Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta grupy krwi B

Grupa krwi B rozwinęła się między 10 a 15 tysiącami lat p.n.e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy sposób życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych, jak i zwierzęcych. Taki tryb życia wykształcił grupę B. Osoby z grupą krwi B jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne, które przykładowo dla grupy A są przeciwwskazane.

1. Grupa krwi a dieta

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta dobrana do grup krwi 0, A, B, AB to odpowiedni sposób doboru pokarmów, które organizm będzie przyswajał i trawił w taki sposób, w wyniku którego będzie gromadził minimalne ilości toksyn.

Dieta zgodna z grupą krwi ciągle budzi zastrzeżenia niektórych specjalistów do spraw żywienia. Twierdzą oni bowiem, że takie odżywianie nie ma sensu. Z kolei inni dietetycy uważają, że w grupie krwi zapisany jest najlepszy dla każdego z nas sposób odżywiania, który został nam przekazany w genach od praprzodków. Dieta dla grupy krwi może być zatem dobrym sposobem nie tylko na schudnięcie, ale i na nowy styl życia. Dzięki takiej zdrowej diecie chudniesz wolniej, ale istnieje mniejsze ryzyko efektu jojo.

Według autora diet zgodnych z grupą krwi – Petera D'Adamo – nie tylko wiek i płeć mają wpływ na procesy chudnięcia w stosowaniu diety, ale też właśnie grupa krwi. Od grupy krwi zależą procesy trawienne, zapadalność na niektóre choroby, lepsza tolerancja wybranych produktów żywieniowych. Każda grupa krwi, zdaniem naukowca, powstała w innym czasie rozwoju gatunkowego człowieka, co było związane ze zmianą trybu życia i sposobu odżywiania się przez praprzodków. To sprawiło, że niektóre pokarmy trawimy wolniej, a inne – szybciej. Dostosowanie posiłków do grupy krwi może więc zapobiec zaburzeniom układu pokarmowego i nadwadze.

Jak twierdzą specjaliści, grupa krwi B powstała na skutek łączenia się i ścierania ze sobą różnych kultur i ludzi. Ludzie z grupą krwi B są zwykle osobami silnymi i czujnymi. Mają niezwykłą łatwość przystosowywania się do nowych warunków. Grupą krwi B są obdarzeni ludzie, którzy lubią zmiany. Cechuje ich duża elastyczność i mobilność. To spadkobiercy wędrowców. Może właśnie dlatego rzadziej zapadają na choroby serca czy nowotwory. Ich ciała są mało wrażliwe na zmiany diety i bardzo dobrze przyswajają różne produkty.

Grupa krwi B predestynuje jednak do częstszej zapadalności na zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane czy toczeń. Jednak zdrowa dieta pozwala ludziom z tą grupą krwi zachować świetną kondycję.

2. Zasady diety dla grupy krwi B

Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, osoby z grupą B nie mogą spożywać pomidorów, a z drobiu – kurczaków. Trzymając się zasad diety grupy krwi B, mogą schudnąć 2,5 kilograma w trakcie 14 dni. Podczas diety odchudzającej spożywa się 3-5 posiłków dziennie, które złożone są z produktów wskazanych przy grupie krwi B. Dobrą dietę wg grupy krwi B może stosować każdy, ponieważ dostarcza organizmowi wymaganych składników odżywczych i zaleca ćwiczenia fizyczne.

Tyciu, w przypadku osób z grupą krwi B, sprzyjają:

  • gryka,
  • kukurydza,
  • pszenica,
  • soczewica,
  • orzeszki ziemne,
  • sezam.

Skuteczne odchudzanie dla osób z grupą krwi B to przede wszystkim:

Produktami wskazanymi przy grupie krwi B są:

  • mięso: baranina, dziczyzna, jagnię, królik;
  • owoce morza: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola;
  • jaja i nabiał: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski;
  • oleje i tłuszcze: oliwa z oliwek;
  • fasole i inne rośliny strączkowe: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata;
  • zboża: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany;
  • chleb i grzanki: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb Ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie;
  • ziarna i makarony: mąka z owsa, mąka ryżowa;
  • warzywa: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki;
  • owoce: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona;
  • soki i napoje: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny;
  • przyprawy: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka;
  • herbatki ziołowe: imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeń-szeń;
  • używki: zielona herbata.

Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy krwi B. Nie zaleca się również: drobiu, soczewicy, kukurydzy, rzodkiewek, pomidorów, oliwek, krewetek, siemienia lnianego, pszenicy, mąki żytniej, ketchupu, rabarbaru, cynamonu i żelatyny. Napoje niekorzystnie wpływające na zdrowie u osób z tą grupą krwi, to: kompot z rabarbaru, sok pomidorowy, piwo, cola, likiery i napoje gazowane.

3. Plusy i minusy diety dla grupy krwi B

Dieta dla grupy krwi B to zdrowa dieta, najbardziej zrównoważona ze wszystkich diet ustalanych do grup krwi. Jej niezaprzeczalną zaletą jest fakt, iż nie eliminuje ona żadnych składników odżywczych, potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Z drugiej jednak strony, wykluczenie masła oraz orzechów i pestek słonecznika czy dyni powoduje niedobory zdrowych kwasów tłuszczowych. Dieta dla grupy krwi B nie jest odpowiednia dla dzieci poniżej trzeciego roku życia i dla kobiet karmiących piersią. Warto pamiętać, że wykluczenie pomidorów z diety – cennego źródła likopenu – może powodować obniżenie odporności.

4. Jadłospis dla osób z grupą krwi B

Dzień 1:

  • śniadanie: płatki owsiane z rodzynkami, mlekiem i syropem klonowym, sos ananasowy, kawa;
  • przekąska: szklanka mleka sojowego, banan;
  • lunch: zupa wiśniowo-jogurtowa, 2 śliwki, herbata imbirowa;
  • przekąska: bułeczka orkiszowa z gruszką, zielona herbata;
  • kolacja: smażony anioł morski, pilaw z brązowego ryżu, smażona papryka z grzybami shiitake, szklanka czerwonego wina.

Dzień 2:

  • śniadanie: ser ricotta ze smażonymi bananami, sok z papai, kawa;
  • przekąska: kromka chleba ananasowego, sałatka z różnych jagód, zielona herbata;
  • lunch: sałatka z tuńczyka ułożona na sałacie na chlebie Ezekiela, sok marchwiowo-ogórkowy;
  • przekąska: ciasteczka z orzechów włoskich, kawałki pomarańczy, herbata z mięty pieprzowej;
  • kolacja: gulasz z dziczyzny, duszone warzywa zielone z czosnkiem, smażone na patelni słodkie ziemniaki, kieliszek czerwonego wina.

Dzień 3:

  • śniadanie: kromka chleba migdałowo-ryżowego z konfiturami śliwkowymi, gotowane jajko, 1/2 grejpfruta, kawa;
  • przekąska: napój jogurtowy z bananów i papai;
  • lunch: zupa korzeniowa, kanapka z serem kozim pieczona na grillu;
  • przekąska: kawałki cytryny, zielona herbata;
  • kolacja: gotowana ryba, warzywa gotowane na parze, pieczone jamy z rozmarynem, mieszanka ze świeżych owoców, herbata ziołowa lub kawa, (czerwone lub białe wino).

Dzień 4:

  • śniadanie: naleśniki z mąki owsianej ze smażoną gruszką, sok z winogron, kawa;
  • przekąska: koktajl jogurtowy z ananasem;
  • lunch: gotowany owoc z serem ricotta, woda mineralna z cytryną;
  • przekąska: winogrona, zielona herbata;
  • kolacja: pieczone kotlety jagnięce z miętowym chutneyem, brązowy ryż, marchew i pasternak z czosnkiem, imbirem i kolendrą, herbata z szałwii.

Dzień 5:

  • śniadanie: jogurt z różnymi śliwkami, kromka chleba Ezekiela z masłem migdałowym, herbatka z mięty pieprzowej;
  • przekąska: sojowy koktajl z mango i limonki;
  • lunch: burgery z łososiem, coleslaw, sok z marchwi i selera;
  • przekąska: sałatka z różnych owoców, zielona herbata;
  • kolacja: muszelki nadziewane sosem pesto, brokuły gotowane na parze z cytryną, sałatka mieszana, szklanka wina.

Dzień 6:

  • śniadanie: omlet z jednego jajka z serem gruyere, 1 kromka chleba Ezekiela z masłem, sok ananasowy, kawa;
  • przekąska: jogurt z bananami i rodzynkami;
  • lunch: zupa krem z fasoli limeńskiej, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną;
  • przekąska: herbatnik maślany, winogrona, zielona herbata;
  • kolacja: duszony królik, duszony fenkuł z czosnkiem, sałata wymieszana z oliwą z oliwek i octem balsamicznym, herbata ziołowa.

Dzień 7:

  • śniadanie: bułeczki owsiane z bananem, sok z papai, kawałki ananasa, kawa;
  • przekąska: serek wiejski z winogronami, herbata z mięty pieprzowej;
  • lunch: makaron szpinakowy ze smażonymi grzybami i serem parmezan, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną;
  • przekąska: chleb Wasa z serem kozim, sok marchwiowo-selerowy;
  • kolacja: jagnięcina z warzywami i curry, ryż basmati, zupa jogurtowo-ogórkowa, herbata z kardamonu.

5. Przepisy dla osób o grupie krwi B

Ser jogurtowo-ziołowy.

  • Składniki: 2 l jogurtu beztłuszczowego, 2 ząbki siekanego czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek.
  • Przygotowanie: Przełożyć jogurt do starej poszewki na poduszkę lub specjalnej tkaniny do sera. Związać tkaninę sznurkiem i pozwolić wyciekać jogurtowi do zlewu lub wanny przez 4 i pół do 5 godzin. Wyjąć jogurt z tkaniny, wymieszać w misce z przyprawami i oliwą. Przykryć i ochładzać przez 1 do 2 godzin przed podaniem. Najlepiej podawać z surowymi warzywami.

Ciasto quinoa z sosem jabłkowym.

  • Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa, 1 szklanka rodzynek lub innych (dozwolonych) suszonych owoców, 1/2 szklanki łuskanych pekanów, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego, 1/2 szklanki niesionego masła, 1 szklanka cukru lub cukru klonowego, 1 duże jajko.
  • Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dosypać do 1/4 szklanki mąki rodzynki i orzechy. Wymieszać sodę do pieczenia, proszek do pieczenia, sól i mielone goździki z pozostałą mąką. Dodać suszone owoce, orzechy i sos jabłkowy. Wymieszać. Wbić jajko i wymieszać dokładnie z cukrem i masłem. Przełożyć wszystko do wysmarowanej olejem brytfanny (24 cm x 24 cm) i włożyć do piekarnika na 40-45 min.

Szafran z brązowym ryżem.

  • Składniki: 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra-virgin, 1 duża hiszpańska lub czerwona cebula, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 strąki kardamonu (tylko nasiona ze środka), 1 łyżeczka szafranu, 2 łyżki stołowe wody różanej, 2 szklanki brązowego ryżu basmati, 4 szklanki przefiltrowanej wody (zagotowanej).
  • Przygotowanie: Rozgrzać oliwę, a następnie smażyć przez 10 min na wolnym ogniu cebulę ze wszystkimi przyprawami oprócz szafranu. W drugim naczyniu rozgnieść szafran i dodać do podsmażonej cebuli wraz z połową wody różanej. Dusić przez 15 min, a następnie dodać ryż z przegotowaną wodą. Całość dusić przez 35 do 40 min. Na chwilę przed podaniem do potrawy dodać resztę wody różanej. Porcja na 4 osoby.

Potrawka jagnięca ze szparagami.

  • Składniki: 450 g świeżych szparagów, 300 g pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego, 1 średnia cebula, pokrojona, 3 łyżki stołowe niesolonego masła, 1 szklanka wody, sól, pieprz do smaku, sok z jednej cytryny.
  • Przygotowanie: Pociąć szparagi na 5 cm kawałki, odrzucając końcówki. Umyć i odsączyć. Mięso i cebulę podsmażyć na maśle do momentu, aż będą jasnobrązowe. Dodać wodę, sól i przyprawy. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dodać szparagi. Dusić na wolnym ogniu 15 min lub do chwili, kiedy będą miękkie. Na koniec polać sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.

