Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta dla cukrzyków

httppixabay-comenfruits-vitamins-orange-healthy-320136_9a40.jpg
Zdjęcie autorstwa Anelka / CC0 1.0

Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyków pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Wahania poziomu glukozy mogą powodować hipoglikemie lub hiperglikiemie, które bezpośrednio zagrażają życiu. Dieta w cukrzycy jest zawsze niezbędnym elementem leczenia. Odpowiednio zbilansowana dieta w cukrzycy ochroni nie tylko przed wahaniami glukozy, ale również przed nadwagą oraz zapobiega późnym powikłaniom cukrzycy, takim jak - stopa cukrzycowa, trudno gojące się rany. 

1. Rodzaje cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą, która rozwija się powoli, początkowe wahania glukozy we krwi nie dają charakterystycznych objawów. Człowiek mający cukrzycę może z nią żyć kilka miesięcy, nie mając pojęcia, że jest chory.

Wyróżnia się 4 rodzaje cukrzycy:

Cukrzyca typu 1 występuje u dzieci - w wyniku braku wydzielania insuliny przez trzustkę.  Choroba ta nie jest dziedziczna, ale osoby chorujące na typ I cukrzycy mają zwykle predyspozycje do zachorowania. Istnieje czynnik genetyczny, który powoduje choroby z zakresu autoagresji. Coraz częściej za przyczynę tego typu cukrzycy uważa się zakażenie wirusowe, które uszkadza komórki trzustki. Cukrzyca typu MODY występuje u młodych osób, które najczęściej są otyłe, prowadzą niezdrowy tryb życia - nieprawidłowe odżywianie, mała aktywność fizyczna. Najczęstszą cukrzycą występującą wśród ludzi jest cukrzyca typu 2, która stanowi 85-95% wszystkich przypadków zachorowań. Występuje najczęściej u osób dorosłych (powyżej 40 roku życia), otyłych, mających siedzący tryb życia. Głównym objawem cukrzycy jest podwyższone stężenie glukozy we krwi. Do innych objawów należą: 

1.1. Cele leczenia żywieniowego w cukrzycy

Wystąpieniu cukrzycy można skutecznie zapobiegać, prawidłowo się odżywiając oraz prowadząc aktywny tryb życia, które nie powodują wystąpienia otyłości. W przypadku wystąpienia cukrzycy należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, która zawiera produkty o niskim indeksie glikemicznym, uprawiać sport oraz regularnie przyjmować leki obniżające poziom glukozy we krwi lub insulinę. W przeciwnym razie wystąpią groźne powikłania cukrzycy, które prowadzą do niepełnosprawności - stopa cukrzycowa, jaskra, niewydolność nerek.

Powodem, dla którego osoby z cukrzycą powinny stosować się do zdrowych zaleceń żywieniowych, jest zapobieganie nadmiernym wahaniom poziomu glukozy we krwi. Niewyrównana glikemia jest bowiem źródłem występowania wielu powikłań, powstających na skutek uszkodzenia drobnych oraz większych naczyń krwionośnych. Skutkiem może być:

  • uszkodzenie nerek;
  • uszkodzenie wzroku;
  • uszkodzenie włókien nerwowych;
  • zespół stopy cukrzycowej;
  • choroba wieńcowa;
  • uszkodzenie mózgu.

Równie ważne jest zapobieganie występowaniu insulinooporności, która towarzyszy zazwyczaj cukrzycy typu 2 i często poprzedza jej występowanie. Następstwa insulinooporności są analogiczne do skutków niewyrównanego poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo mogą powodować m.in. stłuszczenie i marskość wątroby, bezpłodność oraz występowanie nieregularnych miesiączek u kobiet.

2. Dieta w cukrzycy

Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować, pod warunkiem, że zmieni się styl życia, nawyki żywieniowe i podejmie się aktywność fizyczną.

Zaburzenia poziomu insuliny we krwi powodują wzrost poziomu cukru w organizmie. W zależnośc...

Ogromną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta, która charakteryzuje się następującymi cechami:
  • należy spożywać 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, co 3-4 godziny. Dzięki temu nie wystąpią wahania poziomu glukozy pomiędzy posiłkami oraz nie wystąpi chęć podjadania;
  • każdy posiłek powinien zawierać węglowodany oraz skrobię. Produkty je zawierające powinny posiadać niski indeks glikemiczny. Do produktów polecanych należą: pieczywo pełnoziarniste (graham, żytnie), makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, kasza gryczana oraz jęczmienna;
  • należy ograniczyć spożywanie tłuszczu, szczególnie tłuszczów zwierzęcych (masło, śmietana, smalec), których nadmiar w diecie prowadzi do otyłości oraz miażdżycy. Natomiast w diecie powinny się znaleźć produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Do nich należą ryby (dorsz, morszczuk, łosoś norweski, pstrąg, szczupak) oraz oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, nasiona słonecznika, orzechy;
  • w ciągu dnia należy spożywać 5 porcji warzyw i owoców, które mają niski indeks glikemiczny. Błonnik w nich zawarty spowalnia wchłanianie glukozy w jelitach, ponadto są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Szczególnie polecane są: surowa marchewka, nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch, soja), kapusta, sałata, brokuły, buraki, a także maliny, truskawki, porzeczki, jabłka, pomarańcze;
  • należy wykluczyć z diety ciasta, szczególnie torty i kruche ciasta, które nie tylko zawierają dużo węglowodanów, ale są bardzo kaloryczne. Raz na tydzień można zjeść kawałek drożdżówki oraz 2-3 kostki czekolady gorzkiej, która jest źródłem flawonoidów, usuwających z organizmu wolne rodniki;
  • osoby chore powinny zmniejszyć spożycie izomerów trans (twarde margaryny, wyroby cukiernicze itp.) oraz tłuszczów nasyconych (tłuste mięsa, pełnotłuste produkty mleczne) na korzyść tłuszczów, pochodzących z półtłustych produktów mlecznych, chudego mięsa, drobiu, ryb, orzechów i olejów roślinnych. To na pewno wspomoże leczenie cukrzycy;
  • dieta wysokobiałkowa, niskotłuszczowa może prowadzić do szybkiego zmniejszenia masy ciała i poprawy wyrównania glikemii (z wyjątkiem osób z powikłaniami m.in. nerek i wątroby). Nadmiar białka może być bardzo niekorzystny ze względu na pogorszenie stanu różnych narządów: nerek i wątroby, dlatego nie należy zastępować nim całkowicie tłuszczu i węglowodanów;
  • posiłki należy jeść powoli i wstawać od stołu z lekkim niedosytem. Codziennie należy spożywać śniadanie, które reguluje poziom glukozy we krwi i przyspiesza metabolizm;
  • nie należy podjadać między posiłkami;
  • powinno się unikać smażenia oraz duszenia z tłuszczem. Zamiast tego należy stosować gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie oraz grillowanie na patelni bez dodatku tłuszczu.

2.1. Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) określa wzrost glikemii (poziomu glukozy we krwi) po spożyciu węglowodanów. Na podstawie wartości wskaźnika IG zostały sklasyfikowane produkty spożywcze zawierające węglowodany. Im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego, tym wyższy jest poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Na czczo poziom glikemii powinien wynosić od 3,5 do 5,5 mmol/l (czyli 70-90 mg/dl). Natomiast po spożyciu posiłku glikemia wzrasta do 7,2 mmol/l, czyli 135 mg/dl.

Hipoglikemia jest to za niski poziom glukozy we krwi (<60 mg/dl). Stan ten zagraża życiu osoby chorej i objawia się osłabieniem, drżeniem rąk, drgawkami, sennością, prowadząc do śpiączki cukrzycowej. Aby podnieść poziom glukozy, należy osobie chorej podać do spożycia produkt zawierający cukry proste (miód, czekolada, cukierek), a następnie produkt bogaty w węglowodany złożone (bułka pełnoziarnista z wędliną, makaron z białym serem). Natomiast hiperglikemia to wzrost poziomu glukozy we krwi, na czczo powyżej 120 mg/dl, a po spożyciu posiłku >200 mg/dl. W przypadku hiperglikemii, zdrowy organizm samoistnie redukuje nadmiar glukozy poprzez wydzielanie insuliny, która powoduje wniknięcie glukozy do wszystkich komórek całego organizmu, a przede wszystkim tkanki mięśniowej i tłuszczowej. U ludzi chorych na cukrzycę ten proces jest zaburzony, z powodu braku lub niedostatecznego wydzielania insuliny przez trzustkę. Zapobieganie hiperglikemii to głównie przestrzeganie diety cukrzycowej, a także przyjmowanie zalecanych leków obniżających glukozę, wstrzykiwanie insuliny oraz prowadzenie aktywnego trybu życia. 

2.2. Wymiennik węglowodanowy

Kontrolowanie ilości węglowodanów w diecie cukrzyka jest niezwykle ważne, dlatego wprowadzono pojęcie wymiennika węglowodanowego (WW). Jest to porcja produktu (podana w gramach), która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych. Wymiennik węglowodanowy, zwany także jednostką chlebową, ułatwia diabetykom komponowanie własnego jadłospisu i urozmaicanie diety w cukrzycy.

2.3. Produkty polecane w cukrzycy

Dieta w cukrzycy odgrywa znaczącą rolę. Diabetycy powinni unikać niektórych produktów a zarazem włączyć do diety inne ich rodzaje.

W diecie każdego cukrzyka powinny się znaleźć następujące produkty pokarmowe:

  • pieczywo zawierające duże ilości błonnika;
  • produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir czy ser biały – ważne jest, by miały one obniżoną wartość tłuszczu (z pomocą trzech beztłuszczowych jogurtów dziennie chory traci o 22 proc. więcej wagi, o 61 proc. więcej tłuszczu z całego ciała i o 81 proc. więcej tłuszczu w okolicach brzucha niż osoby spożywające tę samą ilość kalorii, ale bez jogurtu);
  • chude mięso i ryby, wędliny drobiowe;
  • oliwa z oliwek;
  • czosnek - zmniejsza ryzyko zakażeń grzybiczych u chorych na cukrzycę (podwyższone stężenie glukozy jest świetną pożywką dla wzrostu grzybów);
  • wszystkie warzywa – należy jednak pamiętać, że w przypadku gotowania niektórych warzyw znacząco wzrasta ich indeks glikemiczy (np. marchewka);
  • wybrane owoce.

2.3.1. Produkty zbożowe w cukrzycy

Do produktów zbożowych polecanych w diecie cukrzycowej należą:

  • pełnoziarniste pieczywo;
  • pieczywo graham;
  • pieczywo razowe;
  • otręby i pełnoziarniste płatki zbożowe;
  • kasze (zwłaszcza gruboziarniste - gryczana, pęczak);
  • makarony pełnoziarniste i gotowane al dente;
  • ryż dziki oraz brązowy.

Produkty zbożoweźródłem węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Z tego powodu są polecane w diecie cukrzyka. Od dawna wiadomo, że osoby chore na cukrzycę nie powinny stosować diety ubogowęglowodanowej, dostarczającej poniżej 130g węglowodanów na dzień. Warto wiedzieć, że w każdym posiłku powinien znaleźć się produkt węglowodanowy, który dostarcza niezbędnej energii do pracy mózgu oraz mięśni, a także utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi. Natomiast błonnik zwalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu jest szczególnie polecany w diecie. Dodatkowo produkty zbożowe są źródłem witamin i składników mineralnych, których niedobory mogą przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.

2.3.2. Rola warzyw w leczeniu cukrzycy

Zarówno owoce jak i warzywa są źródłem antyutleniaczy, które korzystnie wpływają na utrzymanie zdrowia organizmu. Składniki antyutleniające opóźniają bądź zapobiegają powstawaniu stresu oksydacyjnego, uważanego za przyczynę rozwoju powikłań w cukrzycy. Warzywa są również źródłem witamin, składników mineralnych, węglowodanów złożonych i błonnika, dzięki czemu są bardzo istotne w codziennym jadłospisie. Lekarze i dietetycy kładą szczególny nacisk na zwiększenie podaży warzyw w leczeniu cukrzycy. Produkty te powinny być spożywane 4-5 razy dziennie, z czego jedynymi wyjątkami są gotowana marchew, buraki i ziemniaki, których indeks glikemiczny ulega zwiększeniu po obróbce cieplnej.

