Dieta po 50

Zdrowa dieta po 50 roku życia powinna składać się przede wszystkim z naturalnych produktów. W tym wieku pojawiają się już pewne choroby przewlekłe, które należy uwzględnić, opracowując dietę, szczególnie jeśli są to schorzenia układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu), nadwaga czy otyłość. Aby prawidłowo dbać o swoje zdrowie, należy unikać spożywania cholesterolu oraz alkoholu, a także wysokoprzetworzonej żywności. Młody organizm łatwiej metabolizuje toksyczne substancje w porównaniu do osób po 50 roku życia. Dlatego należy starannie wybierać produkty przeznaczone do spożycia.

Spis treści:
  1. 1. Zasady diety po pięćdziesiątce
  2. 2. Składniki diety po pięćdziesiątce

1. Zasady diety po pięćdziesiątce

Osoby, które ukończyły 50 rok życia, powinny opracowywać swoją dietę w oparciu o kilka prostych zasad:

  • należy jeść duże ilości kolorowych warzyw i owoców;
  • co najmniej połowę produktów zbożowych powinny stanowić produkty pełnoziarniste;
  • należy ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów zwierzęcych oraz cukrów prostych;
  • przygotowując posiłki, najlepiej unikać smażenia, ponieważ takie dania zawierają dużo tłuszczu, ponadto podczas obróbki termicznej tworzą się toksyczne substancje (WWA, nitrozoaminy).

Kluczem do zdrowia jest zdrowe jedzenie. Im mniej wysoko przetworzonych produktów, tym lepiej.

Dieta dla kobiet po pięćdziesiątce powinna być dostosowana do stylu życia i aktywności fizycznej osoby, dla której przygotowywujemy dietę:

  • kobieta, która nie jest aktywna fizycznie – powinna spożywać 1700 kalorii dziennie;
  • kobieta, której styl życia jest średnio aktywny – powinna spożywać 2000 kalorii dziennie;
  • kobieta aktywna fizycznie – potrzebuje od 2200 do 2500 kalorii dziennie.

Podobnie jest z mężczyznami, którzy ukończyli 50 rok życia:

  • mężczyzna, który nie jest aktywny fizycznie – powinien spożywać 2000 kalorii dziennie;
  • mężczyzna średnio aktywny – potrzebuje od 2200 do 2400 kalorii dziennie;
  • mężczyzna aktywny fizycznie – powinien codziennie spożywać od 2400 do 2800 kalorii.

2. Składniki diety po pięćdziesiątce

Zdrowa dieta dla osób powyżej 50 roku życia powinna uwzględniać odpowiednie ilości produktów wszystkich grup spożywczych. Codziennie należy wybierać posiłki składające się z:

  • owoców – 2-3 porcje, przy czym na jedną składa się jeden duży, świeży owoc lub ¼ filiżanki owoców suszonych; owoce dostarczają witamin oraz flawonoidów;
  • warzyw – 5-6 porcji; na jedną składa się na przykład miseczka świeżych warzyw liściastych, 2 marchewki, 100 g surówki; warzywa są doskonałem źródłem błonnika, witamin oraz przeciwutleniaczy;
  • produktów mlecznych – 4-6 porcji, w postaci 2 szklanek mleka, 200 g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki, 100 g sera białego, 2 plasterków sera żółtego; produkty mleczne zawierają pełnowartościowe białko oraz łatwo przyswajalny wapń, który chroni przed osteoporozą;
  • produkty zbożowe – najlepiej w ciągu dnia spożywać produkty pełnoziarniste (pieczywo żytnie, graham), kaszę gryczaną, kaszę jeczmienną, ryż, makaron pełnoziarnisty; produkty zbożowe są bogate w witaminy z grupy B oraz błonnik, który chroni przed zaparciami i nowotworami układu pokarmowego;
  • produkty zbożowe z mąki oczyszczonej (pieczywo pszenne, makarony) najlepiej spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu;
  • mięso i wędliny pochodzące z drobiu lub cielęciny można spożywać codziennie, ponieważ stanowią źródło pełnowartościowego białka oraz żelaza, dzięki czemu chronią przed wystąpieniem anemii;
  • ryby – najlepiej spożywać co najmniej 3 razy w tygodniu, ponieważ są dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią organizm przed rozwojem miażdżycy;
  • nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, soczewica) – białko w nich zawarte zbudowane jest z aminokwasów egzogennych, dlatego mogą zastępować mięso; ponadto są źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który w jelitach hamuje wchłanianie cholesterolu;
  • do smarowania pieczywa najlepiej używać masła lub – podobnie jak Włosi – nasączać pieczywo oliwą z oliwek, która zawiera witaminę E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6;

Osoby po 50 roku życia nie mogą zapomnieć o spożywaniu co najmniej 2 litrów płynów, najlepiej wysokozmineralizowanej wody mineralnej – dzięki niej nie będziemy musieli dodatkowo zażywać preparatów wapnia oraz magnezu. Z kolei wypijanie w ciągu dnia 2 filiżanek zielonej herbaty chroni przed rozwojem choroby nowotworowej oraz chorobą Alzheimera, a także wzmacnia odporność organizmu. Spożywanie alkoholu nie wpływa korzystnie dla zdrowia. Spośród dostępnych na rynku rodzajów alkoholi, najzdrowsze są czerwone wina. Zawierają one polifenole, które usuwają wolne rodniki oraz chronią przed rozwojem miażdżycy. Nie wolno wypijać więcej niż 2 lampki wina w tygodniu.

Zdrowa dieta dla pięćdziesięciolatków to program żywieniowy, który ma zmniejszać ryzyko nadwagi, chorób układu krążenia, nadciśnienia i cukrzycy typu 2. Dobrym rozwiązaniem jest dieta antycholesterolowa, której głównym założeniem jest obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie, stanowiącego przyczynę miażdżycy i związanych z nią chorób serca. Zdrowa dieta daje duże szanse na długie życie w zdrowiu.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
3
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Jak schudnąć w trakcie menopauzy?

Mam 52 lata. Przechodzę menopauzę, ważę 90 kg. Pół roku temu stosowałam dietę proteinową, ale...

mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna Porady udziela mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna dietetyk w poradni dietetycznej JeszFresh w Warszawie.
Jak się odchudzać w czasie menopauzy?

Jaka najskuteczniejsza dieta w okresie menopauzy ??? Mam do zrzucenia ok 10 kg Mam 53 lata,...

mgr Katarzyna Mazowska Porady udziela mgr Katarzyna Mazowska dietetyk, autorka wielu tekstów dotyczących problematyki odchudzania i zdrowego żywienia.
pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 2 odpowiedzi Dieta dla 50-latki ~:

Witam, Mam 50 lat 167 cm waze 64 kg Do 45 roku wazylam 50-52 kg. 7 lat temu urodzilam corke...

Artykuły Dieta na menopauzę

Dieta cukrzykaOdtwórz wideo
Dieta dla cukrzyków Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować,...

Dieta w górachOdtwórz wideo
Dieta dla sportowców Dieta w górach

Pobyt w górach powoduje, że człowiek zaczyna funkcjonować zupełnie inaczej. Zmiana...

Stres Dieta na stres

Jak radzić sobie ze stresem? Co jeść, by zminimalizować skutki permanentnego napięcia? Jakie składniki odżywcze pomagają w walce ze stresem?

Dieta dla mężczyzn
Diety od A do Z Dieta dla mężczyzn

Nie tylko kobiety dbają o swoją sylwetkę oraz stosują diety odchudzające, ale coraz częściej...

Dieta dla seniora
Diety od A do Z Dieta dla seniora

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą u człowieka po 65 roku życia....

Dieta dla sportowców
Diety od A do Z Dieta dla sportowców

Dieta dla sportowca powinna być dostosowana do płci, wieku oraz rodzaju uprawianej dyscypliny...

Dieta na zimę
Diety od A do Z Dieta na zimę

Zdrowa dieta na zimę powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i zwiększać odporność organizmu....

Dieta na cellulit
Diety od A do Z Dieta na cellulit

Dieta na cellulit obejmuje właściwie wszystkie zasady zdrowego odżywiania się. Walka z cellulitem...

Dieta oczyszczająca
Diety odchudzające Dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca to w dzisiejszych czasach konieczność. Toksyny i szkodliwe substancje gromadzą...

Diety od A do Z Dieta na cholesterol

Wszyscy się go obawiają, bo gdy jest w nadmiarze, "zapycha" naczynia krwionośne i zagraża naszemu...

Dieta antyrakowa
Diety od A do Z Dieta antyrakowa

Wpływ odżywiania na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych jest znany i badany od lat....

Dieta dla dzieci
Diety od A do Z Dieta dla dzieci

Dieta dziecka musi zawierać odpowiednią ilość witamin i soli mineralnych oraz substancji...

Diety od A do Z Dieta dla kobiet

Dieta dla kobiet to przede wszystkim zdrowa dieta, oparta na zasadach prawidłowego żywienia....

Dieta niskowęglowodanowa
Diety odchudzające Dieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa to dobry sposób, aby zrzucić zbędne kilogramy. Jeśli z rozpaczą...

Dieta ziemniaczana
Diety odchudzające Dieta ziemniaczana

Dieta ziemniaczana to skuteczna dieta odchudzająca. Jest to także zdrowa dieta, uzupełniająca braki magnezu i potasu w organizmie. Sposób na odchudzanie dla miłośników ziemniaków.

Diety odchudzające Dieta hinduska

Dieta hinduska to dieta niskokaloryczna, która pozwala na skuteczne odchudzanie. Niestety, ta dieta odchudzająca dość często powoduje efekt jo-jo, czyli powrót do poprzedniej wagi.

Dieta Kwaśniewskiego
Diety odchudzające Dieta Kwaśniewskiego

Dieta optymalna wg dr. J. Kwaśniewskiego zalecana jest jako dieta lecznicza oraz odchudzająca....

Dieta proteinowa
Diety odchudzające Dieta proteinowa

Dieta proteinowa, zwana także dietą Dukana, zdobyła rzesze zwolenników na całym świecie....

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij