Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dlaczego warto jeść owoce?

„Pychotka” – takie skojarzenie przywołuje dla większości z nas wspomnienie owoców dojrzewających w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby w warunkach szklarniowych. Nie zawsze są też tak samo smaczne i soczyste. Powinny być jednak elementem racjonalnej diety każdego człowieka, który pragnie cieszyć się zdrowiem. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika.

1. Kaloryczność owoców

Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu
0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz
41-50 kcal pomarańcza, brzoskwinia, jabłko
51-70 kcal ananas, winogrona
71-100 kcal banan

Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, którą wielu z nas usuwa przed zjedzeniem owocu. Najwięcej błonnika zawierają maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież uczącą się. Magnez stymuluje procesy pamięci i koncentracji. Działa też uspokajająco, zapobiega bolesnym skurczom łydek, co jest istotne w przypadku młodzieży uczęszczającej na zajęcia wychowania fizycznego. Sporo witaminy A, niezbędnej do prawidłowego procesu widzenia, zawiera melon. Truskawki, grejpfrut, pomarańcza i maliny są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Warto je spożywać szczególnie w zimowe dni, kiedy nasza odporność wystawiona jest na ciężką próbę.

2. Owoce suszone

Suszone owoce zawierają o wiele więcej witamin i składników mineralnych aniżeli świeże owoce. Są jednak nieporównywalnie bardziej kaloryczne. 100 g suszonych jabłek to aż 240 kcal. W przypadku suszonych moreli wartość ta wzrasta do 290 kcal/100 g. Najwięcej kilokalorii dostarcza 100 g porcja suszonych bananów, bo aż 360. Owoce suszone mogą stanowić świetny i wartościowy dodatek do płatków śniadaniowych czy jogurtu. Ze względu na dużą kaloryczność należy pamiętać o umiarze w ich spożyciu. Suszone owoce są często dodawane do muesli. Bardzo smaczne i odżywcze są suszone płatki bananów i suszone figi.

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdy zdrowy dorosły człowiek powinien spożyć trzy porcje owoców. W przypadku diet odchudzających ilość tę można zmniejszyć do jednej porcji dziennie. Pamiętajmy także o urozmaiceniu. Różnorodność spożywanych owoców gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Owoce, ze względu na dużą ilość węglowodanów prostych, takich jak fruktoza czy glukoza, ulegają szybkiemu trawieniu. Owoce opuszczają żołądek już po około trzydziestu minutach od ich spożycia. Właściwe wchłanianie cukrów następuje w jelicie cienkim. Dlatego najlepiej, gdy owoce są jedzone bezpośrednio po posiłku. Jeśli jesz owoce na deser, gdy żołądek wypełnia jeszcze masa pokarmowa z obiadu, owoc nie może przejść do jelit. Fermentuje w żołądku, co może stać się przyczyną zaburzeń trawiennych. Soki owocowe natomiast najlepiej pić przed posiłkiem właściwym, ponieważ stymulują pracę jelit i żołądka.

Katarzyna Mazowska,
Komentarze (2)
~Yolo
~Yolo

Mam koleżankę w pracy, która nie może jeść owoców, nie wiem jak ona wytrzymuje. Dla mnie owoce to rzecz konieczna w mojej diecie. Uwielbiam po ciężkim wieczorze sięgnąć rano po jakiegoś cytrusa, nic lepiej nie stawia na nogi :) Kiedyś jak byłam mała nie cierpiałam owoców suszonych, ale odkąd współlokatorka wyposażyła kuchnię w suszarkę Zelmera i zaczęła robić żelki i chrupki owocowe albo musli z suszonymi owocami, mogę szczerze powiedzieć, że kocham owoce w KAŻDEJ formie. :)

Odpowiedz
~janusz
~janusz

Tu jest chyba błąd w artykule "najlepiej, gdy owoce są jedzone bezpośrednio po posiłku. Jeśli jesz owoce na deser, gdy żołądek wypełnia jeszcze masa pokarmowa z obiadu, owoc nie może przejść do jelit. Fermentuje w żołądku, co może stać się przyczyną zaburzeń trawiennych." Nikt nie chce mieć zaburzeń trawiennych, a artykuł poleca aby tak właśnie jeść owoce, aby te zaburzenia wywołać.

Odpowiedz

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce - najnowsze pytania

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości orzecha włoskiego

Właściwości orzecha włoskiego

(...) czy balsamów brązujących. Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która ... w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach...

Owoce

Właściwości cytryny

Cytryna jest owocem drzewa cytrynowego. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Cytryna zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz flawonoidy, które wykazują zróżnicowane...

Owoce

Egzotyczne owoce

Owoce egzotyczne nie tylko są smaczne i mają ciekawy wygląd. Okazuje się, że stanowią cenne źródło witamin, minerałów ... zatem dziwne, ale jakże smakowite i zdrowe owoce egzotyczne. Owoce na odchudzanie Persymona – te owoce egzotyczne ... persymony ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet lub galaretkę. Jędrniejsze owoce persymony można pokroić na cząstki i dodać do sałatki lub podawać z serem. Bardziej cierpkie owoce nadają się do suszenia. W...

Owoce

Właściwości śliwek

Właściwości śliwek są wielorakie. Chcesz uregulować swoje trawienie? W łatwy sposób poprawić sobie humor? Jedz śliwki. Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybór mamy ogromny ... wykazują także działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Badania udowodniły, że zdrowe są nie tylko owoce, ale również kora ... . Najlepiej wybrać te, w których skórka przy szypułce marszczy się. Zanurzamy owoce we wrzątku na minutę, po czym rozkładamy na...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

Sok z aronii

(...) Kobiety często łudzą się, że to pomoże im zachować młodość i urodę. Tymczasem wszystko zaczyna się wewnątrz organizmu. Owoce ... , te zdrowe owoce łagodzą skutki radioterapii. Właściwości soku z aronii Właściwości soku z aronii są nieocenione. Sok z aronii ... właściwości neutralizujące szkodliwe działanie promieniu UV. Można stosować te owoce w diecie także pod inną postacią. Popularna jest nalewka z aronii. Owoce i przyprawy (goździki, laska wanilii, mielony kardamon, mielony cynamon i cukier) należy zalać...

Owoce

Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe. Zdrowe winogrona Winogrona są ... winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą...

Owoce

Owoce a dieta

Owoce to obowiązkowy składnik diety każdego człowieka. Stanowią cenne źródło witamin, soli mineralnych, a także substancji antyoksydacyjnych, które zwalczają wolne rodniki tlenowe. Owoce to także kalorie, dlatego należy spożywać je z umiarem. Właściwości owoców Owoce zawierają wiele związków wykazujących właściwości prozdrowotne. Należą do nich witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych ... C znajduje się w czarnych porzeczkach, malinach, truskawkach, poziomkach, a także agreście. Owoce o barwie...

Owoce

Właściwości orzechów

Właściwości orzechów

(...) banan, łyżeczka miodu i garść orzechów laskowych. Owoce należy drobno pokroić, można również rozdrobnić orzechy laskowe.