Co to jest hipoglikemia? (WIDEO)
Stany niedocukrzenia
Hipoglikemia to stan niedocukrzenia, kiedy poziom glukozy we krwi spada do zbyt niskiego poziomu. Hipoglikemię można definiować w różny sposób – różne są normy uznawania danego stanu za niedocukrzenie. Najczęściej uznaje się, że poziom glukozy poniżej 50-55 mg/dl oznacza hipoglikemię.
- osłabienie,
- nudności,
- wymioty,
- silne uczucie głodu,
- niepokój,
- tachykardia,
- drżenie,
- rozszerzenie źrenic,
- pocenie się,
- zaburzenia koordynacji ruchowej,
- zaburzenia oddychania,
- zaburzenia koncentracji,
- splątanie,
- podwójne widzenie,
- senność,
- śpiączka.
Duży spadek poziomu cukru we krwi – poniżej 20 mg/dl – jest nie tylko niebezpieczny dla zdrowia ale i dla życia. Wstrząs hipoglikemiczny wywołuje utratę przytomności, śpiączkę i w przypadku braku interwencji – śmierć. Trzeba więc jak najszybciej interweniować, kiedy tylko pojawią się pierwsze objawy niedocukrzenia. Diabetycy powinni wiedzieć, czego się spodziewać i co robić w przypadku niedocukrzenia.
Hipoglikemia może być łagodna lub ciężka. Za ciężki napad hipoglikemii uznawany jest stan takiego niedocukrzenia, którego osoba chora nie jest w stanie przerwać samodzielnie. Aby przerwać napad hipoglikemii trzeba jak najszybciej zjeść lub wypić coś słodkiego. Szybciej działa wypicie słodkiego napoju, chociaż można też zjeść czekoladę, batonika czy nawet kostkę cukru. Jeśli dana osoba jest w stanie to zrobić, powstrzyma dalszy spadek cukru we krwi, który mógłby doprowadzić do utraty przytomności, a nawet śpiączki i śmierci.
Na temat hipoglikemii wypowiada się prof. dr hab. Edward Franek, specjalista chorób wewnętrznych, endokrynologii, hipertensjologii, diabetologii i nefrologii.