Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Co to są alergeny?

Alergeny to czynniki bądź substancje, które powodują reakcję uczuleniową. W zależności od drogi, jaką alergen dostaje się do organizmu, można mówić o różnych rodzajach alergii. I tak wyodrębnia się alergię wziewną, alergię pokarmową i alergię kontaktową.

1. Przyczyny alergii

Niegdyś alergie nie były tak poważnym problemem jak obecnie. Jednak kiedy medycyna zaczęła stopniowo niwelować bakterie i wirusy bytujące na błonach śluzowych i skórze człowieka, okazało się, że układ immunologiczny niezajęty walką z drobnoustrojami chorobotwórczymi zaczyna kierować się przeciwko pyłkom, roztoczom i pleśniom.

Współcześnie schorzenia na tle alergicznym należą do najbardziej rozpowszechnionych chorób cywilizacyjnych. Jak wskazują badania, z powodu alergii cierpi ok. 10-30% ludności, w tym u większości z tych osób choroba ma postać przewlekłą, niekiedy wymagającą długoletniego leczenia, jak w przypadku astmy oskrzelowej.

Przyczyny alergiinie są do końca znane. Wiadomo jednak, że jest to anormalna reakcja układu immunologicznego na określone czynniki alergenne. W ten sposób stara się on uchronić organizm ludzki przed zaburzeniem integralności w wyniku działania licznych bodźców zewnętrznych i wewnętrznych. Układ odpornościowy stanowi tarczę obronną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi powodującymi infekcje w organizmie.

Układ immunologiczny może jednak reagować nie tylko na próby ataku ze strony niebezpiecznych drobnoustrojów, lecz również na każdą obcą substancję. Substancja lub czynnik, który pobudza odpowiedź układu odpornościowego, nazywana jest antygenem, a odpowiedź organizmu – reakcją immunologiczną. Nie każdy antygen jest w rzeczywistości zagrożeniem. Zdarza się, że system odpornościowy reaguje nawet na „niewinną" obcą substancję tak, jakby była ona czynnikiem infekcji. Wówczas antygen określany jest jako alergen, a reakcja organizmu – reakcją alergiczną.

Niektórzy alergolodzy są zdania, że reakcje alergiczne powstają na skutek niewystarczającej zdolności wątroby do przekształcania i detoksykacji substancji trafiających do krwi na różne sposoby. Nawet niezbyt poważne zachwianie funkcjonowania mechanizmu detoksykacji wcześniej czy później prowadzi do nagromadzenia się toksyn we krwi. Organizm nie może do tego dopuścić, dlatego uruchamia tzw. reakcje alergiczne, dzięki którym dochodzi do wyparcia toksyn na zewnątrz, poprzez skórę, oskrzela, błonę śluzową jamy nosowo-gardłowej i jelit.

2. Rodzaje alergenów

Najbardziej popularne alergeny to alergeny wziewne, alergeny pokarmowe i alergeny kontaktowe.

Alergeny wziewne

Alergeny pokarmowe

Alergeny kontaktowe

- roztocza kurzu domowego

- orzechy

- biżuteria

- pyłki roślin

- czekolada

- zapięcie zegarka

- sierść zwierząt domowych

- mleko

- sprzączka paska

- pleśń

- owoce cytrusowe

- metalowe guziki

Można też wyróżnić tzw. alergeny zawodowe, na które narażeni są pracownicy niektórych zakładów pracy, np. lateks u pracowników medycznych czy mąka w piekarnictwie.

3. Objawy alergii

Alergeny najczęściej przedostają się do organizmu przez skórę i błony śluzowe. Najpopularniejszym rodzajem alergii jest alergia wziewna, np. uczulenie na roztocza czy na pyłki roślin. Alergeny dostają się wówczas do organizmu wraz z wdychanym powietrzem i docierają do błony śluzowej górnych dróg oddechowych. Mogą wywoływać np. napady duszności astmatycznej, obrzęk krtani, ostry kaszel, gwałtowne wycieki kataru z nosa, zaczerwienienie śluzówki oczu czy łzawienie.

Alergeny pokarmowe docierają do organizmu wraz ze spożytym pokarmem, który uczula. Przenikają przez błonę śluzową przewodu pokarmowego. Mogą wywoływać biegunki, zaparcia, bóle brzucha, skórną wysypkę i rumień na skórze. Alergeny kontaktowe powodują najczęściej obrzęki, zaczerwienia skóry, podrażnienia, wysypkę i swędzenie skóry oraz pieczenie i łzawienie oczu.

W najgorszym przypadku reakcja alergiczna może przybrać formę wstrząsu anafilaktycznego, który obejmuje wiele układów oraz organów i może prowadzić nawet do niewydolności oddechowej, czy do zapaści układu krążenia. Charakterystycznymi dolegliwościami zwiastującymi wstrząs anafilaktycznyzawroty głowy, napady duszności, nudności i wymioty, swędzenie oraz pieczenie stóp, dłoni i języka, a także osłabienie, które może powodować omdlenia.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze (1)
~Pesto
~Pesto

Ja mam alergię na pyłki traw, drzew i wszystkiego co kwitnie. Rozpoczął się kwiecień, przyroda budzi się do życia, a ja nie wychodzę z domu. Cała opuchłam, mam nieprzerwany katar i cieknie mi z oczu. Nic przyjemnego.

Odpowiedz

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przyczyny alergii - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Przyczyny alergii
Przyczyny alergii

Skąd się bierze alergia?

Limfocyty typu B, będące jedną z grup białych komórek krwi, wytwarzają przeciwciała typu IgE przeciwko konkretnym cząstkom – antygenom. Mogą być nimi zarówno cząstki bakterii, wirusów, toksyn, czy składniki środowiska...

Przyczyny alergii

Alergia a miesiąc urodzenia

Alergia a miesiąc urodzenia

Czy miesiąc urodzenia ma wpływ na skłonność do alergii? Okazuje się, że dzieci urodzone jesienią i zimą częściej cierpią na alergie pokarmowe, a wiosenne maluchy są bardziej narażone na uczulenie na pyłki roślin. Jesień i zima sprzyjają alergiom...

Astma

Alergeny

Czy twoje oczy wypełniają się łzami na samą myśl o powąchaniu kwiatka lub koszeniu trawy? Czy twoja skóra robi się czerwona w kontakcie z gumą lub metalami? Czy po zjedzeniu jakiegoś dania masz sensacje żołądkowe lub puchnie ci język? Alergia ma...

Alergie środowiskowe

Alergeny środowiskowe

Alergeny to cząsteczki białkowe, które powodują nieprawidłową reakcję układu immunologicznego, czyli są przyczyną alergii. Należą do nich: substancje pokarmowe i lotne (pyłk

Diety dla alergików

Alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa potrafi przysporzyć problemów. Chwila nieuwagi, spożycie produktu wywołującego uczulenie i już pojawiają się pierwsze objawy. Alergenem pokarmowym jest skł

Alergia krzyżowa

Alergeny krzyżowe

Alergeny krzyżowe to takie czynniki alergizujące, które są całkowicie odmienne od siebie, a powodują taką samą reakcję układu odpornościowego, szczególnie przy p

Alergeny

Alergeny pokarmowe a astma

Astma jest bardzo poważną chorobą, niestety zdarza się, że niepozorna lub niewłaściwie leczona może doprowadzić do trwałego kalectwa, a nawet śmierci. Każdy rodzaj dychawicy wiąże

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500