Żywność dla diabetyków

Osoby chore na cukrzycę często popełniają błędy dietetyczne. Wiele z nich nie wie, co to indeks glikemiczny, czy można podawać mleko na śniadanie, czy żywność dla diabetyków powinna być niskowęglowodanowa, a także tego, jakie owoce i warzywa można jeść.

Spis treści:
  1. 1. Indeks glikemiczny
  2. 2. Mleko na śniadanie
  3. 3. Węglowodany
  4. 4. Warzywa i owoce
  5. 5. Produkty zastępujące cukier

1. Indeks glikemiczny

Chorzy na cukrzycę (bez względu na to, czy jest to cukrzyca typu I, czy cukrzyca typu II) powinni wybierać produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Poziom ten mierzony jest po 2-3 godzinach od spożycia posiłku. To właśnie jest indeks glikemiczny (IG). Należy pamiętać, że im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego jakiegoś produktu, tym zwiększa się poziom glukozy we krwi po zjedzeniu tego pokarmu. Oczywiście IG produktu zależy od jego odporności na trawienie i wchłanianie, a także od sposobu przyrządzenia posiłku i zawartości w nim innych składników odżywczych. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje produkty o indeksie poniżej 50 gramów. Jednak trzeba wiedzieć, że nie zawsze to co rekomendowane jest zdrowe i polecane. Dobrym przykładem jest czekolada – swój niski indeks zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczów, ale nie jest produktem, który może być spożywany przez cukrzyków (muszą ograniczać słodycze i pokarmy wysokotłuszczowe).

2. Mleko na śniadanie

Tak. Mleko można pić na śniadanie, ale trzeba zwrócić uwagę z czym go łączymy. Ważne, abyśmy pamiętali, że rano skok glukozy jest największy, dlatego powinniśmy wybierać takie artykuły spożywcze, które nie podniosą go zbyt wysoko. Mleka nie powinniśmy łączyć z płatkami kukurydzianymi na śniadanie, gdyż ten artykuł spożywczy szybko się wchłania i podnosi poziom glukozy we krwi. Ten posiłek możemy podać później, kiedy skok glukozy będzie mniejszy.

3. Węglowodany

Tak. Produkty dla diabetyków powinny zawierać cukry złożone, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ stanowią główne źródło energii. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne informuje, że zawartość węglowodanów w diecie powinna wynosić 45-50% zapotrzebowania energetycznego. To nie duża różnica w stosunku do ilości węglowodanów zalecanej osobom zdrowym (50-60%). Chorzy na cukrzycę muszą wiedzieć, że są w grupie ryzyka chorób naczyniowo-sercowych i dieta przez nich stosowana nie może być oparta na samych białkach i tłuszczach.

4. Warzywa i owoce

Tak. Diabetycy powinni jeść warzywa i owoce, ale powinni wiedzieć, które są szczególnie zalecane, a których powinni się wystrzegać. Żywność dla diabetyków nie może składać się z węglowodanów prostych, więc trzeba unikać jedzenia buraków, kukurydzy, groszku zielonego, bananów, winogron, ananasa oraz ananasa z puszki, brzoskwiń z puszki, czereśni, gruszek i picia soków owocowych.

5. Produkty zastępujące cukier

Nie. Unikaj zamienników cukru. Miód zawiera wiele wartościowych składników, ale stanowi takie samo źródło kalorii jak cukier. Podobnie jest z cukrem trzcinowym czy brązowym. Jeżeli chcemy używać specjalnych słodzików, to zawsze powinniśmy stosować się do zaleceń podanych na opakowaniu. Chorzy na cukrzycę muszą nosić przy sobie parę kostek cukru na wypadek za niskiego poziomu glukozy we krwi. Czasem można podnieść poziom glukozy pijąc soki owocowe lub kolorowe napoje gazowane, chodzi o spożycie cukru prostego. Cukrzykom nie poleca się picia napojów „light”, ponieważ zawierają sztuczne środki słodzące. Po spadku cukru należy spożyć posiłek. Po jednorazowym wyrównaniu poziomu glukozy we krwi, trzeba zjeść posiłek, który dostarczy naszemu organizmowi węglowodanów złożonych.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Otyłość a cukrzyca

Mam dużą nadwagę. Właśnie odebrałam wyniki badań. Mam podwyższony poziom cukru we krwi. Boję...

lek. Agata Kasica Porady udziela lek. Agata Kasica lekarz internista
pokaż 5 następnych

Artykuły Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzykaOdtwórz wideo
Dieta dla cukrzyków Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować, pod warunkiem, że zmieni się styl życia, nawyki żywieniowe i podejmie się aktywność fizyczną. Zaburzenia poziomu insuliny we krwi powodują wzrost poziomu...

Dieta w cukrzycy Produkty dla diabetyków

Produkty dla diabetyków to inaczej produkty spożywcze, które może jeść chory...

Żywność ekologiczna
Zdrowe odżywianie Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów,...

Żywność funkcjonalna
Żywność ekologiczna Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. W wyniku jej spożywania...

Żywność ekologiczna Żywność wzbogacona

Każdy z nas chce zdrowo się odżywiać, mieć w swojej kuchni tylko zdrowe produkty. Jednak w...

Porady dietetyczne dla odchudzających się Żywność light

Żywność light budzi w Polsce coraz większe zainteresowanie. Dzieje się tak, ponieważ jesteśmy...

Diety dla alergików Żywność bezglutenowa

Osoby dotknięte nietolerancją glutenu powinny przejść na dietę bezglutenową. Jakie produkty spożywcze nie mają w sobie glutenu?

Zdrowa żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna Zdrowa żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij