Trwa ładowanie...

Hummus domowej roboty

Avatar placeholder
05.11.2018 09:17
Hummus domowej roboty
Hummus domowej roboty (Zdjęcie autorstwa Veganbaking.net / CC BY-SA 2.0)

Hummus to danie wegańskie, które wciąż jest mało znane w Polsce. Pochodzi ono z Libanu, ale jest popularnie we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu. Można je stosować jako dodatek do sałatek, kanapek, a przede wszystkim do słynnych falafelków – malutkich kotlecików z bobu lub ciecierzycy.

Składniki:

  • 3-4 szklanki ugotowanej cieciorki,
  • cytryna,
  • oliwa,
  • sól czosnkowa,
  • pieprz,
  • dodatki smakowe, np. czarne oliwki, papryka, zielona pietruszka.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

 

 

Zmiksuj cieciorkę na bardzo gładką pastę, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Jeżeli uznasz, że pasta jest zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj drobniutko posiekane dodatki i odstaw do lodówki do schłodzenia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze