Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia. Stale lub czasowo podwyższone ciśnienie krwi sprzyja powstaniu innych schorzeń, przede wszystkim groźnym dla życia chorobom nerek, układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu. Nadciśnienie szczególnie ciężko przechodzą osoby otyłe lub z nadwagą. Powinny one zastosować dietę, która nie tylko zmniejszy ciśnienie krwi, ale i wpłynie pozytywnie na ogólny stan zdrowia.

1. Jakie produkty szkodzą przy nadciśnieniu?

Produktem, który ma bardzo szkodliwy wpływ na ciśnienie krwi, jest sól. W Polsce to powszechna i lubiana przyprawa. Występuje w dużej ilości w większości pokarmów, które spożywamy. Jej dziennie zapotrzebowanie to zaledwie 1,5 gramów, maksymalne – 5 gramów. Tymczasem każdego dnia spożywamy aż 13 razy więcej białej przyprawy! To stanowczo zbyt wiele, by nasz organizm nie odczuł nadmiaru soli. Przyprawa spożywana w dużej ilości może być źródłem uszkodzeń naczyń mózgowych, a także prowadzić do udaru mózgu. Choć odstawienie soli nie u wszystkich nadciśnieniowców powoduje spadek ciśnienia krwi, ograniczenie spożycia przyprawy z pewnością nie zaszkodzi.

Na liście produktów niezalecanych przy nadciśnieniu tętniczym – obok soli w czystej postaci – znajdują się wszystkie pokarmy o dużej zawartości tej przyprawy, przede wszystkim gotowe potrawy (np. zupki w proszku czy konserwy). Negatywny wpływ ma alkohol, którego każda ilość podnosi ciśnienie krwi. Nawet sporadycznie wypita lampka wina może zaszkodzić, szczególnie przy zażywaniu leków na nadciśnienie. Nadciśnieniowcy palący papierosy powinni zrezygnować z nałogu – choć nie udowodniono, że rzucenie palenia łagodzi objawy nadciśnienia tętniczego, niepalenie papierosów zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Co powinno znajdować się w menu osoby chorującej na nadciśnienie? Przede wszystkim te produkty, które obniżają ciśnienie krwi. Zaliczają się do nich owoce i warzywa, w szczególności seler, oliwa, czosnek, ryby, które dostarczają kwasów omega-3 (np. łosoś, sardynki, śledź, makrela), a także produkty bogate w magnez, potas i wapń. Jeśli wyeliminowanie soli kuchennej z menu jest trudne, warto zainwestować w mniej szkodliwą sól sodowo-potasową. Amerykańscy naukowcy opracowali także schemat diety, która opiera się na spożyciu dużej ilości owoców i warzyw, a ograniczeniu potraw, które zawierają dużo tłuszczu. Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) nie tylko redukuje wysokość ciśnienia krwi, ale obniża także stężenie szkodliwego cholesterolu. Pomocna może być także dieta niskowęglowodanowa. Dowiedziono bowiem, że dieta ta nie tylko była skuteczna w utracie wagi, ale także dodatkowo wpływała na obniżenie ciśnienia u osób chorujących na nadciśnienie.

Pierwszy krok, który powinni postawić nadciśnieniowcy w swojej diecie, to próba zrzucenia nadwagi. Często otyłość lub nadwyżka kilogramów są jedną z przyczyn nadciśnienia. Spadek masy ciała może w leczeniu nadciśnienia tętniczego zastąpić leki farmakologiczne.

Magdalena Sieńko, Marta Bednarska,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety od A do Z - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Diety dla chorych
Diety dla chorych

Problemy żywienia pooperacyjnego

Udana operacja nie jest gwarancją szybkiego powrotu do zdrowia. Zaraz po niej następuje bardzo ważny okres regeneracji uszkodzonych tkanek. Niezwykle istotne jest, by w tym newralgicznym czasie w sposób szczególny zadbać o żywienie pacjenta,...

Diety dla chorych

Rola diety u osób przewlekle chorych

Choroby przewlekłe stanowią bardzo poważny problem, ponieważ dotykają one coraz więcej osób. Dzieje się tak pod wpływem wielu szkodliwych czynników zewnętrznych i niezdrowego stylu życia. Obserwujemy wzrost zachorowalności na nowotwory,...

Diety dla chorych

Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie...

Diety dla chorych

Kolorowa wartość flawonoidów

Kolorowa wartość flawonoidów

Flawonoidy nadają  kolor i smak warzywom i owocom, ale na pewno nie można nazwać  ich zwykłymi związkami. Dostarczone wraz z żywnością wykazują korzystny, a czasem wręcz spektakularny wpływ na organizm. Likopen w profilaktyce raka Likopen jest...

Diety dla chorych

Leczenie jedzeniem

Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Dlatego...

Diety dla chorych

Dieta trzustkowa

Dieta trzustkowa

Dieta trzustkowa zalecana jest w stanach ostrego zapalenia trzustki oraz w okresie do 1,5-2 miesięcy od wstania z wózka. Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko dwunastnicy. Stan...

Diety dla chorych

Nutridrink

Nutridrink

Nutridrink jest to wysokoenergetyczny, płynny preparat odżywczy. Nutridrink to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, który zapewnia porcję niezbędnych witamin i składników odżywczych w niewielkiej objętości.

Diety dla chorych

Choroba trzewna

Celiakia to choroba znana również jako nietolerancja glutenu lub choroba trzewna. Objawy celiakii mogą swym zasięgiem obejmować zaburzenia takie jak biegunka, utrata masy ciała i niedożywienie oraz izolowane niedobory składników odżywczych.

Diety dla chorych

Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na...

Diety dla chorych

Odżywianie przy zapaleniu trzustki

Po ostrym zapaleniu trzustki zazwyczaj zaleca się zmianę nawyków żywieniowych, aby nie dopuścić do dalszego wyniszczania trzustki. Jest to bardzo ważne, bo zapalenie trzustki może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego jeśli masz problemy z...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500