Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Jak upiec chleb w domu?

Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba we własnym zakresie. Miłośnicy domowych wypieków przekonują, że nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba roznoszącym się po domu oraz smakiem ciepłego jeszcze bochenka. Jeśli planujesz rozpocząć swoją przygodę z domowym wypiekiem chleba, przyda ci się garść wskazówek, jak sprawić, by upieczony w domu chleb był idealny pod każdym względem.

Jak przygotować się do pieczenia chleba?

Przede wszystkim zapoznaj się z informacjami na temat domowych wypieków chleba. W tym celu przydatne będą nie tylko książki, ale i strony internetowe. Wiele osób chętnie dzieli się swoimi ulubionymi przepisami i przemyśleniami na temat pieczenia chleba, warto skorzystać z ich doświadczeń i uniknąć przynajmniej niektórych błędów. Kiedy znajdziesz przepis, który cię zaintryguje, zaopatrz się w wysokiej jakości składniki. Podstawowe składniki domowego chleba to: mąka, woda, drożdże, zakwas oraz sól. Do ciasta można dodać również suszone owoce, zioła oraz orzechy. Chleb będzie smaczniejszy i zdrowszy, jeśli użyjesz organicznej mąki zamiast zwykłej. Duże znaczenie ma również woda – najlepsza będzie mineralna, ponieważ woda z kranu jest pełna chloru. Wybierz sól bez żadnych dodatków, na przykład substancji zapobiegających tworzeniu się bryłek. Aby upiec chleb, będziesz potrzebowała także drożdży oraz zakwasu. Zakwas poprawia smak i wygląd bochenków, dlatego nie należy o nim zapominać. Pamiętaj, że im starszy zakwas, tym lepiej. Po skompletowaniu składników czas na potrzebne akcesoria. Doświadczeni piekarze są zgodni, że najważniejsza jest duża drewniana misa na ciasto.

Pieczenie chleba w domu

Gdy znajdziesz interesujący przepis, dokładnie go przeczytaj i trzymaj się zaleceń. Podczas wyrabiania ciasta na chleb dosypuj tylko niewielkie ilości mąki naraz. Mieszaj składniki całą dłonią lub drewnianą łyżką, wykonując przy tym zamaszyste ruchy. W ten sposób ciasto będzie dobrze rozrobione. Nie zapomnij o dokładnym wymieszaniu składników. Wyrabianie ciasta powinno zająć ci kilka minut. Następnie zakryj ciasto na około 20 minut. W tym czasie gluten w chlebie rozluźni się, a ciasto stanie się bardziej gładkie i wilgotne. Podczas ponownego urabiania ciasta zauważysz, że łatwiej jest formować z niego różne kształty. Jest to dobra pora na dosypanie dodatków, takich jak zioła, suszone owoce oraz orzechy. Sól dodaj dopiero na koniec, po czym odstaw ciasto do wyrośnięcia. Im dłużej pozwolisz mu wyrastać, tym smaczniejszy będzie twój chleb. Bochenek możesz wypiekać w zwykłym piekarniku, ale jeśli masz ochotę poeksperymentować, zaopatrz się w kamień do pieczenia. Przed użyciem podgrzewaj go w piekarniku przez 45 minut. Następnie połóż na nim uformowane ciasto i piecz zgodnie z przepisem. Po upieczeniu chleba pozwól mu wystygnąć i przechowuj w temperaturze pokojowej. Część bochenka możesz zamrozić.

Pieczenie chleba w domu nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy pamiętać o kilku najważniejszych wskazówkach. Początki mogą być trudne, ale nie należy rezygnować po pierwszej próbie. Jeśli mimo dobrego przepisu chleb nie udał się, upiecz go jeszcze raz. Kolejna próba powinna być bardziej udana.

Komentarze

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża - najnowsze pytania

Artykuły Zboża
Zboża

Gryka - zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych

Produkty zbożowe już od dawna stanowią podstawowe źródło pożywienia ludzi. Według zasad zdrowej piramidy żywieniowej powinny być one spożywane w ilości od 6 do 11 porcji dziennie. Do najczęściej spotykanych zbóż możemy zaliczyć m.in.:...

Zboża

Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także...

Zboża

Właściwości owsianki

Prozdrowotne właściwości owsianki są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako...

Zboża

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3 - alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie na zdrowie,...

Zboża

Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków.

Zboża

Produkty zbożowe

(...) produkcyjnej i rodzaju użytego zboża). Produkty zbożowe mają długą tradycję i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich...

Zboża

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza...

Zboża

Właściwości orkiszu

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność (a wraz z nią orkisz) stała się popularna. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Wartości odżywcze orkiszu są godne uwagi. Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Niestety, produkty orkiszowe są dość drogie, co zniechęca wiele...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500