Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Gołąbki z mięsem z indyka

8344823608-659b0f830c-k_757b.jpg
Zdjęcie autorstwa Amy Ross / CC BY-ND 2.0

Dieta lekkostrawna wcale nie musi być mdła i papkowata. Propozycja dania z pewnością zadowoli gusta najbardziej wybrednych. Dlaczego warto je przygotować? Zawiera mało kalorii i złego cholesterolu, a nawet nieduża porcja dostarczy sporą ilość pełnowartościowego białka, witaminy B12 i cynku zwanego potocznie pierwiastkiem piękna. Cynk zawarty w potrawie na znaczący wpływ na kondycje skóry, włosów i paznokci a poza tym hamuje nadmierny apetyt.

Składniki

  • 3 liście kapusty,
  • 10 dag mielonego mięsa z indyka,
  • 1 łyżka ryżu,
  • 1 cebulka,
  • rzodkiewki, koper,
  • jogurt,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania
Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem. Połączyć z mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Liście kapusty zalać wrzątkiem, po 3 minutach osączyć, rozłożyć na desce. Napełnić je farszem i zawinąć. Gotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 minut). Wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami. Do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić solą, sosem polać gołąbki.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie
Białka
Tłuszcze
Cholesterol
Węglowodany
Błonnik
Witamina A
Witamina C
186,1 kcal
16,8 g
1,99 g
28,5 mg
28,60 g
3,84 g
20,2 µg
65,52 mg

Komentarz
Tak przygotowane gołąbki to świetna propozycja dla osób dbających o swój wygląd i każdy szczegół zdrowej i lekkiej kuchni. Polecana w dietach bogatobiałkowych.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Drób - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Drób
Drób

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Potrawa bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera także żelazo będące składnikiem naszej krwi a zatem związkiem niezbędnym do życia. Jego łatwo przyswajalna forma sprzyja pełniejszemu wchłanianiu. Składniki udo z indyka, cebula, przyprawy: sól,...

Drób

Indyk z kapustą ananasową

Danie pełne wartościowego białka, witaminy C, B1, B3, oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6. Taka kompozycja produktów to gwarancja optymalnej kondycji fizycznej oraz redukcji wagi ciała. Składniki mały kawałeczek piersi z...

Drób

Kurczak z warzywami

Danie wybitnie bogate w białko: pochodzenia roślinnego - z czerwonej fasoli oraz pochodzenia zwierzęcego - z piersi kurczaka. Obecność kolorowej papryki, wzbogaca tą potrawę w witaminę C, której czerwona papryka dostarcza pięć razy więcej niż cytryna, w...

Drób

Pierś z kurczaka nadziewana

Mięso z piersi kurczaka dostarcza 21,5g białka, a tylko 1,3g tłuszczu w 100g produktu. Żaden inny rodzaj mięsa nie ma tak korzystnych proporcji. Przygotowane w powyższy sposób jest produktem łatwostrawnym o niskim indeksie glikemicznym. Składniki 2...

Drób

Pulpety z indyka

Pulpety z indyka

Pulpety z piersi indyka, bez dodatku jaja przygotowane na grillu to idealne danie dla osób ograniczających kalorie i zły cholesterol. Otręby owsiane zamiast pszennej bułki tartej to także bardzo korzystna zamiana. Otręby zawierają bowiem mnóstwo...

Drób

Kurczak w winie

Kurczak w winie

Kurczak w sosie z wina, czyli tak zwane coq au vin, to jeden ze specjałów kuchni francuskiej. Tradycja przygotowywania tego dania z drobiu jest długa. Pochodzi z Burgundii i podawane jest z lokalnym winem. Składniki: 5 filetów z kurczaka, 6...

Drób

Golonka z indyka

Golonka wcale nie musi ociekać tłuszczem. Mięso przyprawione ostrą papryką i cynamonem podniesie temperaturę ciała, rozgrzeje nas od wewnątrz i pobudzi przemianę materii. Składniki 1 podudzie z indyka, główka czosnku, 1 cebula, 2 łyżki papryki...

Drób

Indyk kreolski z pieczarkami

Jednogarnkowe danie, idealne dla tych, którzy cenią sobie szybką i smaczną kuchnię. Niska zawartość tłuszczu i kalorii to główne atuty tej propozycji. Dodatkowo mieszanka warzyw i ziół dostarcza wielu ważnych witamin, żelaza, magnezu i...

Drób

Kurczak w chrupiącej zalewie jogurtowej

Ten przepis to orientalny pomysł na tradycyjną pierś kurczaka. Proponowane przyprawy gwarantują tylko walory smakowe, ale korzystnie wpływają na zdrowie. Składniki ząbek czosnku, kawałek korzenia imbiru, zielona papryczka chili, 1,5 łyżki jogurtu...

Drób

Lazanie z kurczakiem

Lazanie to bardzo popularne danie wywodzące się z Włoch. Potrawę można przyrządzić na wiele sposobów - warto poeksperymentować ze swoimi ulubionymi produktami spożywczymi. Składniki: 10 surowych płatów makaronu lasagne, 450 g fileta z kurczaka, 1...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500