Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Występowanie węglowodanów

Węglowodany występują w różnych produktach spożywczych – pieczywie, mleku, popcornie, ziemniakach, ciasteczkach, spaghetti, napojach, marchewce i wielu innych. Nasuwają się pytania - jakie źródła węglowodanów mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie, a które źródła powinno się unikać...

1. Co to są węglowodany?

Podstawowymi składnikami budulcowymi węglowodanów są: węgiel, wodór i tlen. Czy każde cząsteczki węglowodanów są takie same i mają taki sam wpływ na nasz organizm? Odpowiedź brzmi: nie. Wyróżnia się dwie grupy węglowodanów – węglowodany proste i węglowodany złożone. Węglowodany proste to na przykład fruktoza, czyli między innymi cukier zawarty w owocach oraz cukier, którym słodzimy herbatę. Węglowodany złożone to te, które składają się z co najmniej trzech cząsteczek cukru. Udowodniono, że ten drugi rodzaj węglowodanów jest znacznie zdrowszy. Układ trawienny w podobny sposobi radzi sobie z węglowodanami prostymi i złożonymi – cząsteczki są rozbijane na pojedyncze, gdyż tylko w takiej formie są w stanie dostać się do układu krążenia. Różnica jest taka, że węglowodany złożone są znacznie dłużej trawione i wolniej absorbowane, co jest korzystne dla naszego organizmu.

2. Węglowodany w jedzeniu

Ostatnio bardzo ogromna popularność zdobyły diety niskowęglowodanowe. Są to na przykład dieta Atkinsa, South Beach czy dieta Dukana. Niestety dzięki nim często powstaje błędne przekonanie, że węglowodany są niezdrowe i przyczyniają się do powiększania tkanki tłuszczowej. Jednak węglowodany same w sobie nie są szkodliwe. Problem mogą jedynie stanowić węglowodany proste (np. zawarte w białym pieczywie, białym ryżu), które rzeczywiście nie służą zgrabnej sylwetce, jak i zdrowiu. Podobnie jest z tłuszczami – nie każde kwasy tłuszczowe są szkodliwe.

3. Produkty zawierające węglowodany złożone

  • pieczywo pełnoziarniste (uwaga na pieczywo zabarwione karmelem lub zawierające barwinki),
  • brązowy ryż,
  • kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana)
  • płatki owsiane,
  • otręby,
  • makarony pełnoziarniste,
  • pełnoziarniste przekąski, bez dodatku cukru,
  • warzywa bogate w skrobię (np. kukurydza),
  • warzywa strączkowe (np. groch, fasola, soczewica).

4. Produkty zawierające węglowodany proste

Węglowodany są niezbędnym składnikiem pokarmowym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak wiedzieć, po które produkty należy częściej sięgać, by jak najdłużej zachować zdrowie i witalność. Pomocne w tym będą wyżej wymienione listy produktów.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Węglowodany - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Węglowodany
Węglowodany

Źródła węglowodanów

Węglowodany, inaczej nazywane cukrowcami albo sacharydami, w organizmie pełnią przede wszystkim rolę energetyczną i zapasową. Nie powinno ich zabraknąć w żadnej diecie. Węglowodany są najłatwiej dostępnym źródłem energii, jednak w przeciwieństwie do tłuszczów ... na węglowodany zależne jest od wieku, płci, rodzaju wykonywanej pracy, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego. W zdrowej diecie udział węglowodanów powinien wynosić mniej więcej 50-70%. Węglowodany przyswajalne przez człowieka to m.in. glukoza,...

Węglowodany

Co to jest skrobia?

(...) do naszego organizmu, wszystko zawdzięczamy diecie bogatej w węglowodany. Jako substancja zapasowa roślin, m.in. ziemniaków, zbóż, występuje ... indeksem glikemicznym) i duży wyrzut insuliny, co jest niekorzystne. Wszystkie spożywane przez człowieka węglowodany są w...

Węglowodany

Węglowodany proste

Węglowodany są to składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich związki przyswajalne (glukoza, skrobia) oraz nieprzyswajalne (błonnik). Węglowodany są syntetyzowane przez rośliny. Węglowodany proste stanowią główne źródło energii dla komórek całego organizmu. Rola węglowodanów Węglowodany proste są to związki organiczne zwane często ... fotosyntezy (zwierzęta mogą syntetyzować niektóre węglowodany z tłuszczu i białka). Węglowodany wchodzą w skład produktów...

Węglowodany

Węglowodany złożone

Węglowodany złożone są związkami organicznymi, których głównym źródłem są produkty roślinne. Stanowią główny składnik pokarmowy, który dostarcza energię. Węglowodany złożone, czyli skrobia, występują w ziemniakach oraz zbożach jako materiał zapasowy dla roślin. W diecie węglowodany złożone powinny dostarczać około 50% energii. Budowa węglowodanów złożonych Węglowodany złożone zbudowane są z co najmniej dwóch cząsteczek monosacharydów (cukry proste). Węglowodany złożone dzielą się na związki...

Węglowodany

Rola węglowodanów w organizmie

Rola węglowodanów w organizmie

Węglowodany, zwane także cukrami lub cukrowcami, są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Z punktu widzenia ... pokarmowy). Węglowodany występujące w produktach spożywczych są zazwyczaj mieszaniną różnych monosacharydów, disacharydów ... . Węglowodany są zatem podstawowym źródłem energii w organizmie człowieka. Po strawieniu i wchłonięciu do tkanek dają energię (1 g ... z rozkładu białka i spalania aminokwasów). Węglowodany regulują metabolizm tłuszczów. W przypadku niedostatecznej ilości...

Węglowodany

Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru

Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru

Najbardziej powszechna substancja słodząca – cukier jest jednocześnie najbardziej szkodliwa. 100 g produktu zawiera aż 400 kalorii. Spożywanie nadmiernych jego ilości może powodować otyłość i nadwagę, zmniejszenie apetytu, próchnicę zębów,...

Węglowodany

Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów

Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów

Ograniczenie węglowodanów w diecie Ograniczenie ilości żywności obfitującej w węglowodany może przyczynić się do przyśpieszenia procesu chudnięcia. Oczywiście nie chodzi o ich całkowitą eliminację z codziennej diety, gdyż może to być niekorzystne dla zdrowia. Warto po prostu jeść na co dzień produkty o niskiej zawartości węglowodanów, a w momencie wystąpienia silnej potrzeby spożycia czegoś niezdrowego sięgnąć po zdrową przekąskę wysokowęglowodanową.Ciemna czekolada Ciemna czekolada jest...

Diety odchudzające

Dieta bez węglowodanów

Dieta bez węglowodanów, zwana ketogenną, jest zalecana u osób chorych na padaczkę lekooporną. Podczas jej stosowania w organizmie powstają związki ketonowe, które obniżają akty

Przyczyny impotencji

Występowanie impotencji

Nieustanny stres, choroby oraz palenie papierosów – to przyczyny impotencji. Problemy z erekcją dotyczą coraz większej grupy mężczyzn. Szacuje się, że 80% przypadków impotenc