Dieta po operacji żołądka

Dieta po operacji żołądka jest niezmiernie ważna, ponieważ operacja narządu prowadzi dość często do zakłóceń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Zaburzenia trawienia i wchłaniania to najczęstsze konsekwencje po operacji żołądka. Dieta po usunięciu żołądka jest dietą oszczędzającą przewód pokarmowy i zapobiegającą niedoborom pokarmowym. Po zabiegu należy zmienić nawyki żywieniowe. Lekarze zalecają potrawy lekkostrawne, gotowane, z małą zawartością tłuszczów zwierzęcych i oczywiście węglowodanów.

Spis treści:
  1. 1. Jaką dietę należy stosować po usunięciu żołądka?
  2. 2. Zasady dotyczące stosowania diety po operacji
  3. 3. Dieta przy zespole typu dumping

1. Jaką dietę należy stosować po usunięciu żołądka?

Przebieg dawkowania pokarmów po operacji żołądka:

  • Po rozległej resekcji żołądka można podawać już od początku napoje.
  • Pierszym posiłkiem jest kleik. Powinien być przyrządzony z ryżem lub kaszą manną gotowaną na wodzie, z dodatkiem soli. Kaszę zalewa się zimną wodą w ilości 10-krotnie większej od objętości kaszy i następnie gotuje się przez 2-3 godziny.
  • Na czwarty dzień po operacji żołądka można podawać przetarte owoce.
  • Następnie dietę pooperacyjną rozszerza się o przecierane warzywa, zupy i białe pieczywo.
  • W 6-8 dni po zabiegu można podawać mięso gotowane, mielone, jaja na miękko. Najważniejszym zaleceniem diety po operacji żołądka jest zwiększenie ilości białka. W ciągu doby należy dostarczać 1,5-2 g białka/kg masy ciała, co daje średnio od 110 do 130 g białka na dobę. Białko powinno być zwierzęce.

2. Zasady dotyczące stosowania diety po operacji

Oto najważniejsze zasady, którymi należy kierować się po operacji żołądka:

  • Dzienna racja pokarmowa posiłków powinna być podzielona na 5-6 dań na dobę.
  • Kawa, herbata, wino, piwo – to najwięksi wrogowie żołądka po operacji.
  • Łagodne przyprawy są dozwolone, takie jak: wanilia, koper, cynamon, natka pietruszki, anyżek, sok z cytryny, kminek. Nie wolno używać ostrych przypraw, np. pieprzu, papryki, chili.
  • Dieta bogatobiałkowa jest bazą zdrowego odżywiania po operacji. Należy zwiększyć ilość takich produktów jak: mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe, jaja, chude gatunki mięs (cielęcina, kurczaki, indyki, króliki) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka). Najlepszym źródłem białka są również chude gatunki ryb, np. dorsz, sandacz, szczupak. Produkty bogatobiałkowe powinny się znaleźć w każdym posiłku.
  • Niewskazane są również grzyby, sery ostre i topione.
  • Należy ograniczyć podaż tłuszczu do 50-70 g/dobę.
  • Potrawy należy gotować w wodzie lub na parze oraz piec w folii. Nie wolno jeść potraw smażonych bądź pieczonych w tradycyjny sposób.

3. Dieta przy zespole typu dumping

Zespół typu dumping może wystąpić po operacji żołądka, charakteryzuje się występowaniem objawów ze strony przewodu pokarmowego i układu krążenia, tj.: wymioty, biegunki, omdlenia, osłabienie, kołatanie serca. Takie dolegliwości powodują zaburzenia w gospodarce wodnej. Podczas jedzenia, chorzy doznają szybko narastającego uczucia pełności i ucisku, który zmusza ich do przerwania posiłku.
W przypadku wystąpienia zespołu typu dumping:

  • Dieta bogatotłuszczowa jest niezmiernie ważna; tłuszcz nie powinien pochodzić z tłuszczów stałych o wysokim stopniu topienia (łój wołowy, barani, smalec, słonina). Dla chorych najlepsze są: masło, margaryny miękkie, oliwa z oliwek i oleje roślinne, takie jak olej sojowy i słonecznikowy.
  • Należy zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu mleka i produktów mlecznych, ponieważ mogą skutkować pogłębieniem się objawów zespołu dumping.
  • Nie wolno pić żadnych napojów bezpośrednio po posiłku, należy to robić przed lub między posiłkami.

Po całkowitej resekcji żołądka mogą wystąpić objawy wielu dolegliwości, m.in.: niedokrwistości, spowodowanej niedoborem niektórych witamin i składników mineralnych. Dieta po operacji żołądka zakłada spożywanie posiłków bardzo często, lecz w małych ilościach.

Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Lubię to!
1
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji woreczka żółciowego

Operacja woreczka żółciowego nie jest zbyt skomplikowana. Właściwie już kilka dni po zabiegu można wrócić do domu, a po dwóch tygodniach do pracy. Niestety istnieje także konieczność stosowania specjalnej diety, która dla...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji jelita grubego

Operacja jelita grubego jest częstą metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości, zarówno niegroźnych polipów, jak i raka. Jelito grube jest bardzo długie i usunięcie jego niewielkiego fragmentu nie wpłynie na jego funkcjonowanie.

Dieta w kamicy nerkowej
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w kamicy nerkowej

Dieta w kamicy nerkowej może znacznie ograniczać dolegliwości bólowe. Kamica nerkowa jest chorobą polegającą na wytrącaniu się w drogach moczowych nierozpuszczalnych złogów substancji chemicznych. Należy do jednych z najczęstszych schorzeń...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta fosforanowa

Kamica nerek to schorzenie, w wyniku którego w drogach moczowych odkładają się złogi substancji chemicznych, których organizm nie potrafi rozpuścić. Kamica nerkowa może przybierać różne postaci, zależnie od substancji chemicznej...

Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy to zaburzenie funkcjonowania gruczołu tarczycy, przy którym produkowana jest zbyt duża ilość hormonu, który reguluje przemianę materii w organizmie. Zwiększona przemiana materii powoduje utratę wagi, bezsenność,...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji tarczycy

Dieta po operacji tarczycy jest istotną cześcią rekonwalescencji. Bezpośrednio po operacji tarczycy powinna być stosowana dieta płynna. Zaleca się taką formę żywienia ze względu na obolałe gardło i szyję po zabiegu. Jadłospis po operacji tarczycy może...

Dieta a tarczyca
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta a tarczyca

Dieta a tarczyca – czy mają jakikolwiek związek ze sobą? Wiadomym jest, że nadczynność tarczycy lub jej niedoczynność muszą być leczone farmakologicznie. Dieta przy tarczycy ma działanie wspomagające. Nie należy bagatelizować jej roli. Niewłaściwe...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Szafran chroni przed rakiem

Szafran – najdroższa przyprawa świata, chroni przed rozwojem raka wątroby wywołanego przez nitrozoaminy, które występują w dymie papierosowym i smażonym oraz grillowanym mięsie. Szafran był cenioną przyprawą już w starożytności. Obecnie w...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Pikantne dania z brokułów chronią przed rakiem!

Dodatek pikantnych przypraw do potraw zawierających brokuły zwiększa ich aktywność przeciwnowotworową. Zawarty w pikantnych przyprawach enzym (myrozynaza) uwalnia z brokułów sulforafan, który wykazuje silne właściwości antyrakowe. Jak należy...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Jak zapobiegać nowotworom?

Światowy Fundusz Badań nad Nowotworami opublikował niedawno nowy raport na temat związku między sposobem odżywiania, aktywnością fizyczną a profilaktyką nowotworową. Wnioski z badań można streścić w kilku prostych zaleceniach. Należy wprowadzić...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta wątrobowa - jadłospis

Dieta wątrobowa jest koniecznością w profilaktyce i leczeniu chorób takich jak: przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. Wiele osób nie łączy z chorą wątrobą zaburzeń trawiennych, długotrwałego...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia. Stale lub czasowo podwyższone ciśnienie krwi sprzyja powstaniu innych schorzeń, przede wszystkim groźnym dla życia chorobom nerek, układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu. Nadciśnienie...

Dieta w nadciśnieniu tętniczym
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Dieta w nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na tę dolegliwość wielu ludzi XXI wieku. Kiedy problemy z nadciśnieniem tętniczym nie są duże lub chcesz mu skutecznie zapobiegać, dieta na nadciśnienie staje się najlepszym lekarstwem. Kiedy można mówić...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Leczenie raka dietą

Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest możliwe całkowite wyleczenie. Tymczasem wystarczy odpowiednia dieta i rzucenie palenia, by nowotwór się nie rozwinął. Dieta antyrakowa Medycyna naturalna wykorzystuje kilka prostych zasad...

Dieta pooperacyjna Dieta po operacji przepukliny

Dieta po operacji przepukliny powinna być lekkostrawna. Wszystkie zalecenia, a przede wszystkim...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji wyrostka

Dieta po operacji wyrostka robaczkowego jest dość rygorystyczna. Potrawy trudne do strawienia...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji jelita grubego

Operacja jelita grubego jest częstą metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości, zarówno...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij