Trwa ładowanie...

Najlepsze źródła cynku w jedzeniu

 Paula Jakubasik
09.03.2021 13:44
Cynk to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Cynk to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. (123rf)

Najlepsze źródła cynku w jedzeniu to między innymi pestki dyni, otręby czy nasiona słonecznika. Prawidłowy poziom cynku w organizmie jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania. Jego niedobór powoduje między innymi pogorszenie wyglądu skóry, wypadanie włosów i łamliwość paznokci. Jakie są najlepsze źródła cynku w diecie? Jakie są objawy niedoboru i nadmiaru cynku?

spis treści

1. Rola cynku w organizmie

Cynk uczestniczy w większości procesów życiowych, na przykład w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Działa również na układ odpornościowy, wzmacnia go i usprawnia ochronę przed drobnoustrojami.

Cynk wykazuje dobroczynny wpływ na płodność, uregulowanie cyklu menstruacyjnego i zwiększenie ilości plemników. Dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów u mężczyzn i chorób prostaty.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek sprawia, że skóra staje się znacznie gładsza, mniej skłonna do podrażnień, a rany goją się zdecydowanie szybciej. Zauważalna staje się również poprawa kondycji włosów i paznokci.

Cynk usprawnia również pracę mózgu, zdolność koncentracji oraz zapamiętywania, zmniejsza ryzyko demencji. Skutecznie niszczy też wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie organizmu. Pierwiastek ten jest ważnym elementem profilaktyki cukrzycy, chorób tarczycy, zapalenia jelit, osteoporozy, wrzodów żołądka i dwunastnicy.

2. Przyczyny niedoboru cynku

Niedobór cynku to skutek nieprawidłowej diety, ubogiej w produkty pochodzenia zwierzęcego i nabiał. Często przyczyniają się do tego choroby układu pokarmowego, takie jak celiakia, zapalenie jelit lub trzustki, przewlekła biegunka.

Często cynku brakuje również sportowcom, kobietom w ciąży, osobom starszym, a także pacjentom z chorobami nerek, słabszą odpornością lub poważnymi oparzeniami.

3. Objawy niedoboru cynku

Niedobór cynku powoduje wiele skutków, które często utrzymują się nawet kilka miesięcy. Przede wszystkim widoczne jest pogorszenie wyglądu skóry, pojawienie się białych plamek na paznokciach oraz wzmożone wypadanie włosów.

Dodatkowo paznokcie mogą się kruszyć lub łamać, a skóra łuszczyć się i piec z powodu przesuszenia, często jednocześnie występuje nasilenie zmian trądzikowych.

Niewystarczająca ilość cynku sprawia, że mamy mniejszy apetyt, zaburzenia smaku i węchu, a także utrudnione gojenie się ran. Przewlekły niedobór poskutkuje obniżeniem odporności i zwiększeniem częstotliwości infekcji.

Dodatkowe dolegliwości to suchość w ustach, nieregularne miesiączki, problemy z koncentracją, senność, zmęczenie, biegunka, a nawet zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży.

Niedobór cynku u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko poronienia, stanu przedrzucawkowego oraz urodzenia dziecka o niskiej masie ciała.

4. Cynk w jedzeniu

ProduktZawartość cynku w 100 g
wątroba cielęca8.40 mg
pestki dyni7.50 mg
otręby pszenne7.27 mg
cedrowe orzechy6.45 mg
nasiona słonecznika5 mg
wątroba wieprzowa4,51 mg
ser cheddar4.5 mg
ser gouda3.9 mg
ziarno owsa3.61 mg
kasza gryczana3.50 mg
mleko w proszku 25%3.42 mg
orzeszki ziemne3.27 mg
wołowina3.24 mg
fasola3.21 mg
karkówka3.11 mg
żółtko jaj3.1 mg
mąka gryczana3.1 mg
otręby owsiane3.1 mg
ser feta2.88 mg
ciecierzyca2.86 mg
jagnięcina2.82 mg
pistacje2.8 mg
parmezan2.75 mg
kasza owsiana2.68 mg
chleb żytni razowy2.54 mg
indyk2.45 mg
orzechy laskowe2.44 mg
groch2.44 mg
czekolada gorzka2.43 mg
soczewica2.42 mg
ser camembert2.38 mg
migdały2.12 mg
krewetki2.1 mg
kasza gryczana2.1 mg
wieprzowina2.07 mg
kurczak2.06 mg
bułki grahamki2.00 mg
czekolada mleczna1.83 mg
polędwica sopocka1.77 mg
jaja kurze całe1.76 mg
ryż biały1.73 mg
bób1.62 mg
groszek zielony1.40 mg
ser twarogowy chudy1.12 mg
natka pietruszki0.98 mg
kasza jęczmienna perłowa0.92 mg
bułki kajzerki0.77 mg
tuńczyk w oleju0.61 mg
dorsz wędzony0.53 mg
brokuły0.40 mg
kapusta biała0.32 mg
mleko 2% tł.0.32 mg
pomidor0.26 mg
banan0.18 mg
jabłko0.16 mg
płatki kukurydziane0.16 mg
pomarańcza0.15 mg

Istnieje wiele składników, które negatywnie wpływają na przyswajalność cynku. Należy do nich herbata, szczaw, szpinak, kakao, wapń, miedź czy żelazo niehemowe.

5. Nadmiar cynku

Nadmiar cynku grozi w przypadku długotrwałego przyjmowania suplementów diety z tym pierwiastkiem lub ich nadużywania. Wówczas pojawia się ból brzucha, nudności i wymioty, ból głowy, biegunka, osłabienie oraz podrażnienie jelit. Utrzymujący się nadmiar cynku może powodować metaliczny posmak w ustach, zawroty głowy, nadmierną potliwość, a nawet halucynacje.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze