Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż im nie smakuje, inni z przekonań światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne do zachowania zdrowia.

Mięso czerwone czy białe?

Żywieniowcy dzielą mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nie jest równoznaczny z ich kolorem. Bierze on pod uwagę rodzaj i zawartość tłuszczu. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina, struś. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka, gęś. Które jest lepsze? Białe mięso zawiera mniej tłuszczu, a co za tym idzie, mniej cholesterolu, którego nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca lub zawału.

Mięso białe jest mniej kaloryczne od mięsa czerwonego. 100 g piersi z indyka to 85 kcal, a łopatki wieprzowej to 259 kcal. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, to 100 g indyka dostarcza 2 g kwasów nasyconych, kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, a żeberek wieprzowych – 10 g.

Zalety i wady potraw mięsnych

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to najlepsze źródła pełnowartościowego białka. Jest ono bardzo dobrze przyswajalne i zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Chude mięso (kurczak, indyk) jest najlepszym źródłem białka, dlatego jest polecane osobom otyłym, starszym oraz dzieciom. Zjadając 100 g chudego indyka, pokrywamy połowę dziennego zapotrzebowania na białko.

Mięso jest niezastąpionym źródłem żelaza, które jest dużo lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Dlatego jedzenie mięsa jest koniecznością dla osób chorujących na anemię.

Wśród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

Największą wadą mięsa jest spora zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu. Mogą one powodować zmiany miażdżycowe. Jedzenie czerwonego mięsa w dużych ilościach może wywoływać choroby metaboliczne, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej.

Zdrowe odżywianie zakłada spożywanie białego mięsa 2-3 razy w tygodniu, natomiast czerwonego – kilka razy w miesiącu. Świetną alternatywą dla mięsa są ryby morskie, które zawierają dużo zdrowych kwasów omega-3. Mięso można również zastąpić roślinami strączkowymi: soją, soczewicą, fasolą, ciecierzycą, które również dostarczają pełnowartościowego białka.

Jaki przepis na mięso?

W przewodzie pokarmowym mięso wykazuje działanie kwasotwórcze. Prawidłowe trawienie wymaga dostarczenia równowagi, czyli w tym przypadku produktów zasadotwórczych. Takie działanie wykazują warzywa. Dlatego na lepsze trawienie należy spożywać mięso z warzywami lub ziemniakami.

Kupując kolejny kawałek mięsa, warto wybrać chude, np. cielęcinę. Ma ona mało nasyconych kwasów, dużo potasu, fosforu, wapnia, witamin z grupy B. Dobrym wyborem są również mięsa drobiowe. Spośród mięs czerwonych najlepsze są polędwice wołowe czy środkowe schaby. Jeśli chodzi o podroby, to jedzmy je okazjonalnie, gdyż zawierają dużo cholesterolu.

Mięso najlepiej zjadać gotowane lub duszone bez tłuszczu. Godne polecenia jest także mięso gotowane na parze, które jest soczyste, lekkostrawne i zachowuje składniki odżywcze. Kolejnym świetnym sposobem na zdrowe przygotowanie mięsa jest pieczenie w folii lub grillowanie. Grillując, pamiętaj, by nie robić tego na otwartym ogniu, gdyż tłuszcz kapiący na węgle powoduje powstawanie rakotwórczych substancji, które wraz z mięsem spożywamy.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
12

Komentarze (5)

Wyloguj
~majka
~majka

@~P.R.: Brawo! Konkretnie i na temat, a przy tym bez agitowania. Jedyny problem w tym, że wygrać ze stereotypami nie jest łatwo. Każdy powinien sam dojść do tego, że mięso nas zabija...

Odpowiedz
~Beka z P.R
~Beka z P.R

P.R. Jaki pozer. To co napisał jest zerżnięte słowo w słowo z wykładu Garego Yourofsky'ego. Amerykańskiego aktywisty / wegana. Masakra.
A co do tematu to jem mięso. Chciałbym nie jeść ale nikt mi nie da 6000zł miesięcznie na jedzenie + wynajęcie kucharza aby robił mi tylko wegańskie i wegetariańskie potrawy.

Odpowiedz
~Vit
~Vit

nie trzeba wnoskować że odrazu pozer, można iść śladami innych mądrych osób i to propagować, w czym problem ? ja nie widzę żadnego.

Odpowiedz
~gość
~gość

@~Beka z P.R: Wbrew pozorom robienie wegetariańskich i wegańskich potraw nie jest wcale trudniejsze, a często łatwiejsze niż przygotowywanie dań mięsnych, które też potrafi być kłopotliwe i czasochłonne. Wiele przepisów znajdziesz bez problemu w internecie i książkach kucharskich. Wbrew pozorom nasza polska tradycyjna kuchnia bogata jest w dużo wartościowych i bezmięsnych potraw.
Pzdr.

Odpowiedz

Artykuły Mięso

Produkty żywnościowe Mięso

Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny...

Mięso Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?

Ostatnie badania naukowe wskazują na kolejny minus spożywania czerwonego mięsa. Naukowcy udowodnili, że dieta oparta na czerwonym mięsie może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.

Zdrowe produktyOdtwórz wideo
Zdrowe odżywianie Zdrowe produkty

Aby uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego dużą rolę spełnia odpowiedni sposób...

Zdrowe odżywianie
Żywienie Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą...

Zdrowe śniadanie
Bilansowanie zdrowej diety Zdrowe śniadanie

Charakter śniadania w dużej mierze uzależniony jest od zwyczajów danego kraju. Na przykład...

Zdrowe grillowanie
Piramida żywienia na diecie Zdrowe grillowanie

Chociaż  grill pojawił się w Polsce zaledwie 10 lat temu, to dzisiaj nie sposób...

Choroba zwyrodnieniowa Zdrowe stawy

O stawy należy zadbać, zanim zaczną boleć. Ból stawów może oznaczać, że zostały one nadmiernie obciążone i pojawiły się groźne zmiany zwyrodnieniowe, których się nie da cofnąć.

Diety odchudzające Zdrowe przekąski

Zdrowe przekąski pomagają zaspokoić głód, jaki pojawia się między posiłkami. Powinny one zawierać witaminy oraz składniki odżywcze i stanowić część zdrowej diety opartej na racjonalnym odżywianiu.

Zdrowe jedzenie
Bilansowanie zdrowej diety Zdrowe jedzenie

Nasz wygląd, samopoczucie oraz zdrowie są uzależnione od codziennej diety. Czynniki klimatyczne,...

Żywienie Zdrowe przepisy

Zdrowa dieta to nie tylko wartościowe produkty spożywcze zawierające witaminy i składniki mineralne,...

Higiena jamy ustnej Zdrowe dziąsła

Zdrowe dziąsła to pożądany stan jamy ustnej. Gdy są chore, pojawia się m.in. ból dziąseł, krwawienie z dziąseł. Chore dziąsła nie mogą być lekceważone, gdyż przyczyniają się do rozwoju innych chorób.

Bilansowanie zdrowej diety Zdrowe posiłki

Duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie odgrywają zanieczyszczenie środowiska, styl...

Problemy z włosami Zdrowe włosy

Nasze włosy narażone są na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Słabe włosy...

Manicure i pedicure Zdrowe paznokcie

Włosy i paznokcie świadczą o człowieku. O tym nie trzeba nikogo przekonywać. Można czytać w nich jak w książce. Zadbane i zdrowe są ozdobą. Nieodpowiednia pielęgnacja paznokci może zniszczyć płytkę lub doprowadzić do rozwinięcia się poważnej choroby...

Zdrowe odchudzanie
Zasady zdrowego odchudzania Zdrowe odchudzanie

Zdrowe odchudzanie pozwala osiągnąć wymarzoną sylwetkę bez wielkich wyrzeczeń i szkód...

Zboża Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu...

Kardiologia Jak zadbać o zdrowe serce?

Serce jest najważniejszym narządem znajdującym się w naszym organizmie. Pracuje cały czas niezależnie...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij