Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO)
O czym świadczy indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi. Indeks glikemiczny zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produktach żywnościowych. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi w wyniku przeprowadzenia analizy żywności z udziałem 50 gram węglowodanów przez poziom glukozy uzyskany po zjedzeniu danego posiłku. Aby wyznaczyć wskaźnik glikemiczny, należy podać danej osobie konkretny produkt węglowodanowy. Następnie bada się poziom cukru. Wysoka wartość poziomu cukru we krwi świadczy o wysokim IG danego produktu.
Produkty o wysokim indeksie glikemiczny wpływają na szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, co jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków. W diecie diabetyków powinny dominować więc węglowodany złożone (50-60%) i produkty o niskim indeksie glikemicznym, np.: kasze i pieczywo żytnie, ponieważ ułatwiają kontrolę cukrzycy. Ponadto pokarmy zawierające dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych mają zdolność do obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi.