Dietetyczne pułapki

1. Indeks glikemiczny

Istnieje wiele badań odnośnie pozytywnego wpływu diety opartej o produkty niskim IG, a spożywanie tych o indeksie poniżej 50 jest rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Jednak musisz wiedzieć, że nie zawsze to co w grupie o najniższych wartościach indeksu jest równoznaczne ze „zdrowym” i zalecanymi. Sztandarowym już przykładem jest czekolada, która niski indeks zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczy. Podobnie jest ze wszystkimi produktami o dużej ilością błonnika oraz tłuszczu. A przecież doskonale wiesz, że w diecie cukrzyka należy ograniczać słodycze i artykuły wysokotłuszczowe, choćby ze względu na ryzyko chorób sercowo – naczyniowych.

2. Śniadanie dla cukrzyków

Twoje dziecko pomimo „trzymania diety” miewa przed południem wysoki poziom cukru? Może być to spowodowane spożywaniem płatków śniadaniowych na mleku, zwłaszcza kukurydzianych (jest to przykład cukrów „biegnących”, czyli szybko wchłanianych i podnoszących poziom glukozy we krwi). Po pierwsze lepiej zrezygnować z tego rodzaju płatków i zastąpić je owsianką, po drugie warto zastanowić się nad podawaniem tego typu posiłku w późniejszych porach, kiedy to skok glukozy będzie mniejszy.

3. Węglowodany w cukrzycy

Częstym błędem jest myślenie o diecie stosowanej w cukrzycy jako o diecie niskowęglowodanowej. Stąd tylko krok ku stosowaniu wielu niepolecanych przez dietetyków diet typu optymalnego. Twój styl żywienia ma wykluczać duże ilości cukrów prostych, ale nie złożonych! Te potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu (główne źródło energii). Wg Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (2009) ogólna zawartość węglowodanów w diecie wynosić powinna 45-50% zapotrzebowania energetycznego, co nie jest bardzo dużą różnica w stosunku do diety osób zdrowych (50-60%). Ponadto pamiętaj, że w Twoim przypadku istnieje wysokie ryzyko chorób naczyniowo – sercowych wynikających już z samego faktu bycia cukrzykiem (uszkadzający wpływ nadmiaru glukozy), dlatego musisz stosować profilaktykę tych chorób. Dieta oparta o prawie samo białko i tłuszcze jest dla Ciebie groźna.

4. Warzywa i owoce w cukrzycy

Chociaż warzywa i owoce są niezbędnym składnikiem diety i również Ty jesteś zachęcana/y do ich spożywania, to jednak nie wszystkie z nich możesz jadać w dowolnych ilościach. Ograniczyć powinieneś/aś te, które zawierają szczególnie dużo kalorii (pochodzących zwykle z węglowodanów prostych) 

Wymienić należy:

  • wszystkie suszone owoce (zawierają około 6 razy więcej kalorii niż świeże), banany, winogrona, ananas oraz ananas z puszki, brzoskwinia z puszki, czereśnie, gruszki, soki owocowe,
  • buraki, kukurydza, groszek zielony.

Uważaj, żebyś nie dał się złapać w dietetyczne pułapki zamienników cukru. Np. miód, choć zawiera wiele cennych właściwości, jest takim samym źródłem kalorii jak zwykły cukier. Nie daj się nabrać na cukier trzcinowy czy brązowy – w ten sam sposób podnoszą glikemię oraz dostarczają energii. Podobnie wiele z substancji słodzących - poliole są źródłem 2-4 kcal w 1 gramie, podczas gdy cukier 4 kcal – jak widać niewielka różnica, szczególnie jeśli jesteś zmuszona/y uważać na masę ciała. Substancje te mają jednak pewną przewagę nad cukrem – sorbitol (E420) i laktitiol (E966) wolniej są wchłaniane z jelit, a ksylitom (E967) nie potrzebuje do swego metabolizmu insuliny. Intensywnie środki słodzące (acesulfam, sacharyna, aspartam) nie dostarczają kalorii. Pamiętaj, by wszystkie słodziki stosować zgodnie z ilościami i instrukcją podaną na opakowaniu. Lepiej też, byś nie przesadził/a z ilością produktów, w których zawarte sa zamienniki cukru.

5. Poziom glikemii w cukrzycy

Zawsze miej przy sobie parę kostek cukru na wypadek zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi. Innym rozwiązaniem będzie wypicie szklanki soku owocowego lub kolorowego napoju gazowanego (powinno to podwyższyć glukozę o ok. 40 mg% i zwykle już wystarcza do osiągnięcia prawidłowych wartości glukozy). Jak widać musi być to produkt zawierający praktycznie same cukry proste – wyklucza to jedzenie np. czekolady. Uważaj! Abyś kupując w panice napój nie sięgnął/sięgnęła po produkt „light”, zawierający sztuczne środki słodzące, które nie pomogą walczyć z niedocukrzeniem. Kolejnym błędem jest zapominanie o zjedzeniu posiłku po spadku cukru. Jednorazowe jego wyrównanie produktem typu sok owocowy za parę minut może znów skutkować hipoglikemią. Dlatego też zjedz kanapkę z serem czy wędliną oraz warzywami, tak by dostarczyć węglowodanów złożonych.

Bibliografia

  • Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1
  • Cichocka A. Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2, Medyk, Warszawa 2010, ISBN 978-83-89745-58-3
  • Gill G.V., Pickup J.C., Williams G. Cukrzyca - trudne pytania, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2001, ISBN 83-88778-13-7
  • Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6
Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Co robić? Czy sama dieta wystarczy?

Mam ogromną prośbę, od około 4 lat stosowałam dietę, ponieważ miewałam spadki cukru. U mnie...

lek. Małgorzata Waszkiewicz Porady udziela lek. Małgorzata Waszkiewicz Lekarz w Pododdziale chorób wewnętrznych w Szpitalu Czerniakowskim w Warszawie.
Dieta w profilaktyce cukrzycy

Witam! Podczas dwukrotnego badania krwi w odstępie miesięcznym u mojej mamy glukoza wyniosła...

mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna Porady udziela mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna dietetyk w poradni dietetycznej JeszFresh w Warszawie.
pokaż 5 następnych

Artykuły Dieta w cukrzycy

Dieta w cukrzycy Dieta odchudzająca dla cukrzyków

Podwyższony poziom cukru we krwi może być następstwem produkcji niewystarczających ilości insuliny lub insulinooporności. Z czasem chory zaczyna odczuwać niepokojące objawy: wielomocz, nadmierne pragnienie, uczucie zmęczenie. W unormowaniu...

Wymienniki węglowodanowe
Dieta w cukrzycy Wymienniki węglowodanowe

Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stosowane w diabetologii. Określa ono ilość przyswajalnych węglowodanów zawartych w produkcie, zgodnie z zasadą: 1 WW = 10g węglowodanów zawartych w danym produkcie. Zawartość węglowodanów...

Dieta w cukrzycy Jadłospis w cukrzycy typu 2

W cukrzycy typu 2 jadłospis jest równie ważny, jak przeciwcukrzycowe leczenie farmakologiczne. Dieta cukrzycowa typu 2 wpływa bezpośrednio na poziom cukru we krwi i zapobiega jego gwałtownym wahaniom. Kontrola glikemii (czyli właśnie poziomu cukru...

Dieta w cukrzycy Czy warto brać witaminy w cukrzycy?

Wielu ludzi decyduje się wzbogacić dietę poprzez regularne zażywanie witamin i różnorodnych suplementów. Problem w tym, że brak jest naukowych badań popierających zasadność ich użycia. Bardzo długo sądzono, że właściwa suplementacja diety...

Odchudzanie w cukrzycy
Dieta w cukrzycy Odchudzanie w cukrzycy

Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest wprost proporcjonalna do liczby przypadków zachorowań na cukrzycę typu II. Lekarze zalecają często, aby osoby chore na cukrzycę pozbyły się kilku kilogramów ze względu na spadek...

Dieta w cukrzycy Dieta w cukrzycy typu 2

Konkretne ilości tłuszczów, kalorii i węglowodanów zależą od twojej wagi, od tego, czy uprawiasz jakiś sport i czy nie cierpisz na alergię na jakieś produkty spożywcze. Jednak są pewne ogólne zasady, które dotyczą diety każdego...

Dieta w cukrzycy Dieta w cukrzycy typu 1

Oprócz węglowodanów, na poziom glukozy we krwi mają wpływ inne składniki odżywcze, takie jak tłuszcze i białka. Nie działają one jednak tak gwałtownie, jak węglowodany. Cukrzyca wymaga utrzymania delikatnej równowagi między...

Przepisy w diecie cukrzyka
Dieta w cukrzycy Przepisy w diecie cukrzyka

Dieta przy cukrzycy to jedno z najważniejszych zaleceń dla ludzi cierpiących na tę nieuleczalną chorobę. Ze względu na wysoki poziom cukru we krwi oraz problemy z jego metabolizmem dieta cukrzyka powinna być uboga w cukier. Nie wszyscy wiedzą jak można...

Dieta w cukrzycy Substancje słodzące w cukrzycy

Substancje słodzące w cukrzycy zaspokajają potrzeby diabetyków na węglowodany i jednocześnie przeciwdziałają powstawaniu niekorzystnych zmian inicjowanych przez wpływ cukrów prostych. Człowiek chory na cukrzycę musi wcześniej czy...

Dieta w cukrzycy Trzy proste i szybkie potrawy dla diabetyków

Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmniej kalorii i węglowodanów - co nie znaczy, że cukrzyca zmusza do życia o chlebie i wodzie. Poniżej prezentujemy kilka prostych i szybkich, a przede wszystkim wyśmienitych, przepisów na...

Dieta w cukrzycy Zdrowe jedzenie dla cukrzyków

Jedzenie dla cukrzyków jest niezwykle ważnym aspektem życia. Osoby cierpiące na cukrzycę muszą w tym zakresie wykazać się większym rozsądkiem i lepszą organizacją niż osoby zdrowe. Nie mogą sobie pozwolić na zachcianki, gdyż może to doprowadzić do...

Dieta w cukrzycy Witaminy dla cukrzyków

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Nadmiar glukozy we krwi uszkadza komórki, zwłaszcza nerwowe, i naczynia krwionośne oraz generuje powstawanie dużej ilości wolnych rodników.

Dieta w cukrzycy Produkty dla diabetyków

Produkty dla diabetyków to inaczej produkty spożywcze, które może jeść chory na cukrzycę. Schorzenie to należy do chorób cywilizacyjnych. Cierpiący na cukrzycę stosują preparaty insuliny, jednak, aby leczenie odniosło skutek, pacjent...

Przepisy na desery dla cukrzyka
Dieta w cukrzycy Przepisy na desery dla cukrzyka

Podczas przygotowywania posiłków dla całej rodziny trzeba wziąć pod uwagę wszystkie choroby, jakie dotykają naszych domowników, szczególnie jeśli jest to cukrzyca. Przepisy kulinarne powinny być odpowiednio dostosowane do potrzeb...

Obiad dla diabetyka
Dieta w cukrzycy Obiad dla diabetyka

Jaki obiad dla diabetyka? To pytanie zadają sobie osoby z cukrzycą i ich rodziny. Dieta przy cukrzycy jest kluczowym elementem niezbędnym do normalnego funkcjonowania. Przyniesie dobre rezultaty, jeśli będzie uzupełniona aktywnością fizyczną i lekami...

Dieta oparta na wymiennikach węglowodanowychOdtwórz wideo
Dieta w cukrzycy Dieta oparta na wymiennikach węglowodanowych

Wymiennik węglowodanowy określa produkt, który zawiera taką samą liczbę węglowodanów i powoduje taki sam wzrost glikemii, jak produkt porównywany. Czy możliwe jest zaplanowanie diety osoby chorej na cukrzycę na podstawie samych...

Dieta osoby chorej na cukrzycęOdtwórz wideo
Dieta w cukrzycy Dieta osoby chorej na cukrzycę

Zdrowa, zbilansowana dieta jest podstawą zdrowia cukrzyka. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia, takich samych, jakie obowiązują ludzi zdrowych. Więcej na ten temat opowiada prof. dr. hab. Krzysztof Strojek,...

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?Odtwórz wideo
Dieta w cukrzycy Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?

Istotną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa prawidłowa, zdrowa dieta pozwalająca odpowiednio kontrolować poziom glukozy we krwi. Co powinni jeść diabetycy? Dieta dla cukrzyka powinna zawierać niezbędne białko – 15-20 proc., tłuszcze – 30 proc.

Owoce a cukrzycaOdtwórz wideo
Dieta w cukrzycy Owoce a cukrzyca

Chcąc rozpocząć leczenie cukrzycy, podstawowym krokiem jest wprowadzenie odpowiedniej diety przeciwcukrzycowej, która wyznacza zasady dotyczące kaloryczności posiłków, regularności ich spożywania i samego składu jedzonych pokarmów.

Dieta odchudzająca a cukrzycaOdtwórz wideo
Dieta w cukrzycy Dieta odchudzająca a cukrzyca

Czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 jest otyłość brzuszna. Dzieje się tak dlatego, że wzrost wskaźnika masy ciała (BMI – body mass index) oraz powiększanie się obwodu talii i bioder (WHR – waist-hip ratio) powodują większe szanse na pojawienie...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij