Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Lek. Łukasz Galus

Wpływ witamin na odporność

Avatar placeholder
11.01.2020 09:48
Wpływ witamin na odporność
Wpływ witamin na odporność

Witaminy mają ogromny wpływ na odporność. Od dziecięcych lat wpaja nam się, że na przeziębienie najlepsze są duże dawki witaminy C. Gdy tylko zaczyna nas „łamać w kościach” albo pojawia się wodnisty katar przygotowujemy herbatę z syropem z malin lub czarnej porzeczki, a wśród owoców królują cytrusy. Czy dokładnie wiemy, czym są witaminy i jak wpływają na nasze zdrowie? Jeśli chcesz uzyskać pełniejszą wiedzę na ten temat, zapraszamy do lektury naszego artykułu, który dostarczy ci kilku niezbędnych informacji na ten temat.

spis treści

1. Czym są witaminy?

Witaminy są to niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje chemiczne o charakterze egzogennym, co oznacza, że muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż sami nie potrafimy ich wytworzyć (wyjątkiem jest tutaj witamina D (kalcyferol), która produkowana jest przez komórki skóry pod wpływem światła słonecznego, a dokładniej promieni UV). Dość mało rozpowszechniona jest informacja, że odkrywcą witamin, jako grupy związków koniecznych dla człowieka jest Polak- Kazimierz Funk.

2. Funkcje witamin w organizmie człowieka

  • są związkami koniecznymi do działania wielu enzymów, czyli białek dzięki którym zachodzi cały szereg reakcji chemicznych w organizmie,
  • pełnią w nich funkcję, tzw. kofaktorów,
  • działają antyoksydacyjnie, czyli pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy (witamina C, A oraz E),
  • działają regulacyjnie na niektóre procesy poprzez oddziaływanie na receptory: witamina D.

3. Witaminy a odporność

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Witaminy mają oczywiście także swój udział w odporności człowieka:

  • witamina C – najbardziej znana ważna witamina w procesach odpornościowych. Bierze swój udział w procesie syntezy kolagenu – białka ważnego w procesie gojenia ran, złamań, a także budującego warstwę ochroną, podskórną zabezpieczającą przed wchłanianiem patogenów. Bierze swój udział także, w procesie wytwarzania limfocytów, czyli komórek będących jednymi ze składowych białych krwinek, pełniących niezastąpioną rolę w odporności przeciwdrobnoustrojowej. Witamina C jest również silnym przeciwutleniaczem. Ma bardzo duże znaczenie, gdyż w przypadku infekcji i stanu zapalnego dochodzi do dużej produkcji utleniaczy – wolnych rodników, które muszą być zneutralizowane.

Witaminę C można znaleźć w: cytrusach, dzikiej róży, porzeczkach, natce pietruszki, kapuście czy w papryce. Objawy jej niedoboru, mogą przejawiać się w postaci: nawracających infekcji, trudności w gojeniu się ran czy osłabieniu naczyń krwionośnych, z powstawaniem w następstwie mikrowylewów.

  • witamina E – jest przede wszystkim jednym z silniejszych przeciwutleniaczy. Ma to związek z odpornością, ponieważ, tak jak to zostało wspomniane przy witaminie C, podczas infekcji dochodzi do zwiększonej produkcji wolnych rodników, czyli utleniaczy.

Witamina E znajduje się w kiełkach, orzechach, olejach roślinnych czy mące z grubego przemiału.

  • witamina A – pełni cały szereg przeróżnych funkcji. Często kojarzona jest ze wzrokiem, gdzie jej pochodne biorą udział w procesie widzenia. Jej wpływ na układ odpornościowy związany jest głównie z wzmacnianiem bariery utrudniającej dostanie się drobnoustrojów do organizmu – chroni nabłonek dróg oddechowych.

Witamina A znajduje się w maśle, jajach, tranie, produktach mlecznych czy wątróbce.
Uwaga! Witamina A należy do witamin z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach – witaminy te można przedawkować, co może być groźne w skutkach.

  • rutyna – nie jest co prawda witaminą, ale ze względu na swoje właściwości często łączona jest w preparatach z witaminą C. Jej działanie polega na uszczelnianiu naczyń krwionośnych (działanie przeciwwysiękowe), jest silnym antyoksydantem, co jak to zostało wspomniane ma istotne znaczenie przy przeziębieniu, a także wydłuża działanie samej witaminy C.

4. Istotne informacje o witaminach

  • witaminy pełnią ważną funkcję w naszej odporności, jednak ich skuteczność nie jest wprost proporcjonalna do ilości spożycia – nasz organizm ma pewne zapotrzebowanie (które może zwiększyć się podczas choroby) na poszczególne witaminy i dostarczanie ich w nadmiarze wcale nie zabezpieczy nas w sposób szczególny, ani nie skróci czasu choroby. Spożywanie zbilansowanej diety w okresie zdrowia czy stosowanie preparatów o umiarkowanej ich ilości w trakcie choroby w zupełności wystarczy.
  • witaminy można przedawkować (dotyczy to głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach),
  • witaminy są lepiej przyswajalne z pokarmu, niż z preparatów sprzedawanych w aptekach czy sklepach.

Witaminy wzmacniają naszą odporność. Ważne jest, by przyjmować je w postaci naturalnych produktów, a nie suplementów diety, wtedy ich działanie będzie skuteczniejsze.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze