Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Czy mięso jest zdrowe?

beef-3464_2283.jpg
Zdjęcie autorstwa PDPhotos / CC0 1.0

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż im nie smakuje, inni z przekonań światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne do zachowania zdrowia.

Mięso czerwone czy białe?

Żywieniowcy dzielą mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nie jest równoznaczny z ich kolorem. Bierze on pod uwagę rodzaj i zawartość tłuszczu. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina, struś. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka, gęś. Które jest lepsze? Białe mięso zawiera mniej tłuszczu, a co za tym idzie, mniej cholesterolu, którego nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca lub zawału.

Mięso białe jest mniej kaloryczne od mięsa czerwonego. 100 g piersi z indyka to 85 kcal, a łopatki wieprzowej to 259 kcal. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, to 100 g indyka dostarcza 2 g kwasów nasyconych, kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, a żeberek wieprzowych – 10 g.

Zalety i wady potraw mięsnych

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to najlepsze źródła pełnowartościowego białka. Jest ono bardzo dobrze przyswajalne i zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Chude mięso (kurczak, indyk) jest najlepszym źródłem białka, dlatego jest polecane osobom otyłym, starszym oraz dzieciom. Zjadając 100 g chudego indyka, pokrywamy połowę dziennego zapotrzebowania na białko.

Mięso jest niezastąpionym źródłem żelaza, które jest dużo lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Dlatego jedzenie mięsa jest koniecznością dla osób chorujących na anemię.

Wśród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

Największą wadą mięsa jest spora zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu. Mogą one powodować zmiany miażdżycowe. Jedzenie czerwonego mięsa w dużych ilościach może wywoływać choroby metaboliczne, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej.

Zdrowe odżywianie zakłada spożywanie białego mięsa 2-3 razy w tygodniu, natomiast czerwonego – kilka razy w miesiącu. Świetną alternatywą dla mięsa są ryby morskie, które zawierają dużo zdrowych kwasów omega-3. Mięso można również zastąpić roślinami strączkowymi: soją, soczewicą, fasolą, ciecierzycą, które również dostarczają pełnowartościowego białka.

Jaki przepis na mięso?

W przewodzie pokarmowym mięso wykazuje działanie kwasotwórcze. Prawidłowe trawienie wymaga dostarczenia równowagi, czyli w tym przypadku produktów zasadotwórczych. Takie działanie wykazują warzywa. Dlatego na lepsze trawienie należy spożywać mięso z warzywami lub ziemniakami.

Kupując kolejny kawałek mięsa, warto wybrać chude, np. cielęcinę. Ma ona mało nasyconych kwasów, dużo potasu, fosforu, wapnia, witamin z grupy B. Dobrym wyborem są również mięsa drobiowe. Spośród mięs czerwonych najlepsze są polędwice wołowe czy środkowe schaby. Jeśli chodzi o podroby, to jedzmy je okazjonalnie, gdyż zawierają dużo cholesterolu.

Mięso najlepiej zjadać gotowane lub duszone bez tłuszczu. Godne polecenia jest także mięso gotowane na parze, które jest soczyste, lekkostrawne i zachowuje składniki odżywcze. Kolejnym świetnym sposobem na zdrowe przygotowanie mięsa jest pieczenie w folii lub grillowanie. Grillując, pamiętaj, by nie robić tego na otwartym ogniu, gdyż tłuszcz kapiący na węgle powoduje powstawanie rakotwórczych substancji, które wraz z mięsem spożywamy.

Bożena Szalko,
Komentarze (8)
~majka
~majka

@~P.R.: Brawo! Konkretnie i na temat, a przy tym bez agitowania. Jedyny problem w tym, że wygrać ze stereotypami nie jest łatwo. Każdy powinien sam dojść do tego, że mięso nas zabija...

Odpowiedz
~Beka z P.R
~Beka z P.R

P.R. Jaki pozer. To co napisał jest zerżnięte słowo w słowo z wykładu Garego Yourofsky'ego. Amerykańskiego aktywisty / wegana. Masakra.
A co do tematu to jem mięso. Chciałbym nie jeść ale nikt mi nie da 6000zł miesięcznie na jedzenie + wynajęcie kucharza aby robił mi tylko wegańskie i wegetariańskie potrawy.

Odpowiedz
~Vit
~Vit

nie trzeba wnoskować że odrazu pozer, można iść śladami innych mądrych osób i to propagować, w czym problem ? ja nie widzę żadnego.

Odpowiedz
~gość
~gość

@~Beka z P.R: Wbrew pozorom robienie wegetariańskich i wegańskich potraw nie jest wcale trudniejsze, a często łatwiejsze niż przygotowywanie dań mięsnych, które też potrafi być kłopotliwe i czasochłonne. Wiele przepisów znajdziesz bez problemu w internecie i książkach kucharskich. Wbrew pozorom nasza polska tradycyjna kuchnia bogata jest w dużo wartościowych i bezmięsnych potraw.
Pzdr.

Odpowiedz
~Mariusz
~Mariusz

Uważam ze jest wiele innych rzeczy które mogą zastąpić mięso! Jest to artykuł bardzo stereotypowy miejscami .. to ze mięso było od pokoleń nie oznacza ze dobrze wpływa na nasz organizm ..sam jem mięso ale z racji tego ze jestem sportowcem to próbowałem rożnych diet i zdecydowanie lepsze osiągi mam w momencie gdy ograniczyłem mięso do spożywania dwóch razy w tyg.

Odpowiedz
~ABC
~ABC

To jedz kurczaka, a nie rezygnuj w ogóle ze spożywania mięsa. Ja tak jem od lat. Poza tym mięso jem może 2-3 w tygodniu. Jestem honorowym krwiodawcą i w ogóle nie potrzebuje korzystać z usług lekarza więc jak ktoś mówi, że bez mięsa umrze i nie będzie miał sił to mnie to bawi. Dla niektórych mięso to tak jak alkohol dla alkoholików. Czasami można, ale bez przesady.

Odpowiedz
~iza
~iza

szkoda tylko że autor nie sprawdził najpierw składu tłuszczu w kaczce i gęsi (ponad 70% tłuszczu kaczki i gęsi to NNKT )... gdyby sprawdził - okazałoby sie, że jest to mięso zdrowsze niż syfny olej z oliwek... Oczywiście trudno zgodzić sie także ze stwierdzeniem jakoby mięso chude z kurczaków i indyków było takie bardzo zdrowe dla dzieci, osób podczas rekonwalescencji czy osób starszych. Jest tak nafaszerowane chemią że az dziw iż jeszcze nie świeci. Może by tak sprawdzić jak powiązany jest wzrost poziomu bezpłodności skorelowany ze wzrostem spożywania tegoż drobiu? Może także sprawdzić jak owa chemia i niska zawartość tłuszczu przekłada się na otyłość? (organizm musi skąds czerpac energię - zamiast tłuszczu dowalamy mu weglowodany które odkładają się w postaci grubych warstw słoniny na brzuchu oraz na narządach wewnetrznych) Cały artykuł - tendencyjny i nie mający nic wspólnego z rzeczywistością... choćby autor płetwami zaklaskał - kazda głupota wystarczająco często powtarzana stanie się przyjętą prawdą ale nigdy nie stanie się rzeczywistością

Odpowiedz

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Mięso
Mięso

Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności zawierającej dioksyny negatywnie wpływa na zdrowie człowieka, powodując nowotwory, cukrzycę, choroby układu krążenia, trądzik oraz bezpłodność. Właściwości dioksyn Dioksyny to toksyczne substancje pochodzenia organicznego zawierające w swojej cząsteczce wiele atomów chloru. Trudno rozpuszczają się w wodzie, ale za to dobrze w...

Mięso

Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?

Ostatnie badania naukowe udowodniły, że słodkości nie są jedynymi składnikami diety odpowiedzialnymi za rozwój cukrzycy. Według naukowców z Harvardu lista czynników ryzyka powinna zostać wydłużona także o czerwone mięso. Badacze ... . Dodatkowo odkryto, że ryzyko choroby jest większe w przypadku spożycia mięsa przetworzonego. Czerwone mięso a cukrzyca typu 2 ... nieprzetworzonego czerwonego mięsa (85 gramów), jak np. średni hamburger, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 12%. Jeśli...

Mięso

Jedzenie z grilla

(...) grillowanie. Po pierwsze – wybierajmy do pieczenia mniej tłuste mięso, np. indyka, kurczaka. Po drugie – odpowiednio przyprawmy mięso, zanim wrzucimy go na ruszt. Najlepiej dodajmy dużo czosnku, który zapobiega miażdżycy naczyń tętniczych i obniża podwyższony poziom cholesterolu. Po trzecie – jeżeli wybieramy czerwone mięso, odpowiednio je zamarynujmy – mięso szybciej się upiecze i będzie zdrowsze. Po czwarte – grubość pieczonego mięsa nie jest bez znaczenia...

Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Ponadto w związku z tym, iż struś nie jest ptakiem hodowanym na masową skalę, mięso z niego pozyskiwane jest bezpieczne pod względem zdrowotnym. Charakterystyka mięsa strusiego Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym. Jest niskokaloryczne ... waha się od 35 do 68 mg/100 g mięsa. Pod tym względem mięso strusie jest zbliżone do mięsa indyczego, a zawiera go...

Produkty żywnościowe

Mięso

Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka,...

Zasady zdrowego odchudzania

Zdrowe odchudzanie

Ćwiczenie na brzuch w parach pozwala osiągnąć wymarzoną sylwetkę bez wielkich wyrzeczeń i szkód dla zdrowia. W okresie odchudzania nie wystarczy sama dieta. Aby zachować upr

Choroba zwyrodnieniowa

Zdrowe stawy

Stawy – pracują nieustannie, narażone są na duże obciążenia i liczne urazy, a my wcale nie zwracamy na nie uwagi i nie dbamy tak, jak dbać powinniśmy. Dopiero kiedy zaczynają

Manicure i pedicure

Zdrowe paznokcie

Grzybica, drożdżyca czy zanokcica to choroby wymagające długotrwałego leczenia. Lepiej jest wcześniej zadbać o paznokcie, niż później męczyć się z bolesnymi i nieestetycznym

Żywienie

Zdrowe przepisy

Zdrowa dieta to nie tylko wartościowe produkty spożywcze zawierające witaminy i składniki mineralne, ograniczona ilość tłuszczów zwierzęcych i minimalna ilość cukru. Właściwe odżywianie to także odpowiednie i samodzielne przyrządzanie potraw oraz...

Problemy z włosami

Zdrowe włosy

Nasze włosy narażone są na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Słabe włosy są także wynikiem tego, że często są przez nas poddawane zabiegom farbowania, rozjaśnian

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500