Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta glikemiczna

Każdy produkt zawierający węglowodany posiada dla siebie charakterystyczną wartość zwaną indeksem glikemicznym . Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane dla osób z cukrzycą oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ponadto zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) to termin określający procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Spożycie węglowodanów prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi , którego maksimum występuje po upływie 20-30 minut i w ciągu 90-180 minut stopniowo wraca do poziomu na czczo. W międzyczasie glukoza i inne cukry proste pod wpływem insuliny przenikają do komórek całego organizmu

Każdy produkt spożywczy zawiera określoną wartość IG. Zwyczajowo produkty spożywcze dzieli się na 3 grupy:
  • o niskim indeksie glikemicznym (<55),
  • o średnim indeksie glikemicznym (55-70),
  • o wysokim indeksie glikemicznym (>70).
Produkty o niskim indeksie glikemicznym (<55) Produkty o średnim indeksie glikemicznym (55-70) Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (>70)
Gruszki Młode gotowane ziemniaki (kwiecień-lipiec) Ziemniaki gotowane
Winogrona Banan Dojrzały banan
Pomarańcze Ananas Frytki
Makarony (semolina) Mango Płatki kukurydziane
Wiśnie Ryż brązowy Biały ryż
Pomidory Buraki Suszone daktyle
Otręby Rzepa Arbuz
Fruktoza Sacharoza Miód
Dotychczas wiele badań epidemiologicznych potwierdziło, że dieta o zawartości węglowodanów, ale o niskim IG korzystnie wpływa na proces leczenia i zapobiegania rozwojowi chorób cywilizacyjnych - otyłość , cukrzyca, choroby układu krążenia oraz niektóre typy nowotworów.

Dieta według indeksu glikemicznego

Wykazano, że długotrwałe stosowanie diety o wysokim IG powoduje hiperglikemię poposiłkową, która często występuje u osób z nadwagą i/lub insulinoopornością. Odpowiedź glikemiczna organizmu jest uzależniona od kilku czynników:
  • wielkości potrawy,
  • ilości i rodzaju węglowodanów,
  • stopnia dojrzałości owoców,
  • sposobu przygotowania potraw.
Na odpowiedź glikemiczną wpływa również pora dnia, czas, w jakim produkt został spożyty oraz to, jakie posiłki poprzedzały jego spożycie.

Produkty zawierające niski indeks glikemiczny szybciej dają uczucie sytości, dzięki czemu zjemy mniej. Obecność błonnika pokarmowego w posiłku również wpływa na wartość IG. Błonnik rozpuszczalny w wodzie (nasiona roślin strączkowych, owoce , warzywa , jęczmień i owies) opóźnia opróżnianie żołądka. Ponadto błonnik w jelicie tworzy żel, który zwalnia działanie enzymów trawiennych. Jednakże dieta bogata w błonnik frakcji nierozpuszczalnej takich właściwości już nie posiada.

Indeks glikemiczny produktów zależy również od stopnia rozdrobnienia produktu oraz stopnia przetworzenia podczas procesów kulinarnych, np. pod wpływem temperatury węglowodany są łatwiej dostępne dla enzymów trawiennych. Podczas gotowania następuje pęcznienie skrobi, dzięki czemu jest szybciej trawiona przez amylazy.

Dieta zawierająca produkty o niskim IG pomaga zredukować tkankę tłuszczową, korzystnie wpływa na profil insuliny. Z kolei dieta o wysokim IG może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, a tym samym cukrzycy.
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny

Nasiona łubinu mogą być toksyczne

Nasiona łubinu, które ze względu na swój niski wskaźnik glikemiczny coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni, mogą zawierać śmiertelne dla ludzi substancje toksyczne. Ten rodzaj nasion coraz bardziej zyskuje na popularności, gdyż jest doskonałym składnikiem tzw. diety niskoglikemicznej. Jest ona zalecana w szczególności dla cukrzyków i osób odchudzających się. Niski indeks glikemiczny oznacza mały wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku oraz stosunkowo...

Indeks glikemiczny

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają produkty wysoko przetworzone. Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie ... z cukrzycą oraz w trakcie odchudzania. Indeks glikemiczny produktów Indeks glikemiczny (IG) produktów spożywczych określa czas wzrostu ... oraz spożyciu równoważnej ilości glukozy. Indeks glikemiczny dla glukozy wynosi 100. Wartość indeksu glikemicznego produktu zależy ... , że wysoki indeks glikemiczny produktów zwiększa ryzyko występowania schorzeń, których podstawą jest wytwarzanie wolnych...

Indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są zalecane dla osób z cukrzycą (diabetyków). Ponadto dieta Montignaca została opracowana w oparciu o indeks glikemiczny. Produkty z niskim indeksem glikemicznym Indeks glikemiczny jest określany jako proporcja pola pod krzywą ... ), a także zawartość innych składników w produkcie (tłuszcz, białko, błonnik pokarmowy). Niski indeks glikemiczny mają...

Indeks glikemiczny

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest przydatnym narzędziem podczas planowania diety. Za jego pomocą można bowiem kontrolować wpływ ... do reakcji cukru we krwi na poszczególne produkty spożywcze. Co ważne, indeks glikemiczny koncentruje się na zawartości węglowodanów ... do 110. Produkty spożywcze o wartościach poniżej 55 mają niski indeks glikemiczny, artykuły o wartościach 56-69 mają średni indeks ... jedzenie, tym niższy jest jego indeks glikemiczny. Planując dietę, warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Indeks glikemiczny

Wyższość ładunku glikemicznego nad indeksem glikemicznym

(...) ładunku glikemicznego. Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik oceniający, jak szybko spożywane ... ów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia i Organizacji Narodów Zjednoczonych, indeks glikemiczny produktu opisuje się ... óżni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? Posługiwanie się wyłącznie IG produktów napotyka ... ten sprzyja występowaniu nietolerancji glukozy i w konsekwencji rozwojowi cukrzycy typu 2.(indeks glikemiczny mięso,...

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny w cukrzycy Odtwórz wideo

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi. Indeks glikemiczny zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produktach żywnościowych. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi w wyniku przeprowadzenia analizy żywności z udziałem 50 gram węglowodanów przez poziom glukozy uzyskany po zjedzeniu danego posiłku. Aby wyznaczyć wskaźnik glikemiczny, należy podać danej osobie...

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzyka

Dieta cukrzyka Odtwórz wideo

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować, pod warunkiem, że zmieni się styl życia, nawyki żywieniowe i podejmie się aktywność fizyczną. Zaburzenia poziomu insuliny we krwi powodują wzrost poziomu...

Diety dla chorych

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska Odtwórz wideo

Dieta śródziemnomorska nie jest jedynie metodą na odchudzanie, ale i sposobem odżywiania na każdy dzień. Badania dowodzą, że dieta wywiera istotny wpływ na zdrowie, chroni przed chorobami i zawiera wiele składników odżywczych. Bazą diety...

Dieta dla sportowców

Dieta w górach

Dieta w górach Odtwórz wideo

Pobyt w górach powoduje, że człowiek zaczyna funkcjonować zupełnie inaczej. Zmiana klimatu nie pozostaje bez wpływu dla zdrowia. Inaczej działa zatem metabolizm, więc należy przyjąć zupełnie inne zasady odżywiania. Jest to szczególnie ważne,...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500