Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta a rak

Dieta a rak - wpływ sposobu odżywiania na ryzyko chorób nowotworowych jest badany od wielu lat. Wiadomo, że istnieją produkty, które mają właściwości przeciwnowotworowe oraz takie, których spożywanie zwiększa ryzyko nowotworów. Jest to szczególnie widoczne w przypadku nowotworów układu pokarmowego. Jakie założenia ma dieta antyrakowa, co należy jeść, a czego trzeba unikać w profilaktyce nowotworowej?

1. Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie antyrakowej

Według Światowej Organizacji Zdrowia jedna trzecia nowotworów jest spowodowana niewłaściwym odżywianiem. Współczesny styl życia i złe nawyki żywieniowe: zbyt duża ilość mięsa, cukru i tłuszczu, zaburzyły równowagę naszego organizmu.

Badania SUVIMAX przeprowadzone na 13000 osób wykazały, że spożywanie 5 porcji owoców i warzyw dziennie zmniejsza o jedną trzecią ryzyko chorób nowotworowych. Jakie jeszcze znaczenie ma dieta w chorobie nowotworowej?

  • Ryzyko chorób nowotworowych jest 1,5, a nawet 2 razy większe u osób, które nie spożywają regularnie owoców i warzyw.
  • 20% nowotworów można uniknąć dzięki spożywaniu większej ilości owoców i warzyw.
  • Należy spożywać jak najwięcej owoców i warzyw pod każdą postacią: surowe, gotowane, konserwowe itd.
  • Zaleca się spożywanie co najmniej 5 owoców i warzyw dziennie, niektórzy specjaliści zalecają nawet od 5 do 8.
  • Wędliny i czerwone mięso zwiększają ryzyko raka jelita grubego.
  • Picie alkoholu przyczynia się do powstawania nowotworów jamy ustnej, krtani i przełyku.
  • Sól zwiększa ryzyko raka żołądka.
  • Badania wykazały, że suplementy diety nie zapobiegają chorobom nowotworowym.

2. Podstawowe zasady diety antyrakowej

Choroba nowotworowa to niezwykle groźny i podstępny przeciwnik. Jednak człowiek może zapobiegać jej wystąpieniu. Poniższe zalecenia odnoszą się zarówno do osób chorych na choroby nowotworowe, jak i do tych, którzy chcą im zapobiegać.

  • Uprawiaj sport lub inną formę aktywności fizycznej codziennie przez 30 minut.
  • Unikaj nadwagi, staraj się utrzymywać swoje BMI (współczynnik masy ciała) między 21 a 23.
  • Unikaj słodzonych napojów, ogranicz spożycie produktów wysokokalorycznych, a w szczególności bogatych w cukry i tłuszcze oraz ubogich w błonnik.
  • Zwiększ spożycie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych.
  • Ogranicz spożycie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, baranina) do 500 g tygodniowo, unikaj wędlin, w szczególności wędzonych i solonych.
  • Ogranicz spożycie alkoholu.
  • Ogranicz spożycie soli i słonych przekąsek.
  • Nie zażywaj suplementów diety.
  • Jeśli to możliwe, noworodek powinien być karmiony wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia.

Profilaktyka nowotworowa to przede wszystkim właściwy styl życia i zrównoważona dieta, bogata w przeciwutleniacze, witaminy i zdrowe tłuszcze. Stosując dietę antyrakową, możemy obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory, w szczególności nowotwory układu pokarmowego, oraz poprawić ogólny stan zdrowia i nasze samopoczucie. Wypróbuj przepisy z diety antyrakowej, wykorzystujące produkty o właściwościach przeciwnowotworowych.

Bibliografia

  • Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8
  • Jensen B. Poradnik dietetyczny - prawidłowa dieta receptą na zdrowie, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-61-1
  • Magee E. Co jeść, aby zapobiec nowotworowi jelita grubego, KDC, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-404-7
  • Beliveau R., Gingras D. Dieta w walce z rakiem, Delta, Warszawa 2007, ISBN 83-7175-601-1

Źródła zewnętrzne

Ewa Jastrzębska,
Komentarze

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta antyrakowa - najnowsze pytania

Artykuły Dieta antyrakowa
Dieta antyrakowa

Jak zapobiegać nowotworom?

(...) i do wprowadzenia w życie. Oto, co zakłada dieta antyrakowa. Żywienie a choroby nowotworowe Odpowiednie żywienie może nie tylko...

Dieta antyrakowa

Dieta makrobiotyczna a rak

(...) ponieważ dieta antyrakowa wyklucza tłuszcze zwierzęce i opiera się na spożyciu pełnych ziaren, fasoli, warzyw i warzyw morskich ... na makrobiotyce twierdził, że rak jest zaburzeniem komórek organizmu wynikającym z niewłaściwej diety. Dieta antyrakowa opiera się ... chemiczne. Dieta antyrakowa zabrania ponadto spożycia: tłustych pokarmów pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jajka,...

Dieta antyrakowa

Przeciwutleniacze w diecie

Antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze, zyskują ostatnio coraz więcej zwolenników i nie dzieje się to bez powodu. Moc naturalnych składników zapobiegają bowiem występowaniu licznych chorób, w tym układu krążenia, nowotworowych, stanów zapalnych, cukrzycy. W przypadku chorób przewlekłych spowalniają ich rozwój oraz łagodzą objawy chorobowe. Przeciwutleniacze w żywności pochodzą głównie z żywności nieprzetworzonej i wolnej od syntetycznych dodatków. Dieta a rak Dieta...

Dieta antyrakowa

Dieta alkaliczna

Skuteczna dieta zakłada, że skoro pH organizmu ludzkiego jest lekko zasadowe, to pokarmy, które spożywamy również powinny być zasadowe. Źle zrównoważona dieta, w której przeważa żywność kwasowa (białko zwierzęce, cukier, kofeina i żywność przetworzona)...

Dieta antyrakowa

Dieta zasadowa

Czy dieta cud istnieje? ma na celu przywrócenie i utrzymanie odpowiedniego pH w organizmie. Żywność zasadowa jest bezpieczna i dobra dla organizmu. Zapobiega groźnemu dla zdrowia zakwaszeniu organizmu. Produkty alkaliczne powinny na dobre zagościć w...

Dieta antyrakowa

Szafran chroni przed rakiem

Szafran – najdroższa przyprawa świata, chroni przed rozwojem raka wątroby wywołanego przez nitrozoaminy, które występują w dymie papierosowym i smażonym oraz grillowanym mięsie. Szafran był cenioną przyprawą już w starożytności. Obecnie w kuchni...

Dieta antyrakowa

Pikantne dania z brokułów chronią przed rakiem!

Dodatek pikantnych przypraw do potraw zawierających brokuły zwiększa ich aktywność przeciwnowotworową. Zawarty w pikantnych przyprawach enzym (myrozynaza) uwalnia z brokułów sulforafan, który wykazuje silne właściwości antyrakowe. Jak należy spożywać...

Dieta antyrakowa

Antyrakowa dieta 5:2

Antyrakowa dieta 5:2

Na każdym kroku w świecie zdrowego żywienia, odchudzania i zdrowego trybu życia pojawiają się coraz to nowe diety. Każda z nich zachwalana jest przez jej wyznawców, którzy gubią zaskakujące ilości kilogramów. Dopiero później pojawiają się przekazywane...

Dieta antyrakowa

Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi

Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi

Brokuł Badania na myszach przeprowadzane na Uniwersytecie w Michigan dowiodły, że sulforafan, związek znajdujący się w brokułach, zmniejszał liczbę komórek macierzystych raka piersi. W przypadku ludzi wartość sulforafanu zawartego w brokułach...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta a rak jelita grubego

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów zaraz po raku prostaty u mężczyzn i raku piersi u kobiet. Dieta odgrywa istotną rolę zarówno w pro