Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta a rak jelita grubego

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów zaraz po raku prostaty u mężczyzn i raku piersi u kobiet. Dieta odgrywa istotną rolę zarówno w procesie leczenia, jak również w profilaktyce nowotworowej. Co powinny więc jeść osoby, które chcą zapobiec rakowi jelita grubego lub jego nawrotom? Warto przede wszystkim zadbać o to, by codzienna dieta była bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz witaminy antyoksydacyjne.

1. Dieta antyrakowa

Jedzenie a długowieczność

Świeże warzywa, owoce i rośliny strączkowe to podstawa zdrowej diety. Takie dania są niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały.

Profilaktyka nowotworowa to przede wszystkim zdrowa i zrównoważona dieta. Ponadto istnieje kilka zasad zdrowego odżywiania, do których powinny stosować się osoby, które chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego lub uniknąć nawrotów choroby.
  • Dieta antyrakowa powinna być zróżnicowana pod względem składników pokarmowych, jak również odżywczych.
  • Spożywaj duże ilości owoców, warzyw, gdyż są bogate w flawonoidy - związki o charakterze przeciwnowotworowym.
  • Dieta bogata w błonnik, czyli produkty pełnoziarniste (pieczywo żytnie, graham, kasze, ryż brązowy) oraz warzywa (w szczególnosci strączkowe) oraz owoce, zapobiega zaleganiu resztek pokarmowych w jelitach, reguluje pracę jelit.
  • Ogranicz spożycie cukru i produktów w niego bogatych (lizaki, ciasteczka, ciasta, czekolada).
  • Ogranicz spożycie tłuszczów, a w szczególności tłuszczów nasyconych (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, znajdujące się w mięsie, produktach mlecznych i maśle).
  • Spożywaj około 150 g mięsa dziennie oraz ogranicz spożycie czerwonego mięsa - maksymalnie 2 razy w tygodniu.
  • Jedz ryby morskie co najmniej 2 razy w tygodniu, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają układ odpornościowy oraz jod regulujący przemianę materii.
  • Nie dodawaj soli oraz przypraw ją zawierajacych do potraw, gdyż sód zatrzymuje wodę w organizmie oraz zwiększa ciśnienie tętnicze krwi.
  • Pij 1,5 litra wody w ciagu dnia, najlepiej wysokozmineralizowanej gdyż zawiera odpowiednią ilość jonów magnezu oraz wapnia. Ponadto wypijanie 2 filiżanek zielonej herbaty w ciagu dnia skutecznie przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych, gdyż jest bogatym źródłem flawonoidów zwalczających komórki nowotworowe.
  • Ogranicz spożycie alkoholu (piwo, wódka, gin, rum, whisky).
  • Ćwicz 3 razy w tygodniu po 30 minut (marsz, jazda na rowerze, pływanie itd.).
  • Niedopuszczaj abyś był otyły lub miał nadwagę, gdyż taki stan zwieksza 2-3 krotnie ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego.

2. Zalecenia po przejściu raka jelita grubego

  • Spożywaj regularnie warzywa i owoce o barwie zielonej, czerwonej i pomarańczowej gdyż są bogate w witaminy o charakterze antyoksydacyjnym - witaminę A i C. Z kolei soczewica, fasola pod względem jakości białka mogą zastąpić mięso. Natomiast czosnek, cebula, brokuły, winogrona, czarna porzeczka zawierają substancje wykazujące charakter przeciwnowotworowy  i inne. Dlatego należy dbać o różnorodność warzyw i owoców w diecie.
  • Jedz regularnie orzechy (włoskie, laskowe, migdały, pistacje) gdyż zawierają witaminę E, która zwlacza wolne rodniki tlenowe uszkadzające komórki i inicjujące proces nowotworowy. Dużo witaminy E występuje również w kiełkach zbóż i soi.
  • Regularnie pij zieloną i białą herbatę.
  • Unikaj picia kawy oraz alkoholu.
  • Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone.
  • Przygotowując potrawy staraj się je gotować, piec w folii w piekarniku oraz dusić. Smażone potrawy zawierają substancje kancerogenne, czyli inicujące rozwój komórek nowotworowych.

3. Profilaktyka przeciwnowotworowa w raku jelita grubego

Profilaktyka przeciwnowotworowa przypomina zdrową i prawidłową dietę. Zalecane jest spożywanie 5 posiłków dziennie o małych objętosciach, by pokarm nie zalegał w jelitach. Dieta powinna zawierać około 40g błonnika, który reguluję pracę jelit oraz wyłapuje metale ciężkie oraz substancje o działaniu kancerogennym. Należy spożywać produkty zawierające bakterie probiotyczne, czyli jogurty naturalne, kefiry oraz zawierające substancje wspomagające ich wzrost, czyli banany oraz cykorię. 

