Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta w chorobie nowotworowej odgrywa istotną rolę w leczeniu pacjentów onkologicznych. Właściwa dieta wzmacnia układ immunologiczny organizmu, dzięki czemu chroni go przed szkodliwymi ubocznymi skutkami terapii stosowanej w leczeniu nowotworów. Badania naukowe dowodzą, że dieta w chorobach nowotworowych przeciwdziała rozwojowi nowotworów od momentu ich powstania, zapobiega ich wzrostowi oraz chroni przed przerzutami. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Jak zatem powinna wyglądać dieta w chorobie nowotworowej?

Spis treści:
  1. 1. Znaczenie diety w leczeniu raka
  2. 2. Zasady diety antyrakowej

1. Znaczenie diety w leczeniu raka

Badacze od lat szukają sposobu na skuteczną profilaktykę nowotworową. Choć wciąż pojawiają się nowe koncepcje, niewiele z nich bierze udział w całym procesie sprawdzania ich skuteczności. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem w raporcie opublikowanym pod koniec 2003 roku dowodzi też, że 40 proc. zachorowań na raka można zapobiec poprzez zdrowe odżywianie się i pozbycie się nadwagi. Nutraceutyki okazały się naturalnym lekarstwem wspomagającym walkę z nowotworem. Na liście pokarmów, które mają tak korzystne działanie w niszczeniu komórek rakowych znalazły się przede wszystkim owoce, warzywa, zioła i przyprawy: brokuły, kapusta, soja, borówki, maliny, zielona herbata, szafran indyjski, czosnek, a także gorzka czekolada. Dieta nowotworowa wspomagająca leczenie została potwierdzona badaniami naukowymi, ponadto u osób zdrowych zapobiega wystąpieniu choroby nowotworowej.

2. Zasady diety antyrakowej

Dieta osób chorych powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz odpowiedniej ilości energii. Chorzy poddani terapii przeciwnowotworowej często nie odczuwają apetytu, miewają mdłości i wymioty, dlatego nie chcą jeść. Sytuacja ta prowadzi do osłabienia organizmu i niedożywienia, czego konsekwencją jest brak sił do walki z chorobą nowotworową. Przede wszytkim dieta osób chorych powinna być łatwostrawna, bogatobiałkowa oraz zawierająca roślinne substancje o działaniu przeciwnowotworowym. Liczne badania naukowe wykazały, że dieta zawierająca tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) sprzyja powstawaniu raka układu pokarmowego, zwłaszcza jelita grubego. Dlatego należy ograniczyć spożywanie pełnotłustych przetworów mlecznych, tłustego mięsa oraz dań gotowych. Zbyt duże ilości mięsa w diecie mogą przyspieszyć rozwój raka jelita grubego i prostaty. Warto wiedzieć, że częste spożywanie mięsa, zwłaszcza grillowanego, smażonego i pieczonego, zwiększa w organizmie stężenie substancji rakotwórczych.

Leczenie nowotworu za pomocą diety polega w głównej mierze na dostarczaniu organizmowi składników pochodzenia roślinnego, które wykazują zdolność do zatrzymywania rozwoju komórek nowotworowych, a tym samym zapobiegają przerzutom. Osoby chore powinny spożywać produkty bogate w witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, do których zaliczamy witaminy A, E i C. Witaminy A i C występują w warzywach i owocach, szczególnie koloru pomarańczowego, czerwonego, zielonego. Z kolei witamina E występuje w orzechach, nasionach słonecznika, oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym oraz lnianym.

W owocach i warzywach również występują substancje fitoaktywne - flawonoidy. Są to związki zapobiegające powstawaniu nowotworów – hamują ich rozwój. Ponadto wykazują zdolność usuwania wolnych rodników, które uszkadzają DNA komórek, tym samym zapobiegają przemianom komórek w nowotworowe. Znajdują się w następujących produktach:

  •  czosnek, cebula - są doskonałym źródłem o działaniu antyoksydacyjnym oraz przewciwzapalnym, ponadto wzmacniają układ immunologiczny;
  • brokuły i kalafior - są źródłem flawanoli, które zapobiegają nowotworom płuc i jelita grubego;
  • skórka owoców, a w szczególności winogron, zawiera resweratrol (który także znajduje się w czerwonym winie), który skutecznie powstrzymuje rozwój raka, a także chorób układu krążenia;
  • winogrona są źródłem kwasu elaginowego, który wykazuje działanie antynowotworowe;
  • cytrusy są bogate w związki antyrakowe - hesperydynę, naryngeninę.

W warzywach i owocach koloru pomarańczowego i czerwonego występują barwniki roślinne - karotenoidy, do których należy likopen. Substancja ta występuje głównie w pomidorach oraz czerwonych grejpfrutach. Ich spożywanie chroni przed rozwojem raka. Leczenie raka wspomagają melony, jagody i cytrusy. W jadłospisie chorych na raka, zwłaszcza po chemioterapii, powinny się znaleźć tylko produkty łatwostrawne, które organizm może szybko przyswoić. Niezmiernie ważne jest gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii aluminiowej. Smażenie potraw jest zakazane. Sosy i zupy lepiej zagęszczać mąką oraz mlekiem niż stosować tłuste śmietany lub zasmażki.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta w chorobie nowotworowej

Odzyskaj siłę i apetyt na życie! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Nowotwory, stanowią obecnie jedną z najgroźniejszych chorób. Wiele osób chorujących na nowotwory ma problemy z jedzeniem. Brak apetytu, trudności ze spożywaniem  posiłków, a w rezultacie utrata wagi i osłabienie to skutki choroby,...

Rak prostaty Leczenie bólu w chorobie nowotworowej prostaty

Bardzo ważnym elementem leczenia przeciwnowotworowego jest leczenie objawowe. Jego celem jest podniesienie jakości życia pacjenta. Ból niewątpliwie w znaczny sposób obniża zadowolenie z życia. Zaawansowana choroba nowotworowa gruczołu krokowego...

Odzyskaj siłę i apetyt na życie! Uzupełnianie niedoborów żywieniowych w chorobie nowotworowej

Artykuł sponsorowany Prawidłowe odżywianie sprzyja zdrowiu, ponieważ urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta dostarcza cennych składników odżywczych, warunkujących właściwy przebieg licznych procesów zachodzących w organizmie. Spożywanie...

Odzyskaj siłę i apetyt na życie! Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie hospitalizacji...

Zespół jelita drażliwego Dieta w chorobie jelita grubego

Ponad połowa osób odwiedzająca poradnię gastrologiczną cierpi na zespół jelita drażliwego. W leczeniu bardzo ważny jest sposób odżywiania. Jaka jest więc dieta w chorobie jelita grubego?

Dieta w chorobie Hashimoto
Dieta w chorobach tarczycy Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto jest schorzeniem autoimmunologicznym tarczycy. Dieta w chorobie Hashimoto odgrywa ważną rolę, gdyż zmniejsza objawy, poprawia samopoczucie oraz zapobiega otyłości. Dieta w Hashimoto powinna zawierać w odpowiedniej ilości kwasy omega-3,...

Diety dla chorych Dieta w chorobie refluksowej

Najczęstszą przyczyną refluksu jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. Osoby, u których występuje refluks, powinny wprowadzić do swojej diety i stylu życia zmiany, które złagodzą objawy choroby. Najważniejsze w diecie jest...

Diety dla chorych Dieta w chorobie wrzodowej

Dieta w chorobie wrzodowej wspomaga proces leczenia oraz zmniejsza dolegliwości związane z trawieniem pokarmów. Odpowiednia dieta w chorobie wrzodowej powinna być ustalona przez wykwalifikowanego dietetyka lub lekarza. Produkty spożywcze wykorzystywane...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest...

Osteoporoza Osteoporoza - twój niezbędnik w chorobie

Osteoporoza polega na postępującym ubytku masy kostnej. Schorzenie to najczęściej występuje u kobiet, które skończyły 50 rok życia i jest związana ze zmianami hormonalnymi – ten problem dotyczy 30% kobiet po menopauzie. Osteoporoza to choroba,...

pokaż 10 następnych