2.3.3. Owoce a poziom cukru we krwi

Nie wszystkie owoce są korzystne dla utrzymania stałego poziomu glikemii, inne spożywane w racjonalnych ilościach nie mają negatywnego wpływu na poziom cukru we krwi, a wśród nich na szczególną uwagę zasługują grejpfruty. Owoce te działają hamująco na wzrost poziomu glukozy oraz warunkują dłuższe jej utrzymanie we krwi. Dodatkowo grejpfruty obniżają poziom cukru w osoczu, poprzez stymulujące działanie na wydzielanie insuliny z trzustki, dlatego są niezbędne w diecie każdego cukrzyka. Oprócz cytrusów cukrzycy mogą sięgać po owoce charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym, czyli:

2.3.4. Ryby w diecie cukrzyka

U chorych na cukrzycę wskazane jest zwiększenie spożycia ryb, szczególnie morskich, przynajmniej kilka razy w tygodniu (2-3 razy). Ryby są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, ale również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają cholesterol oraz działają przeciwzakrzepowo, zmniejszając ryzyko zawału, często występującego u chorych na cukrzycę.

2.3.5. Produkty mleczne w diecie cukrzyka

Produkty mleczne dostarczają przede wszystkim znacznych ilości wartościowego białka. Do produktów polecanych należą: półtłuste mleko i przetwory mleczne (chude i półtłuste sery twarogowe oraz fermentowane napoje mleczne: kefir, maślanka czy jogurt). Dieta bogatobiałkowa sprzyja spadkowi masy ciała, co korzystnie wpływa na dobowy profil glikemii. Utrata nadwagi zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, a także zapobiega nadciśnieniu krwi, przyczyniającemu się do uszkodzenia nerek czy wystąpienia udaru.

2.4. Produkty niewskazane w cukrzycy

Jadłospis dla cukrzyka powinien być zgodny z podstawowymi zaleceniami żywieniowymi osób zdrowych, które rekomendują zmniejszenie spożycia produktów bogatych w cukry proste. Należą do nich przede wszystkim:

  • cukier, miód, dżemy i konfitury;
  • słodycze;
  • słodkie i gazowane napoje;
  • syropy;
  • mleko skondensowane;
  • soki oraz owoce.

Osoby z cukrzycą mogą w małych ilościach spożywać owoce oraz sporadycznie miód. Celem ograniczenia cukrów prostych jest wyrównanie poziomu cukru we krwi, ale również zmniejszenie nadwagi i otyłości, często towarzyszącej cukrzycy (zwłaszcza cukrzycy typu 2).

W diecie diabetyka należy również ograniczyć tłuszcze, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego. Produkty będące źródłem tłuszczy nasyconych negatywnie oddziałują na zdrowie m.in. tworzą blaszki miażdżycowe, przyczyniając się do zawału, a także podnoszą poziom cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi. Osoby chore na cukrzycę powinny zatem unikać:

  • pełnotłustych produktów mlecznych (mleko pełne, mleko skondensowane, mleko w proszku, sery białe tłuste, sery podpuszczkowe, sery topione, sery do smarowania);
  • tłustych mięs i podrobów, tłustego drobiu (kaczek, gęsi);
  • tłustych wędlin (wieprzowe);
  • pasztetów;
  • masła (można w małych ilościach);
  • śmietany.

Osoby, które mają znacznie podwyższony poziom cholesterolu powinny również ograniczyć konsumpcje żółtka jaja do 2-3 na tydzień.

Dieta przy cukrzycy powinna również ograniczać izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie tylko podwyższają poziom cholesterolu LDL, ale również obniżają stężenie dobrego cholesterolu HDL. Źródłem izomerów trans są przede wszystkim margaryny twarde stosowane do pieczenia, wyroby cukiernicze, a także produkty smażone w głębokim tłuszczu i produkty typu fast-food.

2.4.1. Sól kuchenna w diecie cukrzyca

Dieta chorych na cukrzycę powinna również ograniczać spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień, co odpowiada 1 łyżeczce do herbaty. Nadmiar soli indukuje m.in. powstawanie nadciśnienia tętniczego. Diabetycy powinni zatem unikać:

  • wędzonego mięsa i wędlin;
  • konserw;
  • twardych serów;
  • gotowych dań;
  • sosów;
  • mieszanek przyprawowych typu vegeta.

Leczenie cukrzycy wymaga także zaprzestania dosalania na talerzu - sól można bowiem z powodzeniem zastąpić przyprawami i ziołami.

2.4.2. Alkohol a leczenie cukrzycy

Ostatnim z produktów zakazanych w diecie dla diabetyka jest alkohol, który powinien być całkowicie wykluczony, zwłaszcza u osób przyjmujących insulinę oraz leki przeciwcukrzycowe. Negatywne działanie alkoholu polega zwiększeniu skutków podawanych leków, co może powodować hipoglikemię. Osoby z wyrównaną cukrzycą, bez nadwagi, otyłości czy nadciśnienia tętniczego mogą okazjonalnie i w małych ilościach pozwolić sobie na lampkę wytrawnego wina. Należy zwrócić uwagę, że alkohol nie może być wypijany na czczo, ale zawsze do posiłku.

Leczenie cukrzycy powinno opierać się nie tylko na przyjmowaniu insuliny, ale przede wszystkim na zbilansowanej i zdrowej diecie, która jest jedną z najlepszych dróg łagodzenia objawów tej choroby.

Osoba chorująca na cukrzycę powinna w szczególny sposób wybierać produkty oraz techniki kulinarne do przyrządzania potraw.

Chory powinien ze swojej diety wyeliminować również: 

  • rozgotowany makaron;
  • ciasta, torty, ciasteczka, mleczną czekoladę;
  • tłuste sery twarogowe, sery żółte;
  • jogurty owocowe;
  • ziemniaki;
  • gotowaną marchewkę;
  • arbuzy;
  • winogrona;
  • wieprzowinę.

Spośród produktów gotowych niewskazane są:

Nie jest łatwo zaplanować odpowiednią dietę, a szybki styl życia i wieczny brak czasu nie pomagają w tym, dlatego warto w diecie uwzględnić produkty o niskim poziomie glikemicznym. Tylko stosowanie odpowiedniej diety chroni przed groźnymi dla życia powikłaniami cukrzycy.

3. Dieta odchudzająca przy podwyższonym poziomie cukru

Przedstawiona niżej dieta dostarcza około 1200 kalorii dziennie.

DZIEŃ 1

Śniadanie - 2 kromki pieczywa razowego (80g), posmarowane margaryną (2 płaskie łyżeczki), 4 plasterki szynki z indyka, listki sałaty, plasterki papryki czerwonej. Herbata bez cukru.

2 śniadanie - Marchewka starta (mała sztuka) ze startym jabłkiem, polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Wszystko skropione sokiem z cytryny i posypane 2 łyżeczkami słonecznika. Kromka pieczywa razowego.

Obiad - Barszcz czysty (300g), fasola ugotowana (8 szt.) Naleśniki z kapustą i grzybami (2 małe- około 200g). Kompot z jabłek bez cukru.

Podwieczorek - Kefir (opakowanie 150-200g) zmiksowany z jagodami (1/2 szklanki świeżych lub mrożonych).

Kolacja - 2 kromki pieczywa razowego (80g), 2 plastry sera białego chudego (60g), plasterki pomidora (1 średnia sztuka). Herbata bez cukru.

DZIEŃ 2

Śniadanie - Mleko 1,5% (szklanka) z 4 łyżkami muesli z orzechami, ½ średniego banana.

2 śniadanie - Kromka pieczywa razowego, posmarowana margaryną, 2 plasterki polędwicy z kurczaka. Szklanka soku warzywnego.

Obiad - Filet z dorsza (pieczony w folii z ziołami, i łyżeczką oliwy), ryż brązowy (3 łyżki- 50g ok.1/2 woreczka). Surówka: kapusta kiszona (100g), ze stratą małą marchewką, ½ jabłka, 1 łyżeczka oleju do polania, zielenina do posypania. Kompot truskawkowy bez cukru.

Podwieczorek - Maślanka naturalna (niepełna szklanka, 200g), miseczka truskawek (10 szt.).

Kolacja - Sałatka jarzynowa; Ugotowane warzywa: ziemniak, marchew (1/2 szt.), groszek zielony z puszki (1 łyżka), ogórek kwaszony, cebula (1/4 sztuki), jajko na twardo, sos: 1 łyżeczka majonezu, 2 łyżeczki jogurtu, przyprawy.
Kromka pieczywa razowego. Kawa zbożowa z mlekiem bez cukru.

DZIEŃ 3

Śniadanie - Jajko na miękko, 2 kromki pieczywa razowego (orkiszowego) posmarowane cienko serkiem białym, plasterki pomidora.Szklanka soku pomidorowego.

2 śniadanie - Serek wiejski light 3% (150g), 2 kromki pieczywa razowego, posmarowane cienko margaryną, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterki pomidora.

Obiad - Zupa pomidorowa (talerz) z makaronem (30g surowego); Pulpety z ryby (1 porcja): 100g fileta z ryby, 50g włoszczyzny mrożonej, 10g bułka czerstwa, 10g mleko, 5 g bułka tarta, 1/2 szt. jajka, ½ szt. białko, sól, majeranek, zielona pietruszka - Na warzywach ugotować wywar, Rozmrożone filety zemleć razem z bułką namoczoną i odciśniętą, dodać jajko, posolić dodać majeranek, tartą bułkę i formować pulpety, włożyć do wywaru i gotować 20 min.; Ryż brązowy (ok. ½ woreczka), mizeria z pół dużego ogórka, polana 2 łyżkami jogurtu naturalnego, posypana szczypiorkiem.

Podwieczorek - Nektaryna, szklanka maślanki naturalnej z 1 łyżką otrąb pszennych.

Kolacja - Fasolka szparagowa (200g) polana łyżeczką oliwy z oliwek, kefir (200g).

DZIEŃ 4

Śniadanie - Twarożek ziarnisty wiejski 3% (150g), 2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną, plasterki ogórka zielonego, szczypiorek do posypania. Kawa zbożowa z mlekiem 1,5% bez cukru.

2 śniadanie - Kromka pieczywa razowego posmarowane serkiem Bieluch, posypany szczypiorkiem, z plasterkami pomidora. Szklanka soku pomidorowego.

Obiad - Kasza gryczana ( 4 łyżki) z gulaszem z mięsa wołowego (1 pełna łyżka do zupy); Ćwikła ze słoika (2 kopiate łyżki), lub buraki gotowane (3 średnie szt.); Woda mineralna.

Podwieczorek - Zetrzeć na grubej tarce duże jabłko, posypać cynamonem i polać jogurtem naturalnym (kubeczek,150g), 2 wafle ryżowe.

Kolacja - Półmisek warzyw grillowanych (4 szt. dowolnych) - Z sosem jogurtowym (jogurt grecki (2 łyżki), koperek świeży, szczypiorek, czosnek zmiażdżony, przyprawy). Woda mineralna z plasterkiem cytryny.

DZIEŃ 5

Śniadanie - Bułka grahamka posmarowana margaryną, z tuńczykiem w sosie własnym (1/2 puszki), ogórek kiszony. Szklanka soku marchewkowego przecierowego.

2 śniadanie - Sałatka owocowa-pomarańcza, 1/2 melona polane 2 łyżkami jogurtu naturalnego 0%, skropione sokiem z cytryny, posypane 1 łyżką słonecznika.

Obiad - Ryba pieczona (może być mintaj, dorsz)- ½ dużego fileta, w folii z ziołami, polana łyżeczką oliwy. Ryż brązowy lub mieszany- 1/3 woreczka pomieszany z groszkiem z puszki (2 łyżki lub pokrojoną drobno ½ papryką),
Sałata zielona lub sałata lodowa, skropiona sosem: 1 niepełna łyżka oleju lub oliwy, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól, pieprz, zioła do sałatek.

Podwieczorek - Bułka grahamka z plasterkami mozarelli (1/2 dużej kulki), plasterki pomidora bez skórki, posypane ziołami prowansalskimi.

Kolacja - 2 kromki pieczywa razowego posmarowane margaryną, 2 plasterki sera żółtego gouda, Sałatka z pomidora i ogórka (obrać ze skórki i pokroić, skropić 1 łyżeczką oliwy i doprawić).

DZIEŃ 6

Śniadanie - 2 kromki pieczywa razowego, kawałki wędzonego dorsza (50g),
Surówka z pora (50g) i pomidora (2 szt.), Herbata bez cukru.

2 śniadanie - Sałatka owocowa: 3 kiwi, ½ szklanki malin, 2 łyżki otrąb pszennych, 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Obiad - Krupnik z kaszą jęczmienną (talerz 300g), Pierogi z mięsem (4 szt.), Kefir (150g).

Podwieczorek - Surówka z selera: seler (120g), jabłko (150g)- zetrzeć i polać 1 łyżeczką oleju. Przyprawić solą, sokiem z cytryny. Kromka pieczywa razowego.

Kolacja - 2 kromki pieczywa razowego, posmarowane margaryną, 4 plasterki kiełbasy szynkowej, kalarepka młoda (150g) pokrojona i podduszona z niewielką ilością wody i 1 łyżeczka oliwy.

DZIEŃ 7

Śniadanie - 2 kromki pieczywa razowego, 2 plastry sera białego chudego, 1 łyżka dżemu wiśniowego niskosłodzonego. Kakao na mleku: szklanka mleka 1/5%, 1 łyżeczka kakao gorzkiego bez cukru.

2 śniadanie - 10 dojrzałych truskawek polanych jogurtem naturalnym (150g), 3 wafle ryżowe naturalne.

Obiad - Zupa kalafiorowa (kalafior, mieszanka warzyw), z dodatkiem ziemniaków, zabielana jogurtem greckim. Duszone warzywa z kurczakiem - Pierś z kurczaka pokroić w kawałki i gotować z kalarepka (100g), marchewką (1 średnia), papryką czerwoną (1/2 szt.).

Podwieczorek - 2 kromki pieczywa razowego, posmarowane margaryną, 2 plasterki wędliny drobiowej, plasterki ogórka zielonego. Szklanka soku owocowego- rozcieńczony wodą.

Kolacja - Jajecznica z 2 jajek z pokrojonym w kostkę pomidorem i pokrojoną wędliną drobiową (4 plasterki) na masełku (1 łyżeczka płaska), kromka pieczywa razowego.

Bibliografia

  • Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6
  • Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1
  • Cichocka A. Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2, Medyk, Warszawa 2010, ISBN 978-83-89745-58-3
  • Colwell J.A. CUKRZYCA - nowe ujęcie diagnostyki i leczenia, Urban & Partner, Wrocław 2004, ISBN 83-87944-77-7
  • Szurkowska M. Leczenie otyłości i towarzyszących zaburzeń metabolicznych, Krakowskie Wydawnictwo Medyczne, Kraków 2006, ISBN 83-88203-30-4
  • Magee E. Co jeść przy cukrzycy, KDC, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-407-1
  • Dieterle P. Dieta dla cukrzyków, Filar, Warszawa 2001, ISBN 83-87892-36-X
  • Ciper H., Burkard M., Wolfram G. Dieta w cukrzycy typu II, Filar, Warszawa 1999, ISBN 83-87892-18-1
  • Hamilton L. Książka kucharska dla diabetyków, REA, Warszawa 2009, ISBN 978-83-7544-139-0
Redakcja abcZdrowie,
Komentarze (3)
~Anka
~Anka

Wszystko ok, ale nie wyobrażam sobie siebie jak się stosuje do takich zaleceń, pod względem ogarniania zakupów itp. Jestem leniem. Ale zamawiam sobie bardzo zdrowe, podobny jadłospis, na oryginalne przepisy i jest mi o wiele prościej.

Odpowiedz
~kacper
~kacper

ciekawe kto ukladal ten jadlospis.choruje na cukrzyce ok.20 lat w naszej przychodni organizowane sa spotkania z dietetykiem,i wyraznie mamy zakaz jedzenia owocow z produktami mlecznymi.podobno bardzo podwyzszaja cukier we krwi.w tej diecie mozna .dzisiaj w dzien dobry tvn pani dietetyk (nie pamietam nazwiska) powiedziala ze nie kazdy chory o tym wie ale nie wolno na sniadanie jaesc bialego sera bo to bardzo podwyzsza cukier .kazda dieta to cos innego ,cos co jest zaprzeczeniem poprzedniej diety .kogo sluchac?

