Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Żywność dla diabetyków

Osoby chore na cukrzycę często popełniają błędy dietetyczne. Wiele z nich nie wie, co to indeks glikemiczny, czy można podawać mleko na śniadanie, czy żywność dla diabetyków powinna być niskowęglowodanowa, a także tego, jakie owoce i warzywa można jeść.

1. Indeks glikemiczny

Chorzy na cukrzycę (bez względu na to, czy jest to cukrzyca typu I, czy cukrzyca typu II) powinni wybierać produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Poziom ten mierzony jest po 2-3 godzinach od spożycia posiłku. To właśnie jest indeks glikemiczny (IG). Należy pamiętać, że im wyższa jest wartość indeksu glikemicznego jakiegoś produktu, tym zwiększa się poziom glukozy we krwi po zjedzeniu tego pokarmu. Oczywiście IG produktu zależy od jego odporności na trawienie i wchłanianie, a także od sposobu przyrządzenia posiłku i zawartości w nim innych składników odżywczych. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje produkty o indeksie poniżej 50 gramów. Jednak trzeba wiedzieć, że nie zawsze to co rekomendowane jest zdrowe i polecane. Dobrym przykładem jest czekolada – swój niski indeks zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczów, ale nie jest produktem, który może być spożywany przez cukrzyków (muszą ograniczać słodycze i pokarmy wysokotłuszczowe).

2. Mleko na śniadanie

Tak. Mleko można pić na śniadanie, ale trzeba zwrócić uwagę z czym go łączymy. Ważne, abyśmy pamiętali, że rano skok glukozy jest największy, dlatego powinniśmy wybierać takie artykuły spożywcze, które nie podniosą go zbyt wysoko. Mleka nie powinniśmy łączyć z płatkami kukurydzianymi na śniadanie, gdyż ten artykuł spożywczy szybko się wchłania i podnosi poziom glukozy we krwi. Ten posiłek możemy podać później, kiedy skok glukozy będzie mniejszy.

3. Węglowodany

Tak. Produkty dla diabetyków powinny zawierać cukry złożone, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ stanowią główne źródło energii. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne informuje, że zawartość węglowodanów w diecie powinna wynosić 45-50% zapotrzebowania energetycznego. To nie duża różnica w stosunku do ilości węglowodanów zalecanej osobom zdrowym (50-60%). Chorzy na cukrzycę muszą wiedzieć, że są w grupie ryzyka chorób naczyniowo-sercowych i dieta przez nich stosowana nie może być oparta na samych białkach i tłuszczach.

4. Warzywa i owoce

Tak. Diabetycy powinni jeść warzywa i owoce, ale powinni wiedzieć, które są szczególnie zalecane, a których powinni się wystrzegać. Żywność dla diabetyków nie może składać się z węglowodanów prostych, więc trzeba unikać jedzenia buraków, kukurydzy, groszku zielonego, bananów, winogron, ananasa oraz ananasa z puszki, brzoskwiń z puszki, czereśni, gruszek i picia soków owocowych.

5. Produkty zastępujące cukier

Nie. Unikaj zamienników cukru. Miód zawiera wiele wartościowych składników, ale stanowi takie samo źródło kalorii jak cukier. Podobnie jest z cukrem trzcinowym czy brązowym. Jeżeli chcemy używać specjalnych słodzików, to zawsze powinniśmy stosować się do zaleceń podanych na opakowaniu. Chorzy na cukrzycę muszą nosić przy sobie parę kostek cukru na wypadek za niskiego poziomu glukozy we krwi. Czasem można podnieść poziom glukozy pijąc soki owocowe lub kolorowe napoje gazowane, chodzi o spożycie cukru prostego. Cukrzykom nie poleca się picia napojów „light”, ponieważ zawierają sztuczne środki słodzące. Po spadku cukru należy spożyć posiłek. Po jednorazowym wyrównaniu poziomu glukozy we krwi, trzeba zjeść posiłek, który dostarczy naszemu organizmowi węglowodanów złożonych.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety od A do Z - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta dla cukrzyków
Dieta dla cukrzyków

Ciasto dla cukrzyków

Ciasto to przyjemność zarówno dla ciała, jak i duszy. Jednakże diabetycy nie mogą spożywać tradycyjnych ciast zawierających cukier, gdyż po ich spożyciu bardzo szybko wzrasta poziom glukozy we krwi. Czy istnieją więc ciasta dla diabetyków? ...

Dieta dla cukrzyków

Dieta dla diabetyka

Cukrzyca wymaga stosowania się do pewnych reguł żywieniowych. Osoby z tą chorobą muszą nauczyć się co pogarsza ich stan, a co wpływa na niego kojąco. Dieta w cukrzycy powinna być zbilansowana i racjonalna. Diabetycy mogą rozkoszować się jedzeniem, ale...

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzycowa w ciąży

Dieta cukrzycowa w ciąży powinna zabiera białka, tłuszcze, węglowodany i składniki mineralne, by dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych elementów do prawidłowego rozwoju. Najważniejsza jest kontrola kaloryczna posiłków – dzienna...

Dieta dla cukrzyków

Owoce w cukrzycy

Gdy tylko nadchodzi lato, wszyscy nabieramy ochoty na świeże owoce – ale które z nich są bezpieczne dla diabetyków? Niestety nie wszystkie owoce mogą być spożywane przez cukrzyków, ze względu na dużą zawartość...

Dieta dla cukrzyków

Mity o diecie cukrzyków

Odpowiednia dieta jest niezbędna w leczeniu cukrzycy, jednak wiele osób nie wie, jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie cukrzyków. Dieta chorych na cukrzycę uchodzi za skomplikowaną i wymagającą wyrzeczeń. Powszechny jest także pogląd, że...

Dieta w cukrzycy

Produkty dla diabetyków

Produkty dla diabetyków to inaczej produkty spożywcze, które może jeść chory na cukrzycę. Schorzenie to należy do chorób cywilizacyjnych. Cierpiący na cukrzycę

Soczewki kontaktowe

Soczewki kontaktowe dla diabetyków

Cukrzyca wiąże się niestety z ciągłym, regularnym sprawdzaniem poziomu glukozy we krwi. Jest to procedura dość uciążliwa, zwłaszcza jeśli chory jest akurat poza domem. Badania prow

Diety dla alergików

Żywność bezglutenowa

Gluten jest białkiem, które występuje w zbożach oraz w produktach je zawierających. Źródło glutenu w diecie stanowią zboża – pszenica, żyto, jęczmień, a także o

Żywność ekologiczna

Żywność wzbogacona

Każdy z nas chce zdrowo się odżywiać, mieć w swojej kuchni tylko zdrowe produkty. Jednak w dzisiejszych czasach jest to bardzo trudne, ponieważ ciężko jest znaleźć żywnoś

Zdrowe odżywianie

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500