Dieta żołądkowa

Dieta żołądkowa to potoczna nazwa diety łatwostrawnej z ograniczeniem substancji wzmagających wydzielanie soku żołądkowego. Dieta żołądkowa zalecana jest w schorzeniach żołądka – nieżycie żołądka oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Dieta żołądkowa wspomaga proces leczenia oraz zapobiega nawrotom choroby.

Objawy schorzeń żołądka

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy jest najczęstszym schorzeniem układu pokarmowego. Wrzód żołądka to głęboki ubytek błony śluzowej, który powstaje w wyniku drażniącego działania soku żołądkowego. Choroba wrzodowa żołądka jest najczęściej wynikiem nadmiernego wydzielania soku żołądkowego, który uszkadza nabłonek. Helicobacter pyroli jest bakterią bytująca w żołądku. Stanowi ona główną przyczynę zmian zapalnych błony śluzowej żołądka oraz czynnik ryzyka rozwoju choroby wrzodowej. Zakażenie H. pyroli może także prowadzić do rozwoju chłoniaka żołądka i stanowić przyczynę raka żołądka.

Kolejnym schorzeniem jest nieżyt żołądka, czyli zapalenie żołądka. Zapalenie błony śluzowej żołądka jest wynikiem zaburzenia równowagi między kwaśnym sokiem żołądkowym a mechanizmem ochronnym, jakim jest błona śluzowa żołądka. Najczęstszymi czynnikami powodującymi zapalenie żołądka są: alkohol, leki (aspiryna, ibuprofen, ketonal), zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Ponadto stany zapalne żołądka mogą być spowodowane zaburzeniami hormonalnymi oraz chorobami na tle nerwowym – nerwice wywołane nadmiernym stresem. Stan zapalny żołądka może mieć przebieg łagodny, szybko przemijający, ale też doprowadzić do zapalenia krwotocznego.

Najczęstszymi objawami zapalenia żołądka są:

Ostre krwotoczne zapalenie żołądka może być stanem zagrażającym życiu, gdyż następuje znaczna utrata krwi.

Dieta w chorobach żołądka

Leczenie schorzeń żołądka i dwunastnicy ma na celu nie tylko zmniejszenie dolegliwości bólowych, ale również przyspieszenie gojenia się owrzodzenia oraz zapobieganie nawrotom schorzenia. Leczeniu farmakologicznemu zazwyczaj towarzyszy odpowiednia dieta oraz zaprzestanie stosowania używek. Restrykcyjną dietę należy stosować tylko w okresach zaostrzeń choroby, a po zmniejszeniu objawów chorobowych należy wykluczyć potrawy zwiększające wydzielanie soku żołądkowego – ostre przyprawy (ocet, pieprz, chili) – oraz ograniczyć spożywanie potraw smażonych. Głównym celem diety żołądkowej jest ograniczenie produktów i potraw pobudzających wydzielanie soku żołądkowego: kawa prawdziwa, mocna czarna herbata, napoje gazowane, alkohol, tłuste rosoły, wywary kostne i grzybowe, owoce cytrusowe (grejpfrut), warzywa marynowane (ogórki, papryka, pieczarki), wędzone wędliny i ryby, potrawy smażone, pieczone, pikantne. Do diety należy wprowadzić produkty, które ograniczają wydzielanie soku żołądkowego oraz neutralizują działanie kwasu solnego: łatwostrawne tłuszcze – masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, produkty nabiałowe – chude mleko, świeży biały twaróg, jaja (na miękko), chude wędliny, chude mięso, ryby.

W trakcie zaostrzenia zmian chorobowych należy zmniejszyć spożycie produktów gorących oraz zimnych, gdyż zwiększają motorykę żołądka. Ponadto należy ograniczyć produkty bogate w błonnik (pieczywo razowe, grube kasze, suche nasiona roślin strączkowych, surowe warzywa i owoce). W diecie żołądkowej wskazane jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie o małych objętościach, by nie obciążać układu pokarmowego. Posiłki należy jeść powoli, dokładnie gryząc pokarmy, najlepiej o stałych porach dnia. Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie, na parze, pieczenia w folii, duszenia bez uprzedniego obsmażania.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Artykuły Dieta lekkostrawna

Dieta przy zaparciach
Dieta lekkostrawna Dieta przy zaparciach

Dieta na zaparcia to przede wszystkim zdrowa dieta, pełna warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych. Przy zaparciach należy unikać białego ryżu, białego pieczywa, napojów gazowanych, kawy i mocnej herbaty. Zaleca się zamianę...

Dieta lekkostrawna Dieta w zaparciach

Zaparcieto masowa dolegliwość cywilizacyjna, na którą cierpi znaczna część społeczeństwa. Przyczyny zaparcia mogą być różne. Uważa się, iż zaparcie wynika z niedostatecznego nawodnienia organizmu. Kiedy diagnozujemy zaparcie? Takie...

Grypa żołądkowa
Grypa Grypa żołądkowa

Grypa żołądkowa, zwana grypą 24 godzin, to choroba polegająca na podrażnieniu żołądka i jelit....

Dieta cukrzykaOdtwórz wideo
Dieta dla cukrzyków Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować,...

Dieta w górachOdtwórz wideo
Dieta dla sportowców Dieta w górach

Pobyt w górach powoduje, że człowiek zaczyna funkcjonować zupełnie inaczej. Zmiana...

Stres Dieta na stres

Jak radzić sobie ze stresem? Co jeść, by zminimalizować skutki permanentnego napięcia? Jakie składniki odżywcze pomagają w walce ze stresem?

Dieta dla mężczyzn
Diety od A do Z Dieta dla mężczyzn

Nie tylko kobiety dbają o swoją sylwetkę oraz stosują diety odchudzające, ale coraz częściej...

Dieta dla seniora
Diety od A do Z Dieta dla seniora

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą u człowieka po 65 roku życia....

Dieta dla sportowców
Diety od A do Z Dieta dla sportowców

Dieta dla sportowca powinna być dostosowana do płci, wieku oraz rodzaju uprawianej dyscypliny...

Dieta na zimę
Diety od A do Z Dieta na zimę

Zdrowa dieta na zimę powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i zwiększać odporność organizmu....

Dieta na cellulit
Diety od A do Z Dieta na cellulit

Dieta na cellulit obejmuje właściwie wszystkie zasady zdrowego odżywiania się. Walka z cellulitem...

Dieta oczyszczająca
Diety odchudzające Dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca to w dzisiejszych czasach konieczność. Toksyny i szkodliwe substancje gromadzą...

Diety od A do Z Dieta na cholesterol

Wszyscy się go obawiają, bo gdy jest w nadmiarze, "zapycha" naczynia krwionośne i zagraża naszemu...

Dieta antyrakowa
Diety od A do Z Dieta antyrakowa

Wpływ odżywiania na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych jest znany i badany od lat....

Dieta dla dzieci
Diety od A do Z Dieta dla dzieci

Dieta dziecka musi zawierać odpowiednią ilość witamin i soli mineralnych oraz substancji...

Diety od A do Z Dieta dla kobiet

Dieta dla kobiet to przede wszystkim zdrowa dieta, oparta na zasadach prawidłowego żywienia....

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij