Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta a rak jelita grubego

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów zaraz po raku prostaty u mężczyzn i raku piersi u kobiet. Dieta odgrywa istotną rolę zarówno w procesie leczenia, jak również w profilaktyce nowotworowej. Co powinny więc jeść osoby, które chcą zapobiec rakowi jelita grubego lub jego nawrotom? Warto przede wszystkim zadbać o to, by codzienna dieta była bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz witaminy antyoksydacyjne.

1. Dieta antyrakowa

Jedzenie a długowieczność

Świeże warzywa, owoce i rośliny strączkowe to podstawa zdrowej diety. Takie dania są niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały.

Profilaktyka nowotworowa to przede wszystkim zdrowa i zrównoważona dieta. Ponadto istnieje kilka zasad zdrowego odżywiania, do których powinny stosować się osoby, które chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego lub uniknąć nawrotów choroby.
  • Dieta antyrakowa powinna być zróżnicowana pod względem składników pokarmowych, jak również odżywczych.
  • Spożywaj duże ilości owoców, warzyw, gdyż są bogate w flawonoidy - związki o charakterze przeciwnowotworowym.
  • Dieta bogata w błonnik, czyli produkty pełnoziarniste (pieczywo żytnie, graham, kasze, ryż brązowy) oraz warzywa (w szczególnosci strączkowe) oraz owoce, zapobiega zaleganiu resztek pokarmowych w jelitach, reguluje pracę jelit.
  • Ogranicz spożycie cukru i produktów w niego bogatych (lizaki, ciasteczka, ciasta, czekolada).
  • Ogranicz spożycie tłuszczów, a w szczególności tłuszczów nasyconych (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, znajdujące się w mięsie, produktach mlecznych i maśle).
  • Spożywaj około 150 g mięsa dziennie oraz ogranicz spożycie czerwonego mięsa - maksymalnie 2 razy w tygodniu.
  • Jedz ryby morskie co najmniej 2 razy w tygodniu, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają układ odpornościowy oraz jod regulujący przemianę materii.
  • Nie dodawaj soli oraz przypraw ją zawierajacych do potraw, gdyż sód zatrzymuje wodę w organizmie oraz zwiększa ciśnienie tętnicze krwi.
  • Pij 1,5 litra wody w ciagu dnia, najlepiej wysokozmineralizowanej gdyż zawiera odpowiednią ilość jonów magnezu oraz wapnia. Ponadto wypijanie 2 filiżanek zielonej herbaty w ciagu dnia skutecznie przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych, gdyż jest bogatym źródłem flawonoidów zwalczających komórki nowotworowe.
  • Ogranicz spożycie alkoholu (piwo, wódka, gin, rum, whisky).
  • Ćwicz 3 razy w tygodniu po 30 minut (marsz, jazda na rowerze, pływanie itd.).
  • Niedopuszczaj abyś był otyły lub miał nadwagę, gdyż taki stan zwieksza 2-3 krotnie ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego.

2. Zalecenia po przejściu raka jelita grubego

  • Spożywaj regularnie warzywa i owoce o barwie zielonej, czerwonej i pomarańczowej gdyż są bogate w witaminy o charakterze antyoksydacyjnym - witaminę A i C. Z kolei soczewica, fasola pod względem jakości białka mogą zastąpić mięso. Natomiast czosnek, cebula, brokuły, winogrona, czarna porzeczka zawierają substancje wykazujące charakter przeciwnowotworowy  i inne. Dlatego należy dbać o różnorodność warzyw i owoców w diecie.
  • Jedz regularnie orzechy (włoskie, laskowe, migdały, pistacje) gdyż zawierają witaminę E, która zwlacza wolne rodniki tlenowe uszkadzające komórki i inicjujące proces nowotworowy. Dużo witaminy E występuje również w kiełkach zbóż i soi.
  • Regularnie pij zieloną i białą herbatę.
  • Unikaj picia kawy oraz alkoholu.
  • Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone.
  • Przygotowując potrawy staraj się je gotować, piec w folii w piekarniku oraz dusić. Smażone potrawy zawierają substancje kancerogenne, czyli inicujące rozwój komórek nowotworowych.

3. Profilaktyka przeciwnowotworowa w raku jelita grubego

Profilaktyka przeciwnowotworowa przypomina zdrową i prawidłową dietę. Zalecane jest spożywanie 5 posiłków dziennie o małych objętosciach, by pokarm nie zalegał w jelitach. Dieta powinna zawierać około 40g błonnika, który reguluję pracę jelit oraz wyłapuje metale ciężkie oraz substancje o działaniu kancerogennym. Należy spożywać produkty zawierające bakterie probiotyczne, czyli jogurty naturalne, kefiry oraz zawierające substancje wspomagające ich wzrost, czyli banany oraz cykorię. 

