Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Grzyb olszówka

Olszówka to pospolita nazwa krowiaka pospolitego. Krowiak pospolity jest grzybem powodującym śmiertelne zatrucia pokarmowe. Olszówka występuje powszechnie na terenie całej Polski. Olszówka to ludowa nazwa grzyba, która wywodzi się od częstego miejsca jego występowania, mianowicie w pobliżu olch. Olszówka tworzy owocniki od lipca do października. Mają one charakterystyczny wygląd o podwiniętym, lejkowatym kapeluszu w kolorze brudnobrązowym. Występuje bardzo powszechnie w lasach liściastych, mieszanych i iglastych oraz na torfowiskach i w zaroślach. Do lat 80. XX wieku olszówka była uznawana za grzyb jadalny lub warunkowo jadalny.

Zjedzenie owocnika olszówki może powodować śmiertelne zatrucie. Objawy zatrucia grzybem tego rodzaju nie występują zaraz po spożyciu. Zatrucia grzybami tego typu mogą wystąpić nawet kilka lat po ich zjedzeniu. Olszówka zawiera substancję, która nazywa się inwolutyną. Ta substancja toksyczna może powodować rozpad krwinek czerwonych oraz uszkodzenia wątroby. Dlatego też absolutnie nie powinno się zbierać tego grzyba, mimo że wiele osób uważa go za smaczny i chwali się, że je go od dawna. Po gotowaniu i kilkukrotnej wymianie wody podczas gotowania olszówka jest mniej szkodliwa, ale również może wywoływać dolegliwości żołądkowe, takie jak nudności, wymioty, biegunkę i przede wszystkim ból brzucha.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Grzyby - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

 
Artykuły Grzyby
Grzyby

Grzyby a zdrowie

Grzyby a zdrowie

Grzyby w diecie są polecane osobom odchudzającym się. Składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Poza tym zawierają witaminy A, B1, B2 oraz śladowe ilości witaminy C. Niestety nie wszystkie grzyby są jadalne. W Polsce co roku na zatrucie grzybami umierają setki osób. Należy zbierać wyłącznie takie grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne. Dzieciom do 3. roku życia nie zaleca się jedzenia grzybów. Poza tym, już od najmłodszego warto uczyć dzieci odróżniać grzyby...

Grzyby

Właściwości grzybów shiitake

Grzyby shiitake to jadalna odmiana grzybów pochodząca z Chin, która słynie z leczniczych właściwości. Brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem mogą mieć od 5 do 25 centymetrów średnicy. W Azji grzyby shiitake są uprawiane od ponad 1000 lat ... w krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności. Wartość odżywcza grzybów shiitake Grzyby shiitake to doskonałe źródło ... składników odżywczych w 100 g surowych grzybów shiitake: Grzyby shiitakeWartość odżywcza w 100 g Energia 34...

Grzyby

Zatrucia grzybami

(...) pamiętajmy o tej zasadzie, by uchronić się przed zatruciem muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym. Grzyby jadalne są niezwykle ... ich podawać niemowlętom, małym dzieciom oraz osobom z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby ... nieżyt żołądkowo-jelitowy mogą spowodować niektóre grzyby. Ostry nieżyt występuje po takich grzybach, jak: pieczarka...

Grzyby

Królestwo lasu - co warto wiedzieć o zatruciach grzybami?

(...) grzybami, cechami identyfikującymi najważniejsze grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące. Na wystawie ... i ich budowie, a także poinformują zwiedzających, jak rozpoznawać i zbierać grzyby kapeluszowe. Przekazywane treści wzbogacane...

Grzyby

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych składników ... , disacharydy oraz polisacharydy charakteryzujące się wysoką aktywnością biologiczną. Dodatkowo grzyby bogate są w obydwie frakcje ... oraz ergosterol, który jest prekursorem witaminy D. Warto zaznaczyć, że grzyby charakteryzują się korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych ... od gatunku, jego ilość określana jest na poziomie 80-400 mg w 100 g produktu. Ponadto grzyby dostarczają magnezu, fosforu,...