Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa (wysokobłonnikowa) to skuteczna dieta na zaparcia i dolegliwości jelitowe, m.in. zespół jelita drażliwego. Zawiera większą ilość nietrawionego w przewodzie pokarmowym człowieka błonnika niż dieta elementarna. Błonnik to najlepszy sposób na skuteczne odchudzanie – bez głodzenia i zaparć. W diecie wysokobłonnikowej należy zwiększyć jego ilość do 40-60 g, a niekiedy nawet do 70 g na dobę.

1. Błonnik jako złoty środek na zaparcia

W diecie przeciętnego Europejczyka znajdzie się ok. 15-20 g/dzień błonnika pokarmowego, co wiąże się z nadmiernym spożyciem łatwo przyswajalnych węglowodanów, podczas gdy optymalna jego ilość jest dwa razy większa. Dieta bogatoresztowa ma za zadanie uregulować trawienie i czynności jelita grubego, niestosując środków farmakologicznych. Dieta ta stanowi różnicowanie żywienia podstawowego, polegające na zwiększeniu w codziennym pożywieniu błonnika pokarmowego. Dietę wysokobłonnikową stosuje się w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstania raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy. Taki rodzaj żywienia stosuje się w leczeniu zaparć nawykowych.

2. Zasady diety bogatoresztkowej

W diecie wysokobłonnikowej dozwolone są wszystkie produkty, jednak największe znaczenie odgrywają owoce i warzywa. Najlepsze są te spożywane na surowo i zasuszone.
Oto najważniejsze zasady diety bogatoresztkowej:

  • wybieraj produkty zawierające naturalnie ogromną ilość błonnika, do których należą: grube kasze (gryczana, jęczmienna), pieczywo ciemne (razowe, pełnoziarniste), ryż brązowy, makaron razowy oraz suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki;
  • jedz dużo owoców i warzyw, roślin strączkowych, bogatych w błonnik pokarmowy;
  • nie rozgotuj potraw, najlepszy jest makaron al dente, kasze i ryż gotowane na sypko, a warzywa powinny być gotowane na półtwardo;
  • dodawaj do potraw produkty bogate w błonnik, np. płatki owsiane do jogurtu, sałatek, otręby pszenne jako dodatek do ziemniaków;
  • ogranicz spożycie produktów wysokoprzetworzonych;
  • wypijaj 2 l płynów dziennie;
  • zamiast soków słodzonych wybieraj wody mineralne.

3. Jadłospis dla diety bogatoresztkowej

Produkty wskazane w zdrowej diecie na zaparcia powinny zawierać dużo błonnika. Naturalnym źródłem tej cennej substancji są owoce i warzywa, których nie może zabraknąć w codziennym menu.
Na śniadanie:

  • płatki owsiane na mleku albo musli na mleku,
  • ser twarogowy ziarnisty i otręby pszenne,
  • kanapki z pieczenią (chleb żytni pełnoziarnisty, schab pieczony, pomidor, sałata),
  • surówka z papryki, rzodkiewki oraz oliwa z oliwek.

Na II śniadanie:

  • kanapka z pastą twarogową (chleb żytni pełnoziarnisty, ser twarogowy półtłusty, rzodkiewka),
  • surówka z pomidorów i cebuli,
  • herbata.

Na obiad:

  • zupa kalafiorowa z ziemniakami, zabielana śmietaną,
  • pieczeń wołowa,
  • brokuły z wody,
  • surówka z selera, jabłka i marchwi,
  • kasza gryczana,
  • kompot z jabłek.

Na podwieczorek:

  • jogurt ze śliwkami,
  • woda mineralna.

Na kolację:

  • sałatka jarzynowa,
  • chleb żytni pełnoziarnisty,
  • pomarańcza,
  • herbata.

W zdrowej diecie na zaparcia zabronione są takie produkty i potrawy:

  • mąka (kukurydziana, ziemniaczana, pszenna),
  • tłuste mleko i sery,
  • masło,
  • tłuste wędliny, pasztety,
  • frytki i placki ziemniaczane,
  • kakao,
  • czekolada, kawa, mocna herbata,
  • bigos,
  • makarony i kluski z białej mąki,
  • czekolada i torty, ciasta, kremy,
  • alkohol,
  • dżemy.

4. Przeciwwskazania do diety bogatoresztowej:

Dieta bogatoresztkowa dla dzieci powinna być odpowiednio zbilansowana, gdyż nie może zabraknąć w niej składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Podczas stanów zapalnych żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, nieżytu przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy spożycie diety bogatoresztkowej powinno być ograniczone do minimum. Zaś u ludzi w podeszłym wieku, którzy mają problemy z żuciem i perystaltyką przewodu pokarmowego oraz tolerancją niektórych produktów również należy uważać na zwiększanie ilości błonnika w diecie.

W diecie wysokobłonnikowej należy pamiętać o stopniowym zwiększaniu błonnika, tak by przewód pokarmowy mógł się zaadaptować do nowych warunkach, by uniknąć objawów biegunki czy kolki. Z pewnością, po pewnym czasie zauważysz efektydiety odchudzającej, a zaparcia odejdą w zapomnienie. Dieta na zaparcia powinna stać się nie tylko zdrową dietą odchudzającą, ale i stylem życia wielu ludzi.

Weronika Buczkowska,
Komentarze

Dyskusje na forum

Kawa smakowa

~filizankakawy • ostatni post 20 godzin temu

4
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety od A do Z - najnowsze pytania

Artykuły Dieta na zaparcia
Dieta na zaparcia

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest stosowana przez osoby uczulone na gluten i chorujące na celiakię. Nie zaleca się jej jednak ludziom zdrowym, dlatego że wykluczenie z jadłospisu zbóż bogatych w gluten idzie w parze ze zbyt małą ilością węglowodanów,...

Dieta na zaparcia

Błonnik na zaparcia

Jak możemy zapobiegać hemoroidom? to skuteczny sposób na pozbycie się dolegliwości jelitowych. Spełnia ważne funkcje – poprawia perystaltykę jelit oraz pomaga wydalać toksyczne substancje znajdujące się w żywności. Działa w przewodzie...

Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia w ciąży

Zaparcia to dosyć częste zmartwienie kobiet ciężarnych. Są one w dużej mierze  spowodowane zmianami hormonalnymi podczas ciąży. Wydzielane w tym okresie hormony działają spowalniająco na proces trawienia i osłabiają pracę jelit. Dodatkowo...

Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia u dzieci

Zaparcia u dzieci to bardzo powszechny problem. O zaparciach mówi się w przypadku twardych i bolesnych stolców lub w przypadku ich całkowitego braku przez kilka kolejnych dni. Przyczyn zaparć jest wiele, ale najczęstsza to niewłaściwa dieta.

Dieta na zaparcia

Jak radzić sobie z zaparciami?

Zaparcia stanowią najczęstszy problem dotyczący układu pokarmowego. Według badań epidemiologicznych problem ten dotyczy 20-40% dorosłych na świecie. Zaparcia poprzez swój nawrotowy charakter istotnie obniżają jakość życia. Jak więc przeciwdziałać...

Diety dla chorych

Dieta kardio

Osoby chorujące na serce szczególnie powinni zadbać o swóją dietę, a jeśli to konieczne - odchudzić się. Złe nawyki żywieniowe mają bowiem duży wpływ na choroby układu krążenia i serca. Dieta kardio, czyli dieta pozytywnie wpływająca na...

Diety dla chorych

Dieta dla cukrzyków

Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyków pomaga kontrolować...

Diety dla chorych

Dieta w depresji

Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Właściwa dieta w depresji może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju. Prawidłowe odżywianie wpływa bowiem na poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zbilansowana,...

Diety dla chorych

Dieta w anemii

Niedokrwistość, zwana anemią, to występowanie zbyt niskiego poziomu hemoglobiny i małej liczby czerwonych krwinek, czyli erytrocytów, we krwi. Najczęstszą przyczyną tej choroby jest niedobór żelaza w organizmie spowodowany niedostateczną...

Diety odchudzające

Dieta proteinowa

Produkty wysokobiałkowe, zwana także dietą Dukana, zdobyła rzesze zwolenników na całym świecie. Osoby, które ją stosują deklarują szybki ubytek zbędnych kilogram&oacu

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500