Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Filety z karmazyna z sosem pietruszkowym

Avatar placeholder
17.05.2023 10:56
Filety z karmazyna z sosem pietruszkowym
Filety z karmazyna z sosem pietruszkowym

Doskonała alternatywa dla tradycyjne smażonej ryby. Karmazyn duszony w bulionie i ziołach to posiłek lekki i jednocześnie bogaty w proteiny. Najnowsze badania wskazują na pozytywną rolę białka w procesie odchudzania poprzez stymulowanie spalania tkanki tłuszczowej oraz sygnalizowanie uczucia nasycenia po posiłku. Dodatkowo ryby są źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega 3 mających zasadnicze znaczenie w profilaktyce chorób związanych z układem krążenia.

Składniki

  • 2 szklanki bulionu rybnego
  • 2 filety z karmazyna,

  • łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,

  • 4 ziarna kardamonu,
  • szczypta soli.

Sos

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
  • 2 łyżki masła,

  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • szklanka bulionu rybnego,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • świeżo zmielony pieprz, sól.

Sposób przygotowania

Wlać bulion do rondla. Dodać rozmaryn, tymianek i kardamon, lekko posolić i podgrzać do wrzenia. Ułożyć w rondlu filety skórą do góry. Dusić przez 5-6 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Obrócić filety i dusić jeszcze 4-5 minut. Wyjąć filety z rondla. Przecedzić bulion.

Sos: Na patelni rozpuścić masło i wsypać powoli mąkę, cały czas mieszając. Gdy zasmażka się lekko zrumieni, wlać powoli gorący bulion. Mieszać, aż znikną grudki. Posolić i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 8 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, dodać natkę i sok z cytryny. Przyprawić pieprzem i polać sosem filety.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie163,1 kcal
Białka25,8 g
Tłuszcze4,7 g
Cholesterol87,4 mg
Węglowodany3,8 g
Błonnik0,5 g
Witamina C19,3 mg
Witamina A139,9 µg

Komentarz

Karmazyn jako ryba atlantycka dostarcza cennego jodu. Posiłek pełen, białka, jodu i nienasyconych kwasów tłuszczowych stabilizuje wagę ciała, poprawia stan włosów i paznokci, wzmacnia zęby, obniża zły cholesterol, chroni przed chorobami tarczycy i działa uspokajająco na układ nerwowy. Jedz ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze