Dieta osoby chorej na cukrzycę (WIDEO)
Dieta w cukrzycy
Zdrowa, zbilansowana dieta jest podstawą zdrowia cukrzyka. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia, takich samych, jakie obowiązują ludzi zdrowych. Więcej na ten temat opowiada prof. dr. hab. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Dieta przeciwcukrzycowa to przede wszystkim utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Tak naprawdę można jeść wszystko (pamiętając o odpowiednich dawkach insuliny dopasowanych do posiłków i kontroli cukru we krwi), ale w odpowiednich ilościach. Na takich zasadach zdrowego żywienia powinny opierać swoją dietę nie tylko osoby z cukrzycą, ale także ludzie zdrowi. Otyłość jest obecnie plagą zarówno ludzi mających cukrzycę, jak i osób, u których ta choroba nie występuje. Najważniejsze, to uniknąć nadmiernego przyrostu masy ciała, który jest skutkiem niezdrowej, tłustej diety, zbyt dużych ilości spożywanego jedzenia i braku aktywności fizycznej. Owoce i warzywa powinny odgrywać ważną rolę w diecie cukrzycowej i diecie ludzi zdrowych. Należy jednak pamiętać, że niektóre owoce zawierają dość dużą dawkę węglowodanów, co zwiększa zapotrzebowanie na insulinę. Są to na przykład gruszki i śliwki. Natomiast owoce cytrusowe, zawierające więcej wody, nie podnoszą tak znacznie poziomu cukru we krwi.