Ekologiczne soki (WIDEO)
Ekologiczny sok pomarańczowy
Żywność ekologiczna jest przechowywana, uprawiana i przygotowywana wyłącznie w naturalny, zdrowy sposób. Takie rośliny rosną w gospodarstwach wolnym od pestycydów i nawozów sztucznych. Produkty ekologiczne są przetwarzane tak, aby zachować pełne wartości odżywcze żywności. W taki sposób uprawiane są owoce, z których robiony jest sok – napój uwielbiany przez każdego. Soki działają orzeźwiająco, gaszą pragnienie oraz są cennym źródłem witamin i składników odżywczych.
Czym różnią się soki kupowane w kartonach od ekologicznych? Niektóre produkty znajdujące się w hipermarketach nie mają nic wspólnego z sokami czystego pochodzenia. Przed zakupem, warto sprawdzić zawartość substancji odżywczych i mineralnych danego produktu. Najlepiej zwrócić uwagę na to - czy produkt jest w 100% sokiem z owoców czy jedynie koncentratem. Najzdrowsze soki to te, które można przygotować w domu. Nie zawierają cukru i konserwantów, zaś w tych z kartonu znajdują się syropy fruktozowe i glukozowe.