Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

gruczolakowłókniaki

Biopsja

Czy usuwać gruczolakowłókniaki w piersi?

Jaka jest opinia lekarzy na temat usuwania gruczolakowłókniaków? Mam w piersiach trzy gruczolakowłókniaki. Miałam wykonaną biopsję jednego z guzów która potwierdziła iż jest to gruczolakowłókniak. Poradziłam się kilku specjalistów i okazało się że każdy z nich ma inną opinię. Jedni radzą nie usuwać, drudzy usunąć je mammotomem a ostatni specjalista poradził aby wykonać zabieg chirurgiczny ... dolegliwości bólowych i dyskomfortu w piersiach nie stosuje się ich rutynowego usuwania - gruczolakowłókniaki nie mają bowiem tendencji ...

Onkologia

Czy to możliwe, aby 9-letnia dziewczynka miała gruczolakowłókniaki?

Mam 9-letnią córkę, która miała robione USG piersi, ponieważ ma wyczuwalne guzki. Po badaniu USG nie stwierdzono jednoznacznie co to jest, ale powiedziano mi, że może to być gruczolakowłókniak. Nie wiem co robić i gdzie sie udać. Czy to możliwe aby 9-letnia dziewczynka miała gruczolakowłókniaki?Witam serdecznie, Gruczolakowłókniaki powstają najcześciej u kobiet w wieku rozrodczym, są ściśle związane z gospodarką hormonalną. Występowanie ich u dziewczynki w tym wieku może świadczyc o zaburzeniach ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
USG

USG piersi i guzki w badaniu

witam zapisalam sie na usg piersi za tydzien bo moze moj guzek to jakis nowotwor w piersi zwlaszcza ze zawsze mialam jakies liczne zgrubienia, odkad pamietam. dodam ze mam 29lat a ostatnie badania piersi ginekolog robil mi 5 lat temu podczas ciazy. boje sie ze to jakis przerzut :(((( chyba zwariuje :(((Witam. Proszę nie martwić się na zapas. Większość zmian w sutkach to zmiany łagodne (torbiele czy gruczolakowłókniaki) zwłaszcza w Pani wieku. Badanie USG powinno dać odpowiedź czy potrzebna jest dalsza ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul
Ginekologia

Odnowa włókniaka w piersi

dlaczego wlokniak piersi odroslmi po czasie 12 mc czy moze utworzyc sie z tego zmiana rakowa prosze o odpowiedzdziekujeWitam! Niektóre nowotwory łagodne (w tym gruczolakowłókniak sutka) mają tendencję do nawrotów. Nie jest to jednak powód do niepokoju, gdyż gruczolakowłókniaki niezwykle rzadko ulegają zezłośliwieniu.Zmiana wymaga diagnostyki USG/ mammografia ewentualnie biopsja. Do wykluczenia zaburzenia hormonalne. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Magdalena Pikul Lek. Magdalena Pikul i 1 inny
Gruczolakowłókniak

Ból w miejscu usunięcia gruczolakowłókniaków

Ponad dwa lata temu usunięto mi z piersi dwa gruczolakowłókniaki (w okolicy sutka). Od pewnego czasu, gdy przebywam w niskich temperaturach czuję kłucie i ból w miejscu usunięcia guzów. Czy to normalne?Dolegliwości raczej po tak długim czasie od zabiegu nie powinny występować. Trudno mi określić co jest powodem tychże dolegliwości bez bezpośredniego badania. Radziłbym w tej sprawie skonsultować się z chirurgiem ogólnym. On musi Panią zbadać bezpośrednio. Być może konieczne okaże się wykonanie USG piersi. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Tomasz Stawski Lek. Tomasz Stawski
Onkologia

Guzki - wycinać czy obserwować?

(...) że jak dalej będą się tworzyć nowe, to nie będzie już jak ich wycinać.Witam serdecznie. Gruczolakowłókniaki są guzami rozwijającymi się ... , przede wszystkim na poziom prolaktyny. Jeżeli chodzi o gruczolakowłókniaki, nie ma jednoznacznie przyjętych metod postępowania. Guzy można obserwować ... z guzów, aby przekonać się, że na pewno są to gruczolakowłókniaki. Niektórzy uważają, że należy usunąć guzy, które wyczuwalne są w badaniu palpacyjnym. Trudno mi powiedzieć, jaka metoda postępowania będzie najlepsza w Pani przypadku. Gruczolakowłókniaki mają ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

Zmiany niezłośliwe - czy mogę zajść teraz w ciążę?

Witam serdecznie! Mam 29 lat, parę lat temu miałam wycięte dwa gruczolakowłókniaki. Po roku urosły mi kolejne dwa guzki ... w ciążę, jeżeli to są gruczolakowłókniaki? Czy nie urosną ani nie zezłośliwieją? Pozdrawiam i z góry dziękujęWitam serdecznie ... . Gruczolakowłókniaki nie są przeciwskazaniem do zajścia w ciążę. Trudno też przewidzieć zachowanie guzków w ciąży, u niektórych powiększają się, mogą też pozostać w niezmiennym rozmiarze lub wręcz się zmniejszyć. Gruczolakowłókniaki w bardzo niewielkim procencie mogą ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

Gruczolakowłókniaki piersi

Witam! Poszukuję informacji dotyczącej leczenia gróczolakowłókniaków piersi przez zamrażanie. Czy w Polsce wykonywane są takie zabiegi? Jeśli tak, to będę wdzieczna za jakieś namiary. PS http://sanarus.com/visica.html. Pozdrawiam serdecznie, MagdaWitam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

Po co tak naprawdę usuwać gruczolakowłókniaki?

Witam. Jestem kobietą. Właśnie skończyłam 19 lat. We wrześniu miałam usuwane w centrum onkologii dwa guzki z obu piersi. Po ich badaniu po operacji wyszło, że to gruczolakowłókniaki. Mam jeszcze jeden guzek w prawej piersi, ale lekarz powiedział, że na razie go zostawiamy, bo jest za mały (ma ok.1,3 cm, a te usunięte miały 3,4 i 4 cm). Różni się on trochę od tamtych - wiązał się z nimi ból ... , gruczolakowłókniaki są wskazaniem do usunięcia chirurgicznego zawsze, gdy są wyczuwalne badaniem fizykalnym. Ich usunięcie jest wskazane ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Kowalska Lek. Magdalena Kowalska
Ginekologia

Czy mając gruczolakowłókniaki powinnam zmienić tabletki antykoncepcyjne?

Witam! Mam 24 lata i już dwa razy wykryto u mnie gruczolakowłókniaki, które miałam usunięte. Wiem, że powstawanie gruczolakowłókniaków jest spowodowane zaburzeniami hormonalnymi w organizmie czyli nadmiarem estrogenów, ja używam już od 7 lat tabletek antykoncepcyjnych M*** i wiem, że posiadają one dość dużą dawkę estrogenu, jednak gdy pytam mojego ginekologa czy powinnam zmienić je ... nie powinnam zmienić ich na inne odpowiednie przy zachorowaniach na gruczolakowłókniaki - tym bardziej, że podawanie leków zawierających ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Ginekologia

Podejrzenie gruczolakowłókniaka w obrazie cytologicznym

(...) u młodych kobiet między 18. a 30. rokiem życia. Nazywany jest także włókniakogruczolakiem. Gruczolakowłókniaki cechuje wyraźne ... –2 proc. przypadków. Z nieznacznie podwyższonym ryzykiem rozwoju raka wiążą się gruczolakowłókniaki złożone, szczególnie dotyczy ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Onkologia

Czy można zrobić tomografię zamiast biopsji?

Witam,   Mam 24 lata i stwierdzone dwa gruczolakowłókniaki w jednej piersi. Od dwóch lat je obserwuję. Robię usg piersi co pół roku. Na ostatnim usg pani, która je robiła kazała mi iść i zrobić biopsję, bo jeden z moich guzków się powiększył. Czy jedynym sposobem jest zrobienie biopsji? Czy nie można wcześniej użyć metod nieinwazyjnych, jak np. tomografia czy rezonans ... gruczolakowłókniaki. PozdrawiamWitamy! Biopsja piersi jest badaniem, które dostarcza materiału tkankowego, przez co pozwala określić charakter ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Onkologia

Czy gruczolakowłókniak może boleć?

Dzień dobry! W lewej piersi mam gruczolwłókniaka, 28 stycznia br. miałam biopsję gruboigłową, mój niepokój polega na tym, że zaczynam odczuwać ból, jest on rwący. Dziękuję za odpowiedź.Witam serdecznie, gruczolakowłókniaki podobnie jak inne zmiany guzowate w piersiach mogą powodować dolegliwości bólowe, w zależności od wielkości, umiejscowienia, dnia cyklu miesiączkowego i indywidualnej wrażliwości. Proszę pamiętać także, że przyczyny bólu w piersiach mogą być np. związane z neuralgią, czyli podrażnieniem nerwów, które ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Ginekologia

Karmienie piersią przy gruczolakowłókniaku

Witam, podczas ciąży wyczułam mały guzka na piersi. Cały czas karmię dziecko piersią, w tej chwili guz się dużo powiększył. Po badaniu wykryto gruczolakowłókniak 2.6na 1.2. Czy karmienie wpływa niekorzystnie na tego guza? Czy nadal powinnam karmić piersią?  Witam serdecznie, Gruczolakowłókniaki nie są przeciwskazaniem do karmienia piersią. Dlatego nie musi Pani z tego rezygnować. Powinna być Pani pod stałą opieką ginekologa. Być może konieczne będzie leczenie operacyjne. Należy pamiętać, że takie zmiany mogą ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz Lek. Maja Sidor-Lenkiewicz
Onkologia

Pod sutkiem znalazłam gulkę - czy wszystko ze mną w porządku?

Mam 13 lat i kilka dni temu przy myciu się, zauważyłam, że pod sutkiem w prawej piersi mam taką jakby gulkę. Da się ją trochę przesunąć, ale to boli. W lewej piersi czegoś takiego nie ma. Czy to znaczy, że jestem na coś chora?Witam! To dobrze, że badasz swoje piersi. Powinnaś udać się do lekarza ginekologa, który zbada Cię i zleci lub wykona USG piersi. Większość tego typu zmian ma charakter łagodny, są to np. torbiele czy gruczolakowłókniaki, stosunkowo często występujące u młodych kobiet. Jeśli ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Aneta Zwierzchowska Lek. Aneta Zwierzchowska
Onkologia

Czy zmiany nowotworowe w piersi zawsze stanowią zagrożenie dla życia?

Mam 28 lat. Cztery lata temu wykryto u mnie gruczolakowłókniaki. Proszę o przetłumaczenie biopsji: Cellulae carcinomatosae. Czy to coś poważnego?Witam serdecznie! Rozpoznanie łacińskie to: komórki nowotworowe. Taka sytuacja stwarza niestety realne zagrożenie, że nakłuta podczas biopsji zmiana ma charakter złośliwy. Na pewno następnym krokiem będzie wycięcie guza wraz z badaniem śródoperacyjnym. Tylko badanie histopatologiczne może odpowiedzieć na pytanie, czy na pewno jest to nowotwór. Zdarza się bowiem czasami ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

Fibroadenoma a druga ciąża - czy pojawią się kolejne gruczolakowłókniaki?

(...) ? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam, Daria, 24 lata.Witam serdecznie! Gruczolakowłókniaki to guzki łagodne, które występują ... ).  W niektórych sytuacjach guzki się usuwa, w innych - pozostawia do obserwacji. (Więcej na ten temat w artykule http://portal.abczdrowie.pl/czy-gruczolakowlokniaki ... i wzrostowi gruczolakowłókniaków, choć nie musi. Myślę, że w Pani przypadku najlepiej monitorować piersi - co 2-3 miesiące wykonać USG. Gruczolakowłókniaki ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

Czy włókniaki często powracają?

(...) ma znaczenie? PozdrawiamWitam serdecznie! Gruczolakowłókniaki to guzy łagodne występujące często u młodych kobiet - w wieku 20-30 lat ... ). Po usunięciu guza, częstość nawrotu jest niestety dość duża, gruczolakowłókniaki nawracają w mniej więcej 30% przypadków. Niestety ... na pół roku. Polecam także lekturę artykułu: http://portal.abczdrowie.pl/czy-gruczolakowlokniaki-sa-grozne Pozdrawiam serdecznie ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

Wynik badania biopsji: co jest nie tak?

(...) to łacińskie określenie gruczolakowłókniaka, najczęściej występującego, łagodnego guza piersi. Gruczolakowłókniaki najczęściej powstają ... gorąca, zagrożenie osteoporozą, bóle i zawroty głowy. U Pani dodatkowym czynnikiem ryzyka są zmiany w piersi. Gruczolakowłókniaki ... wkładki byłoby najkorzystniejsze. Polecam także lekturę artykułu na temat gruczolakowłókniaków: www. abcrakpiersi. pl/czy-gruczolakowlokniaki ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

Gruczolakowłókniaki - czy pojawią się po ciąży?

(...) w ciąży wykonywać. Gruczolakowłókniaki naprawdę bardzo, bardzo rzadko mogą ulegać zezłośliwieniu i głównie dotyczy to kobiet, które ... , aby go usunąć. Co do kwestii karmienia, to gruczolakowłókniaki nie stanowią przeciwwskazania. Myślę, że próbę karmienia warto mimo ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Ginekologia

Leczenie guzków w piersi po zabiegu chirurgicznym

Witam, Dwa lata temu zdiagnozowano u mnie FA w piersi , usnęłam go w zabiegu chirurgicznym w znieczuleniu ogólnym. Dziś po badaniu USG okazuje się ze podobnych guzków mam 5, 3 w jednej piersi, dwa w drugiej, wszystkie mniejsze niż 1cm. Jak to leczyć? Nie wyobrażam sobie kolejnej operacji na dwóch piersiach. Jestem z podkarpacia i nie wiem gdzie można dokonać zabiegu mammotomii bądź zamrażania. Byłabym wdzięczna za wskazówki.Czasem wystepują mnogi gruczolakowłókniaki, zwukle u kobiet przed 30 rokiem życia. Jeżeli ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Grzegorz Luboiński Dr n. med. Grzegorz Luboiński i 1 inny
Badanie patomorfologiczne

Opinia na temat usuwania guzów mammotomem

Jaka jest opinia lekarzy na temat usuwania guzów mammotomem? Mam w piersiach trzy gruczolakowłókniaki wielkości każdy po 1 cm do tego torbiel wielokomorową. Boje się czy ten zabieg jest bezpieczny. Czy lepiej nie usuwać ich? Proszę o radę. JudytaJeżeli doświadczeni w tej technice specjaliści proponują ją Pani - to należy się posluchać , ja mam za malo danych aby wypowiedzieć się bardziej szczegółowo , zżBezpieczeństwo zabiegu jest uzależnione od ustalenia właściwych wskazań do jego wykonania, dobrania ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Zbigniew Żurawski Lek. Zbigniew Żurawski i 1 inny
Onkologia

Mały ruchomy guzek w prawej piersi

Witam! Mam 21 lat i od miesiąca wyczuwam w prawej piersi mały ruchomy guzek. Nie towarzyszą mu żadne inne objawy. Czy to rak? Do jakiego lekarza mam się udać?Witam serdecznie! W Pani wieku prawdopodobieństwo, że guz w piersi jest rakiem, jest bardzo niewielkie. Ruchomy guzek to najczęściej guz łagodny - tzw. gruczolakowłókniak. Więcej na ten temat pod linkiem: http://portal.abczdrowie.pl/czy-gruczolakowlokniaki-sa-grozne Oczywiście, każdy guzek w piersi, niezależnie od wieku powinien być sprawdzony. Powinna Pani zgłosić się do lekarza ginekologa ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

Guz w lewej piersi - co oznacza?

Witam, mam 30 lat i 3 dzieci, które do roku karmiłam piersią. Rok temu urodziłam synka, karmię go tylko dwa razy w nocy, od długiego czasu wyczuwam guza w lewej piersi i bardzo boli. Co to może być?Witam serdecznie, niestety bez badania lekarskiego i możliwości dokładniejszej rozmowy z pacjentką, trudno jest wstępnie powiedzieć, czym może być opisany przez Panią guz. Większość guzów w piersiach to zmiany łagodne - torbiele, gruczolakowłókniaki itp. U kobiet karmiących guz może wynikać z zastoju pokarmu. Uważam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

Mammotom czy operacja?

Witam! Mam 30 lat i 3 gruczolakowłókniaki do usunięcia w prawej piersi. Lekarz stwierdził, że można je usunąć metodą chirurgiczną lub mammotomem (nie ma szwów i po zabiegu idzie się do domu). Chciałam zapytać, która metoda jest korzystniejsza. Dużo czytałam na temat usuwania guzów mammotomem i nie wiem, czy jest to bezpieczna metoda. Nie zależy mi na tym, aby nie mieć blizn, tylko być zdrową. Bardzo proszę o parę słów na ten temat. Z góry dziękuję.Witam serdecznie. Usuwanie guzów za pomocą mammotomu ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

Czy należy zrobić badania genetyczne u nastolatki?

U mojej prawie 17,5-letniej córki wykryto 2 guzki przybrodawkowe 18 i 9 mm, natomiast w lewym następny guzek 14 mm i torbiel 3 mm. Lekarz podejrzewa, że to gruczolakowłókniaki i zalecił USG piersi za pół roku. Córka od pół roku stosuje antykoncepcję Syndi35. Jej babcia zmarła w wieku 40 lat na raka piersi, u mnie stwierdzono tylko 2 torbiele w piersiach. Czy córka powinna ... ? Skąd u tak młodej dziewczyny pojawiają się takie guzki? Pozdrawiam serdecznie.Witam serdecznie! Gruczolakowłókniaki ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka
Onkologia

USG piersi - guz

(...) Witam serdecznie, Gruczolakowłókniaki to najczęściej występujące łagodne guzy piersi. Ponieważ z racji wieku zbliża się Pani do okresu ... pozostawić guzek do obserwacji (co 6 miesięcy) lub usunąć, ponieważ gruczolakowłókniaki (rzadko, ale jednak) mogą ulegać ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka i 1 inny
Onkologia

Czy gruczolakowłókniaki mogą pojawić się ponownie?

Pod koniec listopada przeszłam operację usunięcia guza piersi. Guz był ok. 2 cm., okazał się gruczolakowłókniakiem. Po dwóch miesiącach zrobiłam kontrolne badanie USG piersi i okazało się, że w tej samej piersi są nowe 3 guzy (jeden ma 13 mm) i 1 guzek i t ...

Odpowiada 1 ekspert :  Redakcja abcZdrowie Redakcja abcZdrowie
Chirurgia

Brodawczak śródprzewodowy w piersi

Mam w lewej piersi brodawczaka śródprzewodowego o wym.13mm x 9 mm.W 2011r miałam usuwane operacyjnie zmiany gruczolako-włokniaki w tej samej piersi .W lutym tego roku przez biopsję gruboigłową miałam usuniętą kolejną zmianę ,też gruczolako-włókniaka.Mój problem polega na tym ,że w sumie nie wiem jaką metodą najlepiej będzie tego brodawczaka usunąć . Operacja ,biopsja ? Lekarz do którego uczęszczam wyraził swoje zdanie ,ale ja jednak mam pewne obawy stąd moja wizyta właśnie TU .Witam! Brodawczaki należy usunąć ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska i 1 inny
Ginekologia

Wyniki USG piersi a prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi

zrobilam usg piersi okazalo sie ze w prawej piersi jest hypoechogeniczny obszar o wymiarach 14 x 7 mm - FA? piersi o utkaniu gruczolowym. co dalej mam robic moja mama i babcia chorowaly na raka piersi...Szanowna Pani! FA - Fibroadenoma, czyli inaczej gruczolakowłókniak, to łagodny guz piersi. Uważa się, że czynnikiem sprzyjającym jego wzrostowi są estrogeny, dlatego też występuje praktycznie tylko u kobiet w okresie rozrodczym. W około 20% występują mnogie gruczolakowłókniaki. Niestety, nie ma możliwości ...

Onkologia

Czy konieczne jest natychmiastowe usuwanie gruczolakowłókniaków?

Witam! Oczywiście zaczęło się tak, że wyczułam guzek w piersi. Mam 24 lata. Wszystkie kobiety w mojej rodzinie mają gruczolaki, zero zachorowań na raka. Najpierw byłam u onkologa (dość chwalonego), który po badaniu USG stwierdził, że jest na 100% pewny, że to gruczolakowłokniaki (bardzo regularne, okrągłe, przesuwalne, jeden ma 11 mm, reszta jest mniejsza (mam ich 7, 6 niewyczuwalnych) i że mam przyjść na kontrolę za 3 miesiace, ale że biopsja ani wycinanie nie są wskazane. Potem poszłam do zwykłego ...

Odpowiada 1 ekspert :  Agnieszka Barchnicka Agnieszka Barchnicka

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500