Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, bowiem nie tylko dostarczają energię, ale również budują tkanki i komórki. Jednakże nadmiar tłuszczu w diecie prowadzi do otyłości i miażdżycy. Ile tłuszczu należy więc spożywać?

Tłuszcz w diecie

Tłuszcze w diecie podstawowej powinny pokrywać około 25-30% zapotrzebowania na kalorie. Natomiast w diecie niskotłuszczowej, która jest wskazana w przypadku otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienie, miażdżyca), zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 25%.

KalorieIlość g tłuszczu (25%)KalorieIlość g tłuszczu (30%)
1200 33 1200 40
1500 42 1500 50
1700 47 1700 57
1900 53 1900 63
2000 55,5 2000 67
2200 61 2200 73
2400 67 2400 80

W przypadku niedoboru tłuszczu w diecie obserwuje się suchość skóry, stany zapalne skóry, osłabienie odporności, zaburzenia hormonalne (osłabione libido, zaburzenia miesiączkowania), bowiem kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe oraz wchodzą w skład hormonów płciowych. Natomiast w przypadku nadmiaru tłuszczu w diecie zwiększa się ryzyko zachorowania na miażdżycę, która może być przyczyną zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Źródła tłuszczu

Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielą się na zwierzęce i roślinne. Tłuszcze zwierzęce zawierają kwasy tłuszczowe nasycone (stearynowy, palmitynowy, masłowy), których nadmiar jest przyczyną miażdżycy. Z kolei tłuszcze roślinne zawierają kwasy nienasycone (linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy), które podnoszą odporność organizmu, poprawiają nawilżenie skóry oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu, usprawniając procesy zapamiętywania. Najlepszym źródłem tłuszczów roślinnych są oleje (olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej lniany) oraz oliwa z oliwek extra virgin. Tłuszcze nienasycone zawarte są również w orzechach laskowych, włoskich, ziemnych, migdałach oraz zarodkach pszenicznych.

ProduktIlość tłuszczu w g/100 g produktuProduktIlość tłuszczu w g/100 g produktu
Mleko 3,2% 3,2 Dorsz świeży 0,7
Mleko 2,0% 2 Karp świeży 4,2
Ser edamski 23,05 Makrela 15,5
Ser twarogowy tłusty 10,0 Śledź 15,4
Ser twarogowy chudy 0,5 Kasza gryczana 3,1
Żółtko jaja 28,2 Płatki owsiane 7,2
Jajko 9,7 Orzechy włoskie 60
Mięso z kurczaka 9,3 Nasiona słonecznika 43,7
Schab 10 Oliwa z oliwek 99,5
Parówki 31,5 Margaryna 45,0
Pasztet z kurczaka 14,5 Czekolada mleczna 32,8

Wiele produktów spożywczych zawiera tłuszcz ukryty (niewidoczny). Do takich produktów należą wędliny, kiełbasy, kruche i francuskie ciasta, pączki. W związku z tym nie należy ich spożywać zbyt często, najlepiej 1 raz w tygodniu. Podczas procesów kulinarnych z przyzwyczajenia dodajemy tłuszcz np. do smażenia, zwiększając tym samym zawartość tłuszczu w daniu. Jednakże na rynku dostępne są patelnie teflonowe, na których do smażenia nie trzeba używać oleju lub smalcu. Dla osób chcących ograniczyć spożywanie tłuszczu zaleca się pieczenie na ruszcie w piekarniku lub grillowanie na grillu elektrycznym, gdyż wtedy następuje wytapianie tłuszczu ukrytego.

Komentarze (3)
~Marta
~Marta

Pani Anno , Czy nie uważa Pani ,że 30% z 1200kcal to nie jest 360g tłuszczu tylko procent energetyczny. Z Pani opisu wynika ,że osoba będąca na diecie o kaloryczności powinna zjadać 360 gramów tłuszczu ...jako ,że 1g tłuszczu zawiera 9 kcal powinna Pani tą sumę 360/9 = 40 i to jest gramatura jaką powinien zjadać Kowalski

Odpowiedz
~Magdalena
~Magdalena

Słuszna uwaga. Spożywanie tak dużych ilości tłuszczu jak podano w tabeli jest niewykonalne przy rozsądnej diecie, a przecież o zdrowe odżywianie chodzi! Sugerowanie się wartościami zamieszczonymi powyżej może tylko zaszkodzić i sporo namieszać w zdrowej diecie. Radzę wszystkim potrzebującym zweryfikować ilość spożywanych dziennie tłuszczy zgodnie ze schematem podanym przez Martę :)

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

Szanowne Panie słusznie dziękuję za wskazanie błędu, który został już poprawiony. W poprzedniej wersji zostały podane kalorie z tłuszczu zamiast jego ilość, która powinna znaleźć się w diecie.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo

Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wkrótce umieszczona zostanie tradycyjna dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek. Dieta śródziemnomorska Włosi cieszą się z wyróżnienia, jakie spotkało ich tradycyjną kuchnię.

Tłuszcze

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz schorzeniami...

Tłuszcze

Właściwości tranu

(...) to doskonały, naturalny suplement, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy – powinniśmy więc...

Tłuszcze

Dobre tłuszcze

(...) termoregulacji, a przede wszystkim dostarczają energii. Czas dowiedzieć się, jak odróżniać te dobre od tych złych, które tłuszcze można spożywać bez obawy, a których lepiej jest unikać. Tłuszcze nasycone i nienasycone Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje białek, węglowodanów i tłuszczów. Białka budują tkanki, a węglowodany i tłuszcze dostarczają energii. Ponadto tłuszcze chronią przed zimnem, ponieważ tkanka tłuszczowa przeciwdziała ucieczce ciepła z organizmu. Tłuszcze są niezbędne...

Tłuszcze

Właściwości tłuszczów

(...) Tłuszcze są potrzebnym człowiekowi składnikiem odżywczym. W ich dostarczaniu należy jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek. Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów ... na pracę mózgu. Witaminy A, E, D, K są rozpuszczalne w tłuszczach. Bez tłuszczu nie mogłyby być przyswojone przez organizm. Tłuszcze ... . Tłuszcz poprawia płodność. Właściwości tłuszczów dotyczące płodności wiążą się z ich występowaniem. Tłuszcze budują błony...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe omega-3

(...) zdrowiem.Gittleman A.L. Jedz tłuszcze i chudnij - czyli jak spożycie odpowiednich tłuszczów ułatwia utrzymanie linii, Mada,...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie, ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze ... ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Tłuszcze w diecie Pojęcie „tłuszcz” oznacza ... w organizmie Tłuszcz pełni w organizmie wiele funkcji warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią...

Tłuszcze

Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową budowę...

Tłuszcze

Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. Właściwości tłuszczów zwierzęcych Tłuszcze zwierzęce są ... , płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, np. ciąża, choroby. Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii, z czego...