Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Escherichia coli w pochwie w ciazy

Ginekologia

Bakterie E.coli w 29 tygodniu ciąży

Odebrałam wyniki z wymazu szyjki macicy. Wynik badania to 1 Escherichia coli, jestem w 29 tygodniu ciąźy i bardzo sie boje poniewaz przeczyyal ze mona straciv dzieckoJeśli nie masz żadnych dolegliwości, to E. coli obecne w wymazie pochwy nie leczy się. Podobnie jest gronkowcem. Paciorkowce typu B - ocenia się tuż przez porodem, jeśli są obecne w pochwie to w trakcie porodu podaje się antybiotyk aby nie przedostały się na płód w tracie przejścia przez kanał rodny. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Badanie kału

Enterobacteriaceae w kale dziecka

robiłam posiew kalu u dziecka i taki wyszedł wynik ;Z posiewu w kierunku paleczek Enterobacteriaceae(w tym Salmonella,Shigella,Yersinia enterocolitica i E.coli 0157)oraz Staphylococcus aureus wychodowano; Escherichia coli co to znaczy?Witam! Wyhodowanie wszystkich powyższych bakterii w posiewie kału świadczy o infekcji przewodu pokarmowego i wskazuje na konieczność diagnostyki. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Ciąża a streptococcus z gr.ser.B; enterococcus sp.; escherichia coli? Co to ozancza i jak temu zaradzić?

(...) że "wyhodowałam" streptococcus z gr.ser.B; enterococcus sp.; escherichia coli. Co to oznacza? Proszę o pomoc. Czy to zagraża mi i mojemu dziecku? Jak sobie z tym poradzić? Poza tym na wyniku jest jeszcze podany Antybiogram ( W- wrażliwy, O - oporny, SW słabo wrażliwy ... Witam, jestem już w 38 tyg. ciąży. Do tej pory ciąża przebiegała bez problemów, zresztą wg mnie dalej tak jest, ale ostatnio ... !Witam! Pod koniec ciąży standardowo pobieramy wymaz z szyjki macicy, aby sprawdzić, czy nie doszło do zakażenia bakteryjnego, które mogłoby ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Urologia

Dyskomfort podczas stosunku a nawracające bakterie w moczu

Witam. jako dziecko moczyłam się w nocy i miałam ciągle nawracające bakterie w moczu, najczęściej escherichia coli. Problem ustał na ok.10lat, od 4lat znów mam bakterie. Urolog wykrył ognisko metaplazji płaskonabłonkowej pęcherza.Po "wypaleniu" problem nie ustał. Brałam też szczepionkę URO VAXOM,ale nie przyniosła efektów.Aktualnie mam znów coli 10 do 5.Wrażliwa na wszystkie leki.W trakcie stosunku czuję jakby partner kłuł mnie w pęcherz od środka.Proszę o pomoc co to może być i jak się wyleczyćWitam serdecznie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Ginekologia

Kosmki łożyskowe, doczesna gąbczasta i zbita z martwicą

(...) G(-), Enterococcus faecalis, Escherichia Coli-Esbl(-) Czy to by mogła być przyczyna poronienia? W środę nic mi nie robili ... , czy mogą one zagrozić ciąży. Dwa ostatnie patogeny są jednak wskazaniem do włączenia antybiotykoterapii. Zarażenie Enterococcus faecalis jak i Escherichia coli może powodować wiele powikłań, w tym prowadzić do porodu przedwczesnego czy poronienia. Wynik ... Witam, mam 26 lat, w grudniu (5 XII) poroniłam, byłam w 17 tyg. ciąży, miał być chłopiec. Bolało mnie podbrzusze, pękł ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Cytologia

Wyhodowano liczne escherichia coli esbl

witam, ok tygodnia po poronieniu otrzymałam wynik z wymazu z kanału szyjki macicy: w posiewach tlenowych wyhodowano liczne escherichia coli esbl(-), wyhodowano b. liczne grzyby candida albbicans w preparacie bezpośrednim: niel. nabłonki płaskie, b. liczne leukocyty w p.w.niel. pałeczki lactobacillus spp. liczne pałki Gr(-) za 2 miesiące chciałbym zajść w kolejną ciąże. czy te wyniki są niepokojące, czy powinnam podjąć leczenie. i co najważniejsze czy te bakterie szkodzą poczętemu dziecku??Powinna Pani podjąć leczenie ...

Odpowiada 4 ekspertów : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski i 3 innych
Rodzaje grzybicy

Nawracająca grzybica pochwy

(...) pochwy pojawia się w ciąży. Wtedy też wynika to ze zmiany środowiska pochwy na mniej kwasowe, co sprzyja zakażeniu i namnażaniu ... .D., Filler S.G., Pappas P.G., Dismukes W.E., Edwards J.E., Leczenie kandydozy. Medycyna Praktyczna 2001, 9 (127): s. 119-135 ...

Badania moczu

Dolegliwości związane z pieczeniem w pochwie, uczuciem parcia ze środka

Dzień dobry!Od m-ca odczuwam dolegliwości związane z pieczeniem w pochwie,uczuciem parcia ze środka i powiększenia (obrzęku nie ma).Miałam też parcie na pęcherz.W badaniu ogólnym moczu były liczne bakterie,w posiewie e. coli 43x10^3.Dostałam cipronex i dziś mija 4. dzień brania go.Pieczenie utrzymuje się.Od około m-ca piecze mnie też skóra wokół pochwy i odbytu,intensywniej,gdy się pocę(zbiegło się to z czasem depilacji, ale zmian skórnych nie ma). Czy możliwe, że to wcale nie wina e.coli ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr hab. n. med. Marek Bulsa Dr hab. n. med. Marek Bulsa
Ważny temat - Nowoczesna antykoncepcja

Przyczyny zwiększonej częstotliwości infekcji podczas antykoncepcji i antybiotykoterapii

(...) Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis oraz uropatogennej Escherichia coli. Infekcje tego typu mają tendencję do nawracania ... leczenia. Infekcje dróg moczowych - u znacznej większości kobiet są one wywoływane przez bakterię Escherichia coli. Bakterie ... ciąży lub menopauzy), a także pacjentkom przed oraz po zabiegach chirurgicznych przeprowadzanych w obrębie układu moczowo ... ), nie mają wpływu na ilość bakterii Lactobacillus w pochwie kobiety. Warto pamiętać o tym, decydując się na sposób kontroli urodzin ...

Badania

Badanie GBS

(...) się dożylnie antybiotyk.  GBS ujemny – oznacza, że w pochwie kobiety nie ma zakażenia GBS. Każda kobieta w ciąży ... , do którego powinny przystąpić kobiety między 35 a 37 tygodniem ciąży. Oceniane jest wówczas, czy bakterie GBS będą obecne w drogach ... ) Bakterie paciorkowca występują u co trzeciego człowieka. Sama obecność tych bakterii w naszym organizmie (w układzie pokarmowym, jamie ustnej, górnych drogach oddechowych, na skórze) nie oznacza choroby. Paciorkowiec podczas ciąży jest niebezpieczny ...

Badania w ciąży

Badanie USG w ciąży

(...) znajdują się w głębi badanego obiektu (w przypadku USG w ciąży interesują nas oczywiście głównie macica i jej wnętrze). Sonda ... (dziecko do 8. tygodnia ciąży) i płodu aż do narodzin – czy dobrze i prawidłowo się rozwija, czy warunki, w jakich się rozwija, są optymalne. Często badanie to wykonuje się na samym początku ciąży, by ją potwierdzić, a także później, np. w 13. tygodniu ... w trakcie ciąży i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Niektóre wady rozwojowe u dzieci można leczyć już w łonie matki. Jeśli nie można ...

Badania moczu

Ból brzucha i wynik posiewu moczu

Witam.Od ok4tyg występuje u mnie ból brzucha(pierw tu gdzie wyrostek,teraz w okolicach nerek.Dostałam skierowanie na badanie USG i na posiew moczu.USG nie wykazało nic.W posiewie wyszły bakterie:1.Enterococcus faecalis 2.Escherichia coli.Od 2 dni mdli mnie,stan podgorączkowy,wieczne zimno.Nie miałam biegunki.Chciałabym się zapytać czy to coś poważnego?Jak się z tego wyleczyć i czy mój ból brzucha jest związany z tą bakterią?Jeśli nie gdzie mogę się udać aby dowiedzieć się co jest przyczyną?Wszystko zależy ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski i 1 inny
Badania

Badanie stopnia czystości pochwy

(...) lekarzowi ewentualne leczenie miejscowe pochwy. Przeprowadza się je u pacjentek w każdym wieku, także u kobiet będących w ciąży ... -89581-39-6, Gladwin M., Trattler B. Mikrobiologia kliniczna, D.W. Publishing Co., Szczecin 2010, ISBN 1-57107-109-1, Szewczyk E.M. Diagnostyka ... odpowiedź na pytanie, czy istnieje stan zapalny w pochwie i ustala rodzaj zapalenia (bakteryjne, grzybicze itd.). Wskazaniami ...

Ginekologia

Interpretacja wyniku wymazu z penisa

(...) w pochwie i szyjce macicy. Była leczona, ale po kuracji nigdy nie zrobiono testu. Miała też infekcję układu moczowego, która została wykryta w tym samym czasie co candidia, bo z rozmazu Leukocyty były liczne i zrobiono badanie moczu, które wykryło Escherichia coli ... jest aby zastosować leczenie u obu gdyż w innym przypadku dochodzi do zakażania siebie nawzajem. Grzybica pochwy występuje bardzo często i może ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Szymańska Lek. Magdalena Szymańska
Badania moczu

Obecne komórki drożdży w 30 tygodniu ciąży

Witam .Jestem w 30 tyg ciaży i zmartwiło mnie badanie mikoskopijne moczu : nabłonki pł - bardzo liczne w.p.w, leukocyty 25-30 wpw eryt. świeże 2-5 wpw bakterie -bardzo liczne wpw uwagi- obecne komórki drożdży Mógli by Państwo wytłumaczyc mi co to oznacza?? Czy dziecku coś grozi ???Należy wykonać badanie czystości pochwy i jeżeli będą grzyby w pochwie to należy przeleczyć ...

Ginekologia

Wrażliwe piersi, gorączka a ciąża

Witam.Chcialam się dowiedzieć czy jak mam temp.w pochwie 37.5 czy to jest objaw ciąży od trzech tygodni odczuwam bol jajnikow,mam wrażliwe piersi ,szybko się denerwuje,miesiaczki spodziewam się 10 listopada.Prosze oszybko odpowiedz.Pozdrawiam.Witam serdecznie. Sama podwyższona temperatura w pochwie nie świadczy jeszcze o ciąży. Warto wykonać test ciążowy w dniu spodziewanej miesiączki lub najwcześniej w 14 dniu od podejrzanego stosunku. Witam! Wymienione objawy nie są pewnymi znamionami ciąży, choć ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Badanie bakteriologiczne moczu

Bakteriuria bezobjawowa po przebytym ZUM

Mam bakteriurie bezobjawowa po przebytym ZUM.Przez20dni bralam antybiotyki zalecone wg antybiogramu(w posiewie bylo e.coli 10^6)i silna leukocyturia.Mimo antybiotyku w posiewie nadal jest e.coli 10^5 ale mocz ogolny nie wykazal bakterii ani leukocytow.Probki moczu z tej samej zbiorki le robione w 2 roznych laboratoriach.Brak teraz jakis objawow bolowych.Czy taka syt ... urologicznymi, kobiety w ciąży oraz cukrzyków) Nie jest to przeciwwskazanie do karmienia piersią. pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Ginekologia

Stosunek podczas 4 dnia okresu a ryzyko ciąży

Witam. Uprawiałam sex z narzeczonym podczas 4 dnia okresu i doszło do wytrysku w pochwie czy mogę zajść w ciąże? Mój okres jest nieregularny.Każdy stosunek bez zabezpieczenia niesie ze sobą ryzyko zapłodnienia. Jednak w w/w okolicznościach jest ono znikome. Witam serdecznie. Ze względu na nieregularność okresów nie można precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie. Prawdopodobnie są to dni niepłodne, choć nie można wykluczyć takiego ryzyka. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Marta Gryszkiewicz Lek. Marta Gryszkiewicz i 1 inny
Ginekologia

Pozostawienie prezerwatywy w pochwie i zastosowanie Especella forte

Witam Kochałem się z moją dziewczyną dokładnie tydzień od daty napisania tej wiadomości. Zalożyliśmy prezerwatywę. Gdy kończyliśmy poczułem iż nasienie krąży mi wokół członka i postanowiłem go wyjąć. Okazało się że podczastej czynności prezerwatywa została w środku (w pochwie wyszła delikatnie) i delikatnie pobrudziłem nasieniem partnerkę. Ona poszła do łazienki oczyściła ... ciąży jest małe. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Test ciążowy

Stosunek bez zabezpieczenia przed okresem a ryzyko ciąży

Na początku lipca dokładnie to 5-tego miałam krótkie zbliżenie z chłopakiem przed okresem bez zabezpieczenia i wytrysku,okres był normalnie (8 lipca).Zrobiłam 2 testy ciążowe 17 dni po zbliżeniu i ponad miesiąc po (ok.36 dni) wyszły negatywne. Okresu kolejnego nie mam miał być 7sierpnia a temp.w pochwie po południu to ok.37 stopni.Czy ciąże mogę wykluczyć? Bardzo się denerwuje.Ryzyka ciąży nie ma ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Seksuologia

Czy podczas seksu w ubraniach może dojść do zapłodnienia?

Czy jeśli podczas seksu w ubraniach, mężczyzna nie miał wytrysku, jedynie preejakulat, a dziewczyna śluz. Nic nie przemokło, przynajmniej nie było nic widać, to może dojść do zapłodnienia?W opisane sytuacji nie ma ryzyka ciąży. Pozdrawiam http://pracownia-terapii.plDzień dobry! Zapłodnienie jest możliwe wtedy, kiedy świeża sperma lub preejakulat znajdzie się w pochwie lub jej bezpośrednich okolicach. Zapłodnienie przez ubranie nie jest możliwe. Pozdrawiam! ...

Odpowiada 2 ekspertów : Mgr Ewelina Kazieczko Mgr Ewelina Kazieczko i 1 inny
Ginekologia

Możliwość zajścia w ciążę po stosunku z zabezpieczeniem

Witam podczas stosunku mój partner doszedł w prezerwatywie a ona została w środku (w pochwie oczywiście). Natychmiast ją wyjęłam i nie była ona pęknięta. Moje pytanie brzmi następująco czy jest możliwość zajścia w ciąże biorąc pod uwagę fakt ze okres powinnam dostać 22.07?Ryzyka ciąży nie ma,stosunek odbył się w dniach niepłodnych. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Dochodzenie spornego ojcostwa

Petting bez wytrysku a wykluczenie ojcostwa dziecka

Witam, Jakiś czas temu na imprezie doszło do sytuacji w której będąc sam na sam z koleżanką doszło do pettingu. Jedyny kontakt polegał na umieszczeniu w jej pochwie palca na którym ewentualnie mógł być preejakulat. Nie było równiez wytrysku. To było w nocy z 8/9 dnia cyklu. Dziewczyna jest teraz w ciąży ale twierdzi że ze swoim chłopakiem z którym regularnie współżyła bez zabezpieczenia (w tym samym cyklu). Czy to dziecko może być moje?Po porodzie można wykonać test na ojcostwo. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jarosław Maj Lek. Jarosław Maj
Zapalenie cewki moczowej i pęcherza moczowego

Zakażenie dróg moczowych

(...) ), Filamentation by Escherichia coli subverts innate defenses during urinary tract infection. Proc Natl Acad Sci USA, Raz R., Stamm W. (1993 ... . Drobnoustroje odpowiedzialne za zakażenia to najczęściej bakterie. W około 70% przypadków są to pałeczki jelitowe (Escherichia coli ... występuje w wieku niemowlęcym i u małych dzieci. Drugi – u kobiet w okresie ciąży i połogu, co jest najczęściej spowodowane ... skutecznie wymywane z układu moczowego wraz ze strumieniem moczu. Podatność na zachorowanie wzrasta również u kobiet w ciąży ...

Ciąża

Prawdopodobieństwo ciąży

(...) wynosi od 4:1300 (0,33%) do 28:1300, czyli (2,32%). Ryzyko ciąży przy stosunku przerywanym jest o wiele mniejsze niż przy pełnym ... prawdopodobieństwo ciąży nawet do 28%. Jeśli podejmujesz współżycie seksualne, zabezpiecz się. Wstydzisz się iść do ginekologa albo poprosić ... piersi, czyli zbliża się miesiączka” itp.). W takim przypadku ryzyko ciąży jest duże. Przy jednorazowym stosunku ... okresu największej płodności. 2. Kalendarzyk, czyli metody statystyczneW Internecie znajdziesz wiele stron, na których dni płodne ...

Badanie ginekologiczne

Spadek gram dodatnich pałeczek w 26. tygodniu ciąży

Witam.:) Jestem w 26 tyg ciazy. Mialam robiony posiew z pochwy.Dodam ze mam zalozony szew okrezny.Wynik to: pałeczki(+)gram,wzrost obfity.W artykule znalazlam:"W pochwie zdrowych kobiet w wieku rozrodczym najwięcej jest Gram DODATNICH PALECZEK.Gdy liczba tych pałeczek spada,pH pochwy wzrasta.W związku z tym przewagę uzyskują głównie bakterie beztlenowe, rozwija się waginoza bakteryjna."Lekarz widzial wynik i nie stwierdzil nieprawidlowosci.Mi wydaje sie ze wynik jest ok wg powyzszego artykulu.Szanowna Pani! Rzeczywiście ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Katarzyna Lewicka Lek. Katarzyna Lewicka
Grzybica pochwy

Działanie leków przeciwgrzybiczych

Często również stosowanie antybiotyków doustnych sprzyja nawrotom kandydozy pochwy. Drożdżaki Candida występują u ok. 20-30% kobiet. Procent ten wzrasta do 90 w przypadku kobiet będących w ciąży. Występuje wówczas niedobór bakterii symbiotycznych (korzystnie wpływających na organizm człowieka) o nazwie Lactobacillus acidophilus. Wytwarzają one wiele substancji o działaniu ... za utrzymanie kwaśnego odczynu środowiska, co zapobiega rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów chorobotwórczych (w tym drożdżaków Candida ...

Choroby i dolegliwości

Zapalenia tarczycy

(...) beztlenowe czy nawet gatunki z rodzajów Escherichia (E. coli) i Salmonella. Obok bolesnego obrzęku tarczycy (w której zbiera się ropa ... stawów (głównie kolanowych), bóle mięśniowe, zaparcia, zaburzenia czucia (w postaci drętwień czy mrowienia kończyn ... po porodzie (lub poronieniu) jako poporodowe zapalenie tarczycy (występuję u ok. połowy kobiet, u których w trakcie ciąży stwierdzono ...

Ginekologia

SIDS (śmierć łóżeczkowa, zespół nagłej śmierci niemowląt)

(...) we krwi. Prawdopodobnymi przyczynami SIDS są: wady wrodzone dziecka, głównie wady serca, infekcje, zakażenie Escherichia coli ... : przegrzanie, palenie w okresie ciąży lub obecność dymu papierosowego w powietrzu już po urodzeniu, przedwczesny poród, słaba opieka ... ciąży i nie pozwól palić przy dziecku; Dbaj o siebie i dziecko w okresie ciąży; Karm malucha piersią, jeśli to tylko możliwe ... nie tylko dla matki, ale całej rodziny. Dlatego ważne jest, aby kobieta dbała o siebie w trakcie ciąży, bo w ten sposób może nie tylko zapobiec ...

Ginekologia

Pęknięcie prezerwatywy pod koniec stosunku bez wytrysku w pochwie

Witam wczoraj kochalam sie z chlopakiem, pod koniec pekla nam prezerwatywa, tak, ze pochwa miala stycznosc z preejakulatem maksymalnie minute. Jednakze chlopak nie mial ejakulatu we mnie- skonczyl na zewnatrz. Wg kalendarzyka mam dni plodne. Jak wysokie jest ryzyko ciazy?W preejakulacie też są plemniki więc ciąża jest możliwasrednie ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Izabela Chwalibogowska-Cieślińska Lek. Izabela Chwalibogowska-Cieślińska i 1 inny
Nefrologia

Obecność białka w moczu a cewnik na nerce

witam jestem w ciazy mam klopoty z nerka lewa tz.ma zalozony cewnik dj az do momentu porodu, mialam bakterie e coli w moczu leczenie pomoglo i zniknela,teraz wykryto u mnie w moczu bialko 115mg/dl i erytrocyty i leukocyty w pokrywajace pole widzenia.mam pytanie czy przez ta nerke i cewnik moge miec te bialko w moczu czy przyplatala mi sie znow jakas choroba?Witam! Niestety ... skonsultować się z lekarzem ginekologiem oraz dodatkowo urologiem/nefrologiem (w zależności od tego pod opieką jakiego specjalisty ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Układ pokarmowy

Problem z diagnozą

(...) 80. Posiew moczu - Escherichia coli < 10 ^ 3 CFU/ml. RTG klatki piersiowej, usg głowy/szyi i brzucha wyszły prawidłowo. Wykonane ... , rozmaz krwi: podzielone-S-34, kwasochłonne-EO-10, Limfocyty-54, monocyty-2 Posiew moczu 11.06.2010- Escherichia coli < 10^5/ml ... dostać do Szpitala Dziecięcego przy ul. Działdowskiej w W-wie. Wskazaniem było podejrzenie refluksu żołądkowo ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Czy mogę być w ciąży po stosunku przerywanym?

(...) i 23. Jaka jest możliwość, że jestem w ciąży?Witam! Jeśli testy dały wynik ujemny, to ciążę prawie na 100% możemy wykluczyć. Skoro pojawiła się już miesiączka, to znaczy że jest Pani jednak płodna. Obserwując śluz szyjkowy i mierząc temperaturę (w ustach, pochwie lub odbycie, codziennie rano mniej więcej o tej samej porze), będzie Pani mogła z dużym prawdopodobieństwem określić dni ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

W jakich przypadkach zażyć tabletkę awaryjną?

Witam,kochalam sie z chlopakiem,w pewnej chwili zorientowalismy sie ze prezerwatywa zsunela sie z czlonka i po wyjeciu czlonka zostala w pochwie,(moglismy chwile kochac sie bez niej) nie doszlo do wytrysku, (nie szczytował) moj partner wyciągnął prezerwatywe z pochwy palcami.Zalozylismy nową prezerwatywę i dokończyliśmy stosunek. Dodam okres skonczyl mi sie19.09 a kochalismy sie ... ?Witam! W opisanej sytuacji istnieje ryzyko ciąży. Decyzje o zastosowaniu antykoncepcji postkoitalnej powinna Pani podjąć samodzielnie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Ławnicki Lek. Jacek Ławnicki
Ginekologia

Spóźnianie się miesiączki i zmiana trybu życia

Witam Okres spóznia mi się 5 dni. Podczas ostatniego miesiąca kochałam się z partnerem 2x raz z zabezpieczeniem (nie kończył "w") a drugi raz bez zabezpieczenia tylko włożył i wyjął. W tym miesiącu miałam też zadrapanie w pochwie przy peetingu. Mies. był także trochę nerwowy miała problemy w pracy i w szkole zaczęłam też ćwicz.. W dniu planownanego okresu zrobiłatest wyszedł negatywnie tez zrobiłam 6 dni po planowanej miesiączce negatywny. czy mogę być w ciązy? Mam objawy miesiączkiWitam serdecznie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Ginekologia

Opóźniony okres o 5 dni a objawy przedmiesiączkowe

Witam Okres spóznia mi się 5 dni. Podczas ostatniego miesiąca kochałam się z partnerem 2x raz z zabezpieczeniem (nie kończył "w") a drugi raz bez zabezpieczenia tylko włożył i wyjął. W tym miesiącu miałam też zadrapanie w pochwie przy peetingu. Mies. był także trochę nerwowy miała problemy w pracy i w szkole zaczęłam też ćwicz.. W dniu planownanego okresu zrobiłatest wyszedł negatywnie nastepnegodnia tez zrobiłam test po południu i wyszedł negatywny. czy mogę być w ciązy? Mam objawy miesiączkiTest należy ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Bogdan Ostrowski Dr n. med. Bogdan Ostrowski
Ginekologia

Miesiączka, infekcja a ciąża

Kocham się z chłopakiem od roku, bez zabezpieczenia (stosunek przerywany). Dostałam okres, pierwszy i drugi dzień normalnie, obficie krwawiłam, a pozostałe dwa dni już mniej, temperatura w pochwie wynosi 37,7 stopni (w czasie okresu). Jestem też przeziębiona. Czy to normalne?Witam! Temperatura jest podwyższona prawdopodobnie z powodu infekcji. Plamienia w terminie spodziewanej miesiączki zdarzają się czasem we wczesnej ciąży, jednak jeśli przez dwa dni krwawienie było obfite, takie jak zwykle w czasie ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Prezerwatywa w pochwie i brak okresu a ryzyko ciąży

Witam.Moja dziewczyna po wizycie u ginekologa w kwietniu zaczęła brać tabletki duphaston(miała bardzo nieregularny okres-czasem nawet co 2 mies.)W czerwcu zakończyła brać tabletki tak jak zalecił lekarz.Gdy współżyliśmy prezerwatywa zsunęła się i została w pochwie.Zanim się zorientowaliśmy wykonałem w niej jeszcze kilka ruchów.Do wytrysku nie doszło. Następnego dnia dostała okres.Miała go również w lipcu(regularny).W tym miesiącu okres spóźnia się już 12 dni.Czy jest możliwe, że jest w ciąży?Witam serdecznie. Szansa ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Układ pokarmowy

Nocne wzdęcia u niemowlaka: co robić?

(...) Staphylococcus species - nieliczne, Escherichia coli - dość liczne, Klebsiella species - nieliczne. Proszę bardzo o odpowiedź ... , sucha skóra? Proszę udać się jeszcze do pediatry w celu zbadania w kierunku w/w choroby i warto odwiedzić neurologa dziecięcego ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Anna Wilczyńska Dr n. med. Anna Wilczyńska
Insulina

Insulinoterapia

(...) wytwarzaną poza organizmem człowieka (metodami inżynierii genetycznej z użyciem bakterii Escherichia coli lub komórek drożdży ... stężenia insuliny w danym preparacie używa się jednostek międzynarodowych (w skrócie j.m.). Rodzaje preparatów insulinowych Wśród ... (w zależności od pory i rodzaju posiłku oraz planowanego wysiłku fizycznego chory sam planuje dawkę i czas podania insuliny ... porannych), u kobiet w ciąży i w trakcie leczenia zespołu stopy cukrzycowej; należy się jednak liczyć z ryzykiem infekcji ...

Ginekologia

Pomoc, porada, spóźniająca się miesiączka

(...) miesiączka się nie pojawiła. Nie wiem co mam robić? Bolą mnie piersi, krzyż, brzuch dołem, jak na okres i ciągle nic. Teraz w pochwie pojawił się śluz, podobny do tego w dniach płodnych przejrzysty i ciągliwy. Nie mam żadnych objawów ciąży. Miałam stosunek ... kobiet. Opisywane przez Panią objawy mogą świadczyć zarówno o zbliżającej się miesiączce, jak i o ciąży. W tym drugim przypadku ... hormonalnych (w pierwszej kolejności lekarz pomyśli zapewne o hiperprolaktynemii). Pozdrawiam serdecznie! ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Ginekologia

Możliwość ciąży po 6-letnim stosowaniu tabletek

Witam, mam pytanie odnośnie prawdopodobieństwa ciąży??? Przez 6 lat stosowałam antykoncepcje hormonalna (4 lata pigułki i 2 ... przerwe do nastepnego okresu. Krwawienie z odtawienia było 2.09 iod tamtej pory nic. przez ten miesiac przytyłam ok. 3-4 kg. Temp.w pochwie 37-37,6, śluz biały, obfity. Senność, bóle podbrzusza. Test lepiej wykonać rano?Witam! W celu potwierdzenia/wykluczenia ciąży sugeruję wykonanie testu ciążowego. By wynik był wiarygodny proszę wykonać test po około 14 dniach od stosunku, z porannej ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Ginekologia

Zsunięcie prezerwatywy podczas stosunku

Ja i mój partner od prawie dwóch lat już współżyjemy. Partner doszedł ze mnie..w prezerwatywie..jednakże ta gdy wychodził ... głęboko w pochwie, a po wyjęciu były w niej sladowe ilości spermy.Nie było jej w zbiorniczku ( co zazwyczaj miało miejsce). Tym razem sperma wydawała się być rozpłynięta po całej długości prezerwatywy. Nie miałam dni płodnych. Czy ogę być w ciąży?Biorąc pod uwagę to że stosunek odbył się w dniach niepłodnych to ryzyko ciąży jest niewielkie. Niemniej istnieje, dlatego proponuję wykonać ...

Zapalenie prostaty

Bakteryjne zapalenie prostaty

(...) Escherichia coli, bakterie z rodzaju Proteus, Enterobacter i Klebsiella. Zapalenie prostaty może być powikłaniem zapalenia cewki ... stercza uzyskuje się, gdy w badaniu mikroskopowym wykrywane są białe krwinki (w ilości co najmniej 10) oraz makrofagi obarczone ...

Zapalenie cewki moczowej i pęcherza moczowego

Przeziębiony pęcherz

(...) w pęcherzu i częstszych infekcji. Przyczyny przeziębienia pęcherza Wszystkiemu winna bakteria o nazwie Escherichia coli. U zdrowych ... &oacute;ry pomoże znaleźć prawdopodobną przyczynę dolegliwości i zastosuje związane z nią leczenie występujących objaw&oacute;w ...

Ginekologia

Prezerwatywa w pochwie a ryzyko zajścia w ciążę

Uprawiałam stosunek z chłopakiem prezerwatywa została w środku po czym wyjęłam prezerwatywę z pochwy wraz z zawartością. Część zawartości wylała się na pościel a reszta została na zewnętrznej części pochwy ( łechtaczka itd) Odrazu wytarłam i umyłam dokładnie ciało. Czy mogę zajść w ciążę?Witam! W takim przypadku istnieje ryzyko ciąży choć jest bardzo trudne do określenia ( nie podała Pani który to był dzień cyklu-w okresie okołoowulacyjnym jest ono większe).Zalecam wykonanie testu ciążowego po 14 dniach ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul i 2 innych
Ginekologia

Bakterie w pochwie w ciąży

(...) I w związku z tym wynikiem poje pytania. Czy w/w bakterie trzeba leczyć, czy one mogły zagrażać ciąży, czy mąż powinien wykona wymaz ... Witam. Jestem w 6 tygodniu ciąży,niestety jest to puste jajo płodowe. Parę dni temu odebrałam wynik wymazu z pochwy, przedstawia on się w następujący sposób: 1.pałeczki G-L+ wzrost:poj.kol. 2.Enteroccocus spacies wzrost:++ 3. Staphyloccocus koagulazo ... . Mogą one się objawiać w postaci tzw. waginozy bakteryjnej, aczkolwiek nie muszą. Jedną z przyczyn złego rozwoju ciąży, a także ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Kowalska Lek. Magdalena Kowalska
Ginekologia

Brak nasienia - czy moja dziewczyna może być w ciąży?

(...) o tej tematyce: /pytania/czy-mozna-nie-wiedziec-ze-jest-sie-w-ciazy /pytania/czy-w-takim-przypadku-moge-byc-w-ciazy Wideo o tej tematyce ... i na następny dzień moja partnerka mówiła mi, że na pochwie jej wyskoczyła jakaś gulka. Po paru godzinach zeszła, ale pochwa bardzo ją ... liczyć się z możliwością ciąży. Przy współżyciu bez zabezpieczenia prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w najbardziej płodnym dniu cyklu (dniu owulacji) stanowi ok. 25-30%. Prawdopodobieństwo ciąży mimo stosowania antykoncepcji określa indeks Pearla. Proszę ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Ginekologia

Brązowe upławy, spuchnięta łechtaczka i brak okresu

(...) ), na którego rozwój narażona jest każda kobieta aktywna seksulanie, zwłaszcza w młodym wieku (okresie rozrodczym). Z w/w powodów ... , bez których wdrożenie odpowiedniego leczenia nie jest możliwe.Po wykluczeniu ciąży wskazana konsultacja ginekologiczna stan zapalnych pochwy, zaburzenia hormonalne.Proszę wykluczyć możliwość ciąży-test ciążowy. Niezależnie od wyniku testu proszę zgłosić się ... nie spoznial. caly czas mam uplawy, 3 dni temu mialam brazowy sluz na bieliznie, dzis sprawdzilam bezposrednio w pochwie, no jest znowu ...

Odpowiada 4 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 3 innych

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500