Fakty o zdrowiu - witamina E zmniejsza guzy nowotworowe (WIDEO)
Rola witaminy E
Witamina E w postaci w zastrzyku wpływa na zmniejszenie się guzów nowotworowych – to wyniki badań brytyjskich. Naukowcy zauważyli, że witamina młodości nie tylko wpływa na niszczenie raka skóry, ale i działa na inne nowotwory. Jest bogata w antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za powstanie wielu chorób organizmu. Źródło witaminy E to głównie zboża, jaja i orzechy. W ostatnich czasach zauważono, że wyciąg z witaminy E, obecny w oleju palmowym, maśle kakaowym i kiełkach pszenicy, atakuje komórki rakowe.
W latach 90. XX wieku odkryto zdolność witaminy E do hamowania wzrostu komórek raka piersi. Przeprowadzono szereg badań diagnostycznych, aby potwierdzić teorię. Jednak naukowcy zbadali, że ekstrakt z witaminy E nie trafiał do miejsca występowania komórek rakowych. Ponadto duża ilość tego ekstraktu jest toksyczna również dla zdrowych tkanek.