Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Powstaje z kory drzewa, które pierwotnie występowało we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znanym rodzajem tego zioła jest cynamonowiec chiński. Słodszą, a zarazem droższą formą jest cynamon cejloński. Cynamon jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, ale także ziołem posiadającym szeroki zakres działań leczniczych. Już starożytni cenili właściwości zdrowotne tej rośliny.

Właściwości cynamonu dawniej i dziś

W tradycyjnej medycynie chińskiej (ok. 2800 r. p.n.e.) stosowano cynamon w leczeniu przeziębienia, trudności trawiennych, nudności, biegunki oraz bolesnych miesiączek. Egipcjanie używali tego zioła w procesie balsamowania, a także w celu przechowywania mięsa. W starożytnym Rzymie stosowano cynamon nie tylko w leczeniu dolegliwości ciała, ale także duszy. Używano go jako środka do leczenia kaszlu i przeziębienia oraz okadzano nim mieszkanie, aby wypłoszyć złe duchy. Medycyna ajurwedyczna (starohinduska) zalecała stosowanie cynamonu w walce z cukrzycą oraz niestrawnością. W związku z leczniczymi właściwościami używa się cynamonu jako składnika herbaty chai, wspomagającej trawienie nabiału i owoców. Jako olej cynamon jest stosowany w aromaterapii w celu ukojenia nerwów.

Cynamon ma dodatkowe właściwości. Można go używać jako środka przeciwgrzybiczego w walce z infekcjami drożdżakowymi oraz grzybicą pochwy. Działając antybakteryjnie, cynamon pomaga w walce z wrzodami. Ma on swoje zastosowanie także jako płukanka uśmierzająca ból gardła. Cynamon używany jako przyprawa zawiera kumarynę - związek rozrzedzający krew. W związku z tym kobiety w ciąży nie powinny dodawać cynamonu do potraw, natomiast przyszłe matki chore na cukrzycę powinny skontaktować się z lekarzem przed wzbogaceniem diety o tę przyprawę.

Cynamon w walce z cukrzycą

Obecnie prowadzi się badania nad zastosowaniem cynamonu w leczeniu chorób, a w szczególności cukrzycy. Naukowcy ze Szwecji przeprowadzili eksperyment, w którym jednej grupie osób podano pudding ryżowy z cynamonem, a drugiej ryż bez tej przyprawy. Okazało się, że u osób, które zjadły potrawę z cynamonem, obniżył się poziom cukru we krwi. Naukowcy podejrzewają, że cynamon spowalnia procesy trawienne, zostawiając ciału więcej czasu na rozkład węglowodanów, które podnoszą poziom cukru w krwiobiegu. Wyniki badań nie były jednak do końca wiarygodne z powodu zbyt małej liczby uczestników (tylko 14 osób brało udział w badaniu).

Następne badania przeprowadzone przez naukowców miały na celu zbadanie właściwości leczniczych cynamonu w formie pigułki. Osoby cierpiące z powodu cukrzycy typu 2 zażywały 1,6 grama cynamonu dziennie (równowartość pełnej łyżeczki). Po miesiącu u każdego z badanych zaobserwowano spadek poziomu glukozy we krwi, u niektórych nawet o 29%. Dodatkowo, w krwi badanych wykryto redukcję trójglicerydów (23-30%) oraz spadek poziomu cholesterolu (12-26%). Badania przeprowadzone na kobietach w okresie postmenopauzalnym potwierdziły te wyniki.

Zaglądając do szafki kuchennej, rzadko zdajemy sobie sprawę z właściwości spożywanych produktów. Cynamon nie jest jedyną przyprawą, która ma swoje zastosowanie w medycynie. Bazylia, kminek, oregano czy nawet ostra papryka mają właściwości lecznicze. Naprawdę warto wkomponować tak drogocenne produkty w codzienną dietę. 

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
89
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy Właściwości cynamonu

Cynamon to najstarsza przyprawa świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamonem przyprawia się przetwory owocowe (kompoty, wina grzane), nadaje on także charakterystyczny korzenny smak potrawom...

Zioła i przyprawy Właściwości rumianku

Rumianek jest rośliną o najszerzej udokumentowanych właściwościach leczniczych. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozkurczające oraz stosowany jest w zaburzeniach trawienia. Napary z rumianku mogą być stosowane zarówno zewnętrznie, jak i...

Zioła i przyprawy Imbir chroni przed nowotworem prostaty!

Imbir jest znaną na całym świecie przyprawą kuchenną oraz rośliną leczniczą. Wykazuje zróżnicowane działanie prozdrowotne, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, przeziębienia, a także rozgrzewa organizm. Ponadto kłącze imbiru jest...

Zioła i przyprawy Nieznane właściwości fitosteroli

Sterole roślinne obniżają cholesterol LDL, którego wysoki poziom powoduje choroby układu krążenia. W związku z tym fitosterole cieszą się obecnie dużym zainteresowaniem. Liczne badania wykazały, że fitosterole posiadają także inne właściwości...

Zioła i przyprawy Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych skutków, jakie wysokotłuszczowe produkty wywierają na organizm. Okazuje się, że można tego...

Kora dębu
Zioła i przyprawy Kora dębu

Kora dębu pozyskiwana jest z dębu szypułkowego. Jest to środek leczniczy stosowany zewnętrznie w stanach zapalnych skóry oraz błon śluzowych, a także w leczeniu biegunek. W kosmetyce płukanki z kory dębu przyciemniają kolor włosów. Kora...

Bez czarny
Zioła i przyprawy Bez czarny

Bez czarny (Sambucus nigra), znany także jako bez apteczny czy bez lekarski to krzew powszechnie występujący w Polsce. Kwiaty i owoce bzu czarnego stosowane są w medycynie ludowej. Zarówno kwiaty, jak i owoce wykazują działanie przeciwgorączkowe i...

Tajemnicze GOPOOdtwórz wideo
Zioła i przyprawy Tajemnicze GOPO

Już od starożytności dzika róża była znana z korzystnego oddziaływania na organizm człowieka. Płatki róży są wykorzystywane do owocowych konfitur, likierów i soków. Owoce znajdują zastosowanie w lecznictwie, m.in. na...

Żeńszeń jako adaptogenOdtwórz wideo
Zioła i przyprawy Żeńszeń jako adaptogen

Leki ziołowe wspomagające odporność organizmu stosuje się w stanach wyczerpania i niepokoju. Określa się je mianem „adaptogenu” i jednym z nich jest żeń-szeń, zwany także korzeniem życia. Stosuje się go celem podniesienia wytrzymałości na...

Żeńszeń i witaminyOdtwórz wideo
Zioła i przyprawy Żeńszeń i witaminy

Popularny w Chinach i Korei żeń-szeń jest rośliną leczniczą chętnie wykorzystywaną przez medycynę. W krajach tych uznawany jest on nawet za panaceum, gdyż zawiera w swoim składzie środki pozytywnie wpływające na wiele aspektów zdrowia. Trzeba...

Żeń-szeńOdtwórz wideo
Zioła i przyprawy Żeń-szeń

Jeśli chodzi o nazwężeń-szenia, to słowo to pochodzi od terminu „Panax Ginseng”. Panaceum oznacza środek na wszelkie dolegliwości, zaś gin-seng to człekokształtny korzeń. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednym z najstarszych...

Herbata z dzikiej różyOdtwórz wideo
Zioła i przyprawy Herbata z dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży były znane już w starożytności. Płatki kwiatu stanowiły popularne perfumy i dodatek do kąpieli. Zaś starożytni Rzymianie wypychali poduszki płatkami róż w celu osiągnięcia spokojnego snu. Dzika róża zawiera...

Zioła na cukrzycę
Zioła na różne dolegliwości Zioła na cukrzycę

Zioła na cukrzycę mogą jedynie wspomagać leczenie, nie zastąpią insuliny. Polecane są osobom...

Leczenie żylaków Kto leczy żylaki?

Poszczególne rodzaje żylaków wymagają konsultacji z różnymi lekarzami....

Joga leczy serce!
Joga Joga leczy serce!

Uprawianie jogi może wywrzeć pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne człowieka. Ostatnie badania wykazały, że joga może zapobiec poważnej dolegliwości serca - migotaniu przedsionków.

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij