Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)
Żywność ekologiczna jest zdrowsza
Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej. Na pudełeczku warto więc poszukać w pierwszej kolejności certyfikatu jakości, który jest poświadczeniem naturalnych warunków produkcji. Taki rodzaj żywności jest bowiem poddawany ciągłej kontroli.
Co wyróżnia żywność ekologiczną? Jeśli chodzi o chów zwierząt to nie stosuje się w nim leków weterynaryjnych, hormonów i antybiotyków. Do tego są one żywione paszami pochodzenia naturalnego i mają godne warunki życia. W przypadku ekologicznych upraw stosuje się zaś wyłącznie naturalne nawozy, nie używa się natomiast pestycydów i chemicznych nawozów. Środki chemiczne są całkowicie zakazane. W produktach ekologicznych próżno więc szukać konserwantów czy chemicznych polepszaczy. Efektem jest niebywały smak takiej żywności i pewność, że są one źródłem substancji odżywczych, witamin i minerałów.
Więcej na temat żywności ekologicznej powie dietetyk Marta Michalak.