Właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata, inaczej oolong, to herbata poddawana bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Spośród wszystkich rodzajów herbat zawiera najwięcej mikroelementów i kofeiny. Jej działania nie sposób przecenić. Wśród właściwości czerwonej herbaty wymienia się między innymi fakt, że obniża poziom cholesterolu, pomaga w walce z nadwagą, poprawia pamięć, normalizuje ciśnienie, działa moczopędnie. Czarną i zieloną herbatę przewyższa swoimi właściwościami odchudzającymi. Warto więc wiedzieć o tym dobroczynnym napoju nieco więcej.

Spis treści:
  1. 1. Historia czerwonej herbaty
  2. 2. Odmiany czerwonej herbaty
  3. 3. Działanie czerwonej herbaty
  4. 4. Czerwona herbata na zdrowie

1. Historia czerwonej herbaty

Z czarną herbatą zaprzyjaźnieni jesteśmy od dawna. Zielona herbata również powoli zdobywa nasze uznanie. Jednak powinniśmy sięgnąć po czerwoną herbatę, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ciekawostką jest, że była ona kiedyś codziennym napojem Polaków. Jedno ze wspomnień naszej PRL-owskiej rzeczywistości to właśnie czerwona herbata oolong. Jej spolszczona nazwa brzmiała: ulung. Wtedy najtańsza i powszechnie dostępna. Wówczas jednak chyba mało kto zdawał sobie sprawę z jej leczniczych właściwości.

2. Odmiany czerwonej herbaty

Chińczycy nazywają czerwoną herbatę „smoczą herbatą”. Produkuje się ją głównie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. Procesy fermentacyjne zachodzą w niej krócej niż w herbacie czarnej, dlatego zawiera więcej enzymów i mikroelementów. W odmianie puszong proces fermentacji jest najkrótszy. Wykorzystuje się ją do produkcji herbat jaśminowych. Odmiana pu-erh, najskuteczniejsza w walce z nadwagą i przez niektórych zaliczana do herbat odchudzających, po procesie fermentacji musi dodatkowo dojrzewać w odpowiednich warunkach. Zdarza się, że herbata pu-erh zanim trafi na stół, leżakuje nawet przez 50 lat.

3. Działanie czerwonej herbaty

Czerwona herbata jest, przede wszystkim, dobrym sposobem na odchudzanie. Swoje właściwości odchudzające zawdzięcza polifenolom (taninom) – substancjom, które regulują wydzielanie żółci, ułatwiają trawienie i przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo, czerwoną herbatę zaleca się chorym na miażdżycę czy mającym problemy z nadciśnieniem, ponieważ obniża ona poziom cholesterolu we krwi.

Poza tym, czerwona herbata zawiera dużo związków mineralnych, mikroelementów, kofeiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka. Chroni zęby przed próchnicą, normalizuje ciśnienie, poprawia pamięć i ma działanie moczopędne. Ostatnie badania dowodzą również, że czerwona herbata zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

Czerwona herbata zawiera tę samą kofeinę, co kawa, ale jej działanie jest nieco inne. By dostarczyć organizmowi tyle samo kofeiny, co po wypiciu jednej małej czarnej, należałoby wypić sześć filiżanek czerwonej herbaty. Poza tym, kofeina z kawy szybko się wchłania, skutkując natychmiastowym pobudzeniem układu krwionośnego. Kofeina z czerwonej herbaty przyswajana jest znacznie wolniej ze względu na obecność polifenoli. Jej ożywcze działanie przebiega łagodniej, a efekt jest długotrwały.

4. Czerwona herbata na zdrowie

Czerwona herbata ma intensywny smak, brunatne zabarwienie i pachnie nieco ziemią. Zalewa się ją wrzątkiem, parzy pod przykryciem 3-5 minut i pije bez cukru, bo może on zneutralizować niektóre lecznicze właściwości napoju. Prawdą jest, że czerwona herbata wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu. Jednak samo picie czerwonej herbaty nie zdziała cudów. Jeśli natomiast dodamy ją do zdrowej diety, zaczniemy jeść mniej kaloryczne posiłki i zażywać więcej ruchu, na pewno efekty odchudzania będą o wiele szybsze i bardziej widoczne. Najlepsze działanie osiągniemy, gdy będziemy wypijać 5-6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, pół godziny po każdym posiłku.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Dlaczego picie dużej ilości zielonej herbaty szkodzi na nerki i wątrobę?

Jerzy, lat 50. Dziękuję za poradę w sprawie obniżania poziomu żelaza we krwi. Mam jednak pytanie...

 Redakcja abcZdrowie Porady udziela Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 3 odpowiedzi Właściwości czerwonej herbaty ~:

Witam, 
mam pytanie odnośnie czerwonej herbaty- piję ją od tygodnia ( 3-4 szklanki...

Artykuły Herbata

Herbata Zielona herbata a odchudzanie

Wschodni twórcy medycyny naturalnej wierzyli, że zielona herbata jest receptą na długie życie. Być może wcale ... dolegliwości i zapobiegający wystąpieniu wielu innych. Jak wygląda kwestia zielona herbata a odchudzanie? Od niedawna stosuje się ją jako element diet odchudzających. Czy zielona herbata odchudza? Na pewno wspomaga odchudzanie i ułatwia utrzymanie wagi po diecie. Zdrowotne działanie zielonej herbaty Chociaż herbata nie jest lekiem na chorobę czy dolegliwość, udowodniono, że charakteryzuje...

Właściwości yerba mate
Herbata Właściwości yerba mate

Yerba mate to napar powstająca z liści niewielkiego drzewa rosnącego w lesie deszczowym. Yerba mate przez stulecia pili Argentyńczycy, Urugwajczycy i Peruwiańczycy, aż w końcu fenomen yerba mate dotarł do półkuli północnej. Napar ma...

Herbata Właściwości białej herbaty

Biała herbata jest coraz bardziej popularna, co ma związek nie tylko z jej smakiem, ale i wymiernymi korzyściami dla zdrowia. Jak biała herbata wpływa na organizm?

Herbaty odchudzające
Środki wspomagające odchudzanie Herbaty odchudzające

Herbaty odchudzające nie zastąpią zdrowej diety i aktywności fizycznej, ale mogą znacząco wspomóc...

Wegetariańskie sałatki i surówki Sałatka z czerwonej soczewicy

Przepisy wegetariańskie bywają skomplikowane, ale sałatki są proste i szybkie w przygotowaniu,...

Herbata Sposoby parzenia herbaty

Parzenie herbaty przez większość ludzi uznawane jest za prostą i szybką czynność. Wystarczy,...

Warzywa Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze,...

Zboża Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż,...

Warzywa Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim...

Warzywa Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm....

Właściwości szparagów
Warzywa Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W...

Warzywa Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate...

Właściwości cebuli
Warzywa Właściwości cebuli

Właściwości cebuli docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana...

Warzywa Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki...

Warzywa Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany...

Owoce Właściwości cytryny

Cytryna to owoc tropikalny bogaty w witaminę C oraz flawonoidy, które wzmacniają odporność, zapobiegają występowaniu chorób układu krążenia jak miażdżyca, nadciśnienie.

Owoce Właściwości winogron

Winogrona to owoce bogate w polifenole, które w organizmie usuwają wolne rodniki oraz chronią przed chorobami układu krążenia. Świeże winogrona są bogatym źródłem witamin oraz węglowodanów.

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij