawiera około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe. Jako środek na odchudzanie, ocet był już znany w czasach...

Środki wspomagające odchudzanie

Yerba Mate

Yerba mate w pracy – to herbata otrzymywana z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego z odrobiną zmielonych młodych gałązek, pędów lub innych dodatków smakowych. Yerba Mate pochodzi z terenów Paragwaju, Argentyny, Brazylii. To napój Indian...

Środki wspomagające odchudzanie

Kofeina a odchudzanie

Od dawna trwa spór o to, czy kawa pomaga w odchudzaniu, czy wręcz przeciwnie, należy jej unikać. Dzisiaj naukowcy są podzieleni na dwa obozy. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że kawa podwyższa poziom hormonu steroidowego – kortyzonu. Wpływa na...

Środki wspomagające odchudzanie

Zielona herbata Bancha

Bancha należy do herbat zielonych. Pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis – tego samego, z którego pozyskuje się herbatę Sencha. Sencha powstaje z pierwszego zbioru delikatnych, młodych listków herbaty. Bancha to tzw. herbata późnego zbioru...

Środki wspomagające odchudzanie

Wszystko o kawie

Nie można jednoznacznie stwierdzić, czy kawa jest „dobra” czy „zła”. Prowadzone liczne badania nie dają odpowiedzi, czy kawę należy pić, czy nie należy tego robić. Związane jest to ze specyfiką osobniczą każdego człowieka (styl...

Środki wspomagające odchudzanie

Ziołowe herbaty odchudzające własnej roboty

Ziołowe herbaty odchudzające pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów, jeżeli oprócz picia herbaty stosujemy zdrową dietę i ćwiczenia. Zioła zawarte w herbatce odchudzającej wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i pozbywanie się tkanki...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500