Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: mgr inż. Katarzyna Krupińska

Dieta optymalna - zasady, zalety i wady

Avatar placeholder
12.04.2021 09:01
Dieta optymalna - zasady, zalety i wady
Dieta optymalna - zasady, zalety i wady (123RF)

Czy dieta cud istnieje? została opracowana przez doktora Jana Kwaśniewskiego, dlatego czasami jest nazywana dietą Kwaśniewskiego. Wzbudza wiele kontrowersji. Zaleca ograniczanie warzyw i owoców, a zjadanie tłustych posiłków. Dla niektórych może się wydawać szaleństwem, jednak inni twierdzą, że da się na niej schudnąć. Gdzie leży prawda? Jak zwykle pośrodku.

spis treści

1. Zasady diety optymalnej

Dieta optymalna pozwala zjadać tłuste produkty. Ograniczyć należy węglowodany oraz owoce i warzywa. Według tej diety można zjadać bez ograniczeń wieprzowinę, smalec, masło, tłuste sosy, sery, podroby. Mimo wszystko można na niej schudnąć około 5 kilogramów miesięcznie. Całkowicie ogranicza się słodycze, cukier, pieczywo, owoce. Dieta Kwaśniewskiego powstała na podstawie stosunku tłuszczów, białka i węglowodanów w produktach. Według jej autora najlepiej jest, gdy na 1 g białka przypada 3 g tłuszczu i 0,5 g węglowodanów. Osoby stosujące dietę optymalną chudną, jednak należy pamiętać, że nie jest ona zalecana przez większość lekarzy. Dieta optymalna wymaga rygorystycznego stosowania się do wytycznych i zaleceń diety. W przeciwnym razie dieta Kwaśniewskiego może mieć negatywne konsekwencje, i zamiast poprawić zdrowie i kondycję, jedynie zaszkodzi. Dieta optymalna zaleca zjadanie 3 posiłków dziennie. Jej bazą są jajka, produkty mlecznei mięsne, sery z masłem, śmietaną, majonezem. Zaledwie 50 g węglowodanów można dostarczyć organizmowi dziennie.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Dieta optymalna - zalecane produkty:

  • dużo płynów bez cukru,
  • powyżej 4 jajek na dobę,
  • wszelkie mięsa, szczególnie tłuste, podobnie z wędlinami,
  • galarety mięsne, podroby, tłuste rosoły, chrząstki,
  • do pół litra tłustej śmietany i mleka,
  • konserwy rybne, ryby, drób, kaczka, gęś,
  • smalec, masło, słonina, olej słonecznikowy, oliwa, margaryna, generalnie tłuszcze zwierzęce,
  • grzyby, jarzyny, pieczarki do 300 g na dobę,
  • dziennie jeden ziemniak,
  • majonez, słonecznik, orzechy, herbata, kawa, soki owocowe bez cukru.


Dieta optymalna - zakazane produkty:

  • sól,
  • cukier, miód, słodycze,
  • słodkie soki, napoje,
  • fasola i groch,
  • owoce i przetwory owocowe,
  • produkty pochodzenia roślinnego,
  • kluski, ciasta, potrawy mączne,
  • pieczywo, kasze, ryż,
  • ziemniaki w dużych ilościach.
Dieta optymalna
Dieta optymalna

Każdej wiosny, gdy nadchodzi czas pozbycia się kilku warstw ubrania, znowu zadajemy sobie pytanie: jak

zobacz galerię

2. Zalety i wady diety Kwaśniewskiego

Głównym plusem diety optymalnej jest odpowiednia ilość białka dostarczana organizmowi. Brak soli i słodyczy również wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Osoby chore na cukrzycę, stosujące dietę optymalną czują się lepiej, jednak to tylko zasługa spożywania mniejszej ilości węglowodanów – spada zapotrzebowanie na insulinę. Istnieją też minusy diety Kwaśniewskiego. Dieta optymalna dostarcza zbyt wiele tłuszczów i niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Brakuje w niej węglowodanów, czyli owoców i produktów zbożowych, które dostarczają witamin i minerałów oraz błonnik. Jest mało urozmaicona. Dzisiejsze badania zalecają spożywanie warzyw, owoców, produktów zbożowych, nabiału, chudego mięsa i ryb. Lekarze uważają, że dłuższe przebywanie na tej diecie sprzyja rozwojowi miażdżycy, powoduje wzrost złego cholesterolu LDL i obniżenie dobrego cholesterolu HDL. Skutki takiego odżywiania są widoczne po wielu latach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze