Dietetyczne pułapki

1. Indeks glikemiczny

Istnieje wiele badań odnośnie pozytywnego wpływu diety opartej o produkty niskim IG, a spożywanie tych o indeksie poniżej 50 jest rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Jednak musisz wiedzieć, że nie zawsze to co w grupie o najniższych wartościach indeksu jest równoznaczne ze „zdrowym” i zalecanymi. Sztandarowym już przykładem jest czekolada, która niski indeks zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczy. Podobnie jest ze wszystkimi produktami o dużej ilością błonnika oraz tłuszczu. A przecież doskonale wiesz, że w diecie cukrzyka należy ograniczać słodycze i artykuły wysokotłuszczowe, choćby ze względu na ryzyko chorób sercowo – naczyniowych.

2. Śniadanie dla cukrzyków

Twoje dziecko pomimo „trzymania diety” miewa przed południem wysoki poziom cukru? Może być to spowodowane spożywaniem płatków śniadaniowych na mleku, zwłaszcza kukurydzianych (jest to przykład cukrów „biegnących”, czyli szybko wchłanianych i podnoszących poziom glukozy we krwi). Po pierwsze lepiej zrezygnować z tego rodzaju płatków i zastąpić je owsianką, po drugie warto zastanowić się nad podawaniem tego typu posiłku w późniejszych porach, kiedy to skok glukozy będzie mniejszy.

3. Węglowodany w cukrzycy

Częstym błędem jest myślenie o diecie stosowanej w cukrzycy jako o diecie niskowęglowodanowej. Stąd tylko krok ku stosowaniu wielu niepolecanych przez dietetyków diet typu optymalnego. Twój styl żywienia ma wykluczać duże ilości cukrów prostych, ale nie złożonych! Te potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu (główne źródło energii). Wg Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (2009) ogólna zawartość węglowodanów w diecie wynosić powinna 45-50% zapotrzebowania energetycznego, co nie jest bardzo dużą różnica w stosunku do diety osób zdrowych (50-60%). Ponadto pamiętaj, że w Twoim przypadku istnieje wysokie ryzyko chorób naczyniowo – sercowych wynikających już z samego faktu bycia cukrzykiem (uszkadzający wpływ nadmiaru glukozy), dlatego musisz stosować profilaktykę tych chorób. Dieta oparta o prawie samo białko i tłuszcze jest dla Ciebie groźna.

4. Warzywa i owoce w cukrzycy

Chociaż warzywa i owoce są niezbędnym składnikiem diety i również Ty jesteś zachęcana/y do ich spożywania, to jednak nie wszystkie z nich możesz jadać w dowolnych ilościach. Ograniczyć powinieneś/aś te, które zawierają szczególnie dużo kalorii (pochodzących zwykle z węglowodanów prostych) 

Wymienić należy:

  • wszystkie suszone owoce (zawierają około 6 razy więcej kalorii niż świeże), banany, winogrona, ananas oraz ananas z puszki, brzoskwinia z puszki, czereśnie, gruszki, soki owocowe,
  • buraki, kukurydza, groszek zielony.

Uważaj, żebyś nie dał się złapać w dietetyczne pułapki zamienników cukru. Np. miód, choć zawiera wiele cennych właściwości, jest takim samym źródłem kalorii jak zwykły cukier. Nie daj się nabrać na cukier trzcinowy czy brązowy – w ten sam sposób podnoszą glikemię oraz dostarczają energii. Podobnie wiele z substancji słodzących - poliole są źródłem 2-4 kcal w 1 gramie, podczas gdy cukier 4 kcal – jak widać niewielka różnica, szczególnie jeśli jesteś zmuszona/y uważać na masę ciała. Substancje te mają jednak pewną przewagę nad cukrem – sorbitol (E420) i laktitiol (E966) wolniej są wchłaniane z jelit, a ksylitom (E967) nie potrzebuje do swego metabolizmu insuliny. Intensywnie środki słodzące (acesulfam, sacharyna, aspartam) nie dostarczają kalorii. Pamiętaj, by wszystkie słodziki stosować zgodnie z ilościami i instrukcją podaną na opakowaniu. Lepiej też, byś nie przesadził/a z ilością produktów, w których zawarte sa zamienniki cukru.

5. Poziom glikemii w cukrzycy

Zawsze miej przy sobie parę kostek cukru na wypadek zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi. Innym rozwiązaniem będzie wypicie szklanki soku owocowego lub kolorowego napoju gazowanego (powinno to podwyższyć glukozę o ok. 40 mg% i zwykle już wystarcza do osiągnięcia prawidłowych wartości glukozy). Jak widać musi być to produkt zawierający praktycznie same cukry proste – wyklucza to jedzenie np. czekolady. Uważaj! Abyś kupując w panice napój nie sięgnął/sięgnęła po produkt „light”, zawierający sztuczne środki słodzące, które nie pomogą walczyć z niedocukrzeniem. Kolejnym błędem jest zapominanie o zjedzeniu posiłku po spadku cukru. Jednorazowe jego wyrównanie produktem typu sok owocowy za parę minut może znów skutkować hipoglikemią. Dlatego też zjedz kanapkę z serem czy wędliną oraz warzywami, tak by dostarczyć węglowodanów złożonych.

Bibliografia

  • Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1
  • Cichocka A. Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2, Medyk, Warszawa 2010, ISBN 978-83-89745-58-3
  • Gill G.V., Pickup J.C., Williams G. Cukrzyca - trudne pytania, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2001, ISBN 83-88778-13-7
  • Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6
Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Lubię to!
0
Komentarze

Pytania do specjalistów

Cukrzyca ciężarnych - co jeść?

Witam. Jestem w 24 tygodniu ciąży i wykryto u mnie tzw. cukrzycę ciężarnych. Dostałam już wskazówki od dietetyka, co mam jeść. Wiem, że nie powinno się jeść pszennego pieczywa, ale po grahamie strasznie rośnie mi cukier - czy jest to normalne? I w ogóle...

Hipoglikemia reaktywna

Witam :) Wczoraj postawiono mi diagnozę - hipoglikemia poposiłkowa reaktywna. (Cukier spada mi najczęściej do godziny po posiłku.) Zalecono mi dietę jak dla cukrzyków, ale nie otrzymałam bliższych informacji na ten temat. Szukałam w Internecie, lecz nie...

pokaż 5 następnych

Artykuły Dieta w cukrzycy

Witamina B12 dla cukrzyków i osób starszych
Dieta w cukrzycy Witamina B12 dla cukrzyków i osób starszych

Artykuł sponsorowany Prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka jest uwarunkowane właściwą podażą witamin. Fakt ten jest szczególnie znany diabetykom oraz osobom w starszym wieku, które na co dzień doświadczają następstw niedoboru...

Dieta dla cukrzyków typu 1
Dieta w cukrzycy Dieta dla cukrzyków typu 1

Dieta dla cukrzyków typu 1 to przede wszystkim posiłki dopasowane do przyjmowanych dawek insuliny. Cukrzyk typu 1 musi przyjmować insulinę ze względu na to, że ten rodzaj cukrzycy to cukrzyca insulinozależna, polegająca na niedoborze insuliny.

Dieta w cukrzycy Produkty niewskazane w cukrzycy

Dieta jest istotną metodą leczenia cukrzycy i ma znaczenie równorzędne z farmakoterapią. Dzięki przestrzeganiu diety cukrzyk jest w stanie prawidłowo kontrolować poziomy i glikemii. Dieta w cukrzycy powinna się składać w 15-20% z białek, skład tłuszczy...

Dieta w cukrzycy Dieta dziecka chorego na cukrzycę

Dieta w cukrzycy jest jednym z elementów postępowania terapeutycznego, równie ważnym jak leczenie farmaceutyczne. Żywienie ma wpływ nie tylko na przebieg choroby, ale także na rozwój fizyczny dziecka. Artykuł poświęcony jest...

Dieta w cukrzycy Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

Indeks glikemiczny (ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia cukru w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko składniki zawarte w spożywanym...

Dieta dla cukrzyków typu 2
Dieta w cukrzycy Dieta dla cukrzyków typu 2

Cukrzyca typu 2 występuje u około 2–4% Polaków. Co roku w Polsce zapada na nią około 200 nowych osób. Jest to choroba przewlekła i nieuleczalna. Wieloletni jej przebieg wiąże się z wystąpieniem licznych powikłań w obrębie narządu...

Dieta w cukrzycy Dieta odchudzająca dla cukrzyków

Podwyższony poziom cukru we krwi może być następstwem produkcji niewystarczających ilości insuliny lub insulinooporności. Z czasem chory zaczyna odczuwać niepokojące objawy: wielomocz, nadmierne pragnienie, uczucie zmęczenie. W unormowaniu...

Wymienniki węglowodanowe
Dieta w cukrzycy Wymienniki węglowodanowe

Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stosowane w diabetologii. Określa ono ilość przyswajalnych węglowodanów zawartych w produkcie, zgodnie z zasadą: 1 WW = 10g węglowodanów zawartych w danym produkcie. Zawartość węglowodanów...

Dieta w cukrzycy Jadłospis w cukrzycy typu 2

W cukrzycy typu 2 jadłospis jest równie ważny, jak przeciwcukrzycowe leczenie farmakologiczne. Dieta cukrzycowa typu 2 wpływa bezpośrednio na poziom cukru we krwi i zapobiega jego gwałtownym wahaniom. Kontrola glikemii (czyli właśnie poziomu cukru...

Dieta w cukrzycy Czy warto brać witaminy w cukrzycy?

Wielu ludzi decyduje się wzbogacić dietę poprzez regularne zażywanie witamin i różnorodnych suplementów. Problem w tym, że brak jest naukowych badań popierających zasadność ich użycia. Bardzo długo sądzono, że właściwa suplementacja diety...

pokaż 10 następnych