Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż im nie smakuje, inni z przekonań światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne do zachowania zdrowia.

Mięso czerwone czy białe?

Żywieniowcy dzielą mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nie jest równoznaczny z ich kolorem. Bierze on pod uwagę rodzaj i zawartość tłuszczu. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina, struś. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka, gęś. Które jest lepsze? Białe mięso zawiera mniej tłuszczu, a co za tym idzie, mniej cholesterolu, którego nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca lub zawału.

Mięso białe jest mniej kaloryczne od mięsa czerwonego. 100 g piersi z indyka to 85 kcal, a łopatki wieprzowej to 259 kcal. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, to 100 g indyka dostarcza 2 g kwasów nasyconych, kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, a żeberek wieprzowych – 10 g.

Zalety i wady potraw mięsnych

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to najlepsze źródła pełnowartościowego białka. Jest ono bardzo dobrze przyswajalne i zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Chude mięso (kurczak, indyk) jest najlepszym źródłem białka, dlatego jest polecane osobom otyłym, starszym oraz dzieciom. Zjadając 100 g chudego indyka, pokrywamy połowę dziennego zapotrzebowania na białko.

Mięso jest niezastąpionym źródłem żelaza, które jest dużo lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Dlatego jedzenie mięsa jest koniecznością dla osób chorujących na anemię.

Wśród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

Największą wadą mięsa jest spora zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu. Mogą one powodować zmiany miażdżycowe. Jedzenie czerwonego mięsa w dużych ilościach może wywoływać choroby metaboliczne, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej.

Zdrowe odżywianie zakłada spożywanie białego mięsa 2-3 razy w tygodniu, natomiast czerwonego – kilka razy w miesiącu. Świetną alternatywą dla mięsa są ryby morskie, które zawierają dużo zdrowych kwasów omega-3. Mięso można również zastąpić roślinami strączkowymi: soją, soczewicą, fasolą, ciecierzycą, które również dostarczają pełnowartościowego białka.

Jaki przepis na mięso?

W przewodzie pokarmowym mięso wykazuje działanie kwasotwórcze. Prawidłowe trawienie wymaga dostarczenia równowagi, czyli w tym przypadku produktów zasadotwórczych. Takie działanie wykazują warzywa. Dlatego na lepsze trawienie należy spożywać mięso z warzywami lub ziemniakami.

Kupując kolejny kawałek mięsa, warto wybrać chude, np. cielęcinę. Ma ona mało nasyconych kwasów, dużo potasu, fosforu, wapnia, witamin z grupy B. Dobrym wyborem są również mięsa drobiowe. Spośród mięs czerwonych najlepsze są polędwice wołowe czy środkowe schaby. Jeśli chodzi o podroby, to jedzmy je okazjonalnie, gdyż zawierają dużo cholesterolu.

Mięso najlepiej zjadać gotowane lub duszone bez tłuszczu. Godne polecenia jest także mięso gotowane na parze, które jest soczyste, lekkostrawne i zachowuje składniki odżywcze. Kolejnym świetnym sposobem na zdrowe przygotowanie mięsa jest pieczenie w folii lub grillowanie. Grillując, pamiętaj, by nie robić tego na otwartym ogniu, gdyż tłuszcz kapiący na węgle powoduje powstawanie rakotwórczych substancji, które wraz z mięsem spożywamy.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
12

Komentarze (6)

~majka
~majka

@~P.R.: Brawo! Konkretnie i na temat, a przy tym bez agitowania. Jedyny problem w tym, że wygrać ze stereotypami nie jest łatwo. Każdy powinien sam dojść do tego, że mięso nas zabija...

Odpowiedz
~Beka z P.R
~Beka z P.R

P.R. Jaki pozer. To co napisał jest zerżnięte słowo w słowo z wykładu Garego Yourofsky'ego. Amerykańskiego aktywisty / wegana. Masakra.
A co do tematu to jem mięso. Chciałbym nie jeść ale nikt mi nie da 6000zł miesięcznie na jedzenie + wynajęcie kucharza aby robił mi tylko wegańskie i wegetariańskie potrawy.

Odpowiedz
~Vit
~Vit

nie trzeba wnoskować że odrazu pozer, można iść śladami innych mądrych osób i to propagować, w czym problem ? ja nie widzę żadnego.

Odpowiedz
~gość
~gość

@~Beka z P.R: Wbrew pozorom robienie wegetariańskich i wegańskich potraw nie jest wcale trudniejsze, a często łatwiejsze niż przygotowywanie dań mięsnych, które też potrafi być kłopotliwe i czasochłonne. Wiele przepisów znajdziesz bez problemu w internecie i książkach kucharskich. Wbrew pozorom nasza polska tradycyjna kuchnia bogata jest w dużo wartościowych i bezmięsnych potraw.
Pzdr.

Odpowiedz
~Mariusz
~Mariusz

Uważam ze jest wiele innych rzeczy które mogą zastąpić mięso! Jest to artykuł bardzo stereotypowy miejscami .. to ze mięso było od pokoleń nie oznacza ze dobrze wpływa na nasz organizm ..sam jem mięso ale z racji tego ze jestem sportowcem to próbowałem rożnych diet i zdecydowanie lepsze osiągi mam w momencie gdy ograniczyłem mięso do spożywania dwóch razy w tyg.

Odpowiedz

Pytania do specjalistów

Zdrowe odchudzanie dla 21-latki

Za kilka dni skończę 21 lat, mam 165 wzrostu i ważę 56 kilogramów. Od kiedy zaczęłam studiować przytyłam, zawsze ważyłam 49. Teraz za cel obrałam sobie zejść zdrowo do wagi 52 kilogramów. Swój cel chciałabym osiągnąć do świąt Bożego Narodzenia. Proszę...

Odpowiada: Mgr Agnieszka Kaźmierska Mgr Agnieszka Kaźmierska i 1 inny
Czy dobrze się odżywiam? Zdrowe jedzenie

Witam mam 15 lat i 155 wzrostu i ważę 52 jeszcze 3 tygodni temu ważyłam 55 kg, bo staram się zdrowo odżywiać. Czy dobrze robię..? na śniadanie jem musli biologiczne, ale za nim je zjem wypijam szklankę wody z cytryną (wsypuje 1 garść ich i zalewam mlekiem...

Odpowiada: Mgr Maria Kreid Mgr Maria Kreid
pokaż 5 następnych

Artykuły Mięso

Mięso Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności zawierającej dioksyny negatywnie wpływa na zdrowie człowieka, powodując nowotwory, cukrzycę, choroby układu krążenia, trądzik oraz bezpłodność. Właściwości dioksyn Dioksyny to toksyczne substancje pochodzenia organicznego zawierające w swojej cząsteczce wiele atomów chloru. Trudno rozpuszczają się w wodzie, ale za to dobrze w...

Mięso Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?

Ostatnie badania naukowe udowodniły, że słodkości nie są jedynymi składnikami diety odpowiedzialnymi za rozwój cukrzycy. Według naukowców z Harvardu lista czynników ryzyka powinna zostać wydłużona także o czerwone mięso. Badacze ... . Dodatkowo odkryto, że ryzyko choroby jest większe w przypadku spożycia mięsa przetworzonego. Czerwone mięso a cukrzyca typu 2 ... nieprzetworzonego czerwonego mięsa (85 gramów), jak np. średni hamburger, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 12%. Jeśli...

Mięso Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Ponadto w związku z tym, iż struś nie jest ptakiem hodowanym na masową skalę, mięso z niego pozyskiwane jest bezpieczne pod względem zdrowotnym. Charakterystyka mięsa strusiego Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym. Jest niskokaloryczne ... waha się od 35 do 68 mg/100 g mięsa. Pod tym względem mięso strusie jest zbliżone do mięsa indyczego, a zawiera go...

Mięso Jedzenie z grilla

(...) grillowanie. Po pierwsze – wybierajmy do pieczenia mniej tłuste mięso, np. indyka, kurczaka. Po drugie – odpowiednio przyprawmy mięso, zanim wrzucimy go na ruszt. Najlepiej dodajmy dużo czosnku, który zapobiega miażdżycy naczyń tętniczych i obniża podwyższony poziom cholesterolu. Po trzecie – jeżeli wybieramy czerwone mięso, odpowiednio je zamarynujmy – mięso szybciej się upiecze i będzie zdrowsze. Po czwarte – grubość pieczonego mięsa nie jest bez znaczenia...

Mięso ekologiczne Odtwórz wideo
Mięso Mięso ekologiczne

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka. Można je podzielić na „czerwone” i „białe” – w zależności od stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Zdrowe mięso jest produktem niezbędnym w każdej ... , a w konsewencji poważne choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca). Czerwone mięso zawiera dużo żelaza i witaminy B12 ... óry, ponieważ zawiera witaminy z grupy B. Ważne jest, aby mięso było zdrowe i pochodziło z chowów ekologicznych. Takie...

Produkty żywnościowe Mięso

Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka,...

Zdrowe produkty Odtwórz wideo
Zdrowe odżywianie Zdrowe produkty

Aby uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego dużą rolę spełnia odpowiedni sposób odżywiania się, który znacząco może obniżyć ryzyko jej wystąpienia. Jak zatem powinna wyglądać zdrowa dieta? Kilka zasad wytyczył Instytut Żywności...

Zdrowe odżywianie
Żywienie Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają...

Zdrowe śniadanie
Bilansowanie zdrowej diety Zdrowe śniadanie

Charakter śniadania w dużej mierze uzależniony jest od zwyczajów danego kraju. Na przykład Anglicy spożywają tłuste i wysokokaloryczne śniadania złożone zazwyczaj z sadzonych jajek, kiełbasek, bekonu i tostów, a Francuzi preferują rogalika...

Zdrowe grillowanie
Piramida żywienia na diecie Zdrowe grillowanie

Chociaż  grill pojawił się w Polsce zaledwie 10 lat temu, to dzisiaj nie sposób wyobrazić sobie letniego wypoczynku, chwil spędzonych w miłym towarzystwie lub z rodziną na łonie natury bądź  w ogrodzie, właśnie bez grilla. Grillowanie...

pokaż 10 następnych