Dieta wątrobowa - jadłospis

Dieta wątrobowa jest koniecznością w profilaktyce i leczeniu chorób takich jak: przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. Wiele osób nie łączy z chorą wątrobą zaburzeń trawiennych, długotrwałego zmęczenia, złego samopoczucia, wzdęć i zaparć. Jeśli nie zauważy się w porę tych objawów – leczenie wątroby będzie długie i nie zawsze skuteczne. Zdrowa dieta na wątrobę powinna ograniczać produkty tłuste na rzecz białka i węglowodanów.

Spis treści:
  1. 1. Dieta wątrobowa
  2. 2. Co można jeść podczas diety wątrobowej?
  3. 3. Jadłospis diety wątrobowej

1. Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, która wymaga naprawdę drastycznych zmian nawyków żywieniowych. Kiedy wątroba odmawia posłuszeństwa, jedynym rozwiązaniem okazuje się zastosowanie diety. Powinna być bogata w białka i węglowodany oraz ograniczać tłuszcze i błonnik. Produkty białkowe muszą zawierać dużą ilość substancji lipotropowych, jak: metionina, cholina, witaminy B2 i C. W diecie na wątrobę tłuszcze ogranicza się do 40 g dziennie. Podstawą jest stosowanie tłuszczów o niskim punkcie topnienia i wysokiej wartości biologicznej, a więc takich jak: olej sojowy, olej słonecznikowy i masło. W trakcie stosowania diety wątrobowej posiłki warto spożywać często, tj. 4-5 razy dziennie, ale w mniejszych  porcjach, a potrawy nie powinny być gorące. Najlepiej, aby potrawy były przygotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii, pergaminie, a także duszone bez tłuszczu. Zazwyczaj w tej diecie podaje się większe ilości chudego mleka i twarogu, ponieważ zawierają metioninę.

2. Co można jeść podczas diety wątrobowej?

Podczas diety wątrobowej zaleca się:

  • pieczywo pszenne i żytnie z niskiego przemiału, czerstwe, sucharki;
  • masło, twaróg, ser biały, jajka na miękko;
  • chudą szynkę, polędwicę, parówki, miód, zupy na wywarach warzywnych z chudego mięsa;
  • kasze na sypko, kasze rozklejone;
  • drobne makarony, lane kluski, kluski francuskie;
  • chude mięso i ryby: gotowane, w warzywach, z wody, pulpety, pieczone bez tłuszczu w folii bądź pergaminie;
  • z tłuszczów: oliwę, olej sojowy, słonecznikowy i kukurydziany;
  • owoce, kompoty, musy, galaretki, koktajle mleczno-owocowe, owoce przecierane, biszkopty.

Choroby wątroby wymagają ograniczenia:

  • cebuli, czosnku, kapusty, papryki, ogórków;
  • octu, roślin strączkowych;
  • śmietany, tłuszczu, obsmażania, smażenia, duszenia, pieczenia – w tłuszczu;
  • coca-coli (i wszelkich napojów gazowanych), kawy;
  • czekolady, tortów, kremów;
  • alkoholu i papierosów.

3. Jadłospis diety wątrobowej

Każde menu diety na wątrobę musi ograniczać spożywanie tłustych potraw, alkoholów i smażonych przekąsek.

  • Śniadanie: pieczywo mieszane – chleb pszenny i pieczywo półcukiernicze, masło, pasta z sera twarogowego i pasta z pomidorów, kasza manna na mleku lub wywarze z warzyw, miód, napój z dzikiej róży.
  • Obiad: zupa jarzynowa z lanymi kluskami, pulpety z cielęciny, sałata zielona polana kefirem, ziemniaki purée, marchew gotowana, kompot z jabłek.
  • Podwieczorek: koktajl mleczno-warzywno-owocowy, biszkopty.
  • Kolacja: pierogi leniwe, surówka z jabłek, herbata z cytryną.

W diecie wątrobowej nie może zabraknąć ziół, które koją narząd, pomagają wzmacniać i leczyć wątrobę. Zioła na wątrobę zapobiegają pojawianiu się choroby, a w niektórych przypadkach regenerują uszkodzony narząd. Do najskuteczniejszych środków ziołowych leczących przewlekle chorą wątrobę należą wyciągi z nasion ostropestu plamistego.

Dieta na wątrobę wpływa pozytywnie na zdrowie, nie pozwala przytyć, redukuje tkankę tłuszczową oraz sprzyja chudnięciu. Powinna być odpowiednio zbilansowana i zawierać zdrowe, świeże i lekkie przekąski.
 

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze

Pytania do specjalistów

Częste wzdęcia a dieta wątrobowa

Witam W dniu dzisiejszym byłam u irydologa i dowiedziałam się że mam problemy z kwasami żołądkowymi i trawieniem, co też w ostatnim czasie sama zauważyłam gdyż miałam częste wzdęcia, (dziwne odgłosy z brzucha) itp. W tym celu zalecił mi zastosowanie 'DIETY...

Odpowiada:  Roma Wojtewicz Roma Wojtewicz

Artykuły Diety dla chorych

Diety dla chorych Problemy żywienia pooperacyjnego

Udana operacja nie jest gwarancją szybkiego powrotu do zdrowia. Zaraz po niej następuje bardzo ważny okres regeneracji uszkodzonych tkanek. Niezwykle istotne jest, by w tym newralgicznym czasie w sposób szczególny zadbać o żywienie pacjenta,...

Diety dla chorych Rola diety u osób przewlekle chorych

Choroby przewlekłe stanowią bardzo poważny problem, ponieważ dotykają one coraz więcej osób. Dzieje się tak pod wpływem wielu szkodliwych czynników zewnętrznych i niezdrowego stylu życia. Obserwujemy wzrost zachorowalności na nowotwory,...

Diety dla chorych Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie...

Kolorowa wartość flawonoidów
Diety dla chorych Kolorowa wartość flawonoidów

Flawonoidy nadają  kolor i smak warzywom i owocom, ale na pewno nie można nazwać  ich zwykłymi związkami. Dostarczone wraz z żywnością wykazują korzystny, a czasem wręcz spektakularny wpływ na organizm. Likopen w profilaktyce raka Likopen jest...

Leczenie jedzeniem
Diety dla chorych Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Dlatego...

Dieta trzustkowa
Diety dla chorych Dieta trzustkowa

Dieta trzustkowa zalecana jest w stanach ostrego zapalenia trzustki oraz w okresie do 1,5-2 miesięcy od wstania z wózka. Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko dwunastnicy. Stan...

Nutridrink
Diety dla chorych Nutridrink

Nutridrink jest to wysokoenergetyczny, płynny preparat odżywczy. Nutridrink to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, który zapewnia porcję niezbędnych witamin i składników odżywczych w niewielkiej objętości.

Diety dla chorych Choroba trzewna

Celiakia to choroba znana również jako nietolerancja glutenu lub choroba trzewna. Objawy celiakii mogą swym zasięgiem obejmować zaburzenia takie jak biegunka, utrata masy ciała i niedożywienie oraz izolowane niedobory składników odżywczych.

Diety dla chorych Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na...

Diety dla chorych Odżywianie przy zapaleniu trzustki

Po ostrym zapaleniu trzustki zazwyczaj zaleca się zmianę nawyków żywieniowych, aby nie dopuścić do dalszego wyniszczania trzustki. Jest to bardzo ważne, bo zapalenie trzustki może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego jeśli masz problemy z...

pokaż 10 następnych