eGFR

Co oznaczają wyniki badań nerki?

(...) rozmaz met. Schilinga ok - kreatynina 0,56 mg/dl norma 0,50-0,90 eGFR >60 - robiony uproszczonym wzorem MDRD kwas moczowy w normie, CRP norma. Czy mam się zacząć martwić tym wynikiem eGFR? Czy to już utajona niewydolność nerki? Skąd tak niska kreatynina? Dziękuję i pozdrawiam Witam serdecznie! Przytoczone wyniki badań są bardzo dobre, eGFR oznaczające przesączanie kłębuszkowe u os ...

lek. Anna Syrkiewicz Odpowiada lek. Anna Syrkiewicz lekarz w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie.

Proszę o interpretację wyników eGFR

(...) w normie. Natomiast kreatynina wynosi 0,9 (norma 0,5 - 0,9), eGFR 70 ml/min (60-89 ml/min/1,73m2 II ° PChN wg MDRD). Czy wynik eGFR ... antyfosfolipidowy. Szanowna Pani, Sam wynik eGFR o niczym nie świadczy i może być rozpatrywany tylko w korelacji z innymi wynikami ...

 Redakcja abcZdrowie Odpowiada Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Podwyższona kreatynina

(...) jej stężenie. Najczęściej świadczy to o obniżeniu przesączania kłębuszkowego, a zatem o pogorszeniu czynności wydalniczej nerek. eGFR ...

 Redakcja abcZdrowie Odpowiada Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Czy moje wyniki badań są prawidłowe?

(...) Mono) - 0,3, neurofile - 2,7, ALAT - 11,80, ASPAT 21,55, kreatynina 0,78, eGFR 75. Bardzo proszę o poradę i z góry za nią dziękuję. Pozdrawiam, Rozalia. Szanowna Pani! Jedyną nieprawidłowością wśród przedstawionych wyników jest eGFR, czyli współczynnik przesączania ...

 Redakcja abcZdrowie Odpowiada Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Co oznacza wynik analizy moczu?

Witam, mam pytanie dotyczące wyników moczu. Mocznik-28,0 mg/dl, Kreatynina - 0,69 >90eGFR, Nabłonki płaskie - nieliczne, Nabłonki okrągłe - 0-1, Leukocyty 5-10 wpw, erytrocyty świeże 1-3 wpw, Pasma śluzu - liczne, Bakterie - liczne, Kryształy fosforanu wapnia - liczne, Moczany bezpostaciowe - d.liczne. Badanie ogólne moczu - wszystkie wyniki w normie.   Proszę, jeśli ... na dobę. Na koniec chciałabym się odnieść do tytułu zapytania. eGFR jak i kreatynina, które są parametrami funkcji nerek są ...

lek. Anna Syrkiewicz Odpowiada lek. Anna Syrkiewicz lekarz w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie.

Czy mam przewlekłe schorzenie nerek?

(...) Wyniki nie takie złe, oprócz eGFR-66 i ob -20. Kreatynina 0, 94 . Poza tym wszystko w normie. Proszę o odpowiedz, czy obniżony eGFR wskazuje na przewlekłe schorzenie nerek? A jeśli tak, to gdzie w Gdańsku mogę trafić do dobrego nefrologa? J Witam ...

lek. Magdalena Parys Odpowiada lek. Magdalena Parys lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.

Wynik badań i stężenia mocznika i kreatyniny

(...) 50 Kreatynina 0,53 mg/dl norma 0,50 0,90 eGFR >60 I ostatnie badanie w tym samym laboratorium 07.08.2012 r. Mocznik 26,00 kreatynina 0,58 eGFR >60 Dziękuję za odpowiedź Witam! Stężenia mocznika i kreatyniny we wszystkich oznaczeniach są prawidłowe. Badanie og ...

lek. Magdalena Parys Odpowiada lek. Magdalena Parys lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.

Objawy choroby nerek

(...) magnez też w normie. Niepokoi mnie eGFR 52,49. Pozostałe parametry to: chlorki 106,80, mocznik 32,24, kreatynina 1,07, kwas moczowy 3,79. Badanie ogólne moczu w normie. Lekarz powiedział, że niski poziom eGFR to może być z racji nadciśnienia ... óg, ale jak to się ma z moim eGFR. Proszę pilnie o radę, bo już odchodzę od zmysłów, czy szukać nefrologa, co mam robić? Czy jeśli ...

lek. Joanna Gładczak Odpowiada lek. Joanna Gładczak lekarz specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu profesjonalnych publikacji medycznych.

Podwyższone OB i PWD

(...) na podwyższoną kreatyninę warto oznaczyć eGFR. Na pewno nie wolno bagatelizować tego wyniku, gdyż może wskazywać na upośledzoną funkcję ...

 Redakcja abcZdrowie Odpowiada Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Spuchnięte dłonie lub ramię po spaniu na boku

(...) CRP,elektrolity, białko całkowite, albuminy, mocznik, kreatynię, eGFR, wskaźniki wydolności wątroby, badanie ogólne moczu. To przykładowe ...

 Redakcja abcZdrowie Odpowiada Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Czym się różni brak nerki od niewydolności?

(...) niewydolności nerek ocenia się na podstawie badań laboratoryjnych. Bierze się pod uwagę poziom kreatyniny i eGFR. Wyróżnia się ...

lek. Anna Syrkiewicz Odpowiada lek. Anna Syrkiewicz lekarz w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie.

Gdzie mam szukać pomocy przy n/w dolegliwościach?

Mam 50lat. Od 25 lat około 20 razy na dobę oddaje mocz. Zdarza się, że jest go dużo, a czasem mam parcie i oddaje kilka kropli lub wcale. Z tym problemem często zgłaszam się do lekarza, ale podstawowe wyniki moczu są dobre. Dopiero teraz uparłam się prosząc lekarza o skierowanie do nefrologa. Odmówiono mi. Lekarz zlecił dodatkowo eGFR i wynik 86,9 zaniepokoił mnie. Pomimo iż badanie ogólne moczu, kreatyniny, glukozy i mocznika są prawidłowe. Jolanta Witam! Na podstawie opisywanych ...

lek. Łukasz Kowalski Odpowiada lek. Łukasz Kowalski lekarz w Szpitalu Praskim pw. Przemienienia Pańskiego w Warszawie.

Cukrzyca - wyniki badań

Witam. Jestem 8 lat po operacji usunięcia nerki z powodu raka. Choruję na cukrzycę od 8 lat. Tydzień temu robiłem badania: mikroalbuminuria 40,17, cholesterol 156, trójglicerydy 98,70, kreatynina 2,01, klirens kreatyniny 73,88, HbA1c 5,32, eGFR 36,45. Trzy miesiące temu były następujące: mikroalbuminuria 3,11, kreatynina 1,77, klirens kreatyniny 69,99, HbA1c 5,55, eGFR 39,3. Proszę mi napisać, czy mam się martwić tymi wynikami, czy mogę jeszcze poczekać z pójściem do specjalisty? Zaznaczam, że mam 57 lat i100 kg ...

 Redakcja abcZdrowie Odpowiada Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Bóle w okolicy lędźwiowej i nadmierne wypadanie włosów

Dzień dobry! Podczas badań krwi i moczu mój wynik eGFR wyszedł na poziomie 66.00 ml/min/1.73m2. Mam 44 lata, od dłuższego czasu odczuwam bóle w okolicy lędźwiowej, nie są one bardzo dokuczliwe, chyba że przy cięższych pracach związanych ... objawów nie należy poszukiwać w nieprawidłowym funkcjonowaniu nerek. Wprawdzie eGFR 66 ml/min./1,73m2 jest wartością nieco ... óry mógł powodować chwilowe obniżenie eGFR. W tym stadium choroby nerek mówimy o zmniejszonej rezerwie nerkowej ...

lek. Magdalena Parys Odpowiada lek. Magdalena Parys lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.

Interpretacja wyników u chorej na przewlekłe zapalenie oskrzeli

(...) całkowita - 0,79 mg/dl; GGT - 24 U/l; Fosfataza alkaliczna - 68 U/l; Amylaza - 48U/l; Kreatynina - 1,07 mg/dl; eGFR w.g MDRD - 56 m ... – nb; składniki mineralne – nb; dość liczna flora bakteryjna. Niepokoi mnie zwłaszcza ten wynik eGFR oraz mocznik. W poprzednim badaniu, które robiłam 22.12.2011 roku wynik eGFR wynosił 90, mocznika - nie robiłam. Bardzo proszę o jak najszybszą ...

lek. Joanna Gładczak Odpowiada lek. Joanna Gładczak lekarz specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu profesjonalnych publikacji medycznych.

Przyczyny obecności krwi w moczu

(...) sugeruje, że nerki nie są uszkodzone, jednak w celu sprawdzenia ich funkcji można wykonać badanie poziomu kreatyniny, mocznika, eGFR ...

lek. Małgorzata Horbaczewska Odpowiada lek. Małgorzata Horbaczewska rezydentka w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.

Prośba o interpretację wyników badań

(...) : nabłonki płaskie - nieliczne leukocyty 5-10 erytrocyty świeże 0-1 bakterie b. liczne mocznik 41,0 kreatynina 0,85 eGFR 78,9 Z góry ...

 Redakcja abcZdrowie Odpowiada Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Odmiedniczkowe zapalenie nerek - czy moje wyniki są dobre?

(...) /dl; mocznik 24 mg/dl; kreatynina 0,90 mg/dl; eGFR 80 ml/min/1,73m². Teraz jest 5. doba od rozpoczęcia kuracji i temperatura ciała ...

lek. Anna Syrkiewicz Odpowiada lek. Anna Syrkiewicz lekarz w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie.

Czy to nowotwór nerki, czy zapalenie nerek?

Mój mąż ma 30 lat. Wykryto u niego białko w eGFR87 ml/min., kwas moczowy 511 umol, białko w moczu 2,7g/l, pozostałe wyniki dobrze, morfologia też dobrze, USG jamy brzusznej ok. Leczy się na nadciśnienie od 5 lat i ma problemy z lipidami: chol LDL 5,44, chol HDL 1,10, tróglicerydy 5,00. Po 6 tygodniowej diecie i tabletkach nie spadły, a wręcz się podniosły ma zleconą biopsję nerek, ale boimy się strasznie, lekarze straszą nowotworem albo przewlekłym zapaleniem kłębuszków nerkowych ...

lek. Joanna Gładczak Odpowiada lek. Joanna Gładczak lekarz specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu profesjonalnych publikacji medycznych.

Badanie nerek - czy powinienem się martwić?

(...) wynikach badania ogólnego moczu. Wartosć kreatyniny należy zawsze odnieść do wartości eGFR, a także ewentualnego białkomoczu ...

 Redakcja abcZdrowie Odpowiada Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Badanie moczu - interpretacja

Witam, poproszę o interpretację wyników: WBC 7,62, NEUT% 67,5, LUM% 21,9, MONO% 4,8, EOS% 4, BASO% 0,5, LUC% 1,3, RBC 4,84, HGB 15, HCT 41,8, MCV 86,4, MCH 31,1, CH 29,9, MCHC 36, RDW 13,2, HDW 2,4, PLT 341, MPV 7,8, PCT 0,26, PDW 46, %MICRO 1, %HYPO 0,1, %MICRO/%HYPO 7,7, OB po jednej godzinie: 6, KREATYNINA 0,8, eGFR 86,3, mocznik w surowicy 32, cholesterol całkowity w surowicy 253, cholesterol HDL w surowicy 51, triglicerydy w surowicy 158, cholesterol LDL (wyliczany) 170, ALT 22, AST 19 ...

 Redakcja abcZdrowie Odpowiada Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Wyniki badania krwi

(...) /h; Cholesterol całkowity 146,3 mg/dl; ALT 12 U/l; AST 15 U/l; Kreatynina Kreatynina 0,68 mg/dl; eGFR >90 ml/min/1,73m2; Glukoza 82 mg ...

lek. Magdalena Parys Odpowiada lek. Magdalena Parys lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.

Interpretacja wyników badania krwi po utracie wagi

(...) 90, eGFR - 76,3. Biochemia płynna Jonogram Na - 143,71, Potas - 4,15. Występują na wyniku zaznaczone nieprawidłowości wynik ...

lek. Karol Kaziród-Wolski Odpowiada lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.

Podwyższony poziom bilirubiny w wyniku morfologii krwi

(...) 1-1); Dodatkowo OB 10 (norma 3-10); kreatynina 0,99 (norma 0,66-1,1); eGFR 63 (norma 60- ); CRP ilościowo 0,35 mg/l (norma 0-6); hbs ...

lek. Magdalena Pikul Odpowiada lek. Magdalena Pikul w trakcie specjalizacji z pediatrii Szpitalu Wojewódzkim Nr 2 w Rzeszowie, interesuje się pediatrią i neonatologią

Czy jest wszystko ok?

Biochemia: Alat 58 U/I ^ , Aspat 34 U/I ^ , Kreatynina 0,66 mg/dI , eGFR (MDRD) >60 ml/min/1,73 >60, Mocznik 41 mg/dI . Hematologia WBC 6,9 K/uI , LYM 1,6 K/uI , LYM% 23,6% , MID 0,6 K/uI , MID% 8,4% , GRAN 4,7 K/uI , GRAN% 68,0% , RBC 4,09 M/uI v , HGB 12,7 g/dI , HCT 38,4% , MCV 94,0 fI , MCH 31,1 pg ^ , MCHC 33,1 g/dI , RDW 12,5% , PLT 240 K/uI , MPV 11,1 fI ^ . Jestem kobietą, mam 37-lat i okazało się, że przekwitam, zażywam od maja 2009 hemostin mita, od 22 sierpnia 2009 femoston. Od 01 lipca ...

lek. Zofia Antosik Odpowiada lek. Zofia Antosik psychiatra w oddziale chorób afektywnych Instytutu Psychiatrii i Neurologii.

Spłycenie oddechu i problem z chrapaniem

(...) % (40-70); Gran. Kwasochłonne- 5% (1-5); Limfocyty- 50% (20-45); OB(ICD-9:C59) 18 mm/h (2-12); Badania inne: eGFR(ICD-9: M37) > ...

lek. Marta Hat Odpowiada lek. Marta Hat pracownik Szpitala Specjalistycznego im. dr Józefa Babińskiego w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej.

Czy mogłabym prosić o interpretację wyników?

(...) przesączania kłębuszkowego - eGFR. Wartość 82 ml/min odpowiada II stadium przewlekłej choroby nerek, a to z kolei wczesnej (utajonej ...

 Redakcja abcZdrowie Odpowiada Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.

Skąd biorą się śladowe ilości ciał ketonowych?

(...) 1 wpw 0 3 Pasma śluzu nieliczne Bakterie nieliczne Dodatkowe badania z tego dnia: Kreatynina 77,50 µmol/l 63,60 110,50 N eGFR ...

lek. Magdalena Parys Odpowiada lek. Magdalena Parys lekarz w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym Oddział I Wewnętrzny.

Analiza wyniku morfologii krwi u czterdziestolatki

(...) :22 Kreatynina w surowicy 0,60 mg/dL 0,50 — 0,90 eGFR >=60 ml/min/1,73m^2 Wyliczone wzorem MDRD wg zalecen NKDEP Dziękuję. Witam ...

lek. Marta Hat Odpowiada lek. Marta Hat pracownik Szpitala Specjalistycznego im. dr Józefa Babińskiego w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej.

Interpretacja wyników morfologii krwi

(...) ), leukocyty 5-10 wpw, bakterie - liczne (w prep), kreatynina (ICD-9, M37)- 0,7 mg/dl, eGFR (iCD-9,M37) 90 ml/min/1,73m2, kwas moczowy ...

lek. Karol Kaziród-Wolski Odpowiada lek. Karol Kaziród-Wolski lekarz w trakcie specjalizacji z kardiologii w Świętokrzyskim Centrum Kardiologii.

Choroba uchyłkowa jelita grubego

(...) for gout patients: 59 eGFR If Africn Am 109 mL/min/1.73 >59 BUN/Creatinine Ratio 17 9 − 20 Sodium, Serum 140 mmol ...

lek. Tomasz Stawski Odpowiada lek. Tomasz Stawski specjalista chirurgii ogólnej.

Badanie szpiku wykonane z mostka

(...) 9; eGFR >60, kreatynina 0,81, LDH 146, fosfataza alk. 44, biliburina 0,50, kwas moczowy 5,5. Miekogram: aspirat szpiku ...

lek. Magdalena Pikul Odpowiada lek. Magdalena Pikul w trakcie specjalizacji z pediatrii Szpitalu Wojewódzkim Nr 2 w Rzeszowie, interesuje się pediatrią i neonatologią

Jak leczyć choroby nerek?

(...) całkowite 7,5 g/dl, albumina 4,5 g/dl, eGFR 41 ml/min 1,73m2 RKZ pH 7,375:pCO2 527 mmHg; HCO3 25,7 mmol/l Cholesterol 246 mg ...

lek. Joanna Gładczak Odpowiada lek. Joanna Gładczak lekarz specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu profesjonalnych publikacji medycznych.

Jakie badania powinienem wykonać?

(...) Cholesterol LDL - wyliczany (K03) 127 mg/dl 130 Kreatynina w surowicy (M37) 0,9 mg/dl 0,7 — 1,3 eGFR =60 ml/min/1,73m^2 ...

lek. Joanna Gładczak Odpowiada lek. Joanna Gładczak lekarz specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu profesjonalnych publikacji medycznych.
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij