Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest niezwykle ważne, by unikać bolesnych nawrotów dolegliwości i zaostrzania się jej objawów. Wszystkie potrawy zalecane w diecie choroby Leśniowskiego-Crohna powinny być gotowane lub duszone bez wcześniejszego obsmażania.

Spis treści:
  1. 1. Choroba Leśniowskiego-Crohna
  2. 2. Przyczyny i objawy choroby Leśniowskiego-Crohna
  3. 3. Leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna
  4. 4. Co jeść w chorobie Leśniowskiego-Crohna?

1. Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe, nieswoiste, pełnościenne i całościowe zapalenie przewodu pokarmowego, począwszy od jamy ustnej do odbytu. Zdarza się także, że zmiany chorobowe w przewodzie pokarmowym są miejscowe i rozdzielone zdrowymi odcinkami. Choroba Leśniowskiego-Crohna to dolegliwość ludzi młodych między 15. a 25. rokiem życia, głównie w krajach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej. Choroba została opisana po raz pierwszy przez polskiego lekarza Antoniego Leśniowskiego w 1904 roku. Dokładniejszego rozpoznania dokonał Burrill Bernard Crohn ze współpracownikami w 1932 roku, stąd dwuczłonowa nazwa tej dolegliwości, która znana jest także jako choroba Crohna-Leśniowskiego.

2. Przyczyny i objawy choroby Leśniowskiego-Crohna

Dokładne przyczyny choroby Leśniowskiego-Crohna są nieznane. Za czynniki predysponujące do rozwinięcia się zapalenia przewodu pokarmowego uważa się:

  • czynniki genetyczne (mutacja genu NOD2),
  • czynniki środowiskowe (bakterie jelitowe),
  • czynniki immunologiczne (wzrost aktywności limfocytów T).

Najbardziej charakterystyczne objawy choroby Leśniowskiego-Crohna to:

3. Leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna

W leczeniu zachowawczym zapalenia przewodu pokarmowego zaleca się stosowanie odpowiedniej diety, zaprzestanie palenia i unikanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Zasadniczo leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna opiera się na:

  • podawaniu glikokortykosteroidów przy zaostrzeniu choroby i sulfasalazyny (lub jej analogów) w postaciach łagodniejszych choroby,
  • antybiotykoterapii,
  • leczeniu chirurgicznym – ze względu na rozległy charakter choroby leczenie chirurgiczne stosuje się rzadko i polega ono na usunięciu tylko najbardziej zmienionych odcinków jelita,
  • nacięciu i drenowaniu – stosuje się przy zmianach w okolicach odbytu.

4. Co jeść w chorobie Leśniowskiego-Crohna?

W okresie zaostrzeń choroby stosuje się dietę płynną bez błonnika, ale nie wolno jej utrzymywać dłużej niż 3 dni. W tym czasie podaje się choremu gorzką herbatę, kisiel owocowy i rozcieńczony przecier. Na tym etapie dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna może być rozszerzona o kleiki z ryżu, kaszki pszennej i rozmoczone sucharki.

Dieta w postaci przewlekłej choroby powinna uwzględniać:

  • ilość dostarczanych kalorii od 2500 do 3000,
  • 5-6 regularnych posiłków dziennie,
  • ok. 100-120 g białka na dobę,
  • nie więcej niż 50-70 g tłuszczu dziennie.

Zalecane produkty w chorobie Leśniowskiego-Crohna:

  • białe pieczywo o niskiej zawartości błonnika (biały chleb, bułki pszenne), sucharki, makaron drobny (nitki), kaszka pszenna, ryż;
  • jaja na miękko, omlety wykonywane na parze;
  • chude mięsa – cielęcina, drób (bez skórki), chuda wołowina, króliki;
  • chude ryby – szczupak, dorsz, sandacz, leszcz, sola, płastuga, kergulena;
  • tłuszcze – masło lub margaryna kubkowa, olej słonecznikowy lub sojowy;
  • warzywa bogate w witaminę C (pomidory bez pestek i skórki, gotowane ziemniaki, kalafior) oraz beta-karoten (marchew, dynia, szpinak, sałata);
  • owoce – jabłka, brzoskwinie, morele, melony.

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna zakłada także eliminację ostrych przypraw, takich jak pieprz, chilli, curry czy papryka oraz dodatków do potraw w postaci musztardy czy octu.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1

Komentarze (2)

~Karotka
~Karotka

A to ciekawe czy Truskawki są zalecane w diecie na chorobe Lesniewskiego na innych stronach są przeciwskazaniem.

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

~Karotka
A to ciekawe czy Truskawki są zalecane w diecie na chorobe Lesniewskiego na innych stronach są przeciwskazaniem.

Rzeczywiście, do artykułu wkradł się jakiś podstępny chochlik.
Truskawki istotnie nie są zalecane w diecie osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna. Wprowadziliśmy poprawki do tekstu.

Zapraszamy do dalszej lektury!
Pozdrawiamy

Odpowiedz

Pytania do specjalistów

Jak leczyć chorobę Leśniowskiego-Crohna?

witam,mąż miał podejrzenie o nowotwór kątnicy,przeprowadzono u niego prawostronną resekcję jelita,podczas operacji lekarz usunął kawałek jelita cienkiego ponieważ przy końcu coś znalazł ok 0,8cm. pod badaniu hist-pat okazało się że zarówno na cienkim...

Odpowiada:  Natalia Ulewicz Natalia Ulewicz i 1 inny
pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

Artykuły Diety dla chorych

Diety dla chorych Problemy żywienia pooperacyjnego

Udana operacja nie jest gwarancją szybkiego powrotu do zdrowia. Zaraz po niej następuje bardzo ważny okres regeneracji uszkodzonych tkanek. Niezwykle istotne jest, by w tym newralgicznym czasie w sposób szczególny zadbać o żywienie pacjenta,...

Diety dla chorych Rola diety u osób przewlekle chorych

Choroby przewlekłe stanowią bardzo poważny problem, ponieważ dotykają one coraz więcej osób. Dzieje się tak pod wpływem wielu szkodliwych czynników zewnętrznych i niezdrowego stylu życia. Obserwujemy wzrost zachorowalności na nowotwory,...

Diety dla chorych Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie...

Kolorowa wartość flawonoidów
Diety dla chorych Kolorowa wartość flawonoidów

Flawonoidy nadają  kolor i smak warzywom i owocom, ale na pewno nie można nazwać  ich zwykłymi związkami. Dostarczone wraz z żywnością wykazują korzystny, a czasem wręcz spektakularny wpływ na organizm. Likopen w profilaktyce raka Likopen jest...

Leczenie jedzeniem
Diety dla chorych Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Dlatego...

Dieta trzustkowa
Diety dla chorych Dieta trzustkowa

Dieta trzustkowa zalecana jest w stanach ostrego zapalenia trzustki oraz w okresie do 1,5-2 miesięcy od wstania z wózka. Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko dwunastnicy. Stan...

Nutridrink
Diety dla chorych Nutridrink

Nutridrink jest to wysokoenergetyczny, płynny preparat odżywczy. Nutridrink to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, który zapewnia porcję niezbędnych witamin i składników odżywczych w niewielkiej objętości.

Diety dla chorych Choroba trzewna

Celiakia to choroba znana również jako nietolerancja glutenu lub choroba trzewna. Objawy celiakii mogą swym zasięgiem obejmować zaburzenia takie jak biegunka, utrata masy ciała i niedożywienie oraz izolowane niedobory składników odżywczych.

Diety dla chorych Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na...

Diety dla chorych Odżywianie przy zapaleniu trzustki

Po ostrym zapaleniu trzustki zazwyczaj zaleca się zmianę nawyków żywieniowych, aby nie dopuścić do dalszego wyniszczania trzustki. Jest to bardzo ważne, bo zapalenie trzustki może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego jeśli masz problemy z...

pokaż 10 następnych