Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta glikemiczna

Każdy produkt zawierający węglowodany posiada dla siebie charakterystyczną wartość zwaną indeksem glikemicznym . Stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane dla osób z cukrzycą oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ponadto zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) to termin określający procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Spożycie węglowodanów prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi , którego maksimum występuje po upływie 20-30 minut i w ciągu 90-180 minut stopniowo wraca do poziomu na czczo. W międzyczasie glukoza i inne cukry proste pod wpływem insuliny przenikają do komórek całego organizmu

Każdy produkt spożywczy zawiera określoną wartość IG. Zwyczajowo produkty spożywcze dzieli się na 3 grupy:
  • o niskim indeksie glikemicznym (<55),
  • o średnim indeksie glikemicznym (55-70),
  • o wysokim indeksie glikemicznym (>70).
Produkty o niskim indeksie glikemicznym (<55) Produkty o średnim indeksie glikemicznym (55-70) Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (>70)
Gruszki Młode gotowane ziemniaki (kwiecień-lipiec) Ziemniaki gotowane
Winogrona Banan Dojrzały banan
Pomarańcze Ananas Frytki
Makarony (semolina) Mango Płatki kukurydziane
Wiśnie Ryż brązowy Biały ryż
Pomidory Buraki Suszone daktyle
Otręby Rzepa Arbuz
Fruktoza Sacharoza Miód
Dotychczas wiele badań epidemiologicznych potwierdziło, że dieta o zawartości węglowodanów, ale o niskim IG korzystnie wpływa na proces leczenia i zapobiegania rozwojowi chorób cywilizacyjnych - otyłość , cukrzyca, choroby układu krążenia oraz niektóre typy nowotworów.

Dieta według indeksu glikemicznego

Wykazano, że długotrwałe stosowanie diety o wysokim IG powoduje hiperglikemię poposiłkową, która często występuje u osób z nadwagą i/lub insulinoopornością. Odpowiedź glikemiczna organizmu jest uzależniona od kilku czynników:
  • wielkości potrawy,
  • ilości i rodzaju węglowodanów,
  • stopnia dojrzałości owoców,
  • sposobu przygotowania potraw.
Na odpowiedź glikemiczną wpływa również pora dnia, czas, w jakim produkt został spożyty oraz to, jakie posiłki poprzedzały jego spożycie.

Produkty zawierające niski indeks glikemiczny szybciej dają uczucie sytości, dzięki czemu zjemy mniej. Obecność błonnika pokarmowego w posiłku również wpływa na wartość IG. Błonnik rozpuszczalny w wodzie (nasiona roślin strączkowych, owoce , warzywa , jęczmień i owies) opóźnia opróżnianie żołądka. Ponadto błonnik w jelicie tworzy żel, który zwalnia działanie enzymów trawiennych. Jednakże dieta bogata w błonnik frakcji nierozpuszczalnej takich właściwości już nie posiada.

Indeks glikemiczny produktów zależy również od stopnia rozdrobnienia produktu oraz stopnia przetworzenia podczas procesów kulinarnych, np. pod wpływem temperatury węglowodany są łatwiej dostępne dla enzymów trawiennych. Podczas gotowania następuje pęcznienie skrobi, dzięki czemu jest szybciej trawiona przez amylazy.

Dieta zawierająca produkty o niskim IG pomaga zredukować tkankę tłuszczową, korzystnie wpływa na profil insuliny. Z kolei dieta o wysokim IG może przyczyniać się do rozwoju insulinooporności, a tym samym cukrzycy.
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny

Nasiona łubinu mogą być toksyczne

Nasiona łubinu, które ze względu na swój niski wskaźnik glikemiczny coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni, mogą zawierać śmiertelne dla ludzi substancje toksyczne. Ten rodzaj nasion coraz bardziej zyskuje na popularności, gdyż jest doskonałym składnikiem tzw. diety niskoglikemicznej. Jest ona zalecana w szczególności dla cukrzyków i osób odchudzających się. Niski indeks glikemiczny oznacza mały wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku oraz stosunkowo...

Indeks glikemiczny

Wyższość ładunku glikemicznego nad indeksem glikemicznym

(...) ładunku glikemicznego. Spis treści Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik oceniający, jak szybko ... ów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia i Organizacji Narodów Zjednoczonych, indeks glikemiczny produktu opisuje się ... óżni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? Posługiwanie się wyłącznie IG produktów...

Indeks glikemiczny

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają produkty wysoko przetworzone. Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie ... z cukrzycą oraz w trakcie odchudzania. Indeks glikemiczny produktów Indeks glikemiczny (IG) produktów spożywczych określa czas wzrostu ... oraz spożyciu równoważnej ilości glukozy. Indeks glikemiczny dla glukozy wynosi 100. Wartość indeksu glikemicznego produktu zależy ... , że wysoki indeks glikemiczny produktów zwiększa ryzyko występowania schorzeń, których podstawą jest wytwarzanie wolnych...

Indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są zalecane dla osób z cukrzycą (diabetyków). Ponadto dieta Montignaca została opracowana w oparciu o indeks glikemiczny. Produkty z niskim indeksem glikemicznym Indeks glikemiczny jest określany jako proporcja pola pod krzywą ... ), a także zawartość innych składników w produkcie (tłuszcz, białko, błonnik pokarmowy). Niski indeks glikemiczny mają...

Indeks glikemiczny

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest przydatnym narzędziem podczas planowania diety. Za jego pomocą można bowiem kontrolować wpływ ... do reakcji cukru we krwi na poszczególne produkty spożywcze. Co ważne, indeks glikemiczny koncentruje się na zawartości węglowodanów ... od 0 do 110. Produkty spożywcze o wartościach poniżej 55 mają niski indeks glikemiczny, artykuły o wartościach 56-69 mają średni indeks glikemiczny, a indeks produktów wynoszący 70 lub więcej jest wysoki. Zasada podziału produktów spożywczych według...

Diety dla chorych

Dieta kardio

Osoby chorujące na serce szczególnie powinni zadbać o swóją dietę, a jeśli to konieczne - odchudzić się. Złe nawyki żywieniowe mają bowiem duży wpływ na choroby układu krążenia i serca. Dieta kardio, czyli dieta pozytywnie wpływająca na...

Diety dla chorych

Dieta dla cukrzyków

Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyków pomaga kontrolować...

Diety dla chorych

Dieta w depresji

Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Właściwa dieta w depresji może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju. Prawidłowe odżywianie wpływa bowiem na poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zbilansowana,...

Diety dla chorych

Dieta w anemii

Niedokrwistość, zwana anemią, to występowanie zbyt niskiego poziomu hemoglobiny i małej liczby czerwonych krwinek, czyli erytrocytów, we krwi. Najczęstszą przyczyną tej choroby jest niedobór żelaza w organizmie spowodowany niedostateczną...

Diety odchudzające

Dieta proteinowa

Produkty wysokobiałkowe, zwana także dietą Dukana, zdobyła rzesze zwolenników na całym świecie. Osoby, które ją stosują deklarują szybki ubytek zbędnych kilogram&oacu

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500