Pieczone jamy z rozmarynem.

  • Składniki: 5 do 6 średniej wielkości jamów, 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra-virgin, 1 łyżka stołowa świeżego rozmarynu lub dwie łyżeczki suszonego, szczypta pieprzu cayenne.
  • Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki razem i ułożyć w naczyniu z Pyrexu. Piec przez 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 180°C do 190°C. Potrawa ta wspaniale smakuje z zieloną sałatą lub pieczonymi warzywami. Porcja na 4 osoby.

Gotowana ryba.

  • Składniki: 6 łyżek stołowych niesionego masła, ghee lub oleju, 1 łyżeczka ostrego sosu pieprzowego, 1 łyżka stołowa świeżego brązowego czosnku, 4 plastry filetów z twojej ulubionej ryby, 1 szklanka dmuchanego ryżu, rozgniecionego, 2 łyżki stołowe świeżej natki pietruszki, siekanej.
  • Przygotowanie: Wymieszać masło z sosem pieprzowym i dodać czosnek. 4 łyżkami stołowymi otrzymanej mikstury polać naczynie do pieczenia ryby. Ułożyć filety w naczyniu i polać pozostałą częścią maślanej mikstury. Gotować przez 10 do 15 min. Po wyjęciu z naczynia posypać pietruszką i niezwłocznie podać. Porcja na 4 osoby.

Wspaniałe fettuccine.

  • Składniki: 250 g fettuccine ryżowego lub orkiszowego, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra-virgin, 3/4 szklanki maślanki, 1/3 szklanki plus 2 łyżki stołowe sera parmezan, 1/4 szklanki siekanej szalotki, 2 łyżki stołowe siekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej, 1/4 łyżeczki zmielonego suszonego czosnku lub świeżo rozgnieciony, ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki roztartej skórki cytrynowej.
  • Przygotowanie: Ugotować fettuccine zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odlać wodę i włożyć makaron do rondla. Dodać oliwę i wymieszać. Następnie dodać maślankę, 1/3 szklanki sera parmezan, szalotkę, bazylię i czosnek. Zagotować wszystko na średnim ogniu. Po wyjęciu na półmisek udekorować 2 łyżkami stołowymi sera parmezan i świeżą bazylią. Podawać z cytryną. Porcja na 4 osoby.

Smażony anioł morski.

  • Składniki: 0,7 kg anioła morskiego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka suszonego oregano, brązowy ryż lub mąka orkiszowa, 1-2 jajka, sól.
  • Przygotowanie: Pociąć rybę na kostki o boku 2,5 cm. Rozgrzać oliwę w ciężkim, żeliwnym rondlu na średnim ogniu. Połączyć oregano i mąkę. Dobrze ubić jajka. Zamoczyć kilka kawałków ryby w jajku, a potem obtoczyć je w mące. Wkładać otoczoną w mące rybę do rondla. Uważać, aby nie włożyć za dużo kawałków na raz. Delikatnie podsmażać przez kilka minut z każdej strony, aż panier będzie chrupiący, a ryba gotowa. Doprawić solą. Danie dla 4 osób.

Duszony królik.

  • Składniki: królik, 1 cebulka, czosnek, olej, trochę śmietany i mąki, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Królika pokroić na porcje według upodobania i potrzeby wielkości kawałków. Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika. Dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do własnego smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować. Można też zrobić sos pomidorowy lub cebulowy.

Dieta dla grupy krwi B to dieta odchudzająca, którą można traktować jako ciekawostkę antropologiczną. Nie przekonuje ona jednak autorytetów w dziedzinie żywienia, a co więcej, pozbawia organizm ważnych składników odżywczych zawartych w pomidorach i orzechach.

Bibliografia

  • D'Adamo P.J., Whitney C. Grupa krwi B - podręczna lista pokarmów, napojów i suplementów zgodnych z metodą "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", Mada, Warszawa 2003, ISBN 83-86170-88-3
  • Zittlau J. Jedz zgodnie z grupą krwi - Idealna dieta 150 przepisów, Interspar, Warszawa 2002, ISBN 83-87777-87-0
  • D'Adamo P.J. Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi, Mada, Warszawa 1999, ISBN 978-83-86170-45-6
  • Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8
Małgorzata Kamińska, Joanna Krocz,
Komentarze (1)
~gość
~gość

to po części prawda mam grupę krwi B i dodam, że uprawiam sport z dobrymi wynikami, jestem uparty, mam mocną psyche, trafnie przewiduję ciąg dalszy i często osiągam zamierzony cel, choruję rzadko , albo bardzo rzadko i w wiekszości organizm sam sobie radzi, stosuję dietę różnorodną, także warzywa zioła , herbaty ziołowe i liściaste czarna, zielona itp. to tyle .

Odpowiedz

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta dla różnych grup krwi - najnowsze pytania

Artykuły Dieta dla różnych grup krwi
Dieta dla różnych grup krwi

Dieta dla osób z grupą krwi 0

Grupa 0 to najstarsza i najbardziej rozpowszechniona grupa krwi. Jej posiadacze żyli przeszło 40 tysięcy lat p.n.e., a żywili się upolowaną zwierzyną i roślinami. Ponieważ współcześni posiadacze grupy krwi 0 odziedziczyli po przodkach sprawny układ...

Dieta dla różnych grup krwi

Dieta grupy krwi AB

Grupa AB jest najrzadszą grupą krwi spośród czterech podstawowych grup krwi. Powstała w wyniku wymieszania się ludności z grupą krwi A i B. Osoby z grupą AB są najbardziej przystosowane do współczesnych warunków życia, szczególnie do częstych zmian...

Dieta dla różnych grup krwi

Dieta dla grupy krwi

Dieta a grupa krwi to wciąż kwestia sporna wśród wielu dietetyków. Większość z nich uważa, że odżywianie dostosowane do grupy krwi nie ma sensu. Inni są zdania, że grupa krwi w znaczący sposób wpływa na sposób żywienia i powinno się ją uwzględniać w...

Dieta dla różnych grup krwi

Dieta grupy krwi A

Około 15-25 tysięcy lat temu Ziemię zamieszkiwali ludzie wyłącznie z grupą krwi 0, żywiący się przede wszystkim mięsem. Wzrostowi ludności towarzyszył spadek liczebności zwierząt. Nasi przodkowie z grupą krwi 0 musieli znaleźć inne źródło pożywienia.

Diety od A do Z

Dieta dla różnych grup krwi

Dieta dla grup krwi 0, A, B, AB to dieta polegająca na doborze pokarmów, które organizm najlepiej będzie przyswajał i łatwo trawił. W diecie unika się produktów, które mogą mieć szkodliwe działanie na organizm. Diety zgodne z grupą krwi przeznaczone są...

Pomoc w depresji

Grupy wsparcia

Człowiek jest istotą społeczną i do sprawnego funkcjonowania potrzebuje towarzystwa i pomocy innych ludzi. Wpływ zewnętrzny na zachowanie jednostki jest bardzo silny. Każdy człowie

Jak pomóc osobie z nerwicą?

Grupy wsparcia dla osób z nerwicą

Nerwica zmienia życie osoby chorej. Towarzyszący jej lęk i problemy w radzeniu sobie w trudnych sytuacjach powodują, że chory wycofuje się z życia. Leczenie nerwicy opiera się na z

Witaminy

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B pełnią ważne role w organizmie, który sam ich nie wytwarza, dlatego należy pamiętać o ich systematycznym dostarczaniu. Odpowiadają za prawidłowy wzrost dzieci, równowagę psychiczną, chronią przed nowotworami. Witaminy z grupy B występują...

Białaczka

Kogo dotyka białaczka - grupy ryzyka

Białaczka to najczęstszy nowotwór złośliwy u dzieci. Stanowi około 40% wszystkich złośliwych chorób onkologicznych do 15 roku życia. U dorosłych natomiast znajdują się na szarym ko

Diety odchudzające

Dieta proteinowa

Produkty wysokobiałkowe, zwana także dietą Dukana, zdobyła rzesze zwolenników na całym świecie. Osoby, które ją stosują deklarują szybki ubytek zbędnych kilogramów przy jednoczesny

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500