Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy? (WIDEO)
Produkty zakazane w cukrzycy
Istotną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa prawidłowa, zdrowa dieta pozwalająca odpowiednio kontrolować poziom glukozy we krwi. Co powinni jeść diabetycy?
Dieta dla cukrzyka powinna zawierać niezbędne białko – 15-20 proc., tłuszcze – 30 proc. oraz węglowodany złożone – 50-60 proc. Dieta diabetyka ogranicza cukry proste, ponieważ szybko wchłaniają się do krwi i powodują natychmiastowy wzrost poziomu glukozy po zjedzeniu posiłku. Źródłem węglowodanów prostych są słodycze, dżemy i napoje owocowe. Ponadto należy ograniczyć podaż tłuszczów, a równocześnie zwiększyć ilość białka pochodzącego z produktów roślinnych, ryb i drobiu. Warto unikać bardzo tłustych potraw i fast foodów. Dieta przeciwcukrzycowa nie zawiera również dużych ilości pokarmów bogatych w skrobię, ponieważ mają one wysoki IG (czyli indeks glikemiczny).
Lekarze odradzają całkowite eliminowanie wielu produktów z diety. Warto traktować wskazówki dietetyczne z pewnym dystansem – tak naprawdę cukrzyk może jeść wszystko, ale z umiarem. Należy także, w przypadku cukrzycy typu 1, dopasowywać dawki insuliny do spożywanych ilości składników odżywczych.
Jakie produkty powinny być eliminowane w menu diabetyka? Na to pytanie odpowiada dr Agnieszka Tiuryn-Petrulewicz.