Odpowiedz
~Anita
~Anita

Ja choruje na cukrzyce od 5 miesięcy i już mam dość... Co chwile nowe tabletki bo poprzednie nie zdają egzaminu.. Rzuciłam palenie zaczełam ćwiczyć jestem na diecie a cukry i tak do du..y. Każdy jeden artykuł przekłamuje drugi, tu można jeść ser tam nie można, tu można jeść kukurydzę tam nie można i tak w kółko ehhhhh trzeba na sobie wypróbować co można a co nie tylko szkoda już tych biednych palców pokłutych w każdym miejscu...;/;/;/;/;/ diabetycy POWODZENIA w walce z chorobą...

Odpowiedz

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta dla cukrzyków - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Dieta dla cukrzyków
Dieta dla cukrzyków

Żywność dla diabetyków

Osoby chore na cukrzycę często popełniają błędy dietetyczne. Wiele z nich nie wie, co to indeks glikemiczny, czy można podawać mleko na śniadanie, czy żywność dla diabetyków powinna być niskowęglowodanowa, a także tego, jakie owoce i warzywa można...

Dieta dla cukrzyków

Dieta dla diabetyka

Cukrzyca wymaga stosowania się do pewnych reguł żywieniowych. Osoby z tą chorobą muszą nauczyć się co pogarsza ich stan, a co wpływa na niego kojąco. Dieta w cukrzycy powinna być zbilansowana i racjonalna. Diabetycy mogą rozkoszować się jedzeniem, ale...

Dieta dla cukrzyków

Ciasto dla cukrzyków

Ciasto to przyjemność zarówno dla ciała, jak i duszy. Jednakże diabetycy nie mogą spożywać tradycyjnych ciast zawierających cukier, gdyż po ich spożyciu bardzo szybko wzrasta poziom glukozy we krwi. Czy istnieją więc ciasta dla diabetyków?...

Dieta dla cukrzyków

Mity o diecie cukrzyków

Odpowiednia dieta jest niezbędna w leczeniu cukrzycy, jednak wiele osób nie wie, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie cukrzyków. Dieta chorych na cukrzycę uchodzi za skomplikowaną i wymagającą wyrzeczeń. Powszechny jest także pogląd, że...

Dieta dla cukrzyków

Owoce w cukrzycy

Owoce w cukrzycy

Gdy tylko nadchodzi lato, wszyscy nabieramy ochoty na świeże owoce – ale które z nich są bezpieczne dla diabetyków? Niestety nie wszystkie owoce mogą być spożywane przez cukrzyków, ze względu na dużą zawartość...

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzycowa w ciąży

Dieta cukrzycowa w ciąży

Dieta cukrzycowa w ciąży powinna zabiera białka, tłuszcze, węglowodany i składniki mineralne, by dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych elementów do prawidłowego rozwoju. Najważniejsza jest kontrola kaloryczna posiłków – dzienna...

Dieta dla cukrzyków

Drobne przyjemności

Drobne przyjemności Odtwórz wideo

Leczenie cukrzycy typu II polega na wprowadzeniu odpowiedniej diety i zwiększeniu aktywności fizycznej. Oczywiście głównym sposobem walki z cukrzycą są leki. Jednak nie można zapomnieć o diecie, która wpływa na obniżenie poziomu cukru we...

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzyka

Dieta cukrzyka Odtwórz wideo

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować, pod warunkiem, że zmieni się styl życia, nawyki żywieniowe i podejmie się aktywność fizyczną. Zaburzenia poziomu insuliny we krwi powodują wzrost poziomu...

Dieta w cukrzycy

Dieta dla cukrzyków typu 1

Dieta dla cukrzyków typu 1

Dieta dla cukrzyków typu 1 to przede wszystkim posiłki dopasowane do przyjmowanych dawek insuliny. Cukrzyk typu 1 musi przyjmować insulinę ze względu na to, że ten rodzaj cukrzycy to cukrzyca insulinozależna, polegająca na niedoborze insuliny....

Dieta w cukrzycy

Dieta dla cukrzyków typu 2

Dieta dla cukrzyków typu 2

Cukrzyca typu 2 występuje u około 2–4% Polaków. Co roku w Polsce zapada na nią około 200 nowych osób. Jest to choroba przewlekła i nieuleczalna. Wieloletni jej przebieg wiąże się z wystąpieniem licznych powikłań w obrębie narządu wzroku,...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500