Przeciwwskazania do gastroskopii
Gastroskopia to badanie wykonywane na przewodzie pokarmowym. Jakie są przeciwwskazania do jego wykonania? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam,
stosowanie leków przeciwdepresyjnych może skutkować problemami żołądkowo-jelitowymi, w tym również zaparciami. W zależności od czasu stosowania zaparcia mogą ustąpić niedługo po odstawieniu psychotropów lub też konieczne będzie wdrożenie odpowiedniego leczenia i diety, a jeżeli stosuje Pani amitryptylinę na stałe, może być wskazana modyfikacja leczenia.
Jabłka, w zależności od tego, jak są podawane, mogą działać zapierająco lub rozluźniająco – jabłka surowe, jedzone w całości, najlepiej ze skórką, mają działanie regulujące pracę jelit i rytm wypróżnień, z kolei jabłka gotowane i pieczone, a także surowe w postaci tartej – działają zapierająco. Najlepszym sposobem na zaparcia jest więc spożywanie jabłek, a także gruszek na surowo, ze skórką. Proszę także pamiętać o fermentowanych napojach mlecznych i surowych warzywach oraz kiszonkach. Dieta powinna być bogata w błonnik i zawierać dużo płynów.
Więcej informacji odnajdzie Pani pod tym adresem: https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-na-zaparcia.
Jeśli odpowiednia dieta nie wystarczy, może Pani zastosować także syrop zawierający makrogol lub błonnik pokarmowy, co powinno po pierwsze zmiękczyć masy kałowe i ułatwić wypróżnianie, a po drugie uregulować ich rytm i wspomóc pracę jelit, by problem nie nawracał.
Być może zainteresuje Panią także ten artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/sposoby-na-ciezkie-zaparcia.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co powoduje zaparcia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Podejrzenie zespołu jelita drażliwego i zaparcia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Nasilone zaparcia u 75-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zaparcia po odstawieniu mięsa i tłuszczy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Silne zatwardzenie u dwuipółlatki – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zaparcia pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
artykuły
Jelita - stan, choroby, ochrona, związek z mózgiem
Od prawidłowej pracy jelit zależy wiele. Mało kto
Bristolska skala uformowania stolca - wygląd stolca, prawidłowe wypróżnianie
Bristolska skala uformowania stolca to podział, we
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s