Profilaktyka przeciwnowotworowa to również dieta bogata w warzywa i owoce zawierające witaminy i związki o charakterze przeciwnowotworowym. Ponadto należy pić około 1,5 litra wysokiej jakości wody. Dzieki temu z organizmu wypłukiwane są toksyny, metale cieżkie i inne związki, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. W profilaktyce przeciwnowotworowej nie zaleca się również spożywania alkoholu, gdyż drażni nabłonek wyścielający jelito grube. 
 
Do prozdrowotnych składników należą również nienasycone kwasy tłuszczowe, które wystepują w ziarnach roślin oleistych (len, słonecznik, sezam), gdyż chronią przed rozwojem nowotworów i przyspieszają regenerację mikrouszkodzeń w nabłonki jelita.

Dieta w chorobie nowotworowej ma niezwykle duże znaczenie. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego lub zapobiec nawrotom choroby, trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe. Warto również pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Zdrowy styl życia to nie tylko zapobieganie groźnym chorobom, lecz także lepsze samopoczucie i więcej energii na co dzień.

Bibliografia

  • Magee E. Co jeść, aby zapobiec nowotworowi jelita grubego, KDC, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-404-7
  • Chace D., Keane M. Dieta w chorobach nowotworowych, KDC, Warszawa 2002, ISBN 83-88729-85-3
  • Chace D., Keane M. Dieta w chorobach nowotworowych. Przewodnik po dietach wspomagających terapie antyrakowe, Filar, Warszawa 1998, ISBN 83-87892-07-6
  • Beliveau R., Gingras D. Dieta w walce z rakiem, Delta, Warszawa 2007, ISBN 83-7175-601-1

Źródła zewnętrzne

Ewa Jastrzębska,
Komentarze

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w chorobie nowotworowej - najnowsze pytania

Artykuły Dieta w chorobie nowotworowej
Dieta w chorobie nowotworowej

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Nowotwory, stanowią obecnie jedną z najgroźniejszych chorób. Wiele osób chorujących na nowotwory ma problemy z jedzeniem. Brak apetytu, trudności ze spożywaniem  posiłków, a w rezultacie utrata wagi i osłabienie to skutki choroby, a także efekty...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta podczas chemioterapii

Chemioterapia, czyli leczenie cytostatyczne, to sposób leczenia chorób nowotworowych, a polega na stosowaniu szczególnych grup leków w walce z chorobą. Stosowane leczenie niestety ma wiele skutków ubocznych, jednak można je łagodzić za pomocą dostępnych...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dietoprofilaktyka i dietoterapia nowotworów

Choroby nowotworowe są najczęstszą, tuż po chorobach układu krążenia, przyczyną zgonów w Polsce. Według danych pochodzących z Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2010 roku z powodu chorób nowotworowych umarło ok. 93 tys. osób. Wśród mężczyzn najczęściej...

Dieta w chorobie nowotworowej

Uzupełnianie niedoborów żywieniowych w chorobie nowotworowej

Prawidłowe odżywianie sprzyja zdrowiu, ponieważ urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta dostarcza cennych składników odżywczych, warunkujących właściwy przebieg licznych procesów zachodzących w organizmie. Spożywanie wartościowych pod względem odżywczym...

Dieta w chorobie nowotworowej

Problemy żywieniowe chorych na nowotwór

Leczenie chorób nowotworowych wiąże się z ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych w postaci przykrych dla pacjenta objawów. Chorzy przechodzący chemioterapię lub radioterapię nierzadko doświadczają spadku łaknienia, nudności i wymiotów, suchości w ustach,...

Dieta w chorobie nowotworowej

Wpływ diety na walkę z chorobą nowotworową

Skuteczność i przebieg leczenia onkologicznego zależą od wielu czynników, w tym od sposobu odżywiania pacjenta. Odpowiednia podaż składników odżywczych i kalorii sprzyja bowiem regeneracji organizmu, korzystnie oddziałuje na układ immunologiczny i działa...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie raka dietą

Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest możliwe całkowite wyleczenie. Tymczasem wystarczy odpowiednia dieta i rzucenie palenia, by nowotwór się nie rozwinął. Dieta antyrakowa Medycyna naturalna wykorzystuje kilka prostych zasad służących...

Onkologia

Rak jelita grubego

Należy pamiętać, że wystąpienie objawów chorobowych opisanych poniżej czy pojawienie się guza nie dowodzi, że mamy do czynienia z rakiem. Może się okazać, że jest to jedynie nowotwór łagodny. W każdym wypadku, gdy zachodzi jakiekolwiek podejrzenie, że...

Rak jelita grubego

Rak jelita grubego bez tabu

Rak jelita grubego co roku atakuje ponad 400 tys. Europejczyków - jest drugim pod względem zachorowalności nowotworem złośliwym w Europie. Większość z nich umrze, ponieważ wyleczyć

Zespół jelita drażliwego

Dieta w chorobie jelita grubego

Pośpiech, ciągły stres, brak aktywności fizycznej nie sprzyjają naszemu zdrowiu. Często u osób, na które długotrwale działają te czynniki, pojawiają się różne choroby, np. zapaleni