Profilaktyka przeciwnowotworowa to również dieta bogata w warzywa i owoce zawierające witaminy i związki o charakterze przeciwnowotworowym. Ponadto należy pić około 1,5 litra wysokiej jakości wody. Dzieki temu z organizmu wypłukiwane są toksyny, metale cieżkie i inne związki, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. W profilaktyce przeciwnowotworowej nie zaleca się również spożywania alkoholu, gdyż drażni nabłonek wyścielający jelito grube. 
 
Do prozdrowotnych składników należą również nienasycone kwasy tłuszczowe, które wystepują w ziarnach roślin oleistych (len, słonecznik, sezam), gdyż chronią przed rozwojem nowotworów i przyspieszają regenerację mikrouszkodzeń w nabłonki jelita.

Dieta w chorobie nowotworowej ma niezwykle duże znaczenie. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego lub zapobiec nawrotom choroby, trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe. Warto również pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Zdrowy styl życia to nie tylko zapobieganie groźnym chorobom, lecz także lepsze samopoczucie i więcej energii na co dzień.

Bibliografia

  • Magee E. Co jeść, aby zapobiec nowotworowi jelita grubego, KDC, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-404-7
  • Chace D., Keane M. Dieta w chorobach nowotworowych, KDC, Warszawa 2002, ISBN 83-88729-85-3
  • Chace D., Keane M. Dieta w chorobach nowotworowych. Przewodnik po dietach wspomagających terapie antyrakowe, Filar, Warszawa 1998, ISBN 83-87892-07-6
  • Beliveau R., Gingras D. Dieta w walce z rakiem, Delta, Warszawa 2007, ISBN 83-7175-601-1

Źródła zewnętrzne

Ewa Jastrzębska,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety od A do Z - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta w chorobie nowotworowej
Dieta w chorobie nowotworowej

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Nowotwory, stanowią obecnie jedną z najgroźniejszych chorób. Wiele osób chorujących na nowotwory ma problemy z jedzeniem. Brak apetytu, trudności ze spożywaniem  posiłków, a w rezultacie utrata wagi i osłabienie to skutki...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dietoprofilaktyka i dietoterapia nowotworów

Choroby nowotworowe są najczęstszą, tuż po chorobach układu krążenia, przyczyną zgonów w Polsce. Według danych pochodzących z Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2010 roku z powodu chorób nowotworowych umarło ok. 93 tys. osób.

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie raka dietą

Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest możliwe całkowite wyleczenie. Tymczasem wystarczy odpowiednia dieta i rzucenie palenia, by nowotwór się nie rozwinął. Spis treści Dieta antyrakowa Medycyna naturalna wykorzystuje kilka...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta podczas chemioterapii

Chemioterapia, czyli leczenie cytostatyczne, to sposób leczenia chorób nowotworowych, a polega na stosowaniu szczególnych grup leków w walce z chorobą. Stosowane leczenie niestety ma wiele skutków ubocznych, jednak można...

Dieta w chorobie nowotworowej

Uzupełnianie niedoborów żywieniowych w chorobie nowotworowej

Prawidłowe odżywianie sprzyja zdrowiu, ponieważ urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta dostarcza cennych składników odżywczych, warunkujących właściwy przebieg licznych procesów zachodzących w organizmie. Spożywanie wartościowych pod...

Dieta w chorobie nowotworowej

Problemy żywieniowe chorych na nowotwór

Leczenie chorób nowotworowych wiąże się z ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych w postaci przykrych dla pacjenta objawów. Chorzy przechodzący chemioterapię lub radioterapię nierzadko doświadczają spadku łaknienia, nudności i...

Dieta w chorobie nowotworowej

Wpływ diety na walkę z chorobą nowotworową

Skuteczność i przebieg leczenia onkologicznego zależą od wielu czynników, w tym od sposobu odżywiania pacjenta. Odpowiednia podaż składników odżywczych i kalorii sprzyja bowiem regeneracji organizmu, korzystnie oddziałuje na układ...

Rak jelita grubego

Rak jelita grubego bez tabu

Rak jelita grubego co roku atakuje ponad 400 tys. Europejczyków - jest drugim pod względem zachorowalności nowotworem złośliwym w Europie. Większość z nich umrze, ponieważ w

Onkologia

Rak jelita grubego

Należy pamiętać, że wystąpienie objawów chorobowych opisanych poniżej czy pojawienie się guza nie dowodzi, że mamy do czynienia z rakiem. Może się okazać, że jest to jedynie nowotwór łagodny. W każdym wypadku, gdy zachodzi jakiekolwiek podejrzenie,...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji jelita grubego

Operacja jelita grubego jest częstą metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości, zarówno niegroźnych polipów, jak i raka. Jelito grube jest bardzo długie i usu

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500